ale k ankete... povedat, co je lepsie sa neda... pokial s pocitacom nikde neplanujes chodit, tak jednoznacne stolny... dovody su jasne: za menej penazi viac muziky + moznost upgrade-u... avsak ak niekto potrebuje byt s pocitacom mobilny, myslim, ze nema na vyber... a novodobe notebooky uz nie su take kraksne ako kedysi, aj ked stolnym pocitacom sa este stale nevyrovnaju ( popr len tie najdrahsie modely )
no zas to stim NB neni tak spatne .... prehrievanie sa da vyriesit externim chladicm za 14 eur a mozes ficat .. upgreadnit sa da i ked componenti su jak pre sultanou drahe ale fakt u PC je to jednoduchsie ... nj a s cenou musim suhlasit zanu by som mal PC jak malu atomovu efektrarnu ale teraz mam len malu stolnu lampicku
@Mezomus comu neverim? Ze si na notebooku upgradnem ramky, disk, grafiku atd? Ze odsrobujem tych par skrutiek a dam dpc kryt a robim si s notebookom co chcem presne tak isto ako s PC? To, ze si nic take nerobil este neznamena, ze sa to tak nerobi bezne
jedine efektivne upgrade-ovanie notebooku ( okrem RAM ) je pomocou externych zariadeni... graficke, zvukove, sietove karty su totizto integrovane na doske a o moznosti pripojenia pridavnych internych kariet som zatim nepocul ( velmi do oblasti notebookov nesaham )... netvrdim, ze sa upgrade-ovat neda, ved este stale existuje moznost vymenit celu maticnu dosku, ale za tie peniaze si uz radsej kupim novy notebook...
@Nikeboy tie + a - sa mi velmi nepozdavaju, sry...
- spotrebu ma aj tak kazdy vies kde (ted ma ukrizujte za moju lahostajnost k prirode), ale zase... velky rozdiel tam nie je
- o hlucnosti by som to netvrdil, skor to zalezi od typu chladenia nez od typu pocitaca
- stolne pocitace sa uz vacsinou skladaju na mieru, takze ano, pokial si danu vec neobjednas, mat ju tam nebudes nicmene narodiel od notebooku, pri stolnom pc nie je problem neskorsieho pridania daneho hardware-u
- a k monitoru... pokial s pocitacom neplanujes chodit, kukat sa do 15-17 palcoveho monitora je trochu blbe... mne osobne nevyhovuje ani klavesnica, touchpad ci vstavane reproduktory, takze vsetko si to treba pekne dokupit ( pokial ratame notebook ako nahradu klasickeho stolneho pc )
ked to vsetko zhrniem, stale mi pride notebook lepsi len v pripade nutnosti prenasania... samozrejme je to len moj subjektivny nazor, netvrdim, ze je aj spravny
mam rad expertov co vravia ze notebooky su pomale atd. zalezi od daneho typu, ak si kupim obycajne PC skladacku nemozem porovnavat s notebookom, pretoze vacsina bookov od DELL atd. su vyladene zostavy ktore sa ani z daleka nedaju porovnavat zo skladackami ktore si pani majstri doma z pocitacov robia a pozerat len na parametre sa nie vzdy vyplaca. Ak sa bavime o normalnych zostavach ktore su vyladene tak si pre zaujimavost porovnajte napr. nieco z radu DELL Studio a klasicke DELL desktop a zistime ze ak to ma rovnake komponenty cena sa az tak extremne nelisi. Bod 2 k booku sa da rovnako pripojit mys klavesnica a monitor doma rovnako ako k PC cize tiez toto nemozme brat do uvahy a priehrevanie? prosim vas toto bol problem 50 tych rokov ukazte mi jeden kvalitny stroj ktory na kryte nema napisany nejaky cinsky znak a prehrieva sa
Je pravda ze ceny nb su vyssie oproti PCckam ale zase len skladacky berieme do uvahy...
chces vyladeny dobry rychly a stabilny stroj? Kup si iMac do domacnosti alebo Mac Pro a tam su uz ine ceny ale zas vieme ze vykon zodpoveda cene...
Celkovo tato diskusia nevedie asi k nicomu kazdy ma svoju vec ktoru dava do popredia a objektivne hodnotenie neexistuje. Zalezi fakt od toho naco to treba.
+ jedina nevyhoda notebookov je uz vstavany displej teda monitor ale ten sa da dokupit externy ale tak to uz potom neni o mobilite mozno tak zo spalne do obyvacky...
neviem, ale výhodu má notebook aj napr. v tom, že keď sa veziem niekam autom, tak si buď niečo na ňom robím, alebo si pozriem film a na chatu ťahať PC sa mi teda už vôbec nechce.
vidím to tak, že jedno má výhodu v tom, druhé v inom a každý nech sa zariadi podľa potrieb a požiadaviek aké má.
@Flussica : blud na blude, ano klavesnica je pohodlnejsia mozes kupit na book mas to rovnake, monitor takisto, cize zbytocna tema, pocitac nemusis kazdu chvilu napajat ale ak ho vytiahnes tak ho uz nezapnes, cize dalsi nezmyselny argument, a ramky tie vase ramky podme teda o nich. Normalne obsahuju booky uz bezne vyse 4gb ram co je dostacujuce, chces mi povedat ze potrebujes viac? mne sa nezda ... v pohode by ti stacilo 1 - 2 gb. Pricom nad 3-4gb ram je potrebne 64 bit procesor a OS ....
@Stage ja ti nvm, jediny poriadny argument na margo notebooku je stale len ta mobilita, kt si spominal aj ty ale tvojmu prispevku @21 vobec nerozumiem... ked mam raz rovnaku zostavu, nie je to jedno ci je to nachpate v malej skatuli alebo velkej? a o vyladenych zostavach by som radsej nehovoril, pretoze nevidim jediny problem preco by sa mohli dat vyladit len notebooky a stolne pocitace nie... to, ze niekto pride do obchodu, pokupi komponenty podla chuti a potom to posklada je vec druha... skor by som povedal, ze pri skladackach si treba dat poradit pokial sa do toho clovek az tak nerozumie, ale nie, ze stolne pocitace su nevyladene kusy hardware-u
ja vim, ted budem vyzerat ako zaryty fanusik stolnych pocitacov, ale tak mam doma aj 2 notebooky takze nie som striktne proti nim
@Revo pokial viem, tak RAMky sa do notebooku daju dokupovat, je to jedna z mala upgrade-ovatelnych casti... osobne si ale tiez myslim, ze 2-3GB uplne stacia a hlavne pri 32-bitovom OS ( kedze ako si spominal, viac taky OS ani nevyuzije )
dalsi co nechape o com pise, v suvistlosti s vyladenostou sa bavime o cene notebook vs PC, ked niekto tvrdi ze booky su drahsie oproti PC bavime sa v suvislosti PC skladacky za par 100 euro nie zostavy od renomovanych znaciek
@Pseudos Akože táto debata nemá zmysel, ak nejdeme porovnávať tie dve veci na istý, konkrétny účel. Ideálne je mať aj to aj to.
Ohľadne rýchlosti proste mám takú skúsenosť. Čo sa toho týka, notebook je vyladený výrobcom, asi sú v ňom zúročené jeho dlhoročné skúsenosti, vzdialenosti medzi jednotl. súčasťami sú oveľa kratšie, často pozapichované do seba, minimálna kabeláž, atď. Samozrejme to porovnávam s poskladaným PC od nejakého slovenského predajcu. Mal som donedávna PC HERMES 865 od MSI, to bol mini desktop a fakt 6 rokov fičal na jednotku, až mu pred mesiacom odišla motherboard a som s ním v čudu. Jedine kúpiť za 100,-€ nejakú dosku do notebooku a skúsiť ju doň nejak "jemne" prispôsobiť.
@31 nech ratam ako ratam, cena "pc zostavy od renomovanej znacky" je stale o nejake to euro, dva lacnejsia ako notebook s podobnymi parametrami... a tvrdit, ze skladacka sa nikdy nebude rovnat "pc zostave od renomovanej znacky" je tiez riadna hlupost ale neplanujem sa tu ted s tebou hadat, kedze podla teba je kazdy slusne povedane laik a len "renomovane znacky" do toho rozumeju... a po dalsie... naco zachadzame do extremov? vacsina ludi to aj tak nevyuzije a v dnesnej dobe pokroku je uz aj 4rocny pocitac stary pocitac.... nebudem predsa kupovat comp za 2000€ ked o par rokov kupim podobny comp o polovicu lacnejsie... nicmene ted uz odchadzame od ankety takze to nechajme tak... kazdy ma svoju pravdu a myslim, ze teraz sa uz aj kazdy nato pozera z ineho uhla...
ej zase si nepochopil to co pisem, ides sa natahovat zo slovickami? najprv si trochu nazri do tejto problematiky ujasni si niektore pojmy atd. a potom sa mozme dalej bavit, ale takto je to len natahovanie a k nicomu to nevedie....
@Pseudos myslim ze rozdiel v spotrebe je, pokial mas zapnutii comp aspon 12hodin dene
hlucnost je relativna, ale aj tak si myslim ze ntb maju tichsii chod
ja som nehovoril o skladanich compoch dakde v dargove( ) lebo prakticki aj ntb mozes poskladat. ja som hovoril o znackovich compoch(HP,DELL, atad)
k monitorom, ja mam 17" a stacii my. ked zacinas na 15" tak ti 17" pride vhod. ale ked si zacinal na 17", tak uz ti asi sa zda mala obrazovka.( ono...vlastne 17" nieje uplne presne 17" ale 16" a daco).
@Nikeboy das si do kompa vodnika a mas to tichsie nez si schopny dychat. Aj tak tato diskusia k nicomu nepovedie ... Jediny rozdiel je v tom ze Notebook sa da zobraz so sebou a PC tazsie a porovnavat vykony ramky, grafiky atd. nema vyznam kedze dnes je to uz na rovnakej urovni. Jedina vec ako som pisal je displej, ale ten sa da vyriesit dokupenim monitoru a displej pouzivat iba na nudzove ucely. I ked ak clovek nevyuziva monitor na grafiku asi displej bude postacovat a profesionalny grafik asi siahne po niecom ako Lenovo W700DS.... alebo po monitore EIZO s hardwarovou kalibraciou a tam sa uz PC vs. Notebook porovnavat neda kedze je to o niecom inom...
ubgrad uz sa da urobit aj na notebooku napryklad co sa neda vimenit na kazdom NB je zakladna doska ale CPU ci ram a HDD sa daju vimenit. a na tych drahsich sa da vimenit aj GPU [grafa] a PC vela zere tak od 400w do tych 1000w a elektrika neni zadara takze moc neusetris ale to je vec kazdeho nazoru......
Sori ze pisem 2 krat po sebe... pokyal sa jedna o pohodlie pri PC tak sa velmi milite pre mna je notebook lepsi lebo mam kupeny aj monitor aj klavesnicu a ked prydem z vonku tak si to zapojim a hram alebo pisem ano na stolnom PC a kdo ma pc ako si ho zo sebou zoberie von alebo do postele pre mna je proste NB lepsi...........
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
ale k ankete... povedat, co je lepsie sa neda... pokial s pocitacom nikde neplanujes chodit, tak jednoznacne stolny... dovody su jasne: za menej penazi viac muziky + moznost upgrade-u... avsak ak niekto potrebuje byt s pocitacom mobilny, myslim, ze nema na vyber... a novodobe notebooky uz nie su take kraksne ako kedysi, aj ked stolnym pocitacom sa este stale nevyrovnaju ( popr len tie najdrahsie modely )
-žiadna možnosť "samoopravy" a zostať X dní bez počítača, kt. je na reklamácii je dosť zlé
-žiadna možnosť upgradu
-možné prehrievanie
-cena
...
k ankete-
ntb
+ mobilita
+nisia spotreba
+hlucnost?
+obsahuje vsetko, co nemusi vzdy mat stolne pc
-vysia cena
-mozne problemy z HDD(koli castemu prenasaniu)
pc
+nisia cena
+moznost vylepsovat
+vetsie moznosti v konfiguracii
- vysia spotreba
- neda sa prenasat
- velkost
- hlucnost?
-nutne dokupit monitor
@Nikeboy tie + a - sa mi velmi nepozdavaju, sry...
- spotrebu ma aj tak kazdy vies kde (ted ma ukrizujte za moju lahostajnost k prirode), ale zase... velky rozdiel tam nie je
- o hlucnosti by som to netvrdil, skor to zalezi od typu chladenia nez od typu pocitaca
- stolne pocitace sa uz vacsinou skladaju na mieru, takze ano, pokial si danu vec neobjednas, mat ju tam nebudes nicmene narodiel od notebooku, pri stolnom pc nie je problem neskorsieho pridania daneho hardware-u
- a k monitoru... pokial s pocitacom neplanujes chodit, kukat sa do 15-17 palcoveho monitora je trochu blbe... mne osobne nevyhovuje ani klavesnica, touchpad ci vstavane reproduktory, takze vsetko si to treba pekne dokupit ( pokial ratame notebook ako nahradu klasickeho stolneho pc )
ked to vsetko zhrniem, stale mi pride notebook lepsi len v pripade nutnosti prenasania... samozrejme je to len moj subjektivny nazor, netvrdim, ze je aj spravny
Je pravda ze ceny nb su vyssie oproti PCckam ale zase len skladacky berieme do uvahy...
chces vyladeny dobry rychly a stabilny stroj? Kup si iMac do domacnosti alebo Mac Pro a tam su uz ine ceny ale zas vieme ze vykon zodpoveda cene...
Celkovo tato diskusia nevedie asi k nicomu kazdy ma svoju vec ktoru dava do popredia a objektivne hodnotenie neexistuje. Zalezi fakt od toho naco to treba.
1. pocitacova klavesnica je rozhodne pohodlnejsia, ako notebookova
2. monitor moze byt pri PC vacsi (a ten je vyhodnejsi kvoli grafike, ktoru ja vyuzivam dost znacne)
3. POCITAC NEMUSIM KAZDU CHVILU NAPAJAT NA ADAPTER (takze mi to aj tak vela nepomoze, ze na par malo hodin mi moze posluzit ako PRENOSNY)
4. Este stale ma PC pred notebookom moznost vacsej RAMky aj ostatnych potrebnych parametrov
vidím to tak, že jedno má výhodu v tom, druhé v inom a každý nech sa zariadi podľa potrieb a požiadaviek aké má.
ja vim, ted budem vyzerat ako zaryty fanusik stolnych pocitacov, ale tak mam doma aj 2 notebooky takze nie som striktne proti nim
Ohľadne rýchlosti proste mám takú skúsenosť. Čo sa toho týka, notebook je vyladený výrobcom, asi sú v ňom zúročené jeho dlhoročné skúsenosti, vzdialenosti medzi jednotl. súčasťami sú oveľa kratšie, často pozapichované do seba, minimálna kabeláž, atď. Samozrejme to porovnávam s poskladaným PC od nejakého slovenského predajcu. Mal som donedávna PC HERMES 865 od MSI, to bol mini desktop a fakt 6 rokov fičal na jednotku, až mu pred mesiacom odišla motherboard a som s ním v čudu. Jedine kúpiť za 100,-€ nejakú dosku do notebooku a skúsiť ju doň nejak "jemne" prispôsobiť.
hlucnost je relativna, ale aj tak si myslim ze ntb maju tichsii chod
ja som nehovoril o skladanich compoch dakde v dargove( ) lebo prakticki aj ntb mozes poskladat. ja som hovoril o znackovich compoch(HP,DELL, atad)
k monitorom, ja mam 17" a stacii my. ked zacinas na 15" tak ti 17" pride vhod. ale ked si zacinal na 17", tak uz ti asi sa zda mala obrazovka.( ono...vlastne 17" nieje uplne presne 17" ale 16" a daco).
chcete hrat najnovsie hry bez problemou - na hry su konzoly.
chcete surfovat po nete-to zvladne kazdy ntb a pc
chcete robit grafiku - na to su tzv. pracovne stanice. (SUN,SGI...)
chcete robit hudbu-staci aj priemerne pc ale z profesionalnou, a tym padom aj dost drahou zvukovou kartou,plus soft...OMG.
chcete robit uctovnictvo a beznu kancelarsku pracu-pre vas je idealne pc alebo mac
chcete bit mobilny a zaroven stylovy a hlavne na nete-idealny je pre vas ntb
tak som to zhrnul, dufam ze k spokojnosti vsech