Ahojte, môže to vyznieť, že som fakt debil, ale dnes som si dala nabiť notebook a vyskakuje mi tu nejaká ikonka, že mám zvážiť výmenu batérie. Nechápem, čo je tým myslené a ako by som ju mohla mať poškodenú? Aby sa mi náhodou nestalo, že mi môj nb vybuchn
mne to robí tiež,.. keď už je stará a rýchlo sa vybíja tak toto stále vypisuje ... ale keď nb používaš tak, že je stále napojení na nabíjačku tak potom batériu ani nepotrebuješ
No ja ho mám 3 a pol roka a väčšinu času ho mam zapojeny, iba sem-tam ked idem do inej miestnosti, tak si ho odpojim a potom ho mam zase niekoľko dní/týždňov zapojený. Len som sa zľakla, že čo to je, keď mi to doteraz nerobilo.
a na co mas notbuk zapojeny do siete a este aj bateriu v nom mi povedz. pre toto pokial mam notas v sieti baterku z neho vyberam.
kup si novu proste. problem solved
ignoruj to
Ide o to, že ak kapacita batérie je výrazne nižšia ako za nova tak ťa windows upozorňuje, že ak by si sa odpojila od nabíjačky tak sa môže book rýchlo vypnúť. Pokiaľ si trvale pod nabíjačkou, zaškrtni políčko nech ti to už nezobrazuje a máš pokoj.
Mňa na starom booku po čase začal otravovať aj samotný BIOS, že baterka pomaly doslúžila, ale stále je tu možnosť ignorovať to.
Každopádne sa neoplatí investovať do novej baterky. Nová ťa vyjde od 50 - 80 eur. To si radšej našetri a kúp nový book.
@bangbangboom - batéria v booku ma stále svoj význam. Kamošovi sa stalo, že si takto šetril baterku a stále ju vyberal. Až jedného krásneho dňa, keď mal za sebou pár hodín práce, ktorá ešte nebola uložená sa mu stalo, že mu niekto zakopol do kábla, ten sa vytiahol zo zásuvky a mohol začať znova
Ďalšia vec, baterka má svoju životnosť udávanú cca. na 2 roky. A kapacita sa jej stráca, či je používaná alebo nie. A neviem čo je lepšie. Používať ju aktívne 2-3 roky, alebo 2 roky ju mať v šuplíku, a potom keď ju vyberieš tak ju budeš používať pri najlepšom rok a aj tak ti skape na starobu
@sylver987 mam "novy" notas necele 2 roky (v auguste tomu budu 2 roky) bateriu som musela kupovat minuly september. cize po roku pouzivania, lebo bola natotalku uz rozsrackovana. mimochodom ja notas beravam kazdy den bud do skoly alebo hocikam inam, cize vacsinu casu na tej baterii tak ci tak je. len ked som doma a nabije sa mi, tak ju vyberiem. a tvoj kamos je potom asi kkt ked si to neukladal priebezne. ja si vzdy veci ukladam priebezne takze podobnych problemov sa nebojim. okrem toho by mi vacsinou ani nemal kto o tu nabijacku zakopnut
no ja som asi pol roka nepouzival notas/ hlavne bateriu daval som to len na priamo do siete/ a potom ked som tam dal baterku tak tiez to pisal treba novu ...
no tak ja som mal book 4 a pol roka, pravidelne kazdy tyzden cestujem do ziliny a vo vlaku bezal len na baterke. a po 4 a pol roku este baterka mala kapacitu 40 minut
a chcel som si tiez kupit novu baterku ale par dni predtym mi odisiel graficky chip.
a co sa tyka bateriek, skladovanie nie je az tak jednoduche. skladovat by sa mali tak pri nabiti 50-60%. viac im skodi a zase ak im klesne napatie pod istu hodnotu su tiez nenavratne znicene. si precitaj o technologii li-ion, li-pol. kazda ma ine podmienky skladovania.
taktiez baterka je stavana na isty pocet nabijacich cyklov a z tychto vsetkych podmienok vyplyva ze radsej sa neobmedzovat ako zachranovat baterku za kazdu cenu.
@bangbangboom Som fakt nevedela, že nemusím mať baterku v nb. Nie som technický typ, preto som založila toto fórum, lebo som nevedela, či sa mi s tým nb niečo nestane, alebo či mi nevybuchne baterka. Pardon, asi si fakt kupim nejaku novu. Fakt som asi hlupa alebo čo
@emilywolf hej to je v pohode ja som stary notas mala (este stale v podstate mam) 4 roky ci 5 ci kolko a mala som v nom bateriu vkuse, ani raz som ju nevybrala a za cely cas som nekupovala novu bateriu lebo proste vydrzala (teda uz asi 2 roky je uplne vybita, ale ten notas uz takmer nepouzivam) tento mam tie 2 roky a uz mam druhu bateriu no ale tiez som ju nevyberala najprv az potom mi bolo povedane ze ved ju tam mat nemusim
@bangbangboom Tak ja som to nevedela, ale radšej ju tam mám, lebo nam často vypina prud a tak ked niečo aj robím alebo píšem tak by sa mi to všetko vyplo a koniec.
@bangbangboom li-ion baterky sa vybijaju aj nepouzivane a ak ich ulozis mimo notebooku nabite niekde blizko plnej kapacity budu tam oxidacie v pomalom procese prebiehat v najvyssej miere a ak to bude na dlhsi cas a baterka sa vybije uplne, tak odide aj sama ...
maju failsafe, ze ak padne napatie pod 2.5V/bunka, tak sa zapne ochranny obvod a odpali ti uz moznost nabit bateriu, pretoze to uz nie je bezpecne (moze to vyjst/nemusi a spusti sa drsna reakcia)
nabijaci system vsetkych novsich ntb je nastaveny tak, ze po plnom nabiti baterky ju odpoji z okruhu a napaja notebook el. siet ...
okrem toho li-ion, li-pol, nimh baterky je lepsie, ked sa dobijaju priebezne a nenechavaju vyplieskat na male % a kazda vydrzi urcity pocet cyklov - cyklus ale v tomto pripade nie je, ze ked ta strcis kabel, tak zacal dalsi, ale ked sa dohromady za urcitu dobu nabije 100%tne (cize ak prvy den bola vybita na 50%, dostala stavu, nabila sa na 100, druhy den zas vybila na 50% a zas dostala stavu, niesu to 2 cykly, ale jeden)
no ja som mal tiež takto bateriu... dva roky som ju vyberal z ntb a priebežne nabíjal.. normálne si držala väčšinu svojej kapacity, len raz som ju zabudol niekolko mesiacov nabiť a kapacita spadla na 30 min. a postupne klesala... a tiež som robil chybu, že som ju nabíjal doplna a vybíjal úplne. Ale čo už, 6. narodenín by sa nedožila tak či tak.
Inak minule som z ntb ucítil akýsi zvláštny chemický puch. Nevedel som či sa škvarí prach, alebo či nehorí bateria bo stale ju mam v laptope. Už som aj rozmyslal či ju nevyhodim z bezpečnostných dovodov, ale vyzera byť ok a ak nahodou vyhodia baby na koleji prud, tak mám aspon necelých 5 minút na uloženie dôležitej práce, inak by som si už niekolkokrat drbal hlavu o klavesnicu keby nie
@emilywolf fúha... myslel som že na zš a sš majú ľudia aspoň náznaky prehľadu z informatiky ... toto snáď nemohlo byť myslené vážne - pretože toto by ma nenapadlo napísať a to rád provokujem
@soreljulien Som písala vyššie, že nie som technický typ. A na informe v škole sme len programovali a programovali. Veľmi sme sa počítačom ako takým nevenovali a tento rok som informatiku už ani nemala... Myslela som to vážne. Každý sa vyzná v niečom inom. Prepáč, že nie som tak vzdelaná v informatike ako ty.
@77hanes77 Veď to že 2 roky... Oni to robia tak že napríklad ja mám záruku na moju baterku že keď mi do 2 rokov klesne výdrž pod 50% pôvodného stavu že mi ju zadarmo vymenia ale to sa nestane lebo väčšina ľudí má NTB na adaptéri vkuse a ja s nimi...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
kup si novu proste. problem solved
Ide o to, že ak kapacita batérie je výrazne nižšia ako za nova tak ťa windows upozorňuje, že ak by si sa odpojila od nabíjačky tak sa môže book rýchlo vypnúť. Pokiaľ si trvale pod nabíjačkou, zaškrtni políčko nech ti to už nezobrazuje a máš pokoj.
Mňa na starom booku po čase začal otravovať aj samotný BIOS, že baterka pomaly doslúžila, ale stále je tu možnosť ignorovať to.
Každopádne sa neoplatí investovať do novej baterky. Nová ťa vyjde od 50 - 80 eur. To si radšej našetri a kúp nový book.
Ďalšia vec, baterka má svoju životnosť udávanú cca. na 2 roky. A kapacita sa jej stráca, či je používaná alebo nie. A neviem čo je lepšie. Používať ju aktívne 2-3 roky, alebo 2 roky ju mať v šuplíku, a potom keď ju vyberieš tak ju budeš používať pri najlepšom rok a aj tak ti skape na starobu
a chcel som si tiez kupit novu baterku ale par dni predtym mi odisiel graficky chip.
a co sa tyka bateriek, skladovanie nie je az tak jednoduche. skladovat by sa mali tak pri nabiti 50-60%. viac im skodi a zase ak im klesne napatie pod istu hodnotu su tiez nenavratne znicene. si precitaj o technologii li-ion, li-pol. kazda ma ine podmienky skladovania.
taktiez baterka je stavana na isty pocet nabijacich cyklov a z tychto vsetkych podmienok vyplyva ze radsej sa neobmedzovat ako zachranovat baterku za kazdu cenu.
maju failsafe, ze ak padne napatie pod 2.5V/bunka, tak sa zapne ochranny obvod a odpali ti uz moznost nabit bateriu, pretoze to uz nie je bezpecne (moze to vyjst/nemusi a spusti sa drsna reakcia)
nabijaci system vsetkych novsich ntb je nastaveny tak, ze po plnom nabiti baterky ju odpoji z okruhu a napaja notebook el. siet ...
okrem toho li-ion, li-pol, nimh baterky je lepsie, ked sa dobijaju priebezne a nenechavaju vyplieskat na male % a kazda vydrzi urcity pocet cyklov - cyklus ale v tomto pripade nie je, ze ked ta strcis kabel, tak zacal dalsi, ale ked sa dohromady za urcitu dobu nabije 100%tne (cize ak prvy den bola vybita na 50%, dostala stavu, nabila sa na 100, druhy den zas vybila na 50% a zas dostala stavu, niesu to 2 cykly, ale jeden)
Inak minule som z ntb ucítil akýsi zvláštny chemický puch. Nevedel som či sa škvarí prach, alebo či nehorí bateria bo stale ju mam v laptope. Už som aj rozmyslal či ju nevyhodim z bezpečnostných dovodov, ale vyzera byť ok a ak nahodou vyhodia baby na koleji prud, tak mám aspon necelých 5 minút na uloženie dôležitej práce, inak by som si už niekolkokrat drbal hlavu o klavesnicu keby nie