Zdravím,
Som študentkou všeobecného lekárstva na SR. A úprimne keď počúvam o tom, ako sa chce zaviesť zákon, ktorý zakáže odísť lekárom do zahraničia, keď tu neodpracujú aspoň desaťročie, alebo musia zaplatiť sumu, ktorú jednoducho zaplatiť nedokážem (je to myslím 55000+ eur) tak ja naozaj netuším, či mám pokračovať.
Medicína pre mňa bola aj je veľmi dôležitá – je to niečo čo ma baví, baví ma sa to učiť aj celý deň, napĺňa ma to, úprimne zaujíma, našla som sa v tom a chcem to robiť. Ale ja jednoducho netuším čo ďalej...
Viem, že nechcem ostať na Slovensku. Celý život som chcela odísť preč. Nedokážem ni svoje povolanie vykonávať tu – nemocnice sú v strašnom stave, chýbajú prístroje, na lekárov je tu toho v porovnaní so zahraničnými príliš veľa a zákony sú hlúpe, nedá sa lekárom dýchať a podobne. Keď som sa rozhodovala ísť to tu študovať, ešte sa o tom zákone nehovorilo takto vážne, bola to nejaká vízia do ďalekej budúcnosti, ktorú nikto nebral ako blízku realitu a rozhodovala som sa najmä vďaka rodine a chorému otcovi, ktorého som nemohla opustiť.
No stále viac pociťujem, že som spravila nehoráznu chybu.Dala som sa dokopy s mužom, s ktorým si viem predstavit´svoju budúcnosť a ktorý nie je slovák a nikdy som nerozmýšľala, že by mohla byť pravda, že budem prinútená tu ostať. Môj sen bol odísť do Španielska (tento sen som mala už ako malé dieťa, od 6 sa učila španielčinu, šla na španielske bilingválne gymnázium) a ja mám pocit, že môj sen sa pomaly ale iste rúca.
A začínam sa pýtať samej seba, či to vôbec stojí za to a aké sú ešte možnosti, kým sa to naozaj neschváli. Pre medicínu som schopná obetovať takmer všetko, ale toto je jedna vec, o ktorej už tak presvedčená nie som.
A preto sa chcem opýtať:
A, sú tu nejakí iní študenti medicíny? Ako sa k tomu, že niektoré strany to majú v programe staviate? Myslíte, že sa to v budúcich rokoch schváli?
B, nemá niekto informácie o tom, ako niečo také funguje? Bude to platiť aj pre nás, terajších medikov, alebo to budú ľudia podpisovať napr. na začiatku štúdia, bude to podmienka hlásenia sa na medicínu a teda nás to obíde?
Och mimochodom, ospravedlňujem sa, keď sú niektoré vety zvláštne formulované momentálne kamarát zdieľal na facebooku program Smeru a mňa to tak vydesilo, že stále rozdýchavam
A áno, viem, že to ešte nie je schválené (a stále veľmi dúfam, že nebude), no možno niekto, kto stíha sledovať politiku a tieto návrhy viac by o tom mohol mať aj viac informácií
podla mna klud, neviem v ktorom rocniku si, ale snad to tak rychlo neprejde. Ked to bude velmi realne, mozno by som skusila pozriet ceske mediciny, ci by ti neuznali pri prestupe predmety zo slovenskej mediciny
Čo sa týka medikov, tak podľa mňa by mali naberať viac hlásiacich sa budúcich lekárov a nie len to. Mne osobne sa páči myšlienka, ktorú raz zdieľal vedúci prírodovedeckej fakulty, že nie je podstatné koľko ľudí naberú na ich program, (fyziku) ale ich prioritou je a budú robiť všetko preto, aby všetci prváci aj fyziku doštudovali.
Bolo by dobré, aby si aj dekan a vyučujúci medikov túto myšlienku zobrali za svoje. Ale viem, že to asi tak nebude.
Neviem si predstavit ako by to malo fungovat, ako zakazu volnemu pohybu pracovnej sily v eu, akoze kazda krajina sveta podpise dohodu zo slovenskom ze nebudu uznavat titul mediciny zo slovenska ?
Ja plne podporujem ten zákon. Ten kto chce pracovať v zahraničí, nech tam aj vyštuduje. Ale tam to stojí riadne prachy taká medicína pre cudzinca. Takže potom ten lekár to nemá až také ružové, ale tak susedov trávnik sa zdá byť vždy zelenší ako ten náš. Okrem toho nepoznám lekára na Slovensku, ktorý by trel biedu. Ale aby som ťa potešil, zákon bude pravdepodobne platiť pre tých, čo nastúpia do školy po schválení zákona a jeho implementácii.
Urcite sa nemas coho bat. Vyssie sa uz spominal volny pohyb osob, sluzieb a kapitalu. Pravdepodobne by sme najprv museli vystupit z EU, co sa v dohladnej dobe nestane. Smer ma naozaj celu kampan postavenu na lziach a toto je len dalsia z nich. Na druhej strane je naozaj smutne ze nam tu z velkej casti vyrasta generacia medikov, ktori studuju pre vsetky mozne dovody, len nie preto, aby pomahali tym, ktori to potrebuju. Radi vyuziju bezplatne skolstvo na Slovensku, odidu a stat nedostava ziadnu protihodnotu, co sa deje v kazdom odbore, ale tu to stat zasahuje najviac vzhladom k nedostatku lekarov.
A inak, pokiaľ viem, o tomto sa hovorilo v ČR, neviem nájsť ani zmienku o Slovensku. A aj napriek tomu, akú nízku mienku o politikoch mám, nemyslím, že by to našlo dostatočnú podporu.
Myslím si, že je to vcelku reálna vec, pri koalícii inteligentov zo smeru a kotebu si to viem predtavit. K veci - chápem nezaujatých, ktorí tento návrh podporujú. Áno, dáva to zmysel ak nevieš o diametrálne odlišných podmienkach medzi zahraničím a Slovenskom. Sám študujem medicínu (naštastie v česku) a takýto zákon by fest mrzel aj mna. Len si pozri, kolko študentov medicíny študuje tu českej republike. Čo by tento zákon spůsobil? To, že ešte vačšia skupina študentov by sa tlačila do čiech.
Úprimne nemám tušenie kde a vlastne akú špecializáciu chcem robit po škole. Byt viazaný len na to, že musíš ostat na slovensku ked nemáš absolútne tušenie aká osobnost z teba bude o 6 rokov je strašná. Kvalita lekárov by sa týmto pádom iba znižovala. Znova riešia problémy sposobom typu "zahľaďme dosledky zatiaľ čo jadro je prehnité". Tým jadrom myslím dnešný stav zdravotníctva, ktorý odpudzuje aj tých, ktorí by radi ostali. Takto cesta nevedie.
Nechcel som komentovat ale fakt mi neda. Keby sa taky zakon prijme nejde o porusenie volneho pohybu pracovnej sily v EU. Nikto by lekarom v pohybe a zamestnani sa nebranil, akurat by museli niest naklady za studium. TO SU DVE ROZDIELNE VECI!!!! V x krajinach EU je studium mediny spoplatnene. Takyto zakon by teoreticky mohol byt problem z hladiska ustavnosti a myslim ze keby ho prijmu tak by platil az pre novych studentov aby sa retroaktiite a takym problemom vyhli.
Kazdopadne by som silne chilloval, bluznenie toho alkoholika su len taky predvolebne oralne vyrony.
A pre komentujucich fanusikov totality len jedna poznamka na zaver - Charta prav OSN , clanok 13:
(1) Každý má právo volně se pohybovat
a svobodně si volit bydliště uvnitř určitého státu.
(2) Každý má právo opustit kteroukoli
zemi, i svou vlastní, a vrátit se do své
země
Neviem ci taky zakon moze byt legalny v EU ale skor nie. Neviem ako si to predstavuju. Akoze by si pred zacatim studia mal podpisat nejaku zmulu? vyhlasenie? XD
@lostinthedark Dôchodok tiež nedostávaš zo zahraničia, ak tam neodpracuješ nejaké roky. Každá krajina by si mala strážiť svoje financie. Keď chcú pracovať po štúdiu na SR v zahraničí, nech si to teda zaplatia, kde je problém ? Štúdium im nevadí, ale pracovné prostredie už áno ? Napr. v mnohých dedinách ponúkajú lekárom dom zadarmo, ak prídu ordinovať do ich obce. Ako by si chcel s naším rozpočtom sa vyrovnať napr. Nemecku alebo Švajčiarsku ? Veď máme úplne iné východiskové pozície. Tých nedobehneme ani za sto rokov. Aké máš riešenia ?
@annyejnji podporujem tento navrh zakona ... skolu ti cez dane zaplatime vsetci a ty si pojdes zarabat a zit svoj zivot vonku ... trosku pokrytecke, ci ?
viete, co je pokrytecke? 12 rokov byt vo vlade a zdevastovat skolstvo a zdravotnictvo do tej miery, ze sme po Luxembursku druha krajina z ktorej studenti hufne odchadzaju.
a ze lekari netru biedu na Slovensku? Skuste pracovat 32 a viac hodin bez prestavky, zachranovat zivoty a este sa snazit zit aj nejaky osobny zivot. Ak to pojde takto dalej, ceske skoly budu nadsene, lebo Slovaci vyhanaju vsetkych mladych za hranice a ostanu tu kotlebovolici a par dochodcov. Este aj jedinci, ktori tu boli odhodlani ostat, vam utekaju, lebo sa k nim spravate ako k hovnam.
Myslim, ze to nebude tak horuce. Kazdopadne ty uz studujes, takze keby podobny nezmysel schvalili, platil by urcite az pre novych studentov - ty si nastupila na VS za inych podmienok, takze podla mna nejde uprostred hry zmenit pravidla. Keby nahodou s tym bol problem, mas stale moznost prestupit do CR a dokoncit skolu tam, ale opakujem, podla mna to nie je uplne aktualne a stihnes dostudovat (a odist) v pohode.
Ja som 4 roky po skole, studovala som v CR a pracujem v CR. Fandim vsetkym, ktori odisli, pretoze nas (cesky aj slovensky) system zotrocuje lekarov a podmienky su naozaj nedostojne, a to pracujem v prazskej fakultnej nemocnici, ktora sa tvari ako prestizne pracovisko. Hovorim si, ze kus cesty uz mam za sebou a zvysny rok a pol do atestacie prezijem s viziou, ze potom sa budem mat v sukromnom sektore a bez sluzieb o poznanie lepsie, no keby som tu nemala zavazky, davno by som bola prec. Takze drzim palce a nemaj zbytocne predcasny strach, sustred sa na studium, nevzdavaj sa svojich snov a ono to nejako dopadne a riesenia sa urcite naskytnu.
a keby na Slovensku bolo tak dobre, ako sa vsetci v komentaroch tvarite, tak by tu ludia predsa chceli ostat dobrovolne, nie pod hrozbou platenia studia, ze jo a tych par jedincov, ktori by odisli, by slovenske nemocnice ani nepocitili
Najvacsi bolsevicky parazit statnych penazi v historii republiky aj so svojou bandou ide vykreslovat mladych medikov, ako vyzierky verejnych financii. Rozumiem tomu spravne?
@feelagain praveze toto, ze vela ludi, co sa v tom realne nepohybuje vidi len to, ze nam ide o prachy :/ a nevidia realne ako to tu vyzera. Pravo na sr je nastavene proti lekarom. Su oblasti kde tu COKOLVEK ako lekar zrobis a AKUKOLVEK moznost si vyberies, skoncis aj tak na sude. A hlavne aj nabozenske veci (ved vieme ... pravnici idu proti lekarom ,zakony idu proti lekarom, nie su dostatocne definovane aby sa lekar mohol pohyboat vo svojej profesii. Mnoho veci si navzajom uplne odporuju - bud porusis jedno ,alebo druhe, inak to nejde .. a znovu sudy. Ked to porovnam s profesiami v inych krajinach, je to mega smutne. Zakladne stroje chybaju. Ucime sa v skole o mnohyvh pristrojoch a na konci latky uz len: na slovensku ziaden taky nie je... alebo tu sa vyuziva lacnejsia verzia s tymito vsetkymi rizikami... potom chod robit lekara a ber v uvahu ze jednoducho niekoho ešte poškodiš, alebo nezachraniš, pretože jednoducho NIE JE NA SLOVENSKU AKO, nie su prostriedky, nie su financie. Jeden lekar tu ma nezvladnutelne mnozstvo prace a tu nejde o to, ze medicina by mala byt jednoduchy odbor, tu ide o porovnanie s co i len susednymi krajinami a ich vybavenim a zakonnikom. Ked tu chcu lekarov udrzat, preco im nedaju aspon podimneky? Nech si plat ostane na slovenske pomery, ale nech preboha aspon dovolia lekarom liecit. A nie, ze sa lekar musi rozhodovat ktoreho pacienta uprednostnit, lebo nie je zdaleka dost veci pre vsetkych. A potom ked chceme tu zatvarat ludi, tak nech na SR musia ostat vsetci. Vystudoval si vysku na SR? zaplat si ju alebo odid. To by bolo ako-tak fer. Ale nie ze akonahle vystudujes cosi ine, informu, farmaciu, strojarinu, tak bye-bye za hranice, ale my tu proste ostaneme jak v base. Lebo nemame mat ziaden zivot mimo mediciny, lebo ked nahodou mas nejaky este sen popri tom, tak to hned studujes len pre prachy a nespravne ucely...
A ako hovorim, ostala som tu kvôli tomu, ze mam choreho otca, nie som z milionarskej rodiny, neviem ho vziat so sebou, studovat medinu v zahranici, platit si tam ubytovanie a zaroven sa o niekoho starat. To nie je len tak ze sa clovek presunie a pohodka. Nerozhodla som sa ostat v case, kedy by tento zakon platil, platilo (a stale ešte plati) to tu pre nas ako pre ostatne odbory, ktore tu tiez studuju a mozu po skole odist a velka cast odchadza.
A hej, lekari sa tu nemaju "zle" (ak porovname to, ze dostanu plat nad tisicku, pretoze vo vsetkych ostatnych hladiskach co sa tyka studia, odpracovanych hodin, toho ze nemaju dokopy zivot mimo prace, vybavenia nemocnic, neuskutocnitelnych rozhodovani, tlaku stresu..) . Lenze ti, co sa maju fakt ako-tak dobre su obvykle ti, co kvoli tomu musia robit nehumanne rozhodnutia, pretoze zijeme v maximalne skorumpovanom state, kde ostane lekar pred rozhodnutim: z tychto 2 deti sa da zachranit jedno, ktore obetovat ._.
@fixa contrary to popular opinion, nie kazdy musi dostudovat VS. Niekedy na skoly, napriklad, viem ze je to uplne divny koncept, NEBERU LUDI PRETO, ZE TI LUDIA NA TO NEMAJU.
A rovnako ich nenechavaju prejst preto, ZE TI LUDIA TO PROSTE NEDAVAJU.
Akoze sry, ale "robit vsetko preto, aby kazdy prvak dostudoval"? To akoze, "vobec nam nezalezi na kvalite nasej skoly, chceme za vas len dostavat peniaze od statu"? To by ma teda zaujimalo, ktora prirodoveda ma takyto pristup, aj ked na tie slovenske mam na vsetky rovnaky nazor aj bez toho
ja som ZA, perfektny zakon. ved si tu studovala zadarmo tak potom ked chces odist tie peniaze pekne vrat, ak chces pracovat ako lekarka v zahranici, tak si mala ist studovat medicinu do zahrania, jednoduche ako facka
Mimochodom ludia, neviete este niekto, ako je to s prestupom zo slovenskej skoly na cesku v pripade? Pocula som pripady prestup z CR na SR ale neviem ako to je opacne. Prejdem prijimackami tam a mozem si dat uznat predmety?
a neohanajte sa tu tym, ze vam niekto brani volnemu pohybu po svete lebo to je picovina, ide o to, ze tu si vystudovala zadarmo, skus si vystudovat medicinu niekde v USA a zadlzis sa na cely zivot
@yoss S ohľadom na @21 , pretože ja som ten návrh čítal v úplne inom znení, oukej, nech zaplatia, v poriadku, aj tak som za spoplatnenie školstva, ale nech platia všetky obory (na čo si prikývol). Nemyslím si ale, že toto by zlepšilo situáciu. Proste pôjdu študovať tam, kde budú mať lepšie podmienky. Riešenie nemám a ani to nie je nutné k tomu, aby som vedel, že toto riešením nie je. Tí, ktorí by na Slovensku nechceli ostať, by išli študovať rovno inam, školy by prijali horších študentov, kvalita už tak žalostného školstva by šla ešte viac do zadku a tá hŕstka, ktorá sa rozhodne odísť, zaplatí dodatočne školné, ktoré celé školstvo a zdravotníctvo spasí. Zo škôl by vychádzali nekvalitnejší absolventi (ale bolo by ich dosť) a zvyšok pičujúcej populácie by pičoval ešte viac, že toto platia zo svojich daní. Nedáva väčší zmysel spoplatniť školstvo už od začiatku? Problém to aj tak nerieši, iba sa (možno) vrátia niektoré peniaze, ktoré štát aj tak neefektívne rozfláka. Čiže ak to berieš ako zákon, ktorý vyrieši brain drain (pretože tak sa tvári), mám pre teba zlú správu.
@montgomery Ma tie peniaze potom pekne vratit? Tych 55000+ eur? To si ozaj myslis ze slovenske skolstvo ma takuto hodnotu? Ona tu studuje jednak kvoli rodinnym veciam ale aj kvoli tomu ze je tu to studium zadarmo. Ak zacne Sk taketo sumy vyziadovat tak tu nebude uz nikto studovat Skolstvo tu je smiesne a neskutocne pozadu... Platit za to tu nikto nebude lol.. Skor by sa mali zamerat na to aby to skolstvo malo nejaku uroven a aby tu ludia chceli po skole ostat a nie ich tu drzat..
@lostinthedark K @41 : na Slovensko a aj do Ceska chodia studovat medicinu ludia z celej Europy, pretoze aj ked je to studium v anglictine spoplatnene, tak v porovnani s inymi statmi je to neporovnatelne lacnejsie. Takze ak by sa u nas zaviadlo spoplatnenie studia, tak s velkou pravdepodobnostou by tak ci onak studovali tu, pretoze je to stale asi najlacnejsie. Pochopitelne, mnohi by skusili studium v Cesku (ak by tam teda nebolo spoplatnene skolstvo), ale kazdy tam nemoze studovat.
Ja inak s tymto navrhom Fica nesuhlasim, ale faktom je, ze naklady na studenta mediciny sa nedaju porovnat s nakladmi na studenta dajme tomu spolocenskych ci technickych vied. Nepovazujem teda za spravne, ze niekto, koho studium stalo tolko, ze z neho mohlo skoncit studium X dalsich ludi (napr. informatikov), hned po ukoneni studia ide pracovat do zahranicia.
@helloxd a nema cenu? ved jej titul Mudr. plati kdekolvek na svete, ak by sme na tom so skolstvom boli tak biedne tak by nam ten titul asi ine staty neuznavali
predstav si, ze ruskym a ukrajinskym lekarom diplom iba tak vsade vo svete neuznavaju
@montgomery Uznavaju len kvoli tomu ze sme v EU a musia... Nie kvoli tomu ze mame neviem ake uzasne a kvalitne vzdelanie. Ak by ho mali este aj spoplatnit tak na tom Slovensku o par rokov uz nikto v mladom veku ani neostane
@rothschild Tak bude lepsie ho teda spoplatnit aby rovno vsetci mladi odisli? Trochu nezmyselne nie? Urcite by tymto tvoje dane sli na nieco prinosnejsie Slovnesku
@rothschild Mas velmi divne predstavy o tom kam chodia tvoje dane... Vzhladom na platy ucitelov a na kvalitu vzdelania na Sk tak je fakt divne si mysliet ze sa nejaka velka ciastka tvojich dani dava na toto
Inak, ak chceš odísť do Španielska, tak je veľká šanca, že ti tam neuznajú slovenskú školu. Spolužiačka zo strednej vyštudovala na JLF a potom odišla do Španielska a mám to len sprostredkovane od inej spolužiačky, ale vraj tam s tým má problém. Môžem ti poslať kontakt konkrétne na tú babu v Španielsku, nech sa dozvieš ako to tam v skutočnosti je.
@indigomood Ja iba tvrdím, že je to také narýchlo uvarené a komplikované riešenie, ktoré navyše má alternatívu. Ale chápem, že spoplatniť celé školstvo je horšie promo pre ľavicovú stranu.
@lostinthedark Plosne spoplatnenie skolstva a otazku odchodu urcitych absolventov, ktorych priprava stoji netrivialne financie, su, domnievam sa, celkom odlisne zalezitosti. Podla evidencie, ktora je mne znama, ma demokratizovane skolstvo viac vyhod, ako nevyhod. Paradoxne tiez, absolventi, ktorych je udajne prebytok (primarne humanitne a spolocenske vedy), stoja stat najmenej a vynalozena suma sa mu rychlo vrati. V krajnom pripade, ak zohladnime, ze takyto absolvent tiez odide do zahranicia, tak nestrati vela.
Navratnost u absolventov mediciny je pomalsia, v pripade potom, ze odidu do zahranicia, tak stat straca mnoho. Ja by som videl ako mozne riesenie zaviest u odborov, ktorych studovanie stoji stat viac, ako je urcita hranica, ciastocne financovanie zo strany studenta v pripade, ze by vopred avizoval, ze nechce po studiu pracovat na Slovensku aspon nejaky cas alebo ze do nejakeho stanoveneho casoveho obdobia nechce odpracovat aspon nejaky cas aj na Slovensku. Urcite sa nepriklanam k tomu, aby platili celu sumu, ak by na Slovensku nechceli ostat, rovnako ako sa nepriklanam ani k tomu, aby museli odpracovat 10 rokov na Slovensku, ak by ostat chceli.
@indigomood Čiže si v podstate za jemnejší, no o to viac komplikovaný návrh. Mne na tom vadí, že sa tu ukazuje prstom na tých, ktorí utekajú za lepšími podmienkami, miesto na tých, ktorí sú zodpovední za to, že u nás tie podmienky sú neznesiteľné. Aby bolo jasné, ja súhlasím, nie je to fér, že si niekto vyštuduje zadarmo a potom odíde, chápem tvoje argumenty a stotožňujem sa, iba mi tiež nepríde fér, že si to odserú tí, ktorí za to nemôžu a trebárs by tu aj radi ostali.
Ja som len zvedavý kedy zvýšia aj poľnohospodárom na SK platy a začnú si ich viac vážiť ...tiež robia úslužnú prácu, čo si to tiež nezaslúžia, keď sa snažia nakŕmiť ľudstvo?! ...ale hlavne že štrajkujú učitelia, sestričky, lekári a bijú sa do pŕs aké oni majú večne nízke platy.. ...čo som pozeral na portáloch s robotou tak nemajú, a akú až tak uslužnú robotu má sestrička, keď väčšina aj tak neskôr keď berie svoju prácu rutinne začne kašlať na chorých, nevládnych pacientov a je tam k ničomu v podstate..
A to stačí byť nedajbože v nemocnici alebo mať blízkeho, známeho v nemocnici ...*česť výnimkám, čo im na tom ešte stále záleží a nerobia to len na úkor peňazí
Smeru by som sa nebál, ich koaličný potenciál je temer nulový, je už teda fuk čo prskajú... Mňa viac straší, že je to prvotný nápad Cigánikovej zo SaS. Vyšli s tým zhruba pred rokom a pol, našťastie to už z programu odstránili. Otázne je, či tak spravili z presvedčenia a zmeny názoru na vec, alebo preto, že sa ich preferencie rúcajú a nemôžu riskovať stratu voličov z rad medikov a lekárov (čo je koniec koncov stále veľký podiel ich voličskej základne, aj napriek mnohým dementným nápadom, ktoré počas ich existencie priniesli)... Takže toto je už väčší problém, keďže SaSka sa do koalície dosť možno dostane.
K samotnému nápadu, nemyslím, že by to vôbec mohlo prejsť vzhľadom na diskriminačné prvky. Skrátka by sa to muselo zaviesť plošne na všetky odbory, a toho by som sa fakt nebál.
Nemusíš sa hrať na chutnučkú a tváriť sa ako je tvojim snom pomáhať ľuďom a bla bla... Keby bolo, tak im chceš pomáhať aj v takýchto podmienkach ako sú tu (alebo ešte horších, viď napr. lekári bez hraníc), pravda je však taká, že tvojim snom je byť doktorka a žiť si niekde v Španielsku, pomoc je až druhoradá. Proti čomu samozrejme nemám nič, je to úplne normálne, pochopiteľné, ľudské. Len sa nesnažme tváriť, že je to inak, potom to už vyznieva pokrytecky a smiešne.
Zopár poznatkov k vybraným komentom: @8 No to je fakt výborný nápad... už teraz sa človeku rozum zastavuje keď vidí niektoré individuá, predstaví si, že ešte stále sú na škole (všelijakými non-košér spôsobmi) a že toto má raz ľudí liečiť... nie vďaka.. Už tak sa znižuje úroveň každoročným znižovaním hranice na prijatie, ruku v ruke s tým aj náročnosť (keďže profesori nemôžu vyhadzovať výrazne viac než v minulosti..)... Ideál by bol, keby doštudovala fakt len špička, keďže medicína je dosť citlivý odbor... to by sme však boli v katastrofálnom nedostatku lekárov.
@26 Lenže to, že v nemocniciach majú 24 či 36-hodinové služby súvisí práve s tým nedostatkom lekárov... musia tam byť na takéto zmeny práve preto, že tam miesto nich nemá kto byť.. a tento návrh, nech je akokoľvek blbý, sa práve to snaží riešiť a meniť.
@30 ad.1 príde mi kolosálna blbosť tvrdiť, že problém na SR v zdravotníctve je nedostatočná právna ochrana lekárov a že po nich "právnici idú"... je to skôr naopak, to v zahraničí na teba ľudia podávajú žaloby za každé pochybenie, keďže ich právne uvedomenie je trošku iné než u Slovákov... naviac na Slovensku dosť vo veľkom funguje kolegialita a aj pri väčších prešľapoch sa lekári a nemocnice navzájom kryjú.. neviem, či si už mala Súdne lekárstvo a medicínske právo, ale ak nie, tak sa kľudne spýtaj súdnych lekárov z úradu pre dohľad ako to funguje
ad. 2 - keď je to tu také hrozné, taký nedostatok všetkého, pacientom sa nedá pomáhať iba ubližovať a bla bla.. tak sa čudujem, že tu potom tie tisícky lekárov vôbec fungujú... necháp ma tak, že tvrdím, že je ideál, to ani zďaleka, sám vidím čo je v akom stave, čo všetko treba zlepšiť a zmeniť, ale s takýmto prístupom sa nikdy nič nezmení.. to je čistý alibizmus v @36 to popisuješ akoby naše zdravotníctvo bolo ako v Kambodži či Somálsku, pravidelne nám tu umierali deti... No teda neviem, fakt študuješ medicínu a fakt sa pohybuješ v nemocniciach?
@43 u nás na UPJŠ platia zahraniční za ročník 11 tisíc €... celkovo to teda vychádza 66 tis. € za štúdium... čiže zjavne áno, má, dokonca aj vyššiu. Vybavenosť a odbornosť je ofc často na zváženie, ale nemyslím si, že by Košická LF produkovala o niečo horších absolventov než iné fakulty na ČR a SR. V konečnom dôsledku sa aj tak lekár naučí gró svojej práce až po ukončení štúdia, to ti potvrdí hádam každý z fachu. Čo sa týka náročnosti štúdia je to všade v našich krajinách porovnateľné... a k @46 - uznávajú ho hlavne vďaka akreditácii a rozsahu, ktorý je na všetkých tunajších LF splnený.. čo sa samozrejme nedá povedať o univerzitách napr. na Ukrajine, preto tie rozdielovky pre doktorov odtiaľ
@helloxd picovina, za to ze sme v EU nemusi nikto nic, uznavaju ho preto lebo ma akreditaciu, takze evidentne ta medicina na Slovensku taka zla nie je - vid @52
medicina na Slovensku je uplne porovnatelna s medicinou na Karlovke, iba kkti si budu mysliet opak
@aidenn Ano, 11 tisic platia, ale presne ako pises : ZAHRANICNI. Zahranicni = ludia mimo EU ktori by v hocijakej inej krajine platili xkrat viac lebo su z krajiny mimo EU.. Takze je pre nich Sk samozrejme ta najlacnejsia varianta. Ziadny slovak ti nezaplati 11tisic rocne za medinu na Slovensku.
ja si myslím, že to vymysleli hlavne preto, že ide o pomáhajúci profesiu a je ich tu nedostatok, celkovo sa už stáročia berie medicína inak ako iné odbory, ktoré v minulosti neexistovali, prípadne stačila maturita, toto sa vždy študovať na VŠ muselo...btw. nie som si istá, či by tak štátu chýbali ekonómovia, ktorí odišli a nie je ich málo, mojim želaním by bolo, ak by chýbali, len s potenciálom niektorých je to otázne....chodila som na ekonomickú a viem, aká vzorka to študuje (určite nie všade, ale tam kde som chodila to tak bolo), s akými psychickými vlastnosťami, samozrejme česť výnimkám...väčšina má od pomáhajúcej profesie pekne ďaleko a členia sa na 2 skupiny a to. čo chcú len nejako vyštudovať s odretými ušami, bez všeobecného prehľadu a robiť niečo pasívne resp. "nejakú administratívu/nejaké papiere" alebo potom veľkí frajeri na ťahákoch, materialisti, čo si myslia, že hackli celý systém, Kyosaki, Mercedes a pohŕdanie "bifľošmi", čo nemajú dostatočné obchodné gule, pričom je jasné, že chcú odrbávať....vzhľadom na to, že mám medzi medikmi kopa kamošov a niekedy ma prepadne nostalgia, že či som nemala ísť, rozhodla som sa, že budem na našej VŠ učiť, publikovať a pod., aby som skĺbila humánnosť a zvedavosť (čoho je na medicíne podstatne vyšší výskyt) a som rada, že nám aj pribúdajú študenti, kde vidím aj ruku hore a záujem, aj keď ide hlavne o zahraničných
@feelagain z Luxemburska určite neodchádzajú kvôli platom lebo v rámci EU zarábaju najviac ale asi preto že to je taká minikrajinka že tam nie je uplatnenie pre všetkých
@hetfield hovorim o studentoch. A nechcela som tym povedat to, ze Luxembursko je na tom vseobecne horsie, len ze SR je v statistike druhe, aj napriek tomu, ze my pre tych ludi uplatnenie mame a dokonca mame pre nich aj miesta v skolach.
aký zákon? kľudne choď, nič sa neschváli, nič netreba, veď za posledných 6 rokov sa do európy zo sýrie presťahovalo vyše tridsať miliónov talentovaných lekárov zo Sýrie, určite európska únia milosrdne nejakých pridelí aj nám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Som študentkou všeobecného lekárstva na SR. A úprimne keď počúvam o tom, ako sa chce zaviesť zákon, ktorý zakáže odísť lekárom do zahraničia, keď tu neodpracujú aspoň desaťročie, alebo musia zaplatiť sumu, ktorú jednoducho zaplatiť nedokážem (je to myslím 55000+ eur) tak ja naozaj netuším, či mám pokračovať.
Medicína pre mňa bola aj je veľmi dôležitá – je to niečo čo ma baví, baví ma sa to učiť aj celý deň, napĺňa ma to, úprimne zaujíma, našla som sa v tom a chcem to robiť. Ale ja jednoducho netuším čo ďalej...
Viem, že nechcem ostať na Slovensku. Celý život som chcela odísť preč. Nedokážem ni svoje povolanie vykonávať tu – nemocnice sú v strašnom stave, chýbajú prístroje, na lekárov je tu toho v porovnaní so zahraničnými príliš veľa a zákony sú hlúpe, nedá sa lekárom dýchať a podobne. Keď som sa rozhodovala ísť to tu študovať, ešte sa o tom zákone nehovorilo takto vážne, bola to nejaká vízia do ďalekej budúcnosti, ktorú nikto nebral ako blízku realitu a rozhodovala som sa najmä vďaka rodine a chorému otcovi, ktorého som nemohla opustiť.
No stále viac pociťujem, že som spravila nehoráznu chybu.Dala som sa dokopy s mužom, s ktorým si viem predstavit´svoju budúcnosť a ktorý nie je slovák a nikdy som nerozmýšľala, že by mohla byť pravda, že budem prinútená tu ostať. Môj sen bol odísť do Španielska (tento sen som mala už ako malé dieťa, od 6 sa učila španielčinu, šla na španielske bilingválne gymnázium) a ja mám pocit, že môj sen sa pomaly ale iste rúca.
A začínam sa pýtať samej seba, či to vôbec stojí za to a aké sú ešte možnosti, kým sa to naozaj neschváli. Pre medicínu som schopná obetovať takmer všetko, ale toto je jedna vec, o ktorej už tak presvedčená nie som.
A preto sa chcem opýtať:
A, sú tu nejakí iní študenti medicíny? Ako sa k tomu, že niektoré strany to majú v programe staviate? Myslíte, že sa to v budúcich rokoch schváli?
B, nemá niekto informácie o tom, ako niečo také funguje? Bude to platiť aj pre nás, terajších medikov, alebo to budú ľudia podpisovať napr. na začiatku štúdia, bude to podmienka hlásenia sa na medicínu a teda nás to obíde?
A áno, viem, že to ešte nie je schválené (a stále veľmi dúfam, že nebude), no možno niekto, kto stíha sledovať politiku a tieto návrhy viac by o tom mohol mať aj viac informácií
Bolo by dobré, aby si aj dekan a vyučujúci medikov túto myšlienku zobrali za svoje. Ale viem, že to asi tak nebude.
Myslím si, že je to vcelku reálna vec, pri koalícii inteligentov zo smeru a kotebu si to viem predtavit. K veci - chápem nezaujatých, ktorí tento návrh podporujú. Áno, dáva to zmysel ak nevieš o diametrálne odlišných podmienkach medzi zahraničím a Slovenskom. Sám študujem medicínu (naštastie v česku) a takýto zákon by fest mrzel aj mna. Len si pozri, kolko študentov medicíny študuje tu českej republike. Čo by tento zákon spůsobil? To, že ešte vačšia skupina študentov by sa tlačila do čiech.
Úprimne nemám tušenie kde a vlastne akú špecializáciu chcem robit po škole. Byt viazaný len na to, že musíš ostat na slovensku ked nemáš absolútne tušenie aká osobnost z teba bude o 6 rokov je strašná. Kvalita lekárov by sa týmto pádom iba znižovala. Znova riešia problémy sposobom typu "zahľaďme dosledky zatiaľ čo jadro je prehnité". Tým jadrom myslím dnešný stav zdravotníctva, ktorý odpudzuje aj tých, ktorí by radi ostali. Takto cesta nevedie.
Kazdopadne by som silne chilloval, bluznenie toho alkoholika su len taky predvolebne oralne vyrony.
A pre komentujucich fanusikov totality len jedna poznamka na zaver - Charta prav OSN , clanok 13:
(1) Každý má právo volně se pohybovat
a svobodně si volit bydliště uvnitř určitého státu.
(2) Každý má právo opustit kteroukoli
zemi, i svou vlastní, a vrátit se do své
země
a ze lekari netru biedu na Slovensku? Skuste pracovat 32 a viac hodin bez prestavky, zachranovat zivoty a este sa snazit zit aj nejaky osobny zivot. Ak to pojde takto dalej, ceske skoly budu nadsene, lebo Slovaci vyhanaju vsetkych mladych za hranice a ostanu tu kotlebovolici a par dochodcov. Este aj jedinci, ktori tu boli odhodlani ostat, vam utekaju, lebo sa k nim spravate ako k hovnam.
Ja som 4 roky po skole, studovala som v CR a pracujem v CR. Fandim vsetkym, ktori odisli, pretoze nas (cesky aj slovensky) system zotrocuje lekarov a podmienky su naozaj nedostojne, a to pracujem v prazskej fakultnej nemocnici, ktora sa tvari ako prestizne pracovisko. Hovorim si, ze kus cesty uz mam za sebou a zvysny rok a pol do atestacie prezijem s viziou, ze potom sa budem mat v sukromnom sektore a bez sluzieb o poznanie lepsie, no keby som tu nemala zavazky, davno by som bola prec. Takze drzim palce a nemaj zbytocne predcasny strach, sustred sa na studium, nevzdavaj sa svojich snov a ono to nejako dopadne a riesenia sa urcite naskytnu.
A rovnako ich nenechavaju prejst preto, ZE TI LUDIA TO PROSTE NEDAVAJU.
Akoze sry, ale "robit vsetko preto, aby kazdy prvak dostudoval"? To akoze, "vobec nam nezalezi na kvalite nasej skoly, chceme za vas len dostavat peniaze od statu"? To by ma teda zaujimalo, ktora prirodoveda ma takyto pristup, aj ked na tie slovenske mam na vsetky rovnaky nazor aj bez toho
Ja inak s tymto navrhom Fica nesuhlasim, ale faktom je, ze naklady na studenta mediciny sa nedaju porovnat s nakladmi na studenta dajme tomu spolocenskych ci technickych vied. Nepovazujem teda za spravne, ze niekto, koho studium stalo tolko, ze z neho mohlo skoncit studium X dalsich ludi (napr. informatikov), hned po ukoneni studia ide pracovat do zahranicia.
predstav si, ze ruskym a ukrajinskym lekarom diplom iba tak vsade vo svete neuznavaju
Navratnost u absolventov mediciny je pomalsia, v pripade potom, ze odidu do zahranicia, tak stat straca mnoho. Ja by som videl ako mozne riesenie zaviest u odborov, ktorych studovanie stoji stat viac, ako je urcita hranica, ciastocne financovanie zo strany studenta v pripade, ze by vopred avizoval, ze nechce po studiu pracovat na Slovensku aspon nejaky cas alebo ze do nejakeho stanoveneho casoveho obdobia nechce odpracovat aspon nejaky cas aj na Slovensku. Urcite sa nepriklanam k tomu, aby platili celu sumu, ak by na Slovensku nechceli ostat, rovnako ako sa nepriklanam ani k tomu, aby museli odpracovat 10 rokov na Slovensku, ak by ostat chceli.
K samotnému nápadu, nemyslím, že by to vôbec mohlo prejsť vzhľadom na diskriminačné prvky. Skrátka by sa to muselo zaviesť plošne na všetky odbory, a toho by som sa fakt nebál.
Nemusíš sa hrať na chutnučkú a tváriť sa ako je tvojim snom pomáhať ľuďom a bla bla... Keby bolo, tak im chceš pomáhať aj v takýchto podmienkach ako sú tu (alebo ešte horších, viď napr. lekári bez hraníc), pravda je však taká, že tvojim snom je byť doktorka a žiť si niekde v Španielsku, pomoc je až druhoradá. Proti čomu samozrejme nemám nič, je to úplne normálne, pochopiteľné, ľudské. Len sa nesnažme tváriť, že je to inak, potom to už vyznieva pokrytecky a smiešne.
Zopár poznatkov k vybraným komentom:
@8 No to je fakt výborný nápad... už teraz sa človeku rozum zastavuje keď vidí niektoré individuá, predstaví si, že ešte stále sú na škole (všelijakými non-košér spôsobmi) a že toto má raz ľudí liečiť... nie vďaka.. Už tak sa znižuje úroveň každoročným znižovaním hranice na prijatie, ruku v ruke s tým aj náročnosť (keďže profesori nemôžu vyhadzovať výrazne viac než v minulosti..)... Ideál by bol, keby doštudovala fakt len špička, keďže medicína je dosť citlivý odbor... to by sme však boli v katastrofálnom nedostatku lekárov.
@26 Lenže to, že v nemocniciach majú 24 či 36-hodinové služby súvisí práve s tým nedostatkom lekárov... musia tam byť na takéto zmeny práve preto, že tam miesto nich nemá kto byť.. a tento návrh, nech je akokoľvek blbý, sa práve to snaží riešiť a meniť.
@30 ad.1 príde mi kolosálna blbosť tvrdiť, že problém na SR v zdravotníctve je nedostatočná právna ochrana lekárov a že po nich "právnici idú"... je to skôr naopak, to v zahraničí na teba ľudia podávajú žaloby za každé pochybenie, keďže ich právne uvedomenie je trošku iné než u Slovákov... naviac na Slovensku dosť vo veľkom funguje kolegialita a aj pri väčších prešľapoch sa lekári a nemocnice navzájom kryjú.. neviem, či si už mala Súdne lekárstvo a medicínske právo, ale ak nie, tak sa kľudne spýtaj súdnych lekárov z úradu pre dohľad ako to funguje
ad. 2 - keď je to tu také hrozné, taký nedostatok všetkého, pacientom sa nedá pomáhať iba ubližovať a bla bla.. tak sa čudujem, že tu potom tie tisícky lekárov vôbec fungujú... necháp ma tak, že tvrdím, že je ideál, to ani zďaleka, sám vidím čo je v akom stave, čo všetko treba zlepšiť a zmeniť, ale s takýmto prístupom sa nikdy nič nezmení.. to je čistý alibizmus v @36 to popisuješ akoby naše zdravotníctvo bolo ako v Kambodži či Somálsku, pravidelne nám tu umierali deti... No teda neviem, fakt študuješ medicínu a fakt sa pohybuješ v nemocniciach?
@43 u nás na UPJŠ platia zahraniční za ročník 11 tisíc €... celkovo to teda vychádza 66 tis. € za štúdium... čiže zjavne áno, má, dokonca aj vyššiu. Vybavenosť a odbornosť je ofc často na zváženie, ale nemyslím si, že by Košická LF produkovala o niečo horších absolventov než iné fakulty na ČR a SR. V konečnom dôsledku sa aj tak lekár naučí gró svojej práce až po ukončení štúdia, to ti potvrdí hádam každý z fachu. Čo sa týka náročnosti štúdia je to všade v našich krajinách porovnateľné... a k @46 - uznávajú ho hlavne vďaka akreditácii a rozsahu, ktorý je na všetkých tunajších LF splnený.. čo sa samozrejme nedá povedať o univerzitách napr. na Ukrajine, preto tie rozdielovky pre doktorov odtiaľ
medicina na Slovensku je uplne porovnatelna s medicinou na Karlovke, iba kkti si budu mysliet opak
dokonca aj Slovak by si platil (a je zopar aj takych, aj ked to sa da spocitat na prstoch jednej ruky), ak by si zvolil studium v anglickom jazyku
"zadarmo" je iba to v slovenskom