Ak nechceš skončiť na úrade práce, tak odíď... najlepšie niekam, kde nie je euro, lebo ani to na tom nie je bohvieako. Ja odtiaľto padám, čo najskôr ako sa bude dať (čiže maturita a zbohom Slovensko)
že po výške .... vtipné... peniaze čo sa šetrili na moju výšku išli na spičené hrnce... a ak chcem byť po strednej independet woman, keďže inú možnosť nemám, tak jedine do zahraničia
ja si myslim a vlastne chapem tych co hlasovali za "cervenu" moznost. Kazdopadne si treba uvedomit dosledok ich rozmyslania.
Problem tkvie v tomto systeme, ktory dokaze rocne vypusti tisice VS ludi zo skol, ktorí su ale deprimovaní tym, ze si nevedia najst pracu. Logicky. Nas trh tolko VS vzdelanych ludi nepotrebuje. Dalsia chyba je, ze trh hovori, ze potrebuje VS (uz pomaly aj predavacka v obchode), AJ (dobre, ze ne aj NJ zaroven) a prax.
Druha strana mince a to pozorujem na vela studakoch je, ze nechcu robit. V obchode robit nechcu lebo to neeeeee alebo vseobcne robit nechcu. BA je dost velke mesto nato aby som videl dost velku vzorku ludi a osobne ma to naozaj zaraza. Moja sefka uz robila na TPP hned po bakalarke! A hned po skole sa cpu na dbre fleky. Dobre rano. Raz som cital ako robili na VS v TRnave preiskum a bytali sa Bc. studakov, ze aky palt by si pytali v nemeckej firme v BA. Sumy ako 400 € - 500 € boli caste a tuto sumu si pytali CP - vychod a pod. (nic proti). Takze aj takto sa dokazu znizit platy priamo v BA. A to nie je ziadne tajomstvo.
nas trh prace je kurva narocny a to zbytocne. Chce mega kvalifikovanych ludi jak z tovarne za smiesne prachy. Ostatne si treba uvedomit, ze v zahranici na vas nikto necaka a na slovensku VS vam povacinou seru. Ano, dostanete tam raz taky plat, ale uvedomte si, ze naklady su tiez raz take. Samozrejme aj system je a asi aj lepsi. Ale zas je tam ina mentalita ludi, stale budete cudzinec co im bere pracu a pod.
Este by som chcel pisat o remeslach a pod., ale uz som to pisal x krat a fakt je, ze kazdy ide po svojom. Niekomu karta ide, dakomu nie.
@jemino Ak vyštuduje vysokú školu v zahraničí má oveľa lepšiu šancu uplatniť sa ako keby vyšla z nejakej prašivej slovenskej školy. Dnes má výšku na Slovensku doslova každý debil, tak ak na to má, prečo by mala zostať a hniť tu celý svoj život? V zahraničí sú oveľa širšie obzory a možnosti, takže nechápem celkom, o čo ti tvojou otázkou išlo
@hajzelodkosti ale uznávaš, že ak si šikovný, lepšie sa ti žije na slovensku
@kofolavsrdci - keby si ostala tu, môžeš žiť u rodičov ale tam si musíš všetko platiť sama z toho čo zarobíš, suma sumárum ostane ti väčšie hovno ako tu.. ani si tam s nikým nepokecáš ako u nás aj keď ovládaš jazyk akokolvek...
@jemino@23 s tym suhlasim. V taliansku ma pekar vyssi plat nez nejaky administrativec v kancli (sam som v kancli . Haluz je, ze nikto to tam za tie prachy nechce robit a dovod je - postavenie. Stale je to ine, ked povies som pekar, ako som analytik. Tam sa to uz deje, ci aj u nas musia posudit iní
ano, uznavam. Ak je clovek sikovny a dokaze sa obracat nema dovod niekam chodit. Ale ako som pisal, je to prioritach kazdeho jedneho.
@jemino Dobre, beriem ohľad na tvoje názory. Ja by som radšej žila na ulici s hrnčekom na drobné v ruke ako celý život zdierať rodičov. Ozvem sa ti za 10 rokov s doktorátom Maximálne 11. Keď sa chce, všetko sa dá. Mám taký pocit, že súdiš ostatných podľa seba. Čiže to, čo by si nedokázal ty, nedokážu ani iní, chápem to správne? Lebo tak to z tvojich komentárov vyznieva. Niekto má vyššie ambície a niekto nižšie.
@kofolavsrdci nie kdeže, neber ohľad, to nie sú moje názory..to sú všeobecné fakty.. Pozri.. koľko ludí tak išlo a koľko z nich zarábajú tam ťažké prachy?
@jemino OK s tým zdieraním som to prehnala... mojou pointou bolo, že žiť celý život s rodičmi pre mňa nie sú ideálne vyhliadky. Môžem sa pozrieť akurát tak na ľudí, ktorých poznám, čo žijú v zahraničí. Väčšine z nich sa veľmi dobre darí. Vlastne neviem o niekom, kto by skončil "s lopatou v ruke". Tebe je dobre na Slovensku, iným nie. Ak chceš hovoriť o všeobecných faktoch, pošli mi podklady, ktoré toto hovoria.
@kofolavsrdci ale ani o tom nebola reč.. bola reč, že lepšie sa začína, kým máš kde bývať.. keď odídeš, hneď si budeš musieť niečo nájsť a platiť to sama.. to nemáš šancu proste.
Ale ťažko sa s tebou baviť o tom s takým úsilím čo tam vynaložoli už u nás mohli byť za vodou dávno..
ešte si mladá a naivná.. teda nechcem ťa uraziť.. ale proste nikdy si nepracovala, nevieš o tom moc... "lopata v ruke" sa tomu len hovorí
myslí sa pod tým akákoľvek práca... ved vyčkaj času.. ale prajem ti vela úspechov teda.
@kofolavsrdci ale pochybujem že tam mali hneď nejaký dobrý flek.. to tak proste nefunguje nikde.. obzvlášť pre slováka tam v zahraničí, ktorý ani nevie zďaleka tak jazyk ako nejaký domáci.. museli začínať v sklade alebo na nejakom šupáckom mieste.. bez odpracovaných rokov proste nemôžeš hneď zarábať 2000 euro.....
Asi sa im proste len páčil ten život tam.. ale so zarábaním a vyžitím je to všade rovnako a o šikovnosti.
@jemino Netreba zabúdať, že tá baba hore sa pýta, či má ísť ŠTUDOVAŤ do zahraničia. Jasné, že je blbosť sa len tak zobrať a ísť si po prácu. Ale keď už na tej univerzite vyštuduješ, budú ťa chcieť viac ako keby si študoval na Slovensku. A to sme zase pri mojom prvom komentári. Pokiaľ ideš do anglicky hovoriacej krajiny, jazyk je naozaj posledný problém. Ak máš z angliny dobré základy, tak do mesiaca sa v komunikácii cítiš ako ryba vo vode.
A priateľu, nemáš o mne ani zdania, tak mi prosím ťa nehovor aká som. Nevieš, koľko som si už toho oddrela, čo som si zažila aby si tvrdil, že neviem, o čom hovorím. Viem to veľmi dobre, myslím, že aj lepšie ako ty. Ozvem sa ti teda o tých desať rokov. Nech sa ti darí na tomto bohom zabudnutom Slovensku.
@kofolavsrdci čítaš čo píšeš ? vek nie je číslo v určitom zmysle.. V tomto vek JE číslo.. Ty si proste v živote nedržala v ruke cenný papier, nebola si na úrade a nehľadala si prácu na živobytie... toť vše čo ti chcem povedať. Vek by som ti aj tak nepovedal..
@jemino Dobre tak sa na to pozrime z tvojho uhla pohľadu. Mám 17. Čítaš, čo píšeš? Ty si tu celý večer vypisuješ so sedemnásť ročným dievčaťom a podhadzuješ úžasné argumenty, len aby si si pozdvihol ego a vnútil mi tvoj názor, žiadne skutočné fakty, len a len tvoj názor. Radšej si mohol robiť niečo užitočné, čo by ti uľahčilo ten tvoj ťažký život, na ktorom tak tvrdo pracuješ. Že ja robím to isté? Ale počkaj, podľa teba som len sedemnásť ročné decko, takže u mňa sa to neráta.
@jemino jak pocitam tak pocitam pokial nie si alkoholik tak si v zahranici zijes lepsie ako na SVK, aj s pocitom, ze necicias fotrovcov donekonecna
Ako dobre, tiez picujem, ze len na byvanie dam cca 500€ mesacne a skoro taku istu sumu na stravu... No aj tak mi este pokokot penazi ostane. A pokial nie si alkoholik, (co ja asi som), tak si aj pekne clovek uspori...
Na svk, ked bude mat stastie skoci pri 500€ v cistom a byvanie a strava nie su o tolko lacnejsie ako inde na svete. Dokonca by som povedal, ze ta strava je aj drahsia.
A aj dalsi ktorych poznam co vycestovali, si vacsinou pochvaluju...
Typek s vysokou skolou robi skladnika za 3x tolko ako dostaval ako vysokoskolsky ucitel... Ked poplati stravu a byvanie stale ma viac ako doma...
A je tu plno dalsich vyhod, priatelsky ludia, atd... Ja osobne uz som aj zabudol ako vyzeraju degesi, co je len dalsie obrovske plus
A mozno sa raz naplnia predpoklady, ze na slovensku ostanu len degesi a dochodcovia
@nobile to sa ti zdá kámo, lebo si cudzinec.. vidím ja tých zahraničných u nás, majú sa tu ako králi. a vidíš ? prečo sa uskromňovať na ten alkohol? aj tie ostatné veci.. máš tam ženskú? od nás ? a jazyková bariéra bude vždy... úplne vždy.. teda.. úplná.. dorozumie sa každý.. ale keď sa už máš baviť s partnerom o zložitejších veciach budeš potrebovať sakra slovnú zásobu...
@nobile a so mnou tam žiadna nechcela ísť :d len dočasne.. to môžem osrať. to je proste 50/50.. Všade je to rovnako. Zas to opakujem, je to o šikovnosti..
@jemino ...No ja sa neuskromnujem, kebyze abstinujem tak silene prachy mam vo vacku Jj mam zensku, hoci nemozno to nazvat vztahom. Dokonca je rusky hovoriaca a kecame anglicky, lebo ja jej chuja rozumiem ked rozprava po rusky
Ale tak verim, ze ak s nou vydrzim dlhsie, ako som pocital, tak sa aj nieco rusky naucim...
Jazyky nie su problem, clovek sa nauci za par mesiacov cokolvek... Mozno len mandarincina by trvala dlhsie
A anglicky vie kazdy celkom dobre vsade mimo SVK, takze nie je vobec potrebne sa ucit este aj lokalny jazyk.
Ako urcite mas aj ty pravdu, ze je to 50/50 a o sikovnosti, ale tak musis uznat, ze podmineky na slovensku a v zapadnej europe popripade, Kanada, Australia, to je nebe a dudy...
Mam kamosa, co robi elektrikara v belgicku a minie nejaky liter na seba mesacne a viac ako 1500 posiela domov. Na svk by dostal max 7 kilca po rokoch v nejakej velkej firme...
Jasne aj na svk je par stastlivcov ktory maju aspon 2 litre €... Ale je ich kurva malo... Popripade podnikaju, alebo aj robia aj podnikaju, alebo kradnu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
potom sa asi vratim
mne je tu fajn
@hajzelodkosti vám povie ako veci majú
Problem tkvie v tomto systeme, ktory dokaze rocne vypusti tisice VS ludi zo skol, ktorí su ale deprimovaní tym, ze si nevedia najst pracu. Logicky. Nas trh tolko VS vzdelanych ludi nepotrebuje. Dalsia chyba je, ze trh hovori, ze potrebuje VS (uz pomaly aj predavacka v obchode), AJ (dobre, ze ne aj NJ zaroven) a prax.
Druha strana mince a to pozorujem na vela studakoch je, ze nechcu robit. V obchode robit nechcu lebo to neeeeee alebo vseobcne robit nechcu. BA je dost velke mesto nato aby som videl dost velku vzorku ludi a osobne ma to naozaj zaraza. Moja sefka uz robila na TPP hned po bakalarke! A hned po skole sa cpu na dbre fleky. Dobre rano. Raz som cital ako robili na VS v TRnave preiskum a bytali sa Bc. studakov, ze aky palt by si pytali v nemeckej firme v BA. Sumy ako 400 € - 500 € boli caste a tuto sumu si pytali CP - vychod a pod. (nic proti). Takze aj takto sa dokazu znizit platy priamo v BA. A to nie je ziadne tajomstvo.
nas trh prace je kurva narocny a to zbytocne. Chce mega kvalifikovanych ludi jak z tovarne za smiesne prachy. Ostatne si treba uvedomit, ze v zahranici na vas nikto necaka a na slovensku VS vam povacinou seru. Ano, dostanete tam raz taky plat, ale uvedomte si, ze naklady su tiez raz take. Samozrejme aj system je a asi aj lepsi. Ale zas je tam ina mentalita ludi, stale budete cudzinec co im bere pracu a pod.
Este by som chcel pisat o remeslach a pod., ale uz som to pisal x krat a fakt je, ze kazdy ide po svojom. Niekomu karta ide, dakomu nie.
Každý si musí nájsť vlastnú cestu , nie je to jednoduché , ludí je jak nasraných, konkurencia je velká.
Neexistuje spôsob, ako si život ulahčiť , to , že človek odíde mu môže len otvoriť možnosti a obzory, ale nič mu to neulahčí.
Faktom je, že nikto z nás nemôže vedieť, či v tom obchode nakoniec skutočne neskončí.
Takže s rečami typu toto robiť nebudem opatrne.
Minimálne polovicu to totiž reálne čaká.
inak hentam - hajzelodkosti ti to už prakticky vysvetlil..
pre nich je napríklad dôležitejší pekár ako nejaký mudrland s výškou čo nepohne prstom a nie je pre nikoho užitočný...
@kofolavsrdci - keby si ostala tu, môžeš žiť u rodičov ale tam si musíš všetko platiť sama z toho čo zarobíš, suma sumárum ostane ti väčšie hovno ako tu.. ani si tam s nikým nepokecáš ako u nás aj keď ovládaš jazyk akokolvek...
ano, uznavam. Ak je clovek sikovny a dokaze sa obracat nema dovod niekam chodit. Ale ako som pisal, je to prioritach kazdeho jedneho.
A o zdieraní rodičov celý život nebola reč...
Ale ťažko sa s tebou baviť o tom s takým úsilím čo tam vynaložoli už u nás mohli byť za vodou dávno..
ešte si mladá a naivná.. teda nechcem ťa uraziť.. ale proste nikdy si nepracovala, nevieš o tom moc... "lopata v ruke" sa tomu len hovorí
myslí sa pod tým akákoľvek práca... ved vyčkaj času.. ale prajem ti vela úspechov teda.
Asi sa im proste len páčil ten život tam.. ale so zarábaním a vyžitím je to všade rovnako a o šikovnosti.
A priateľu, nemáš o mne ani zdania, tak mi prosím ťa nehovor aká som. Nevieš, koľko som si už toho oddrela, čo som si zažila aby si tvrdil, že neviem, o čom hovorím. Viem to veľmi dobre, myslím, že aj lepšie ako ty. Ozvem sa ti teda o tých desať rokov. Nech sa ti darí na tomto bohom zabudnutom Slovensku.
prajem vela zdaru.
Ale veľa úspechov, nech sa ti tam darí, založ si tam rodinu s nejakým borcom z daného štátu a žite šťastne až do smrti.
ani o vnucovaní to fakt nerobím...
Ako dobre, tiez picujem, ze len na byvanie dam cca 500€ mesacne a skoro taku istu sumu na stravu... No aj tak mi este pokokot penazi ostane. A pokial nie si alkoholik, (co ja asi som), tak si aj pekne clovek uspori...
Na svk, ked bude mat stastie skoci pri 500€ v cistom a byvanie a strava nie su o tolko lacnejsie ako inde na svete. Dokonca by som povedal, ze ta strava je aj drahsia.
A aj dalsi ktorych poznam co vycestovali, si vacsinou pochvaluju...
Typek s vysokou skolou robi skladnika za 3x tolko ako dostaval ako vysokoskolsky ucitel... Ked poplati stravu a byvanie stale ma viac ako doma...
A je tu plno dalsich vyhod, priatelsky ludia, atd... Ja osobne uz som aj zabudol ako vyzeraju degesi, co je len dalsie obrovske plus
A mozno sa raz naplnia predpoklady, ze na slovensku ostanu len degesi a dochodcovia
Ale tak verim, ze ak s nou vydrzim dlhsie, ako som pocital, tak sa aj nieco rusky naucim...
Jazyky nie su problem, clovek sa nauci za par mesiacov cokolvek... Mozno len mandarincina by trvala dlhsie
A anglicky vie kazdy celkom dobre vsade mimo SVK, takze nie je vobec potrebne sa ucit este aj lokalny jazyk.
Ako urcite mas aj ty pravdu, ze je to 50/50 a o sikovnosti, ale tak musis uznat, ze podmineky na slovensku a v zapadnej europe popripade, Kanada, Australia, to je nebe a dudy...
Mam kamosa, co robi elektrikara v belgicku a minie nejaky liter na seba mesacne a viac ako 1500 posiela domov. Na svk by dostal max 7 kilca po rokoch v nejakej velkej firme...
Jasne aj na svk je par stastlivcov ktory maju aspon 2 litre €... Ale je ich kurva malo... Popripade podnikaju, alebo aj robia aj podnikaju, alebo kradnu
Ja nepodnikám a žijem si tu ako pán a to už mám dcéru..
a za pár rokov, si idem stavať dom asi..
Ja teraz neriesim kolko co stoji, paci sa mi to kupim si.
Doma som si tiez nezil zle, ale viacej som obracal korunu a to mi prachy zavideli uz tam
No ale ako hovoris, mozno sa vratim a mozno pojdem zase o dum dal
Inak blahozelam k dcere a moznej novostavbe ... Hlavne v 9 rokoch je to velky uspech
No a z hladiska toho ako sa odvija bussiness, tak UK, alebo Australia...
No su tahy aj na nemecko a naspat na SVK, takze sa uvidi co a hlavne kolko $€ zavazi