Ktorého človeka z minulosti najviac oceňujete za to ako opísal svet, v ktorom teraz žijeme? Kto mal podľa vás najlepšiu schopnosť realisticky opísať vývoj?
u mňa vyhráva Karel Čapek. V knihách RUR, Vojna s mlokmi alebo Továreň na absolútno neskutočne opísal aké následky bude mať technologický rozvoj a túžba, zo všetkého spraviť biznis.
Taký Charles Fourier bol riadny čávo - už začiatkom 19. storočia obhajoval homosexuálov (keď homosexualita vtedy nebola ešte ani zavedený pojem), bojoval za práva žien, problematizoval gender, išiel si fajnový libertariánsky socializmus a kategorizoval 75 typov cucks, pričom opis misanthropic cuckov sedí aj na súčasnú obrovskú populáciu internetových náckov a incelov:
@waagbistritz69 Čo si to vôbec dovoľuješ - veď Fourier bol jeden z myšlienkových "otcov zakladateľov komunizmu". Vášnivo odsudzoval súkromný zisk - "Pravda a obchod sú tak nezlučiteľné ako Ježiš a Satan". Bol to hnusný komouš.
@waagbistritz69 Inak to je taká super paralela s minulým režimom - v niektorých prípadoch sa zvykol takticky zamlčiavať takzvaný "buržoázny pôvod" niektorých spisovateľov, skladateľov atď. V súčasnosti sa takticky zamlčiava (resp. nehovorí sa o nej nahlas) akákoľvek spojitosť so socializmom aj pri spomínanom Orwellovi, vôbec sa nespomína pri Einstenovi a pri x ďalších osobnostiach
@waagbistritz69 ale no tak Asi mi to je úplne jedno. Je nadčasový. Ono.... Druhý z mnou menovaných doplatil dosť na svoj protirežimový postoj v časoch minulých. A napriek tomu sa v posledných rokoch chytal za hlavu a myslím, že nebol sám, kto prehodnocoval... žiaľ.... To čo sa deje teraz v súvislosti s karanténou na SVK je čistý 1984. Mimochodom... to mi pripomína..., neviem ako som mohla zabudnúť na Kryla.
@lafiziq Môj najlepší kamarát, ktorý je fyzik, Hawkinga nemá rád, aj mi vysvetľoval všetky dôvody prečo, ale neviem, či to ja dokážem tak zreprodukovať, bolo to už dávnejšie, keď sme sa o ňom rozprávali. ...Ja mám všetky Hawkingove knihy, čítala som ich ešte ako dieťa, aj keď som tomu moc nerozumela a stále nerozumiem. Ale neviem o tom, že by nejaký iný vedec za posledných pár desiatok rokov dokázal tak upútať pozornosť verejnosti (tým nemyslím len svojim ochorením). Páči sa mi aj jeho posledná kniha, sú tam veľmi pekné myšlienky » www.databazeknih.cz/knihy/strucne-o... Ale vyjadriť sa k tomu, či je to "najväčší vizionár", neviem. To by som sa v tej oblasti musela oveľa lepšie pohybovať. Ale ako popularizátor vedy, si myslím, že bol skvelý.
@azizi ja som neštudoval teoretickú fyziku, teda tiež sa neviem vyjadriť k jeho prínosu. Dobrý popularizátor určite je. No úspešným vizionárom by sa m ho nenazval, lebo teda nepoznám žiadne jeho vízie, ktoré by sa splnili
@papver tak napríklad podľa mňa je tesla preceňovaný. A skôr obeťou konšpirácií typu "už tesla objavil spôsob ako z mochoviec bezdrátovo preniesť elektrinu do bytu, no vlády to taja"
aké vízie sa mu splnili? v čom bol podľa teba lepší ako iní fyzici, ktorý vynašli veci, ktoré pôsobili významný rozvoj v nejakej oblasti ako napr. Maxwell, Curie atď
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
» web.archive.org/web/20170224092...
» web.archive.org/web/20170224112...
» web.archive.org/web/20170224071...
Nepochopený, no napriek tomu nesmrteľný
Friedrich Nietzsche
aké vízie sa mu splnili? v čom bol podľa teba lepší ako iní fyzici, ktorý vynašli veci, ktoré pôsobili významný rozvoj v nejakej oblasti ako napr. Maxwell, Curie atď