o par dni si idem pre mojho nemeckeho ovciaka. bude mat asi 8 tyzdnov. preto by som sa chcel spytat ohladne obojkov a voditiek. Ake by boli vhodne pre stena a ake pre uz velkeho psa? chcem s nim chdit na cvicak a cital som ze nieje jednoduche vybrat s
Tak ty riešiš dobre od veci prídem do predajne a vyberiem si čo sa mi bude páčiť najlepšie kožený obojok a vodítko podla v kusu aj tak ti ho zničí je to šteňa.
Čo sa vodítka týka, počula som rôzne názory - niekto považuje za lepšie tie flexi, ale tiež som počula názor, že flexi vodítka podporujú psa v tom, že ťa má pri prechádzke ťahať za sebou. Takže v tomto prípade viem naisto poradiť len aby si vybral vhodnú veľkosť - kým je to šteňa, stačí niečo menšie (užšie), ale dospelý nemecký ovčiak už potrebuje z tých najväčších, lebo predsalen je to celkom mohutný pes.
A obojky... náš má kožený obojok na bežné nosenie a kovový (taký ten zvnútra "ostnatý") na prechádzky (aby neťahal). A zase je podstatné trafiť správnu veľkosť, aby ho to neškrtilo, ale aby sa z neho nevedel sám vyvliecť. Neviem čo viac chceš vyberať, v našich končinách toho viac asi ani nevyberieš...
prave preto sa o to zaujmam. lebo som pocul ze niektore mozu psa skrtit. a niektore sa znicia rychlejsie. urcite to neni tak ze pridem do obchodu a vyberiem podla vkusu (viz koment 1.) ja by som rad pocul nazory ludi ktory maju uz vacsieho psa a maju nejaku skusenost (ci dobru, ci zlu).
@karfiolny Pre šteniatko asi kožený obojok, potom by som prešla na klasickú retiazku, ale to už sám uvidíš, možno bude môcť byť na koženom stále A vodítka nekupuj hlavne nylonové, ploché a prepínacie. Najlepšie sú asi také klasické guľaté, cca 110-120cm, tie majú myslím už v každom obchode
@ress a s bavlnenymi voditkami nemas skusenost? tie su pevne a maju cca 1meter daco. dakujem aj tak za nejaku radu. uz ako som videl komentar meme som si myslel ze sa zacne "inteligentna" debata. najde sa tu aj zopar rozumnych ludi co nezbieraju komentare. dakujem
@vladqog@9 Nie je pravda. Pokiaľ sa pes nezačne vyslovene trhať za niečím, tak to ani necíti. Náš už je tak naučený, že keď mamina vytiahne ten obojok a podrží ho v rukách, sám sa doňho príde navliecť (ak teda trafí, lebo vždy je vtedy taký vytešený, že sa ide na prechádzku, že nevie čo so sebou )
@galinka no moja sesternica chodila so svojim labradorom na vycvik. A trener okamzite zakazal vsetkym tie obojky pouzivat (myslim tie s tymi ostnami, nie tie zatahovacie bez nich) tak si myslim, ze na to asi je dovod...
skuste mať 60+ kg Rtw a nemať obojok poriadny na ňom v lepšom pripade prazdna ulica každy zalezeny DD v horšom všetky ti male plemena čo len štekaju by to zjedlo DD telovy postroj je fajn vec i keď počkal by som s tym pokiaľ peso vyrastie inač maš jedno aky obojok, keď maš poriadneho byka tak aj ten, ktory ma vystupky do vnutra aby si ho naučil netrhať sa
@vladqog Tak zase, každý tréner má iné postupy, inú filozofiu... Ten pes to naozaj až tak necíti a čo som čítala nejaký prieskum, že škrtiaci obojok môže psovi narobiť viac škody než ten ostnatý. Ale je fakt, že väčšinou odporúčajú tieto obojky používať skôr skúseným chovateľom. (tak možno tam bol ten dôvod)
@galinka Lebo keď máš 40 kilového psa a niekam sa ti nečakane rozbehne, tak vedia akurát tak pekne popáliť ruku. A pri 10m stopovačkách sa už nie raz stalo, že sa ešte aj roztrhli Samozrejme niekomu môžu byť lepšie ako guľaté.
@ress Ja mám práve tú pálivú skúsenosť s guľatým vodítkom. Taký stredne veľký pes, prebehol poza mňa a ja som ďalších pár dní ledva chodila, lebo práve v tom ohybe zvnútra kolien som mala popáleniny. A roztrhnuté vodítko som videla len raz - také tenšie kožené, havino ho rád ožúval
Ak nechceš, aby spočiatku ťahal, ešte predtým ako ho vycvičíš, kúp si veľmi jednoduchú ,,hračku", ktorú si môžeš aj vyrobiť ak si zručný, neviem presne na akej báze to funguje, neskúmala som to ešte, ale máš klasický obojok len s tým, že pes má ešte okolo úst čosi na báze obojku, nejako to je poprepájané a vždy keď pes potiahne, otočí mu to hlavu k Tebe, tým pádom ťahať nebude.
Fakt nemám viac info, ale je to humánny spôsob aby neťahal, na obojky s ostňami sa vyser.
@galinka Hej? To sa mne ešte nestalo s guľatým Trhajú sa tie dlhé, 10 metrové, my ch používame na prechádzky kvôli poľovníkom a raz za čas dostanú zabrať.. a párkrát to už nevydržali
Inak @karfiolny , to čo myslí @gothicpoethic sa volá Halti ohlávka, len k tomu potrebuješ práve to prepínacie vodítko. Dobrá vec, ale u nás to väčšinou nefungovalo tak ako malo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
A obojky... náš má kožený obojok na bežné nosenie a kovový (taký ten zvnútra "ostnatý") na prechádzky (aby neťahal). A zase je podstatné trafiť správnu veľkosť, aby ho to neškrtilo, ale aby sa z neho nevedel sám vyvliecť. Neviem čo viac chceš vyberať, v našich končinách toho viac asi ani nevyberieš...
A nemám pocit, že by sme doma mali týraného psa.
@ress Prečo nie ploché vodítka?
@karfiolny Neviem presne aké myslíš, ale ak » www.vsetkoprezvieratka.sk/photo/bavlnene-... je napríklad také, tak to vyzerá dobre A ak majú okolo metra len, tak to je ešte lepšie. Na cvičáku ti dlhšie bude zavadzať
Fakt nemám viac info, ale je to humánny spôsob aby neťahal, na obojky s ostňami sa vyser.
Inak @karfiolny , to čo myslí @gothicpoethic sa volá Halti ohlávka, len k tomu potrebuješ práve to prepínacie vodítko. Dobrá vec, ale u nás to väčšinou nefungovalo tak ako malo