Zdravím ľudkovia,
nezobrali ma na medicínu, ale o rok to chcem opäť skúsiť. Vie mi niekto vysvetliť ako to je s tými poplatkami za školné? Lebo na LFUK je to 1800€ za 1 ročník. Mám ísť na inú výšku, alebo dať si rok pauzu, aby som nemusel platiť školné?
Pokial si rozhodnuty a skutocne na medicinu chces ist, tak by som si spravil gap year a isiel cestovat, popripade to spojil aj s pracou a o rok by som to skusil znovu
Neviem ako je to na Slovensku, ale na českých univerzitách máš štúdium zadarmo do 26 rokov pokiaľ je to tvoje prvé štúdium v ČR No a keď to veľmi chceš, tak počkaj rok. Ak vieš, že ťa bude baviť aj iná výška, tak je to už len na zvážení, čo ťa bude baviť viac, ale na to musíš prísť sám.
Ja by som išla na inú školu. Vyber si školu s podobným zameraním, môžeš sa zatiaľ učiť na prijímačky a zároveň sa celý čas učíš aj to, čo sa budeš učiť na medicíne. Osobne odporúčam Prif UK medicínska biológia.
No platis tych 1800 v tretiaku ale kazdy rok sa to zvysovalo o 200eur odkedy som ja bola prvacka do tretiaku takze ktovie o kolko sa to zvysi este kym to budes ty platit. Mozno vobec a mozno ano.Musis ty vediet co chces ci robit a ucit sa alebo ucit sa nieco na vs a popri prijimacky. Ci to zvladnes. Ty sa poznas sam najlepsie ake su tvoje schopnosti a moznosti a co chces a nechces. Drzim Ti ale palce
@kaiserchief1 toto som chcel počuť, lebo som si s tým nebol istý. Že keď si dám rok pauzu, či budem mať potom stále nárok na 6-ročné bezplatné štúdium a vyhnem sa tým poplatkom.
Akože ja to nemám naštudované, že ako to chodí ale veď pokiaľ si na Slovensku ešte neštudoval, tak si štúdium neplatíš. Aspoň ja to chápem tak, že ak si ešte na vysokej nikdy neštudoval, tak môžeš ísť aj v 40tke a neplatíš nič iba zdravotnú po 26tke ale myslím, že aj to je teraz už po 30tke.
Hlavne nesmieš prekročiť štandardnú dobu štúdia a to by si prekročil ak by si teraz na školu nastúpil. Tak mi príde lepšie radšej rok počkať a ísť potom na medicínu. Lepšie sa naučíš a možno ešte aj zistíš že medicínu nechceš študovať.
Ahoj, ja som tiež tento rok robila prijímačky na LF UK BA a toto som zvažovala dosť často, že „čo ak to nevýjde prvýkrát?”... A ako úplne najlepšie pokladám rozhodnutie zostať rok doma a popritom pracovať - našetríš si a o rok sa ti bude po finančnej stránke ”ľahšie štartovať” a okrem toho ako písal vyššie Kaiserchief1, tak nebudeš musieť platiť ten rok, ktorý si strávil na inej výške (ktorá ťa, mimochodom, ani nebude musieť baviť a nebudeš mať počas skúškového čas učiť sa na prijímačky.) ..
Takže za mňa byť rok doma, pracovať a mať disciplínu v učení, nejak si rozplánuj, čo a kedy sa budeš učiť, aby to neskončilo tak, že ten rok doma len preflákaš čo sa učenia týka.
Veľa šťastia
Btw. ešte nie je určená hranica a tento rok sa predpokladá ešte nižšia hranica ako minulý rok, takže by som to nevzdávala ešte..
nie veď máš niekoľko rokov zadarmo tak prvý rok nepôjdeš a začnú sa ti počítať až od budúceho roka nie? načo platiť? či len ja nechápem, ako to myslíš?
@tominoo24 samozrejme, že je to lepšie... je podľa mňa zbytočné študovať rok na škole, kde to pre teba nemá perspektívu, a ešte si potom niečo platiť. na prijímačky sa vieš naučiť aj ako samouk (povedzme si úprimne, aj tak by si ten rok nechodil na prednášky a flákal by si to - ako každý - aj preto, že by si vedel, že to pre teba nemá perspektívu)... ako pracujúci vieš získať mnoho skúseností za jeden gap year, niečo precestovať, zarobiť, môžeš bývať doma, takže aj na bývaní ušetríš, uvedomíš si priority, pripravíš sa na prijímačky lepšie ako tento rok lebo na to budeš mať aj viac času, a potom normálne začneš 6 ročné štúdium medicíny, ktoré máš zadarmo, alebo ako to funguje
@Marleymt
ja to chápem tak, že on nevie, ako ten systém s platením funguje. Nevie, či to funguje tak, źe sa roky, ktoré máš zadarmo štúdium začnú počítať nástupom na vš, (a teda skutočným štúdiom tam) alebo sa to počíta podľa veku bez ohľadu na to, či na nejakej vysokej práve študuješ. V prípade tej druhej možnosti teda asi zvažuje, źe by šiel zatiaľ na inú a čosi sa tam naučil a tak.... lebo by musel od ja neviem 25-26 tak čitak platiť, je jedno či je prvý rok na vš alebo nie.... alebo v prípade tej prvej možnosti sa mu viac oplatí ten rok počkať a mať medcínu zdarma....
ja som inak mala tie isté otázky a tiež to nemám zodpovedané, takže asi sa pridávam len nepoznám odpoveď
Ked vies, ze sa budes ucit, tak si nechaj rok pauzu. Ak vies, ze sa k uceniu doma neprinutis, tak chod na nejaky pribuzny odbor, kde sa budes ucit to, co potrebujes aj na medinu. Drzim prsty na prijimackach.
@annyejnji nepočíta sa to podľa veku, to by bola hlúposť, ja som na vš šiel v 17 a sú ľudia ktorí tam idú v 21 lebo bilingválne gymple, zle vychádzajúce roky a tak... vek je nezmyselné kritérium v tomto prípade, jediné čo je obmedzené je že od 26 rokov už pre teba neplatí status mladistvého, takže si popri škole platíš sociálne a zdravotné ak ešte študuješ (a + ti rodičia nemusia prispievať podľa zákona na štúdium a tak)
každopádne, bezplatné štúdium sa ti samozrejme počíta v čase, keď ho máš aktívne (teda aktívne študuješ na vysokej škole, takže máš status študenta, neplatíš dane, nie si vedená na úrade práce.) preto si ľudia prerušujú štúdium, keď idú napr. na pol roka preč, a potom sa k nemu vracajú. vždy sa vám počíta len ten čas, kedy ste aktívne študentom tej školy. môžete začať študovať VŠ bárs aj tri roky po skončení strednej školy, stále budete mať tých 6 rokov zadarmo - platiť budete vtedy, keď by ste študovali dlhšie. + ak nestihnete doštudovať do 26, budete si potom platiť sociálne a zdravotné, ale školu budete mať stále zadarmo.
Mám spolužiačky z gympla, tí čo chceli ísť na medicínu a mali na to, sa tam aj dostali. Potom tu boli takí, čo mali šťastie, že sa posúvali miesta a dostali sa tam tiež. A tí, čo ich nevzali a dali si rok pauzu na učenie sa, tak tento rok sú zas pod čiarou a nedostali sa tam. Mali síce o pár bodov viac, ale ani to nestačilo. Tí čo šli na inú školu a dali si zas prihlášku na medicínu tiež neurobili prijímačky, lebo sa museli učiť aj do školy na skúšky. Ale v priemere mali asi rovnako veľa bodov ako tí, čo boli rok doma. Som teraz prváčka na VŠ, takže to je najčerstvejšie info z reálneho života. Jednoducho na to asi človek nemá, ak nespraví prijímačky. Aj tí, čo sa tam dostali na odvolanie vravia že sa musia učiť deň a noc aby urobili skúšky a zápočty. Na tvojom mieste idem na inú školu a skúsiš to o rok. Len zváž, či na to ozaj máš... Veľa šťastia
presne ako hovorí @31
reálne si zhodnoť prečo si sa tam nedostal... či si tomu venoval fakt všetok voľný čas a proste je pre teba lepší nejaký ľahší odbor (bez urážky) alebo si to proste nestíhal kvôli maturite, brigáde, iným veciam, atď... ak si fakt úplne rozhodnutý, že medicína je to, čo chceš v budúcnosti robiť, tak si daj gap year a choď pracovať hoci aj do zahraničia a uč sa popritom na prijímačky, ale ak zaváhaš a bavilo by ťa aj čosi iné, šla by som na inú výšku záleží aj na tom aké si si dal poistky... čo sa týka UK BA tak tam moc odbory nepoznám ale taká farmácia aj medicínska biológia vyzerá fajn
ja som v maturitnom ročníku nevedela poriadne čo by ma bavilo a učila som sa aj na medicínu, ale prednosť som dávala učeniu do školy a na maturity (nevedela som sa na to vyfláknuť a dostávať trebárs trojky atď keďže na bezprijímačkových školách ich zaujímal aj priemer) a tak som sa teda testovnice učila len cez víkendy (aj to nie celé) a potom po mature, ale samozrejme že som to nedala (hlásila som sa do KE a Brno-ale to bolo len fakt že skúška) a tak som teda v máji podala prihlášku na farmáciu, čo len narýchlo otvorili a prijímačky boli v júli, dostala som sa úplne v pohodičke a už teraz končím tretí ročník
To, že či na to máš podľa komentov vyššie, by som fakt takto nebrala.ja som sa nedostala prvý rok,šla som na STU a aj okolie ma presviedčalo nech to dostudujem že to nie je zlá škola..ale mna to tam nebavilo. A o rok som šla na prijímačky,dostala sa do BA aj do Olomouca,vybrala som si Olomouc a teraz som už skončila piaty ročník. Takže keď chceš, prijímačky vieš spraviť aj popri inej výške aj popri práci, záleží na tebe. Ale možno si ti fakt aj za rok ulezi,uvidíš. Ale nedaj sa odradiť tým, že "človek na to nemá"
Ja sice tiez nesuhlasim s tvrdenim, ze clovek, ktory sa na prvykrat nedostane, na to automaticky nema. Poznam vela takych ci uz sucasnych studentov mediciny alebo uz lekarov, ktori sa dostali na xkrat, a teraz su z nich super lekari. Ale niektori sa nedostanu, lebo na to vazne jednoducho nemaju a dalsie skusanie je len mrhanie casom. Na gympli som mala spoluziacku, ktora v maturitnom rocniku vyhodila (teda jej rodicia) cez 4000€ na sukromne doucovania, ucila sa vkuse, minimalne v skole cez prestavky stale, aj tak sa nedostala ani na zubne a ani na vseobecne. A to bola “len” BA, kde mas modelovky a kopa deciek sa ich bifli rozne dlho (poznam aj takych, ktori uz od 1.rocnika gympla). Osobne si myslim, ze tento rok tomu chalanovi najviac ukaze, ci na to ma alebo nie. Ak si sadne na zadok, naplanuje si ucenie a ucit sa aj skutocne bude (aj s porozumenim, nie len biflit..), tak je nemozne, aby to nespravil na tych cca 700+b. Ak to ale tento dalsi rok uz neda, podla mna to v takom pripade uz nema zmysel. A nech si hovori kto chce, co chce. Takym ludom to bud nepali alebo nemaju disciplinu, co su oboje faktory, ktore by ho z mediciny mohli velmi rychlo “odlucit.”
@palec223 ciara sa posuva niekedy v juli prvykrat a vtedy skola kontaktuje tych, ktori skoncili tesne pod ciarou. Zasa bohvie, na kolko bodov to chalan napisal. Ak nemal ani 600b, tak nema sancu. Tak okolo 680-690b by tam sanca po posune byt mohla. A odvolanie sa nepodava, len to som chcela.
@rheiaa teraz som si precital co pisal o tom viac .... tak na medicinu by som asi nesiel dnes ma vyznam jedine IT ... a tie firmy co vedia koho hladaju.... zoberu ludi aj bez vysokej skoly lebo vedia ze diplom nic neznamena .... a tie veci co vyzaduju sa do roka a do dna nauci na perfektnej juniorskej urovni ba co viac ten pokoj a klud od stresov v skole a od zakomplexovanych ucitelov ... nejaku robotku v sklade si na rok najde ideal nieco jednosmenne administrativne a po obede sa bude ucit toto pripadne si posledne 3 mesiace da od roboty volno a naplno zatne a po roku navstivi par firiem a niekde sa istotne uchyti 10e/h jakozto zacinajuci junior a je bez starosti po par mesiacoch/rokoch zalezi od firmy moznost homeoffice a je uz uplne za vodou ...
@palec223 Vies co, to je asi vec preferencii. Aj ja som mala moznost si vybrat farmaciu, co je odbor perspektivnejsi tym, ze po 5r sa mozem zamestnat, ziadne atestacie a slusny plat. Ale tiez som si radsej vybrala medicinu a zatial to nelutujem a dufam, ze nikdy nebudem. Chalan tiez, ak citi, ze je to ta spravna cesta, nech sa na nu vyda, ale ako uz bolo vyssie pisane, nech to pocas tohto roka zvazi. Nemoze predsa kazdy robit v IT sfere.
sú ľudia, ktorých neprijali a rok pracujú alebo sú len doma. sú ľudia, ktorí idú na inú školu a popri nej sa učia na príjmačky na medicínu. a potom sú tu takí, ktorí idú na tú druhú "záchrannú" školu a už doštudujú na nej. poznám ľudí, ktorí išli na príbuzné odbory medicíne a študovali to, súbežne sa na tie príjmačky pripravovali. ja osobne som išiel na úplne iné zameranie a vedel som sa naučiť aj na príjmačky a na druhý raz som sa dostal. je to o tom, či to naozaj chceš a túžiš po tom, alebo sú tam iné úmysly (neobviňujem ani neukazujem prstom, len konštatujem), čiže tak ☺️
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Takže za mňa byť rok doma, pracovať a mať disciplínu v učení, nejak si rozplánuj, čo a kedy sa budeš učiť, aby to neskončilo tak, že ten rok doma len preflákaš čo sa učenia týka.
Veľa šťastia
Btw. ešte nie je určená hranica a tento rok sa predpokladá ešte nižšia hranica ako minulý rok, takže by som to nevzdávala ešte..
ja to chápem tak, že on nevie, ako ten systém s platením funguje. Nevie, či to funguje tak, źe sa roky, ktoré máš zadarmo štúdium začnú počítať nástupom na vš, (a teda skutočným štúdiom tam) alebo sa to počíta podľa veku bez ohľadu na to, či na nejakej vysokej práve študuješ. V prípade tej druhej možnosti teda asi zvažuje, źe by šiel zatiaľ na inú a čosi sa tam naučil a tak.... lebo by musel od ja neviem 25-26 tak čitak platiť, je jedno či je prvý rok na vš alebo nie.... alebo v prípade tej prvej možnosti sa mu viac oplatí ten rok počkať a mať medcínu zdarma....
ja som inak mala tie isté otázky a tiež to nemám zodpovedané, takže asi sa pridávam len nepoznám odpoveď
každopádne, bezplatné štúdium sa ti samozrejme počíta v čase, keď ho máš aktívne (teda aktívne študuješ na vysokej škole, takže máš status študenta, neplatíš dane, nie si vedená na úrade práce.) preto si ľudia prerušujú štúdium, keď idú napr. na pol roka preč, a potom sa k nemu vracajú. vždy sa vám počíta len ten čas, kedy ste aktívne študentom tej školy. môžete začať študovať VŠ bárs aj tri roky po skončení strednej školy, stále budete mať tých 6 rokov zadarmo - platiť budete vtedy, keď by ste študovali dlhšie. + ak nestihnete doštudovať do 26, budete si potom platiť sociálne a zdravotné, ale školu budete mať stále zadarmo.
reálne si zhodnoť prečo si sa tam nedostal... či si tomu venoval fakt všetok voľný čas a proste je pre teba lepší nejaký ľahší odbor (bez urážky) alebo si to proste nestíhal kvôli maturite, brigáde, iným veciam, atď... ak si fakt úplne rozhodnutý, že medicína je to, čo chceš v budúcnosti robiť, tak si daj gap year a choď pracovať hoci aj do zahraničia a uč sa popritom na prijímačky, ale ak zaváhaš a bavilo by ťa aj čosi iné, šla by som na inú výšku záleží aj na tom aké si si dal poistky... čo sa týka UK BA tak tam moc odbory nepoznám ale taká farmácia aj medicínska biológia vyzerá fajn
ja som v maturitnom ročníku nevedela poriadne čo by ma bavilo a učila som sa aj na medicínu, ale prednosť som dávala učeniu do školy a na maturity (nevedela som sa na to vyfláknuť a dostávať trebárs trojky atď keďže na bezprijímačkových školách ich zaujímal aj priemer) a tak som sa teda testovnice učila len cez víkendy (aj to nie celé) a potom po mature, ale samozrejme že som to nedala (hlásila som sa do KE a Brno-ale to bolo len fakt že skúška) a tak som teda v máji podala prihlášku na farmáciu, čo len narýchlo otvorili a prijímačky boli v júli, dostala som sa úplne v pohodičke a už teraz končím tretí ročník