z akych odborov/fakult je podla vas najviac nezamestnanych vysokoskolakov??je to sociologia,pravo,psychologia?ci nieco ine? a nopak,ktory s auchytia zvecsa....zurnalistika,masmedia,lekardske vedy?vase nazory ma zaujimaju
Boze... na jednej strane rozumiem motivacii ist tam, kde je najvacsia istota, na druhej strane prave koli tomuto mame vsade tolko neschopnych imbecilov.
Kdesi som videla prieskumy, podľa ktorých majú najväčšie problémy (čerství) absolventi odborov typu výtvarníctvo, textilný dizajn/výroba konfekcie, polygrafia a história
Aj ja som si vyberala vysokú podľa úspešnosti na ekonomickom trhu, lebo keby ste si mali vyberať všetci podľa toho, čo Vás baví, tak by ste si minimálne na SR nenašli uplatnenie viacerí...niekedy sa treba prispôsobiť, a nájsť si aj v tom nútenom niečo, čo Vás na tom baví...
@rheia moja,viem ze tam ma byt mekky i - leno nom.mnozne cislo v pri. mene je vzdy mekke i,ale nie sme v skole,jovan?? rychlo som to pisala.z diktatov mam 1tky,nebojsa
@777janka777 hej, ale z neho si spravíš väčší prehľad ako z toho kto si čo myslí...
ale ak ide o môj názor tak asi takto, človek ktorý chce, tak zamestnaným bude nech vyštuduje hocijakú školu, len to nemusí byť v jeho odbore.
a ďalej v zamestnanosti si myslím, že majú to ľahšie tí, čo študujú technické smery tj informatika, strojarina a podobne, pretože o takých ľudí je záujem.
a tých čo je veľa a je to zároveň netechnický odbor tak tí sú najmenej zamestnaní.. napríklad dajaký sociológovia atď
a mne sa zdá že pod článkom bol excelovský súbor, kde boli presne aj odbory... buď tu alebo v inom článku som to videl..
No dobre teda, ale k téme. Ja si myslím, že zamestnaní sú akurát tí, čo majú kde praxovať resp. známosti, lebo prácu si len tak nenájdeš.. Ale skôr majú uplatnenie tí lekári asi..
pise sa to nezamestnani.....uplne vidim jak vam ta vysoka skola pohola do zivota..ma uplny zmysel tam ist stratit 4 roky casu a nakoniec skoncit ako kokot bez zamestnania
@james144 blbost! toto moze povedat clovek, ktory byva vo velkom meste, v malom meste mozes chciet akokolvek, ked tam nie su volne pracovne miesta, tak ti nepomoze nic, ani chcenie a snazenie sa. A ked uz niekde volne miesto je, tak tam supnu niekoho po znamostiach, stara znama pravda.
inak suhlas s @9 a @4 :najvacsie uplatnenie maju technicke smery...a vyuceni v odbore...a veru, ako spomina @lui74 , mam byv.spoluziakov, ktori vystudovali pravo a ani jeden nemal najmensi problem si najst pracu hned po skole.
@vampyyri pche a čo si rastlina korene ti nedovolia pohnúť sa z miesta? Nenájdem doma idem inde ja nevidím problém. Viem že môžem byť pre nejakú firmu prínos a nenájdem prácu? Neexistuje.
ale inak nejde len o odbory ide aj o školy. takže by som dávala pozor pri výbere a určite neprihliadala hlavne na to, že tu majú nižšie nároky tak ma vezmú
@james144 mna sa to netyka (neviem preco hned utocis) A ked tu mam asi zalozenu svoju rodinu a muz ma stalu pracu nedaleko miesta bydliska, asi sa nebudem stahovat do velkeho mesta, ked mi to vyhovuje tu, nie??? Nemusi kazdy milovat nase "velkomesta" /HAHA/, to si len vy vsetci velkomestiaci myslite, ze sa kazdy ide potrhat, aby byval v BA alebo KE.
A viem, ako to na malych mestach chodi, moze ti x-ludi povedat, ze to, co som napisala v prispevku predtym, je pravda.
..a pozri si nejake fora na profesia.sk, kde je kopec praceschopnych a pracechtivych ludi, napr. s 2 vysokymi skolami a robotu jednoducho nemaju, a nie preto, ze by nechceli..
Priklad: "Dobry den vsetkym,,,ku vcerajsiemu dnu som bol na 11-tom pohovore a este sa neozvali, ale predpokladam ze nic z toho nebude,,,nechapem to !! co sa deje s tymi firmami? uz sa mi aj podarilo zistit, ze akoze prijali niekoho ineho a pritom neprijali nikoho a o tyzden opat hladali na profesii.sk,,ludia prosim ake mate cerstve skusenosti z pohovorov? ja zacinam byt naozaj zufaly,,,v minulosti som bol na jednom, max. dvoch stretnutiach a bol som zamestnany,,a dnes? 11 pohovorov a nic...a pritom ja som sa nezmenil, som presne taky isty ako v minulosti ked som sa dokazal zamestnat za mesiac,,,ako ste na tom VY? potesim sa kazdej reakcii,,,dakujem"
Dalsi priklad (pisany v auguste): "Od apríla poslaných 146 žiadostí, absolvovaných 19 pohovorov....a nič. Mám vysokú školu, ovládam plynule tri cudzie jazyky (z toho 2 svetové). "
Tak asi si vymyslam, ze? Nemam pocit, ze by ti ludia nechceli pracovat a sedeli doma na zadku.
Poznám kopec čerstvých absolventov práva alebo ekonómie, ktorí v nedávnej dobe nastúpili za 20-30 000. A ak si fakt dobrý a máš firme čo ponúknuť, dajú ti i 50.
@vampyyri Prepáč ak to vyznelo ako útok ale ja to proste nechápem. Košice ani Bratislavu nepovažujem za veľkomesto(bola to irónia?). Ja proste neverím že človek čo vie 3 jazyky si nenájde prácu....minimálne ako učiteľ musí. A navyše dnes ma VŠ každý hlupák ja tomu prikladám minimálnu váhu. Zaujímali by ma pracovné skúsenosti a schopnosti. Keď tak "kvalifikovaného" nepríjmu musí v tom byť nejaký háčik. Už len že sa mu ozvali v 19tich zo 146 prípadov znamená že mu niečo chýba.
A ďalšia vec čo bráni tak šikovným ľuďom, schopným sa naučiť 3 jazyky a vyštudovať dve VŠ začať podnikať? Veď to musia mať dobrú hlavu. A to nielen vo veľkých mestách ten rozdiel je vidieť aj keď porovnám Český a Slovenský vidiek. Keď idem cez Moravu tak to v každej dedine železiarstvo drogéria stolár nejaký automechanik ale aj špecializované predajne. U nás sa prejdem a vidím 3 krčmy a potraviny jednota.
A v prvom rade mám ale na mysli nás mladých jasné že niekto kto má 5 detí a chorú manželku nemôže len tak odcestovať za prácou 1000km ďaleko. Keď ale vidím ako sa moji rovesníci sťažujú že nemajú po škole robotu a pritom cele štúdium strávili v liehu. Prečo by som ich zamestnal keď mám na výber z 10 ďalších snaživejších,skúsenejších a cieľavedomejších?
@james144 Tak ja tu osobu, co to pisala, nepoznam, len som uviedla priklad. Co sa tyka ucitelstva a vety "minimalne ako ucitel sa musi zamestnat"... Na to musi mat clovek povahu a ucitelstvo zrovna nie je profesia, do ktorej sa ludia hrnu, vela absolventov, ktori dokonca vystudovali priamo ucitelstvo, nechcu nikdy ucit a hladaju si pracu ineho charakteru.
Dalsia vec - pracovne skusenosti a schopnosti - predstav si, ze vystudujes skolu, v ktorej mas denne prednasky a seminare, cize ti na nejaku brigadu cas nezostane, aj keby si akokolvek chcel - v drvivej vacsine ponukanych pracovnych pozicii pozaduje firma PRAX - kde ju ma ten mlady clovek ziskat?
To ze sa firmy neozyvaju je v dnesnej dobe uplne bezne, posles 20 firmam zivotopisy a ziadosti o zamestnanie a z toho ti /v lepsom pripade/ nejake 1-2 firmy odpisu: Dakujeme za vas zaujem, v pripade, ze si vas vyberieme, budeme vas kontaktovat.
Uplne suhlasim s poslednym odstavcom - ale zase bohuzial to byva tak, ze snazivy,skuseny a cielavedomy mlady clovek pride na pohovor, ma evidentny zaujem o pracu a napriek tomu na miesto vyberu niekoho ineho, napr. kamaratovho synceka, ktory sice nie je taky ako dany uchadzac, ale ved co na tom... A potom sa cudujme, ze to (hlavne v oblasti sluzieb) vyzera na Slovensku ako to vyzera. Kopec ludi mi spominalo, ze sa im stalo prave toto.
A ohladom podnikania - ano, je to jedna z moznosti.. ale mozme vobec u nas hovorit o nejakom dopyte? Pri sucasnom stave Slovenskej ekonomiky? U nas sa dlhodobo uzivia iba krcmy a velke obchodne retazce. Cest vynimkam. Neviem, ci vela ludi neodradza prave tento zufaly stav.
A je pravda, za tym si stojim, ze vo velkych mestach si najde mlady clovek pracu skor.
Mozno sa zda, ze som pesimistka, vobec nie, len opisujem veci zo zivota, co sa stava /a stalo sa/ v beznom zivote x ludom. To, ze sa nieco nedeje priamo vo vasom okoli neznamena, ze sa to nedeje niekde ine.
To je vsetko a ospravedlnujem sa za dlhy prispevok.
Hľadám šikovných a ambicióznych ľudí do týmu. Ktorý majú chuť dosiahnuť finančnú nezávislosť a nemakať pre niekoho druhého. Chcem len vytrvalosť a kreativitu. Všetko vám bude vysvetlené netreba žiadny finančný vklad. KONTAKT: palifrajt@gmail.com
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
» ekonomika.sme.sk/c/5745858/kolko...
@sajuri007 a co si si vybrala?
@ikuto ten clanok som videla pred stomi rokmi.len nie secko je tam dopodrobna.
ale ak ide o môj názor tak asi takto, človek ktorý chce, tak zamestnaným bude nech vyštuduje hocijakú školu, len to nemusí byť v jeho odbore.
a ďalej v zamestnanosti si myslím, že majú to ľahšie tí, čo študujú technické smery tj informatika, strojarina a podobne, pretože o takých ľudí je záujem.
a tých čo je veľa a je to zároveň netechnický odbor tak tí sú najmenej zamestnaní.. napríklad dajaký sociológovia atď
a mne sa zdá že pod článkom bol excelovský súbor, kde boli presne aj odbory... buď tu alebo v inom článku som to videl..
inak suhlas s @9 a @4 :najvacsie uplatnenie maju technicke smery...a vyuceni v odbore...a veru, ako spomina @lui74 , mam byv.spoluziakov, ktori vystudovali pravo a ani jeden nemal najmensi problem si najst pracu hned po skole.
ale inak nejde len o odbory ide aj o školy. takže by som dávala pozor pri výbere a určite neprihliadala hlavne na to, že tu majú nižšie nároky tak ma vezmú
A viem, ako to na malych mestach chodi, moze ti x-ludi povedat, ze to, co som napisala v prispevku predtym, je pravda.
Tak asi si vymyslam, ze? Nemam pocit, ze by ti ludia nechceli pracovat a sedeli doma na zadku.
Poznám kopec čerstvých absolventov práva alebo ekonómie, ktorí v nedávnej dobe nastúpili za 20-30 000. A ak si fakt dobrý a máš firme čo ponúknuť, dajú ti i 50.
A ďalšia vec čo bráni tak šikovným ľuďom, schopným sa naučiť 3 jazyky a vyštudovať dve VŠ začať podnikať? Veď to musia mať dobrú hlavu. A to nielen vo veľkých mestách ten rozdiel je vidieť aj keď porovnám Český a Slovenský vidiek. Keď idem cez Moravu tak to v každej dedine železiarstvo drogéria stolár nejaký automechanik ale aj špecializované predajne. U nás sa prejdem a vidím 3 krčmy a potraviny jednota.
A v prvom rade mám ale na mysli nás mladých jasné že niekto kto má 5 detí a chorú manželku nemôže len tak odcestovať za prácou 1000km ďaleko. Keď ale vidím ako sa moji rovesníci sťažujú že nemajú po škole robotu a pritom cele štúdium strávili v liehu. Prečo by som ich zamestnal keď mám na výber z 10 ďalších snaživejších,skúsenejších a cieľavedomejších?
Dalsia vec - pracovne skusenosti a schopnosti - predstav si, ze vystudujes skolu, v ktorej mas denne prednasky a seminare, cize ti na nejaku brigadu cas nezostane, aj keby si akokolvek chcel - v drvivej vacsine ponukanych pracovnych pozicii pozaduje firma PRAX - kde ju ma ten mlady clovek ziskat?
To ze sa firmy neozyvaju je v dnesnej dobe uplne bezne, posles 20 firmam zivotopisy a ziadosti o zamestnanie a z toho ti /v lepsom pripade/ nejake 1-2 firmy odpisu: Dakujeme za vas zaujem, v pripade, ze si vas vyberieme, budeme vas kontaktovat.
Uplne suhlasim s poslednym odstavcom - ale zase bohuzial to byva tak, ze snazivy,skuseny a cielavedomy mlady clovek pride na pohovor, ma evidentny zaujem o pracu a napriek tomu na miesto vyberu niekoho ineho, napr. kamaratovho synceka, ktory sice nie je taky ako dany uchadzac, ale ved co na tom... A potom sa cudujme, ze to (hlavne v oblasti sluzieb) vyzera na Slovensku ako to vyzera. Kopec ludi mi spominalo, ze sa im stalo prave toto.
A ohladom podnikania - ano, je to jedna z moznosti.. ale mozme vobec u nas hovorit o nejakom dopyte? Pri sucasnom stave Slovenskej ekonomiky? U nas sa dlhodobo uzivia iba krcmy a velke obchodne retazce. Cest vynimkam. Neviem, ci vela ludi neodradza prave tento zufaly stav.
A je pravda, za tym si stojim, ze vo velkych mestach si najde mlady clovek pracu skor.
Mozno sa zda, ze som pesimistka, vobec nie, len opisujem veci zo zivota, co sa stava /a stalo sa/ v beznom zivote x ludom. To, ze sa nieco nedeje priamo vo vasom okoli neznamena, ze sa to nedeje niekde ine.
To je vsetko a ospravedlnujem sa za dlhy prispevok.