Čaute. Neviete náhodou či bolo v staroveku možné šípom alebo hodením oštepa preraziť brnenie rímskych legionárov (myslím to také z kovových pásov)? Na wikipedii som čítal že nie no nepovažujem ju za úplne dôveryhodný zdroj a zas v každom jednom filme keď
@Vavo v staroveku neboli luky až tak silná zbraň, pretože ťah bol slabý a väčšina sveta používala praky, lebo boli ľahšie na výrobu, náboje nájdeš všade a na to aby ti spôsobili otras mozgu/zlomili kosť nepotrebovali preraziť zbroj. Oštep by som videl ako reálnejšiu variantu prerazenia zbroje, ale čo ja viem tak každá zbroj sa samotná preráža veľmi obtiažne. Dokonca aj taká obyčajná koža alebo prešívanica je celkom solídny kus ochrany.
Luk začal žiariť až na konci staroveku/ v stredoveku, keď sa zlepšila kvalita lukov. Ostatne, samotní rimania luky neobľubovali a preferovali boj na blízko.
@patricino jj, aj poľský husári napríklad používali na ochranu chrbta len prevesenú leopardiu kožu, plátovu zbroj mali len spredu (tým sa zvýšila tvoja pohyblivosť) a to sa bavíme už o 17.tom storočí kedy už čelili okrem lukov aj mušketám- resp. presnejším mušketám než dovtedy.
@vavo čo sa týka filmov tak to častokrát nemá nič spoločné zo skutočnosťou (už len fakt že väčšina hl. hrdinov bojuje zo zásady bez prilby je blbosť, lebo každý hoc aj odrazený šíp predstavuje veľké riziko poranenia).
@igorv netuším fakt prečo leopardia, ale vzhľadom na to že aj pri Viedni sa chovali leopardy v kráľovských záhradách tak to nie je až tak vzdialená predstava- inak samozrejme používali aj iné kožušiny, z takých lokálnych medvedie a vlčie, ale aj tigrie sa dovážali. Predpokladám že to bolo skôr otázkou prestíže, že si to človek môže dovoliť a zohnať.
tu je to tak napríklad, že ako to vyzeralo (mimochodom spolu s byzantskou strážou majú moje najobľúbenejšie brnko vôbec)
@vavo a vo svojom čase boli považovaní za najlepšiu ťažkú jazdu európy
@igorv čo je inak ešte zaujímavejšie, poľskí vojaci dostávali leopardiu, tygriu a rysiu kožu keď boli obyčajný vojaci, vyššie postavení dôstojníci mali na sebe kožu z vlkov, medveďov a diviakov čo po bitke vo Viedni viedlo k faux paus keď posádzali obyčajných vojakov pri oslavách bližšie ku kráľom kvôli týmto kožušinám, lebo ich považovali za dôstojníkov
Na prerazenie stredovekej plátovej zbroje (napr prilby) sa používali bokové kladivá - lahká, obratná zbraň ktorá s kombináciou sily a riadneho švihu mala katastrofálne následky.
A taká originálna zbroj je z neskutočne kvalitného materiálu, repliky ktoré sa vyrábajú by som prirovnal k hliníkovým plechovkám.
Vo všeobecnosti bol velký problém zdolať takúto zbroj. Na origináloch (napr hrudný plát) sú niekedy vidieť preliačeniny po strele z pušky.
@vavo šípom možno, ak by trafil medzeru v spoji alebo tak, aj to len z velmi malej vzdialenosti.
Oštepom to skôr, ale tiež to v prvom rade záležalo od vzdialenosti, sily a uhlu.
@nabuchodonozzor sipom podla mna v poho sak kruzkovu si mal hlavne proti sipom ci?
a inak typek sa pytal na rimanov cize skor starovek....ale neverim ze platova zbroj by vydrzala napr strelu z kuse ak sa bavime o stredoveku ..a to som este videl zaujimavy dokument o lukoch v stredoveku a niektore sipy si mal specialne na paltovu zbroj....a potom neskor sa vyvynuli ja proti kruzkovej lebo tie na platovu boli neefektivne
@ygor No Luk patrý medzi najstaršie strelné zbrane vôbec takže ťažko sa dá tvrdiť že sa začal preferovať niekedy koncom staroveku. Navyše ťažná sila luku je značne vysoká hoci niektoré druhy brnení neprerazil.. Veď práve toto bol dôvod prečo rimania technologicky zdokonálili svoje zbroje na takú úroveň.. Čo asa týka boja zblízka Rimania preferovali stratégiu čo im dávala výhodu aj z diaľky. Luky sa tiež dosť používali v rímskej armáde. Rímska pechota sa okrem lukov tiež spoliehala na vrhaci oštep TZV pillum alebo využívali balisty- mechanické vrhače oštepov.. Prak sa využíval najviac lebo to bola ľahkodostupná zbraň ale žeby prakmi disponovala rímska armáda silne pochybujem. Rímska ríša mala profesionálnu armádu kde sa vkladal dôraz na špecializovanú výzbroj...
@igorv@11 zubria koža to je celkom. možné.. Ale nieje vylúčené že nosili aj leopardiu kožu.. Tomu sa hovorí obchod.. Tvrdiť že by sa k poľským hussárom nedostala leopardia koža je tvrdiť ako by sa cez hodvábnu cestu ds Číny nemohol dostať do Byzantskej ríše 9. stor žiaden hodváb.,..
@vavo@13 neviem ako si ty predstavuješ perfektnú výzbroj takého vojaka v 17. storočí ale Poľskí hussári predstavovali vojenskú elitu katolíckej Európy. V tej dobe si nie hocijaké geňo mohlo dovoliť takú výstroj... To čo majú hussáry na sebe predstavovalo Ferrari medzi brneniami...
@vavo Myslíš tých Husárov? To je jazdecká šabľa
Inak tá platová vec sa vola lorica segmengata, a začala sa používať až neskôr, povodná rímska armáda používala krúžkovky, tipujem že lorica ta ochráni lepšie- ale isto to neviem potvrdiť.
@thrash však ja nevravím že rimania nepoužívali luky, oni sa skôr však spoliehali na iný štýl boja ako na to že zasypem nepriateľa hromadou šípov- základ rímskej taktiky spočíva v boji na blízko a v hádzaní kopije tesne pred stretom, alebo šachovnicovej formácií keď sa bavíme o období pred mariánskymi reformami
Luky v rímskej armáde ale používala skôr auxilia než samotní rímsky legionári.
Prak používali skôr iné národy než rimania ktoré strelné zbrane nepreferovali.
A inak, luk zo staroveku nemal až takú veľkú silu lebo samotné luky sa používali neskladané a zároveň sa nejednalo ani o dlhé luky. Technológia a samotná konštrukcia luku je dosť náročná záležitosť, zato prak máš hneď a naučí sa s tým strielať fakt každý
(inak píše sa Husár, pilum a testudo a sú kozáci a nie kazaci- to len tak pre info )
@barky krúžkovka sa nenosila vo viacerých vrstvách, to si mal iba jednu- samotná proti bodnutiu a strele zo šípu nič moc, ale proti sekom je uplne super (super v zmysle že namiesto odseknutej ruky ti ju ten meč len zlomí)
keď k tomu však ale prirátaš aj nejakú výstelku alebo ďalšiu zbroj pod samotnou krúžkovkou tak je to veľmi solídny kus ochrany.
@vavo Aj tie krídla museli mať svoj účel... Predpokladalo sa že ešte Tataáry likvidovali jazdu tým že chytili jazdca do lasa. Krídla mali znemožniť to aby sa v lase taký jazdec ocitol...
@vavo No ja som to čítal v Historickom revue.. Neviem či to oni mysleli vážne.. Je to zatiaľ len teória... Ale keby ich tie krídla nejak obmedzovali v pohybe určite by ich nenosili... V období stredoveku a ranného novoveku boli ľudia síce hlúpi ale to neplatilo o výrobcoch brnení.. Tí neboli až takí hlupáci aby skuli úplne nevyužiteľnú zbroj. Vždy sa snažili o to aby majiteľ brnenia nemal v pohyblivosti nevýhody... Veď poľskí Hussary patrili k vojenskej elite...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Luk začal žiariť až na konci staroveku/ v stredoveku, keď sa zlepšila kvalita lukov. Ostatne, samotní rimania luky neobľubovali a preferovali boj na blízko.
@vavo čo sa týka filmov tak to častokrát nemá nič spoločné zo skutočnosťou (už len fakt že väčšina hl. hrdinov bojuje zo zásady bez prilby je blbosť, lebo každý hoc aj odrazený šíp predstavuje veľké riziko poranenia).
tu je to tak napríklad, že ako to vyzeralo (mimochodom spolu s byzantskou strážou majú moje najobľúbenejšie brnko vôbec)
@igorv čo je inak ešte zaujímavejšie, poľskí vojaci dostávali leopardiu, tygriu a rysiu kožu keď boli obyčajný vojaci, vyššie postavení dôstojníci mali na sebe kožu z vlkov, medveďov a diviakov čo po bitke vo Viedni viedlo k faux paus keď posádzali obyčajných vojakov pri oslavách bližšie ku kráľom kvôli týmto kožušinám, lebo ich považovali za dôstojníkov
A taká originálna zbroj je z neskutočne kvalitného materiálu, repliky ktoré sa vyrábajú by som prirovnal k hliníkovým plechovkám.
Vo všeobecnosti bol velký problém zdolať takúto zbroj. Na origináloch (napr hrudný plát) sú niekedy vidieť preliačeniny po strele z pušky.
@vavo šípom možno, ak by trafil medzeru v spoji alebo tak, aj to len z velmi malej vzdialenosti.
Oštepom to skôr, ale tiež to v prvom rade záležalo od vzdialenosti, sily a uhlu.
a inak typek sa pytal na rimanov cize skor starovek....ale neverim ze platova zbroj by vydrzala napr strelu z kuse ak sa bavime o stredoveku ..a to som este videl zaujimavy dokument o lukoch v stredoveku a niektore sipy si mal specialne na paltovu zbroj....a potom neskor sa vyvynuli ja proti kruzkovej lebo tie na platovu boli neefektivne
inak pre vsetkych cosi zaujimave
» www.currentmiddleages.org/artsci/docs/Cha...
Inak tá platová vec sa vola lorica segmengata, a začala sa používať až neskôr, povodná rímska armáda používala krúžkovky, tipujem že lorica ta ochráni lepšie- ale isto to neviem potvrdiť.
@thrash však ja nevravím že rimania nepoužívali luky, oni sa skôr však spoliehali na iný štýl boja ako na to že zasypem nepriateľa hromadou šípov- základ rímskej taktiky spočíva v boji na blízko a v hádzaní kopije tesne pred stretom, alebo šachovnicovej formácií keď sa bavíme o období pred mariánskymi reformami
Luky v rímskej armáde ale používala skôr auxilia než samotní rímsky legionári.
Prak používali skôr iné národy než rimania ktoré strelné zbrane nepreferovali.
A inak, luk zo staroveku nemal až takú veľkú silu lebo samotné luky sa používali neskladané a zároveň sa nejednalo ani o dlhé luky. Technológia a samotná konštrukcia luku je dosť náročná záležitosť, zato prak máš hneď a naučí sa s tým strielať fakt každý
(inak píše sa Husár, pilum a testudo a sú kozáci a nie kazaci- to len tak pre info )
@barky krúžkovka sa nenosila vo viacerých vrstvách, to si mal iba jednu- samotná proti bodnutiu a strele zo šípu nič moc, ale proti sekom je uplne super (super v zmysle že namiesto odseknutej ruky ti ju ten meč len zlomí)
keď k tomu však ale prirátaš aj nejakú výstelku alebo ďalšiu zbroj pod samotnou krúžkovkou tak je to veľmi solídny kus ochrany.
(to pre trasha)