nastal čas činov, je koniec rečiam, treba konať, nech každy dokáže svoju lásku k rodnej zemi...
to isté sa robí aj po duchovnej stránke, na zemi nastal konečný zápas dobra zo zlom..........
podľa mňa je to zbytočnosť, toto je naša krajina, tak čo sa otravovať s nejakou vládou? oni vládnu len preto, že všetci sa s nimi hrajú tú hru na ich vládnutie
ked si predstavim tu hlupu slovensku grupu co sa tam zhromazdi a bude bojkotovat vladu nevidim riesenie. neviem si predstavit kto v tej vlade bude vladnut. ti obcania co nemaju ani podokoncovane zakladne a stredne skoly a vedia len nadavat a robia v tescu upratovacov? prosim vas : )
Že sa hráme veľmi zábavnú hru, ktorej podstatou je nechávať spravovať 50% príjmov pracujúcich ľudí "nejakej vláde", pričom je vlastne jedno, ako s nimi táto nakladá, lebo o to v tejto našej hre nejde.
Keďže to znie ako múdrosť veľmi hlboká a univerzálna, ja by som potom tento článok poslal napríklad niekomu v Sýrii.
@tunidlo tomas ma pravdu. Keby sa ludia nehrali tu spinavu politicku hru, tak sa nenajde jediny clovek, ktory by platil dane a rovnako tak by sa nenasil jediny policajt, ktory by tieto dane nasilne vyberal. Stat je len fikcia v hlavach ludi. Nic take ako stat neexistuje, existuje len skupinka ludi sami seba nazyvajucich politici, ktorych keby nikto nebral vazne, tak by uz zajtra nemala co zrat.
@tunidlo ano, je to zbytocnost.. hulakanim na ulici nic nezmenis a taka gorila je toho dokazom.. zacni zit tak, aby si v realnom zivote co najmenej podporoval stat a co najmenej sa angazoval v politike, bud pozitivnym prikladom pre ostatnych a bude to mat podstatne vyssi efekt ako kdejake pochody, kde si primitivna luza ventiluje svoju frustraciu.
@tommyhot stačí aby do ulíc vyšlo 10 000 ľudí z molotow koktejlmi v rukách a maskami na hlavách, raz rozmrdať parlament a hned' by sa niečo začalo diať
@kajooooooooooooooooooooooooooo policajtov je 25 000, musis to vynasobit aspon 5, kedze su podstatne lepsie vyzbrojeni. To je cislo, ktore by bolo potrebne na nejaku zmenu. A vobec by nemusela byt nasilna. Stacilo by, keby 100 000 ludi zrazu prestane platit dane, do par tyzdnov/mesiacov sa k nim prida aj stado a je koniec statu ako ho dnes pozname.
@kajooooooooooooooooooooooooooo no a? ak ludia prestanu platit dane, tak nebude problem s pracou (teraz je problem hlavne preto, ze 50% platu konci v statnej kase a teda podnikatelom sa neoplati zamestnavat) a aj ludia zo statneho sektoru si ju najdu niekde v tom sukromnom. Hrubou silou to nepojde, pretoze nasilie plodi nasilie. Mozno zhodis tuto vladu, ale pride dalsia, mozno horsia.
@tommyhot tu treba nastoliť demokraciu v pravom slovazmysle, takže jediný spôsob ako to urobiť je zhodiť vládu (alebo ich donútiť odstúpiť). Ak by bolo po tvojom, navonok by sa tvárili inak ale stále by sa rozkrádalo a tunelovalo. Podľa mňa sa to tu dá vyriešiť jedine hrubou silou
@kajooooooooooooooooooooooooooo ale keď zhodíš vládu, čo sa stane potom? príde iná vláda (ktorá bude rovnaká alebo horšia?), problém je v princípe... Prečo by mal v 3. tisícročí vôbec niekto vládnuť niekomu inému? Prečo si ľudia MUSIA "vyberať" niekoho, kto im bude vládnuť?
@tunidlo pozri si stovky protestov po svete. Vacsine sa ziadnu vladu nepodarilo zvrhnut a akurat ti ludia dostali po papuli od fizlov a tam kde sa vladu podarilo zvrhnut (arabske krajiny), su na tom ludia rovnako, alebo este horsie ako predtym. Vymena jednej vlady, za inu sa napriec celou historiou ludstva ukazala ako nefunkcna.
@tomas ten kto chce ísť vládnuť by mal (podla mňa) prejsť nejákými psychotestami, aby sa tam nedostali také potraty ako napr. Fico a podobní
netreba vládu, treba človeka ktorý bude zastupovať ľud a konať v jeho prospech a profit, v tom je princíp vlády-pomáhať všetkým ktorí to potrebujú, ale na to aby bola vláda vládou v pravom slovazmysle treba upraviť niektoré veci, ktoré oni sami z princípu neupravia (všetko konanie politika by malo byť voľne dostupné, takisto aj všetky zmluvy kt. podpíše apod.)
@matheusko a teraz neplatí právo silnejšieho jedinca (v tomto prípade vlády)? Podľa mňa to je stále to isté, vláda/anarchia/čokoľvek, vždy sa uplatňuje pravidlo silnejšieho jedinca...
Predstavou, čo asi tak ostane v anarchii ľuďom, ktorí sú momentálne na dôchodku, ľuďom, ktorí si budú musieť hľadať prácu, nemajúc žiadny úspory a tak ...
@tunidlo co asi tak ostane ludom o 20 rokov ked sa zruti socialny system vsade na svete? Mas pocit, ze sa k tebe dostane nejaky dochodok, ked fico uz teraz musi presuvat peniaze z druheho piliera do toho statneho? A nielen fico sa pasuje s tymto problemom.
V anarchii je niekolko rieseni. Ti, ktori budu schopni pracovat si pracu najdu (stat ich nebude regulovat), alebo si ju vytvoria (stat ich nebude regulovat). Ti, ktori nebudu schopni pracovat a nebude sa ani moct o nich postarat rodina, mozu najst pomoc cez rozne charity (ktore stat opat nebude regulovat, lebo ziaden stat nebude existovat).
V anarchii by clovek predovsetkym musel vsade so sebou nosit zbran a bat sa, kto ta kedy prepadne a znasilni. No a supermarkety by tiez asi prilis nefungovali tak, ako doteraz. Elektrina by vypadavala, jedla by bol nedostatok, vsade by bol bordel.
Podla mna by sa ludia rozskupinkovali na akesi komunity, co sami seba chrania a vacsina ludi by bola nutena ist naspat ku "subsistence agriculture", tj. na dedinu pestovat si aspon svoje vlastne jedlo a nejak preboha prezit. Cele Slovensko by sa premenilo na ghetto.
Od @35 k @36 ... organizovana vacsina znamena, ze za nou stoji organizator, otazne je ci bude rovno chciet zostat v ulohe verejnej autority integrujucej spolocnost, alebo sa tejto ulohy vzda hned po tom ako sa mu podari dosiahnut ciaru za tym co tu bolo. A ludia zacnu budovat medziludske vztahy zalozene na dobrovolnej spolupraci bez toho, aby bola vynucovana alebo riadena inymi (to je v podstate anarchizmus).
Aha, lenze toto je nemozne vzhladom na myslenie ludi. Takze vam to pokazi hned druhy jedinec v rade a s nim kazdy druhy. Pomohla by vam spominana verejna autorita integrujuca spolocnost, ale jej prichodom by zase vas anarchizmus skoncil. Na tomto istom stroskotava aj myslienka komunizmu. Takze bud ostaneme pri tom co mame, alebo budeme trvat na zmene. Zmena je ale len neustale vracanie sa v historii. A tocime sa v kruhu.
Ale prestat platit dane je vcelku zabavne vytrestanie vedenia statu Dalej by nasledoval napriklad statny bankrot, ...
@tomas ... pravidlo sa uplatnuje a nebude tomu inak.
Mám pocit, že aj v takom prípade vypľuje lepšie riešenie prístup, ktorý zohľadňuje každého spolu, ako prístup, v ktorom neexistuje žiadna alternatíva pre človeka, ktorý sa ocitne napríklad v jednej zo skupín, ktoré som spomenul.
Keď teraz kričíš, o koľko ťa štát okráda, som zvedavý, koľko zo svojho príjmu by si poslal na charity podporujúce nezamestnaných a dôchodcov. (tu uvažuje trochu príliš konkrétne, ale je z toho jasné, čoho sa obávam)
"Dobry, ako sa mate? Aaaa zdravicko to ste vy? Nech sa paci, tu je vas tovar."
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len jedna dobrovolna tranzakcia a 2 spokojne entity.
Navyse anarchokapitalizmus je jediny prirodzeny koncept anarchie, pretoze v nom neexistuje ziadna autorita a clovek rozhoduje sam o svojom zivote (ak sa nerozhodne inak). Lavicove koncepty "anarchie" vychadzaju z toho, ze vacsina prostrednictvom nejakych okrskov, alebo cohokolvek ineho co si vymysli, moze v istom zmysle rozhodovat o jednotlivcovi a teda tam existuje urcita forma autority (ludmi voleni zastupcovia), ergo nemoze ist v ziadnom pripade o anarchiu. Urcite si pamatas na hughitove "nenasilne" donucovacie koncepty ako prinutit cloveka robit to, co chce spolocnost. V anarchokapitalizme je vsetko vecou kontraktu, ktory sa aj v dnesnom socializme vztahuje len na strany, ktore s nim vyslovene suhlasili.
@fragile. ako si k tomu dospel? Ci teraz nam prezentujes nahlad do tvojej chorej mysle?
@matheusko "Aha, lenze toto je nemozne vzhladom na myslenie ludi."
A ake je myslenie ludi?
@tunidlo "Mám pocit, že aj v takom prípade vypľuje lepšie riešenie prístup, ktorý zohľadňuje každého spolu, ako prístup, v ktorom neexistuje žiadna alternatíva pre človeka, ktorý sa ocitne napríklad v jednej zo skupín, ktoré som spomenul."
Tento pristup vypluje len take riesenie, ze mi niekto prilozi zbran k hlave a okradne ma o moju produkciu. Tak ako je to teraz. Neviem na kolko si ekonomicky gramotny (podla toho co pises nie velmi), ale to co teraz robi stat je, ze nici produktivnu strednu vrstvu aby sme sa vo vysledku mali vsetci zle. Co je aj zakladny koncept socializmu - rovnomerne rozdelenie chudoby. Povedz mi co pride po tom, ked tu ziadna produktivna vrstva obyvatelov nebude? Kto bude financovat vsetky tie hladne krky, ktore stat uvaznil v socialnej priepasti z ktorej sa uz nikdy nedostanu, lebo stratili akekolvek pracovne navyky?
"Keď teraz kričíš, o koľko ťa štát okráda, som zvedavý, koľko zo svojho príjmu by si poslal na charity podporujúce nezamestnaných a dôchodcov."
Preco by som im mal nieco posielat? Odkedy som zodpovedny za zivoty inych? To co je ze chora predstava?
To vsak samozrejme neznamena, ze ini by nedali, tak ako davaju aj teraz. Ci mas pocit, ze dnes neexistuju rozne dobrovolne charity a neziskovky?
Navyse aby si mal dusicku namieste, tak popri daniach, posielam ADRESNE (pomoc by mala byt adresna, v opacnom pripade sa mina ucinku » www.mises.cz/clanky/anarchok... kazdy mesiac peniaze na veci o ktorych sam uznam za vhodne, ze potrebuju podporu. Zaujimalo by ma, kolko posielas ty, ked tu vykrikujes o solidarite? Ci ma ist len o solidaritu z mojho vrecka? Takychto ludi som zazil uz niekolko, ked bolo treba, tak solidarita sa vytratila.
Tak zjednodušene ... Chceš žiť v džungli, v ktorej je tvoja sloboda a tvoje peniaze najvyššia inštancia, ja nie.
No a ... zodpovedný si, odkedy platíš nejaké dane A je to chorá predstava, v ktorej prioritnom rebríčku je blahobyt spoločnosti pred nejakým kapitálom, o ktorý by sa ľudia, čo sa majú dobre, mohli mať lepšie.
a vie tu vobec niekto preco vlastne vzniklo to co vzniklo a preco sa to de facto na svete objavuje uz tisicky rokov??
krasna je predstava robit si vsetko sam a nemat nad sebou nikoho.. akurat ze vtedy sa vzdy niekto najde.. a dosadi sa tam sam.. a kto sa postavi jemu? zas len nikto..
Nie, nechcem. To, že dnes niekto môže celý život nepracovať a je oňho do istej miery postarané je chyba, ale nie je to automatický dôsledok existencie štátu.
Ale určite chcem, aby človek, čo by o seba nevie postarať v anarchii, mal nejakú alternatívu. Som za existenciu nejakého sociálneho systému, hoci nie súčasného, "unconditonal" systému, v ktorom človek môže nič nerobiť.
@tunidlo a coho je to dosledok? Mas pocit, ze v systeme, kde by neexistoval verejny "majetok" (majetok moze byt len sukromny, resp jasne vlastnicky vymedzeny) by si niekto mohol dovolit cely zivot nepracovat? V bezstatnej spolocnosti by taky system nikdy nemohol vzniknut, pretoze by ludia nemali byt kym donuteni financovat ho.
Ja neviem ci si naozaj taky ignorant, alebo to hras? Ludia si odjakziva pomahali, ci boli donuteni, alebo nie, dal som ti jeden priklad z mnoha (charita vo viktorianskom anglicku) a ty sa stale tvaris, akoby bez statu vymrelo cele ludstvo.
@johnysheek "krasna je predstava robit si vsetko sam a nemat nad sebou nikoho.. akurat ze vtedy sa vzdy niekto najde.. a dosadi sa tam sam.. a kto sa postavi jemu? zas len nikto.."
To je rovnako odtrhnuta predstava od reality, ako to, ze by teraz prisiel nejaky otrokar a zacal by v dnesnej spolocnosti vykrikovat, ze vsetci su jeho otrokmi. Asi by velmi rychlo dostal po hube aj keby ma par miliard dukatov. Historicky je preukazane, ze akonahle sa ludia zbavia chorej myslienky, uz si ju nikdy neosvoja. Za vsetky priklady len par - upalovanie carodejnic, otroctvo, Zem je placka, Slnko sa toci okolo Zeme.
Argumentovat tym, co tu bolo pred tisckami rokov je mimo misu, pretoze dnes su ludia vzdelanejsi a informovanejsi, nez kedykolvek predtym. Kedysi stacila lacna propaganda a vsetci bez vynimky boli oblbnuti. Dnes je potrebne na oblbnutie vynalozit podstatne viac usilia a aj to s otaznym vysledkom.
Neskáčme prehnane rýchlo k záverom.
To, že štát niečo také, ako vidíme, umožňuje, neznamená, že je to jeho automatickým dôsledkom.
A pomáhajú si teraz, kde sú k tomu do veľkej miery donútení. Ty vidíš problém, ja nie.
Táto pomoc, zo svojej povahy, zohľadňuje potreby tých, ktorí ju potrebujú. Asi nebudeš fanúšikom tejto charakteristiky, mne sa celkom pozdáva.
@tunidlo zdá sa mi, že vo svojich úvahách o sociálnom štáte dávaš zreteľ predovšetkým na nejakého (teraz modelového) jožka, ktorý má tieto vlastnosti:
- nie je kreatívny, nemá schopnosť myslieť samostatne
- nemá schopnosť produkovať (čokoľvek)
- (aj kvôli vyšším vlastnostiam) nemá alebo má veľmi málo špecifických vlastností a tak sa nemôže uplatniť na finančnom trhu práce
- žije vo finančnom svete
- jeho celková spokojnosť vo svete je priamo závislá na množstve financii, ktoré má
ak som správne porozumel tomu, čo si myslíš, tak myšlienku štátu podporuješ predovšetkým kvôli takýmto modelovým jožkom, lebo sa domnievaš, že štát tomuto jožkovi zvýši jeho celkovú spokojnosť iba a len tým, že mu v určitých fázach života dá nejaký finančný obnos peňazí za nič.
nuž a ja sa domnievam, že problém tohto modelového jožka je oveľa komplexnejší a zložitejší a tým, že mu nejaký štát bude dávať v určitej fáze života nejaké peniaze, mu v long-rune ani trochu nepomôže. ba dokonca, trúfam si povedať, že mu tým škodí, lebo u chudáka jožka vytvára závislosť na štáte (a samozrejme aj financiách) a okrem jeho finančných problémov absolútne nerieši iné, oveľa podstatnejšie problémy. a navyše, u chudáka jožka vytvára mylnú predstavu, že gró jeho problémov sa nachádza vo finančnej sfére.
@tommyhot so skoro všetkými tvojimi úvahami môžem súhlasiť, ale vôbec netuším, prečo musíš do anarchie pchať aj kapitál.
ak ponímaš anarchokapitalizmus ako nejaký medzistupeň k univerzálnejšiemu anarchizmu, tak poriadku, ale inak imho len príliš komplikuješ.
jednak, peniaze sú nejaká entita. dá sa povedať, že čím menej entít v systéme, tým je systém jednoduchší, flexibilnejší a tým účastníkom systému lepšie slúži. no a systém s peniazmi má vždy o jednu entitu viac a preto si myslím, že je nutne vždy komplikovanejší ako systém bez peňazí. ledaak by boli peniaze nejakou zázračnou mágiou, ktoré by veci zjednodušovali.
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len jedna dobrovolna tranzakcia a 2 spokojne entity."
nebola by ešte lepšia takáto verzia?
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len 2 spokojne entity.
Neviem, či máš recept na to, ako necháš Jožkovi dorásť nohu, alebo ho omladnúť.
No ale mimo toho, mal som dojem, že som dal najavo, že by to u nepoškodeného Jožka nemalo byť za nič.
Ale teda predstavme si, že máme takých Jožkov celkom dosť a títo Jožkovia akosi nevedia, ako by sa mohli uživiť. Ako sa začne ich štátom nedohliadaný pozitívny long-term vývoj?
@tommyhot To je podla mna presne to, co by sa stalo, keby sme nemali policiu, sudy, armadu a bol by zrazu nedostatok potravin ^^ Ved vacsinu potravin importujeme. Keby nebol stat, kazdy by sa o svoju bezpecnost musel starat sam. Predstavujes si to imho cele prilis jednoducho. Ale ak mas radost z tej predstavy, ze mas mavnutim prutika o 40% vacsi plat, preco nie
@tunidlo "Neviem, či máš recept na to, ako necháš Jožkovi dorásť nohu, alebo ho omladnúť." nemám. a ty? môžem mať recept jedine na vlastné dorastanie nôh alebo omladzovanie. a domnievam sa, že jedine jožko môže mať recept na jeho nohy a mladosť.
každopádne, narážal si na štátne alopatické lekárstvo?
"No ale mimo toho, mal som dojem, že som dal najavo, že by to u nepoškodeného Jožka nemalo byť za nič." - tak ak nie za nič, tak za čo?
"Ale teda predstavme si, že máme takých Jožkov celkom dosť a títo Jožkovia akosi nevedia, ako by sa mohli uživiť. Ako sa začne ich štátom nedohliadaný pozitívny long-term vývoj?" - nejak sa už začne.
ja ani ty ani ktokoľvek nemusí vedieť, ako prečo a kedy sa začne. no vzhľadom k tomu, že nič netrvá večne (žiadna dynamická entita nemá v nekonečnom čase akúkoľvek vlastnosť konštantnú a jožko dynamická entita je), ani stagnujúci jožko nebude trvať večne a nejak sa už rozhýbe.
ten jožko sa musí v prvom rade sám snažiť, sám musí precitnúť, sám si musí uvedomiť, aké sú jeho schopnosti a možnosti a sám si musí uvedomiť, že sa musí osamostatňovať a zbavovať závislostí. je vcelku rozumné sa domnievať, že čím väčšmi bude jožko vystavený takej realite, v ktorej sa nebude môcť spoliehať na (fiktívne) štátne barličky, tým skôr a tým rýchlejšie a tým kvalitnejšie sa s jeho existenciou vysporiada.
je rozdiel byť vystavený hmotnej núdzi alebo hladu a existovať s tým, že "šak mi hádam niekto alebo niečo pomôže" a je rozdiel čeliť takej realite s vedomím, že jedine ja sám z toho musím nejak vykľučkovať.
@fragile. sukromna policia nepredstavuje ziaden problem v statom skrachovanom Detroite, tak isto ako nepredstavuje ziaden problem sukromne zdravotnictvo, potravitny, ci hocico ine » www.policymic.com/articles/44725/...
@alpynus "vôbec netuším, prečo musíš do anarchie pchať aj kapitál."
Kapitalizmus je prirodzena sucas anarchie, dokonca si dovolim tvrdit, ze je to iste. Uz od pociatku tu boli ludia, ktori vymienali jeden tovar za iny a presne to je kapitalizmus. Ja mam rajciny, ty mas kurence, ja chcem kurence, ty chces rajciny, tak si ich zamenime a obe strany su spokojne. Do tejto tranzakcie nezasahovala ziadna tretia strana, bola to tranzakcia obojstranne vyhodna a nevidim jediny dovod preco by nemala nastat? To, co si ty predstavujes pod kapitalizmom je korporativizmus, ale ten moze fungoval len vdaka statu a s kapitalizmom, ktory je tu od pociatku ludstva nema nic spolocne. Hlavny problem tu vidim v tom, ze ludia nechapu ekonomii a potom tu vznikaju kdejake nedorozumenia. Odporucam precitat ultimatnu pracu Ludwiga von Misesa - Human Action, aby sme predisli tymto zbytocnym nedorozumeniam. To ako keby sme sa bavili o elektrike a ty by si argumentoval bez toho, aby si poznal Kirchhoffove zakony.
@tommyhot@62 nemám nič proti tomu keď nám plebsovým marhám nič netušiacim odporučíš nejakú publikáciu ale tvrdiť že bez nej musíme všetcia vedieť hrubý kok o hospodárstve a politike je trochen dosť prehnané ja zas odporúčam toto » econfaculty.gmu.edu/bcaplan/whyaust... @47 ja vychádzam skôr a hlavne z toho že keď je niekto považujúci sa za anarchistu v názorovej zhode so starým bushom, thatcherovou, klausom ( » www.klaus.cz/clanky/2935... ) a takýmito kreatúrami tak bude asi niekde menší zádrhel v tom jeho anarchizme :ehm: hlavne že anarchisti už od 19. storočia nevedia čo anarchizmus je a ešte že nám to v tom 21. prišli ancaps vysvetliť
no hej neexistovala by tam štátna autorita, iba tá zo strany kapitalistov nad pracujúcou triedou tvoriacou hodnoty, s čím by súvisela aj súkromná armáda, polícia a súdy na ich výplatnej páske.. je vlastníctvo nedotknuteľné? nech potom kapitalisti vrátia majetky ktoré pôvodne patrili šľachte a len vďaka buržoáznym revolúciam o ne prišla skleníkové plyny - trh zreguluje, detská práca - trh zreguluje.. geez veď tí čo akurát kácajú dažďové pralesy ich predsa neukradli a majú na to podľa ultraliberálov právo ale vec sa má tak že nemôžeme čakať kým si to rozmyslia lebo ich vlastnícke právo je ničím oproti právu ostatných na dôstojný život.
hugo je fpoho človek, poznám ho osobne a v mnohých veciach s ním súhlasím ale stotožňovať ma s ním a jeho názormi nutne netreba, to len tak pre budúcnosť zrovna ale komúny s priamou odvolateľnosťou ich zástupcov nezatracujem, to už viac autoritárska a fašistická je gravitácia ktorá nám znemožňuje lietať bez pomoci
nech sa lúbi, ešče toto je imho celkom fajn a tie úvodzovky v názve tam nie sú náhodou:
Kto je v nazorovej zhode s Bushom atd? o com hovoris?
"iba tá zo strany kapitalistov nad pracujúcou triedou tvoriacou hodnoty"
Kapitalista nie je samozvana autorita (tak ako stat) a hlavne stava sa autoritou len vtedy, ked s nim DOBROVOLNE uzavries kontrakt a teda suhlasis s tym, aby mal voci tebe nejaku autoritu. Mas pocit, ze musis pracovat u kapitalistu bez toho aby ste s tym obaja explicitne suhlasili?
Ak je pracujuca trieda taka schopna a tvoriaca hodnoty, preco sa nespoji a nezalozi si svoj vlastny biznis? Nech si zalozia komanditnu spolocnost, kde tych "vlastnikov" moze byt niekolko desiatok a nech podnikaju. Kde je problem?Reci sa hovoria a chlieb sa je...
"nech potom kapitalisti vrátia majetky ktoré pôvodne patrili šľachte a len vďaka buržoáznym revolúciam o ne prišla"
Ktori kapitalisti maju majetky slachty? Tu vidim zakladny problem, ze vy "laviciari" si zamienate kapitalizmus s korporativizmom, co je vlastne predlzena ruka statu. Navyse komu patrili majetky slachty predtym?
Super, ze si sem dal Chomskeho. Jeho predstava spolocnosti je dosiahnutelna jedine prostrednictvom institucializovaneho pouzitia nasilia, teda prostrednictom statu. Navyse vacsina jeho myslienok vychadza z Marxovho nepochopenia teorie hodnoty, ktoru vyvratil nejeden ekonom, no najlepsiu kritiku spracoval Bohm von Bawerk.
Mozme sa tu natahovat donekonecna, ale nikam to nepovedie, pokial budes vychadzat z Marxovych neplatnych a davno vyvratenych pouciek.
@tommyhot o tom že oni hovoria v podstate to isté len pri tom nemávajú vykradnutou žltočiernou fangľou, rovnaké citáty, rovnakí teoretici, rovnaká rakúska škola a tak
hmm kontrakt s ním musím uzavrieť "dobrovoľne" kvôli tomu že inak by som asi bol odkázaný na kradnutie alebo podporu od štátu :ehm:
kapitalista neni že stúpenec akejsi "ideológie kapitalizmu" ale vlastník výrobných prostriedkov, šak akurát vyššie si to spomínal v tom význame.. a veď kto hovorí o voľnom trhu snáď musí akceptovať vznik korporácií v ňom, akože združení podnikateľov u ktorých je teraz jedno či ich je desať alebo sto, lebo voľný trh by asi nebol voľný keby to združovanie neumožňoval.. a každý podnikateľ sa logicky snaží ovládnuť a kontrolovať trh, nedávalo by to inak moc zmysel, šak to sú hádam základy ekonómie aj keď tej z ultraliberálnych pier možno nie
anarchista chomsky (resp. neviem "libertarian socialist" presne preložiť do slovenčiny aniž by to znelo úplne kokotsky a nebolo významovo nepresné ) kde obhajoval aké násilie zo strany štátu?
hej máš pravdu, idem radšej robiť na dákych marxisticko-anarchofašistických letákoch a hádam aj spať potom pôjdem, zajtra staviame gulag
minule som čítal jeden článok v Profite o anarchokapitalizme resp. o niečom takom. Bol to rozhovor s nejakým prívržencom tohto zriadenia a pravdupovediac dosť som sa nasmial. Vízie, samé vízie, naivita a idealizmus. Chlapík to videl proste veľmi zjednodušene. V podstate sa to veľmi podobalo na idealistické kecy o komunizme, o tom ako si každý bude rovný a tak. Ja však zastávam názor, že ľudia si nie sú rovní, nikdy ani nebudú. Túžba po moci je tak omračujúca, že rovnostárska spoločnosť nebude nikdy existovať. Vždy tu budú elity, ktoré budú chcieť vládnuť nad ostatnými. Demokracia nie je výnimkou. Hoci nie je ideálna, je to momentálne najlepší systém, ktorý môže reálne fungovať, pretože každý môže rozhodovať o budúcnosti spoločnosti aj keď nakoniec vždy pôjde o diktát väčšiny nad menšinou.
Anarchokapitalizmus však nemá budúcnosť, resp. stupeň slobody v tomto zriadení by paradoxne výrazne poklesol. Namiesto štátnej autority by tu bola autorita kapitálu. Dane by neexistovali, ale to už ani bezplatné zdravotníctvo a školstvo. Bohatí by sa stali novodobými feudálmi a tí najchudobnejší otrokmi. Tak aká sloboda ?
@trtken mňa na tom článku v profite nasrala ešte iná vec, to že neviem z akého dôvodu falzifikujú títo ludia históriu anarchizmu keď tvrdia že okrem vzorných chlapcov anarchokapitalistov žiadni anarchisti neexistujú ani nikdy neexistovali, len akísi polodebili považujúci sa za anarchistov vrhajúci dlažobné kocky alebo také niečo? hráme sa na objektívnych ale anarchistické katalánsko počas španielskej občianskej vojny uvrhnuté radšej do zabudnutia, slobodné teritórium čiernej armády na ukrajine počas ruskej občianskej vojny uvrhnuté radšej do zabudnutia a tak ďalej, neverím že o ničom takom nikdy nepočuli
plus veci ohľadom ochrany prírody, že ako zabránia tomu aby každý každý vlastník určitej plochy lesa ju vyrúbal.. no more o to sa neviditeľná ruka trhu vraj tiež postará, že by vlastníkovi unikali zisky keby kurvil prírodu.. len neviem že zisky z čoho, či by akože vyberal vstupné za to že sa niekto pôjde prejsť do lesa, väčší zisk by asi mal z toho výrubu a zastavania plochy čímsi, keď už akceptujeme tézu že súkromné vlastníctvo a profit sú posvätné veci, dôležitejšie ako nejaká príroda a nejaké životy ľudí/zvierat :ehm: to je ideológia hodná možno tak nádoru a nie inteligentnej bytosti
je rozdiel v rovnakosti a v rovnosti v nejakej vyššej podstate, napr. rovnosti šancí :-S čo sa týka sociálneho konštruktu "ľudskej nátury" a "vôle k moci," dobre je o tom popísané napríklad tuná:
@tommyhot@10 no keby bola možnosť na ostrú paľbu že by tá revolúcia prepukla v krvavú lebo nieje iná možnosť a občania budú tí čo budú držať v ruke 9 mm spravodlivosť a hoci sa aj ja pridám akú mám po tom istou že sa vy zase nepostavíte na odpor občanom z nadávkami na ich osoby že sú fašisti?
@chlorofyl@14 bolo by ti smutno za tvojimi zotročovateľmi? Keď tých čo sa chcú postaviť na odpor chceš nazvať hlúpou grupov by mňa zaujímalo čo máš ty vyštudované... Čo je podla teba lepšie mať vo vláde zodpovedného občana z ľudu alebo hlúpeho otrokára čo je inteligentný len na papieri?
@trash keby aj, ako ti ublizia nadavky? Kazdopadne krvava revolucia nie je riesenie. Jej vysledok zase raz bude nejaka politicka luza, ktora presvedci ludi, ze politik je to co chcu a potrebuju. Prostre treba uplne ignorovat stat vsade kde je to mozne. Politici maju moc len preto, ze ludia uverili tomu klamstvu.
@tommyhot@20 No nazvať niekoho kto vyjde do ulíc primitívnou lúzov nieje správné... Keď sa často ukazuje že je viac nespokojných politici sa začnú báť... Oni 24 rokov do nás vnášali strach a keď uvidia 10000 pekne nasrní pre teba frustrovaný dav začne im lepiť a treba to oplatiť rovnakou mincou vnášať do politikov a finančných skupin strach nech sa začnú strachovať že nastane deň že aj tí zelení čo ich chránia sa postavia raz na stranu ľudu.. Ale nie nejaká zbabela lúza čo sedí doma bude nadávať tým akože frusstrovaným zakomplexovaným hrdinom že je primitívna lúza čo sa zhromažduje na proteste... A keď sa v krčme budú smiať čo tým dokázali tak nech tí antihrdinovia ťčo sedia doma dostanú od tej ako si ich nazval primitívnej lúzi poriadne po papuli za to že sa nepridali...
@tommyhot@22 25000 na celom území SR si nemyslíš že pre 10000 nasratych ľudí stiahnu zvyšok PZSR z iných miest... Kto bude ľudí buzerovať aj v iných mestach?
@tommyhot@30 Tie Arabské revolúcie boli umelo spustené západnými demokraciami presne tak isto ako u nás nežná revolúcia v roku 89.. Vďaka bohom že sa im to nepodarilo v Sýrii a že Asad s nimi zatočí...
Niekto tu kecá o tom že by bez otrokárov neprežil že kto potom bude vládnuť keď zvrhneme súčasnú vládu názor slepej ovce... Dakto hovorí o Anarchii ako riešení vyhladovania politickej elity no aké dôsledky môže priniesť Anarchia ako chaos do spoločnosti a následné nepokoje- Názor zmanipulovanej ovce... Ja hovorím o riešení kopného zriadenia kastového systému kde človek pracuje nie len pre svoje blaho ale aj pre blaho rodu.. Také Rodové občiny vo Veľkom vznikajú v Rusku a Na Ukrajine.. Rozhodovali by za väčšinu tí najpovolanejší zodpovední múdrci ten kto je neužitoční a v kastovej spoločnosti prebíva len preto aby využíval pracovnú silu a zdroje občiny pre svoj prospech bude vyhnaní.. Bojovníci za slobodu by si v takje spoločnosti mali rozmyslieť koho práv sa zastanú inak budpú vyhnaní.. Tak toto je riešenie zdravého rozumu...
@tommyhot@72 Aj keby sa 1000 ľudí rozhodlo neplatiť dane aj tak 5 miliónov ovci bude ďalej platiť dane.. Vysledok žiaden.. A už som tu v príspevku @76 spomenul Rodové občiny kde funguje Kopné kastové zriadenie.. V takomto spoločenstve by nemala politicka lúza šance.. Zriadenie by fungovalo na princípe Staroslovanskéj spoločnosti čo neprospešných vyháňajú zo spoločnosti.... A K tým nadávkam pred rokom pri pochode za bezpečný dôstojný život pochodovali aj dôchodci ktorým pani Monika tiež vynadala všeobecne ako pre 10 zo 100 do fašistov... Vieš keď 40 rokov makáš a potom sa za 200 eurovi mesačný dôchodok každý deň bojíš že nezomrieš prírodzenou smrťou ale rukov nejakého asocialného kriminálnika tak nadávka fašista na tvoju osobu ti dokáže poriadne ublížiť...
@trash taky system by ti vyhovovalo len za predpokladu, ze by si bol sucastou najvyssej kasty, ktora ako inak by mala najvyssiu moc. Aky je rozdiel oproti politickemu zriadeniu? Prakticky ziaden.
@tommyhot Je tam rozdiel.. Nezodpovední sú vyháňaní... Hádam by si do Rodovej občiny nechcel zase nasťahovať cigánských parazitov čo budú vyciciavať pracujúcu vrstvu alebo homosexuálov čo budú oblbovať naše deti a dostanú rovnaké volebné práva až vtedy sa kopne zriadenie bude podobať tomu politickému systému čo máme dnes.,.,.. Skrátka darmožráči budú vyháňaní ako to to robili Slovania pred tisíckami rokov... Právo na názor tam ovšem budeš mať ale nech je rozumný a dá sa rozumne vysvetliť slova Hovno piča nepovažujem za prejav... Hlava občiny poprípade hlava celého kastového zriadenia sa bude samozrejme voliť každé 4 roky samozrejme zase vybranými zodpovednými osobami nie hocikým hádam nechceme dopustiť aby sa opakoval demokratický model kde má volebné právo aká koľvek opica čo si nevie olúpať banán tak sa zabráni voľbe zlodejov a rozkradačov.. V malej obci by mohlo voliť hlavu občiny 10 povolaných vo väčšom meste by zase volili napríklad primátora 100 zvolených hlav občin ktoré spadajú pod Okres daného mesta... Do VUC by zase volilo povedzme 50 primátorov volených hlavami občin čo spadajú pod daný územný celok a takto ďalej a vyššie... Aby obyčajný občan nemohol svojím hlasom pokaziť to čo už perfektne funguje...
@tommyhot A samozrejme zradosťou sa vzdám svojho volebného práva keď budem vedieť že za mňa volí zodpovedná osoba... Komu taký systém nevyhovuje len preto že nieje na vrchole kastového rebríčka potom je jasné aké úmysly v kopnej spoločnosti má... Taký system nevyhovuje hlavne tým čo ho nemôžu rozkradať...
@trash "Hlava občiny poprípade hlava celého kastového zriadenia sa bude samozrejme voliť každé 4 roky samozrejme zase vybranými zodpovednými osobami nie hocikým hádam nechceme dopustiť aby sa opakoval demokratický model kde má volebné právo aká koľvek opica čo si nevie olúpať banán tak sa zabráni voľbe zlodejov a rozkradačov.."
Kto rozhoduje o tom, kto je zodpovedna osoba a kto uz nie? Smrdi mi to totalitou...
@tommyhot To ti treba vysvetľovať ako opici teoriu relativity? U našich predkov to boli Kniežata knieža bolo volené každé 4 roky buď žrecmi alebo zástupcami občin ktorý využívali zodpovedne právo voliť napríklad také knieža za ľudí... Knieža spravovalo územie budovalo vojsko a ovšem v každej občine sa junák cvičil techniky boja čiže nepriateľ si mohol na vpáde do Slovanských zemi rozbiť držku.. Nikto sa nesťažoval čiže bolo to dobré zriadenie.. Jediný kto sa sťažoval boli tí čo nemôhli okradať ľud ale tí boli vyháňany z občin... Tak to iste by trebalo urobiť z politikmi vyhnať ich do cudziny tam kde sú ich mecenáši nech sa o nich postarajú a mi začneme od znova.. A ak Mám uviesť zodpovedné osoby tak jediný lepší príklad ma napadá.. Peter Osusky, Helena Mezenská, Oskar Dobrovodsky či Marián Mišun... V Grécku sa tiež za Aristokracie nikto nesťažoval len muselo dôjsť k prevratu ktorí viedli slobodní otrokári a vytvorili prvú demokraciu sveta.. Keby si sa pýtal prečo už to zriadenie ktoré je podla mňa riešením padlo tak to preto lebo vyhnanci sa vrácali s armádami križiakov dobývať naše územia a podarilo sa im to takým spôsobom že Kniežata oklamali nevýhodnými zmluvami a po ich smrti dosadili bábky.. Naši predkovia boli veľmi dôverčiví v tom je problém dôverčivosť nášho národa aj teraz zneužívajú politici Ľudskoprávné inštitúcie a rôzne média a skorumpované charity.. No keď už by trebalo zase kastové zriadenie zaviesť tak už nikdy neuzatvárať zmluvy s zo Západom zvlášť nie s Izraelom...
@trash aha, takze moj osud bude v rukach par ludi, o ktorych si TY myslis, ze su zodpovedni, dobre tomu rozumiem? To uz radsej ostanme pri dnesnej "demokracii".
@tommyhot Respektíve pokiaľ máš istú zásluhu na budovaní takejto spoločnosti môžeš patriť medzi tých zodpovedných ako som sa vyjadril špekulanti paraziti zlodeji a vykorisťovatelia boli s takej spoločnosti vyháňaní takže nemusíš mať ani volebne právo aby si bol spokojný.. A keď už chceš ostať pri starej dobrej demokratickej totalite kde každý dement má právo voliť tak si spomeň či sa ti ešte demokraticky model zdá byť perfektný a spravodlivý keď ťa pri nejakom referende alebo hlasovaní prehlasuje tlupa šimpanzov čo nevedia lúpať banány len preto lebo dostali rovnaké právo ako ty...
@trash aky je rozdiel ci ma prehlasuje tlupa opic, alebo "zodpovedni" ludia, s ktorymi nesuhlasim a teda ich riesenia mi nebudu vyhovovat? Vo vysledku som stale na tom istom.
@tommyhot Keď sa hovorí o slobodnom človeku tak je to úplne rozdielná osoba ako tá opica čo by ťa mala prehlasovať.. Tak s čím nemôžeš zo zodpovedným človekom nesúhlasiť? Chcel by si snaď oponovať za každú cenu aj keď si bez pravdy preto ti vyhovuje demokracia? No potom si bez urážky podobný ako tie šimpanzi čo som spomenul... A Keď sme pri tom hlasovaní je vždy lepšie keď hlasuje zodpovedný človek ako šimpanz ktorý dostane banán za to že zvolí zlodeja alebo iného darmožráča.. V Kopnom zriadení existovalo zasadanie zvané Véče no keď patríš medzi tie zodpovedné osoby hlasuj si za čo chceš no keď budeš prehlasovaní buď rád že ťa neprehlasoval kde jaký idiot ale človek čo je na tvojej rozumovej úrovni...
@trash nie som za demokraciu, len tvrdim, ze nevidim rozdiel medzi tymito dvoma totalitnymi systemami, kde niekto (hocikto) rozhoduje o mojom zivote. Ta tvoja kopna ma nevlastni a teda jej existencia je absolutne nemoralna ak si chce narokovat na moj zivot.
btw zaujímavé, čo som pozeral videá a dokumenty z gorilích protestov, tak to čo sa píše v tom blogu znie presne ako to o čo sa snažili organizátori daných protestov...
...a presne tak isto je to bohužiaľ odsúdené na neúspech.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
93 komentov
Ale nie... Toto je určite revolúcia "z ľudu".
ale myslím to v dobrom! akože...fakt ma vždy rozosmeješ
Uznávam ťa!
Amen.
nastal čas činov, je koniec rečiam, treba konať, nech každy dokáže svoju lásku k rodnej zemi...
to isté sa robí aj po duchovnej stránke, na zemi nastal konečný zápas dobra zo zlom..........
Proste pár frázičiek dohromady ...
Zmena po vzore Švajčiarska ... To je čo?
O tomto by si mal napísať nejaký článok.
Že sa hráme veľmi zábavnú hru, ktorej podstatou je nechávať spravovať 50% príjmov pracujúcich ľudí "nejakej vláde", pričom je vlastne jedno, ako s nimi táto nakladá, lebo o to v tejto našej hre nejde.
Keďže to znie ako múdrosť veľmi hlboká a univerzálna, ja by som potom tento článok poslal napríklad niekomu v Sýrii.
A preto je každé gesto nesúhlasu ... zbytočnosť ... hm
Navyse demokracia je vlada vacsiny nad mensinou, teda obycajny fasizmus.
Je toho síce príkladom, ale rozhodne nie všeobecným dôkazom.
Ďakujem za odporučenie, ale myslím, že si ho nevezmem k srdcu.
netreba vládu, treba človeka ktorý bude zastupovať ľud a konať v jeho prospech a profit, v tom je princíp vlády-pomáhať všetkým ktorí to potrebujú, ale na to aby bola vláda vládou v pravom slovazmysle treba upraviť niektoré veci, ktoré oni sami z princípu neupravia (všetko konanie politika by malo byť voľne dostupné, takisto aj všetky zmluvy kt. podpíše apod.)
"v tom je princíp vlády-pomáhať všetkým"
Tu mas definiciu a rozsah posobnosti slova "vladnut" » cs.wikipedia.org/wiki/Rozsah_vl%...
Neviem ako ty, ale ja tam nikde nevidim slovo pomoc. Vlada je o tom, ze vladnuca trieda ma moc a tuto moc vyuziva na vo svoj prospech.
Podľa mňa výmena vlád, naprieč celou históriou ľudstva, vyzerá o dosť funkčnejšie, ako potenciálna anarchia.
ale bez ohladu na sposob akym chceme dosiahnut zmenu, je dolezita organizovana vacsina.
Predstavou, čo asi tak ostane v anarchii ľuďom, ktorí sú momentálne na dôchodku, ľuďom, ktorí si budú musieť hľadať prácu, nemajúc žiadny úspory a tak ...
V anarchii je niekolko rieseni. Ti, ktori budu schopni pracovat si pracu najdu (stat ich nebude regulovat), alebo si ju vytvoria (stat ich nebude regulovat). Ti, ktori nebudu schopni pracovat a nebude sa ani moct o nich postarat rodina, mozu najst pomoc cez rozne charity (ktore stat opat nebude regulovat, lebo ziaden stat nebude existovat).
Charity existovali aj za cias najtvrdsieho kapitalizmu v anglicku » www.mises.cz/clanky/charita-...
@tunidlo 'anarcho'kapitalizmus nie je jediným konceptom anarchie ak vôbec nejakým je
To mi je samozrejme jasné, treba to brať ako zjednodušenie si takého dlhého slova diskusii napr. s tommyhotom, o ktorom viem, čo presadzuje
V anarchii by clovek predovsetkym musel vsade so sebou nosit zbran a bat sa, kto ta kedy prepadne a znasilni. No a supermarkety by tiez asi prilis nefungovali tak, ako doteraz. Elektrina by vypadavala, jedla by bol nedostatok, vsade by bol bordel.
Podla mna by sa ludia rozskupinkovali na akesi komunity, co sami seba chrania a vacsina ludi by bola nutena ist naspat ku "subsistence agriculture", tj. na dedinu pestovat si aspon svoje vlastne jedlo a nejak preboha prezit. Cele Slovensko by sa premenilo na ghetto.
Nie snad?
Aha, lenze toto je nemozne vzhladom na myslenie ludi. Takze vam to pokazi hned druhy jedinec v rade a s nim kazdy druhy. Pomohla by vam spominana verejna autorita integrujuca spolocnost, ale jej prichodom by zase vas anarchizmus skoncil. Na tomto istom stroskotava aj myslienka komunizmu. Takze bud ostaneme pri tom co mame, alebo budeme trvat na zmene. Zmena je ale len neustale vracanie sa v historii. A tocime sa v kruhu.
Ale prestat platit dane je vcelku zabavne vytrestanie vedenia statu Dalej by nasledoval napriklad statny bankrot, ...
@tomas ... pravidlo sa uplatnuje a nebude tomu inak.
Mám pocit, že aj v takom prípade vypľuje lepšie riešenie prístup, ktorý zohľadňuje každého spolu, ako prístup, v ktorom neexistuje žiadna alternatíva pre človeka, ktorý sa ocitne napríklad v jednej zo skupín, ktoré som spomenul.
Keď teraz kričíš, o koľko ťa štát okráda, som zvedavý, koľko zo svojho príjmu by si poslal na charity podporujúce nezamestnaných a dôchodcov. (tu uvažuje trochu príliš konkrétne, ale je z toho jasné, čoho sa obávam)
A okrem toho množstva ďalších vecí ...
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len jedna dobrovolna tranzakcia a 2 spokojne entity.
Navyse anarchokapitalizmus je jediny prirodzeny koncept anarchie, pretoze v nom neexistuje ziadna autorita a clovek rozhoduje sam o svojom zivote (ak sa nerozhodne inak). Lavicove koncepty "anarchie" vychadzaju z toho, ze vacsina prostrednictvom nejakych okrskov, alebo cohokolvek ineho co si vymysli, moze v istom zmysle rozhodovat o jednotlivcovi a teda tam existuje urcita forma autority (ludmi voleni zastupcovia), ergo nemoze ist v ziadnom pripade o anarchiu. Urcite si pamatas na hughitove "nenasilne" donucovacie koncepty ako prinutit cloveka robit to, co chce spolocnost. V anarchokapitalizme je vsetko vecou kontraktu, ktory sa aj v dnesnom socializme vztahuje len na strany, ktore s nim vyslovene suhlasili.
@matheusko "Aha, lenze toto je nemozne vzhladom na myslenie ludi."
A ake je myslenie ludi?
@tunidlo "Mám pocit, že aj v takom prípade vypľuje lepšie riešenie prístup, ktorý zohľadňuje každého spolu, ako prístup, v ktorom neexistuje žiadna alternatíva pre človeka, ktorý sa ocitne napríklad v jednej zo skupín, ktoré som spomenul."
Tento pristup vypluje len take riesenie, ze mi niekto prilozi zbran k hlave a okradne ma o moju produkciu. Tak ako je to teraz. Neviem na kolko si ekonomicky gramotny (podla toho co pises nie velmi), ale to co teraz robi stat je, ze nici produktivnu strednu vrstvu aby sme sa vo vysledku mali vsetci zle. Co je aj zakladny koncept socializmu - rovnomerne rozdelenie chudoby. Povedz mi co pride po tom, ked tu ziadna produktivna vrstva obyvatelov nebude? Kto bude financovat vsetky tie hladne krky, ktore stat uvaznil v socialnej priepasti z ktorej sa uz nikdy nedostanu, lebo stratili akekolvek pracovne navyky?
"Keď teraz kričíš, o koľko ťa štát okráda, som zvedavý, koľko zo svojho príjmu by si poslal na charity podporujúce nezamestnaných a dôchodcov."
Preco by som im mal nieco posielat? Odkedy som zodpovedny za zivoty inych? To co je ze chora predstava?
To vsak samozrejme neznamena, ze ini by nedali, tak ako davaju aj teraz. Ci mas pocit, ze dnes neexistuju rozne dobrovolne charity a neziskovky?
Navyse aby si mal dusicku namieste, tak popri daniach, posielam ADRESNE (pomoc by mala byt adresna, v opacnom pripade sa mina ucinku » www.mises.cz/clanky/anarchok... kazdy mesiac peniaze na veci o ktorych sam uznam za vhodne, ze potrebuju podporu. Zaujimalo by ma, kolko posielas ty, ked tu vykrikujes o solidarite? Ci ma ist len o solidaritu z mojho vrecka? Takychto ludi som zazil uz niekolko, ked bolo treba, tak solidarita sa vytratila.
Tak zjednodušene ... Chceš žiť v džungli, v ktorej je tvoja sloboda a tvoje peniaze najvyššia inštancia, ja nie.
No a ... zodpovedný si, odkedy platíš nejaké dane A je to chorá predstava, v ktorej prioritnom rebríčku je blahobyt spoločnosti pred nejakým kapitálom, o ktorý by sa ľudia, čo sa majú dobre, mohli mať lepšie.
Neposielam nič, nemám príjem.
"Chceš žiť v džungli, v ktorej je tvoja sloboda a tvoje peniaze najvyššia inštancia, ja nie."
Ano chcem. Ty chces zit v dzungli, kde nemusis pohnut ani prstom a niekto sa o teba postara, ci ako?
krasna je predstava robit si vsetko sam a nemat nad sebou nikoho.. akurat ze vtedy sa vzdy niekto najde.. a dosadi sa tam sam.. a kto sa postavi jemu? zas len nikto..
takze uzasny napad (krutim ocami)
Nie, nechcem. To, že dnes niekto môže celý život nepracovať a je oňho do istej miery postarané je chyba, ale nie je to automatický dôsledok existencie štátu.
Ale určite chcem, aby človek, čo by o seba nevie postarať v anarchii, mal nejakú alternatívu. Som za existenciu nejakého sociálneho systému, hoci nie súčasného, "unconditonal" systému, v ktorom človek môže nič nerobiť.
Ja neviem ci si naozaj taky ignorant, alebo to hras? Ludia si odjakziva pomahali, ci boli donuteni, alebo nie, dal som ti jeden priklad z mnoha (charita vo viktorianskom anglicku) a ty sa stale tvaris, akoby bez statu vymrelo cele ludstvo.
@johnysheek "krasna je predstava robit si vsetko sam a nemat nad sebou nikoho.. akurat ze vtedy sa vzdy niekto najde.. a dosadi sa tam sam.. a kto sa postavi jemu? zas len nikto.."
To je rovnako odtrhnuta predstava od reality, ako to, ze by teraz prisiel nejaky otrokar a zacal by v dnesnej spolocnosti vykrikovat, ze vsetci su jeho otrokmi. Asi by velmi rychlo dostal po hube aj keby ma par miliard dukatov. Historicky je preukazane, ze akonahle sa ludia zbavia chorej myslienky, uz si ju nikdy neosvoja. Za vsetky priklady len par - upalovanie carodejnic, otroctvo, Zem je placka, Slnko sa toci okolo Zeme.
Argumentovat tym, co tu bolo pred tisckami rokov je mimo misu, pretoze dnes su ludia vzdelanejsi a informovanejsi, nez kedykolvek predtym. Kedysi stacila lacna propaganda a vsetci bez vynimky boli oblbnuti. Dnes je potrebne na oblbnutie vynalozit podstatne viac usilia a aj to s otaznym vysledkom.
Neskáčme prehnane rýchlo k záverom.
To, že štát niečo také, ako vidíme, umožňuje, neznamená, že je to jeho automatickým dôsledkom.
A pomáhajú si teraz, kde sú k tomu do veľkej miery donútení. Ty vidíš problém, ja nie.
Táto pomoc, zo svojej povahy, zohľadňuje potreby tých, ktorí ju potrebujú. Asi nebudeš fanúšikom tejto charakteristiky, mne sa celkom pozdáva.
- nie je kreatívny, nemá schopnosť myslieť samostatne
- nemá schopnosť produkovať (čokoľvek)
- (aj kvôli vyšším vlastnostiam) nemá alebo má veľmi málo špecifických vlastností a tak sa nemôže uplatniť na finančnom trhu práce
- žije vo finančnom svete
- jeho celková spokojnosť vo svete je priamo závislá na množstve financii, ktoré má
ak som správne porozumel tomu, čo si myslíš, tak myšlienku štátu podporuješ predovšetkým kvôli takýmto modelovým jožkom, lebo sa domnievaš, že štát tomuto jožkovi zvýši jeho celkovú spokojnosť iba a len tým, že mu v určitých fázach života dá nejaký finančný obnos peňazí za nič.
nuž a ja sa domnievam, že problém tohto modelového jožka je oveľa komplexnejší a zložitejší a tým, že mu nejaký štát bude dávať v určitej fáze života nejaké peniaze, mu v long-rune ani trochu nepomôže. ba dokonca, trúfam si povedať, že mu tým škodí, lebo u chudáka jožka vytvára závislosť na štáte (a samozrejme aj financiách) a okrem jeho finančných problémov absolútne nerieši iné, oveľa podstatnejšie problémy. a navyše, u chudáka jožka vytvára mylnú predstavu, že gró jeho problémov sa nachádza vo finančnej sfére.
ak ponímaš anarchokapitalizmus ako nejaký medzistupeň k univerzálnejšiemu anarchizmu, tak poriadku, ale inak imho len príliš komplikuješ.
jednak, peniaze sú nejaká entita. dá sa povedať, že čím menej entít v systéme, tým je systém jednoduchší, flexibilnejší a tým účastníkom systému lepšie slúži. no a systém s peniazmi má vždy o jednu entitu viac a preto si myslím, že je nutne vždy komplikovanejší ako systém bez peňazí. ledaak by boli peniaze nejakou zázračnou mágiou, ktoré by veci zjednodušovali.
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len jedna dobrovolna tranzakcia a 2 spokojne entity."
nebola by ešte lepšia takáto verzia?
Ziadne tuknutie do pokladne, ziadna uctovna polozka, len 2 spokojne entity.
Neviem, či máš recept na to, ako necháš Jožkovi dorásť nohu, alebo ho omladnúť.
No ale mimo toho, mal som dojem, že som dal najavo, že by to u nepoškodeného Jožka nemalo byť za nič.
Ale teda predstavme si, že máme takých Jožkov celkom dosť a títo Jožkovia akosi nevedia, ako by sa mohli uživiť. Ako sa začne ich štátom nedohliadaný pozitívny long-term vývoj?
každopádne, narážal si na štátne alopatické lekárstvo?
"No ale mimo toho, mal som dojem, že som dal najavo, že by to u nepoškodeného Jožka nemalo byť za nič." - tak ak nie za nič, tak za čo?
"Ale teda predstavme si, že máme takých Jožkov celkom dosť a títo Jožkovia akosi nevedia, ako by sa mohli uživiť. Ako sa začne ich štátom nedohliadaný pozitívny long-term vývoj?" - nejak sa už začne.
ja ani ty ani ktokoľvek nemusí vedieť, ako prečo a kedy sa začne. no vzhľadom k tomu, že nič netrvá večne (žiadna dynamická entita nemá v nekonečnom čase akúkoľvek vlastnosť konštantnú a jožko dynamická entita je), ani stagnujúci jožko nebude trvať večne a nejak sa už rozhýbe.
ten jožko sa musí v prvom rade sám snažiť, sám musí precitnúť, sám si musí uvedomiť, aké sú jeho schopnosti a možnosti a sám si musí uvedomiť, že sa musí osamostatňovať a zbavovať závislostí. je vcelku rozumné sa domnievať, že čím väčšmi bude jožko vystavený takej realite, v ktorej sa nebude môcť spoliehať na (fiktívne) štátne barličky, tým skôr a tým rýchlejšie a tým kvalitnejšie sa s jeho existenciou vysporiada.
je rozdiel byť vystavený hmotnej núdzi alebo hladu a existovať s tým, že "šak mi hádam niekto alebo niečo pomôže" a je rozdiel čeliť takej realite s vedomím, že jedine ja sám z toho musím nejak vykľučkovať.
Narážal som v tom prípade hlavne na invalidný dôchodok, ale zdravotné poistenie tiež nie je na škodu.
Ktovie, to je na dlhý brainstorm a dlhú debatu Viem, že minimálne SaS mala na tomto poli nejaké návrhy ...
Toto by hlavne mali robiť Jožkovia, z ktorých niektorí prežili 40 rokov v presnom opaku.
Z takého blbého pocitu sa musím spýtať. Navrhoval by si túto rehabilitáciu samoopravením práve tým, čo sa musia zbavovať závislostí?
@alpynus "vôbec netuším, prečo musíš do anarchie pchať aj kapitál."
Kapitalizmus je prirodzena sucas anarchie, dokonca si dovolim tvrdit, ze je to iste. Uz od pociatku tu boli ludia, ktori vymienali jeden tovar za iny a presne to je kapitalizmus. Ja mam rajciny, ty mas kurence, ja chcem kurence, ty chces rajciny, tak si ich zamenime a obe strany su spokojne. Do tejto tranzakcie nezasahovala ziadna tretia strana, bola to tranzakcia obojstranne vyhodna a nevidim jediny dovod preco by nemala nastat? To, co si ty predstavujes pod kapitalizmom je korporativizmus, ale ten moze fungoval len vdaka statu a s kapitalizmom, ktory je tu od pociatku ludstva nema nic spolocne. Hlavny problem tu vidim v tom, ze ludia nechapu ekonomii a potom tu vznikaju kdejake nedorozumenia. Odporucam precitat ultimatnu pracu Ludwiga von Misesa - Human Action, aby sme predisli tymto zbytocnym nedorozumeniam. To ako keby sme sa bavili o elektrike a ty by si argumentoval bez toho, aby si poznal Kirchhoffove zakony.
@47 ja vychádzam skôr a hlavne z toho že keď je niekto považujúci sa za anarchistu v názorovej zhode so starým bushom, thatcherovou, klausom ( » www.klaus.cz/clanky/2935... ) a takýmito kreatúrami tak bude asi niekde menší zádrhel v tom jeho anarchizme :ehm: hlavne že anarchisti už od 19. storočia nevedia čo anarchizmus je a ešte že nám to v tom 21. prišli ancaps vysvetliť
no hej neexistovala by tam štátna autorita, iba tá zo strany kapitalistov nad pracujúcou triedou tvoriacou hodnoty, s čím by súvisela aj súkromná armáda, polícia a súdy na ich výplatnej páske.. je vlastníctvo nedotknuteľné? nech potom kapitalisti vrátia majetky ktoré pôvodne patrili šľachte a len vďaka buržoáznym revolúciam o ne prišla skleníkové plyny - trh zreguluje, detská práca - trh zreguluje.. geez veď tí čo akurát kácajú dažďové pralesy ich predsa neukradli a majú na to podľa ultraliberálov právo ale vec sa má tak že nemôžeme čakať kým si to rozmyslia lebo ich vlastnícke právo je ničím oproti právu ostatných na dôstojný život.
hugo je fpoho človek, poznám ho osobne a v mnohých veciach s ním súhlasím ale stotožňovať ma s ním a jeho názormi nutne netreba, to len tak pre budúcnosť zrovna ale komúny s priamou odvolateľnosťou ich zástupcov nezatracujem, to už viac autoritárska a fašistická je gravitácia ktorá nám znemožňuje lietať bez pomoci
nech sa lúbi, ešče toto je imho celkom fajn a tie úvodzovky v názve tam nie sú náhodou:
Kto je v nazorovej zhode s Bushom atd? o com hovoris?
"iba tá zo strany kapitalistov nad pracujúcou triedou tvoriacou hodnoty"
Kapitalista nie je samozvana autorita (tak ako stat) a hlavne stava sa autoritou len vtedy, ked s nim DOBROVOLNE uzavries kontrakt a teda suhlasis s tym, aby mal voci tebe nejaku autoritu. Mas pocit, ze musis pracovat u kapitalistu bez toho aby ste s tym obaja explicitne suhlasili?
Ak je pracujuca trieda taka schopna a tvoriaca hodnoty, preco sa nespoji a nezalozi si svoj vlastny biznis? Nech si zalozia komanditnu spolocnost, kde tych "vlastnikov" moze byt niekolko desiatok a nech podnikaju. Kde je problem?Reci sa hovoria a chlieb sa je...
"nech potom kapitalisti vrátia majetky ktoré pôvodne patrili šľachte a len vďaka buržoáznym revolúciam o ne prišla"
Ktori kapitalisti maju majetky slachty? Tu vidim zakladny problem, ze vy "laviciari" si zamienate kapitalizmus s korporativizmom, co je vlastne predlzena ruka statu. Navyse komu patrili majetky slachty predtym?
Super, ze si sem dal Chomskeho. Jeho predstava spolocnosti je dosiahnutelna jedine prostrednictvom institucializovaneho pouzitia nasilia, teda prostrednictom statu. Navyse vacsina jeho myslienok vychadza z Marxovho nepochopenia teorie hodnoty, ktoru vyvratil nejeden ekonom, no najlepsiu kritiku spracoval Bohm von Bawerk.
Mozme sa tu natahovat donekonecna, ale nikam to nepovedie, pokial budes vychadzat z Marxovych neplatnych a davno vyvratenych pouciek.
hmm kontrakt s ním musím uzavrieť "dobrovoľne" kvôli tomu že inak by som asi bol odkázaný na kradnutie alebo podporu od štátu :ehm:
kapitalista neni že stúpenec akejsi "ideológie kapitalizmu" ale vlastník výrobných prostriedkov, šak akurát vyššie si to spomínal v tom význame.. a veď kto hovorí o voľnom trhu snáď musí akceptovať vznik korporácií v ňom, akože združení podnikateľov u ktorých je teraz jedno či ich je desať alebo sto, lebo voľný trh by asi nebol voľný keby to združovanie neumožňoval.. a každý podnikateľ sa logicky snaží ovládnuť a kontrolovať trh, nedávalo by to inak moc zmysel, šak to sú hádam základy ekonómie aj keď tej z ultraliberálnych pier možno nie
anarchista chomsky (resp. neviem "libertarian socialist" presne preložiť do slovenčiny aniž by to znelo úplne kokotsky a nebolo významovo nepresné ) kde obhajoval aké násilie zo strany štátu?
hej máš pravdu, idem radšej robiť na dákych marxisticko-anarchofašistických letákoch a hádam aj spať potom pôjdem, zajtra staviame gulag
Anarchokapitalizmus však nemá budúcnosť, resp. stupeň slobody v tomto zriadení by paradoxne výrazne poklesol. Namiesto štátnej autority by tu bola autorita kapitálu. Dane by neexistovali, ale to už ani bezplatné zdravotníctvo a školstvo. Bohatí by sa stali novodobými feudálmi a tí najchudobnejší otrokmi. Tak aká sloboda ?
plus veci ohľadom ochrany prírody, že ako zabránia tomu aby každý každý vlastník určitej plochy lesa ju vyrúbal.. no more o to sa neviditeľná ruka trhu vraj tiež postará, že by vlastníkovi unikali zisky keby kurvil prírodu.. len neviem že zisky z čoho, či by akože vyberal vstupné za to že sa niekto pôjde prejsť do lesa, väčší zisk by asi mal z toho výrubu a zastavania plochy čímsi, keď už akceptujeme tézu že súkromné vlastníctvo a profit sú posvätné veci, dôležitejšie ako nejaká príroda a nejaké životy ľudí/zvierat :ehm: to je ideológia hodná možno tak nádoru a nie inteligentnej bytosti
je rozdiel v rovnakosti a v rovnosti v nejakej vyššej podstate, napr. rovnosti šancí :-S čo sa týka sociálneho konštruktu "ľudskej nátury" a "vôle k moci," dobre je o tom popísané napríklad tuná:
Kto rozhoduje o tom, kto je zodpovedna osoba a kto uz nie? Smrdi mi to totalitou...
"naši rodičia zničili červený teror, dokončite ich dielo..."
máš tam chybu, malo to byť "zamietli červený teror pod koberec, ale odvtedy ho prievan zasa rozfúkal, zameťte ho znova"
...a presne tak isto je to bohužiaľ odsúdené na neúspech.
vtom čase si zrejme mysleli, že je zažehnané...
Bohužiaľ veľmi sa mýlili