Pracujem už 7 mesiacov v Írsku, zarobil si toľko, že na Slovensku by som z toho vyžil pol roka nezamestnaný, ale to pravdaže nemám v úmysle. Mám však nervy z tohto bývania v cudzine, a na Slovensku som za celých 7 mesiacov bol len raz na 3 dni.
Obavu mám z toho, čo by ma čakalo doma. V cudzine sa môj život nezmenil, iba po finančnej stránke. Preto by som rád počul váš názor na prácu na Slovensku. Nehodlám sa ešte natrvalo usadiť, len sa potrebujem dostať do skutočného obrazu. Kde na SVK by ste sa v budúcnosti sami radi usadili, prípadne viete o pracovnom potenciále?
vsak tak prid na sr na navstevu, zajdi do miestnej krcmy, popocuvaj tie kecy ako sa ludia maju na h* a mozes spokojne odpalkovat naspat .. skus vydrzat, zarabaj kym nemas zavazky, kym si mlady, vratit sa mozes hocikedy..ale zaujima ma ake nervy to presne prezivas,co tym vsetko mas na mysli, lebo ja to neviem este som takto nikde nebola
ja som bol tento rok 8 mesiacov v zahranici, pracovne a teraz studujem, urcite sa oplati vratit kvoli rodine, kamaratom, lebo ten pocit domova v zahranici nezazijes, ja keby mam na Slovensku pracu co ma bavi tak idem domov hned
presne, ja som mal prácu, ale zahodil som ju kvôli lepšiemu zárobku, prácu som mal stabilnú, oplatilo sa mi sem prísť, ale mám pocit, že mám dosť zarobené a každú chvíľu by som sa rád vrátil domov
keby som mal vlastné bývanie, čo som mal aj prvý plán, ostal by som, a na SVK by som chodil na dovolenku častejšie, na SVK som zanechal celý život, neodišiel som s kamarátmi pohádaný, s rodičmi pohádaný, avšak bez frajerky, peňazí a nevedel som, ako riešiť situáciu, odriekali mi zahraničie, a spočiatku som si dláždil cestu sám, avšak neúspešne, potom som sa presťahoval a nastali ešte krušnejšie časy, takže tak
@strangelove Uvedomil som si, že veľa toho, čo na SVK máme, a som mal rád, tu nenahradím. Preniesol som si svoje problémy, a zatiahol sa ešte do ďalších, hoci teraz to s peniazmi len okrajovo súvisí @mcvpn Z Írska
A dodám, poznal som v zahraničí najmä takých Slovákov, rovnako aj známi, ktorí odišli do Anglicka, ktorí opustili Slovensko kvôli dlhom voči inštitúciám. Ja som ich mal len voči pár ľuďom, skôr drobné výpomoci a pozvať ich na pivo/kolu, ktoré som nemal ako každému človeku splatiť, a šiel som sem najmä kvôli tomu, aby som mohol vrátiť drobné a sám si dopriať viac ako len suchý chleba.
ved si zarob a chod domov....alebo si zarob a skus ist inde...mozno ti írsko nesedí ale sadne ti iná krajina
a možno len niesi ten typ čo zvláda žiť v cudzine ...nechce sa ti prisposobovat, učiť sa ...lebo skor ci neskor tam začneš zapadať aj ty...akonáhle saudomácniš, prestaneš sa cítiť ako vyvrheľ a imigrant
áno, a stále sa tu cítim ako cudzinec, všetci, aj blízki mi to dávajú na vedomie. A tento pocit nepreruší ani to, že mám dobrú angličtinu alebo skúsenosti s danou prácou. Zarobené mám, ale neviem kam inam by som šiel. Veľmi má lákajú ďalšie krajiny, avšak chcem si na chvíľu dať pauzu a zastávku na SVK predtým než sa zase rozhýbem, lebo robiť rýchle rozhodnutia nie je rozumné a najmä, keď som nervózny.
@strangelove popravde, hovorili mi, že nie som typ na zahraničie, prv som si nedal povedať a nevedel o čom hovoria, teraz už viem, že 100% nie som typ na dlhodobý pobyt v krajine, ktorá mi je cudzia
raz píšeš ako už mas zarobene dost a predtým píšeš ,že mas zarobeen že polroka by si nemusel robit na svk....to je akože dost? polroka je dajme tomu 3000e? to ma od dost podla mna dost daleko ,ale tak vec pohladu
vysvetlim. Ak by som mal za ciel kupit si pozemok, postavit dom, auto a
nezadlzit sa, ostal by som tu o dost dlhsie, avsak to si nechcem predstavovat. Mojim cielom je vsak dovolit si skromne byvanie, auto, a zariadenie noveho tiez daco stoji, avsak ani na to nemam. Presne ako si odhadol, pri mojom doterajsom setreni budem mat rovne 3k a peniaze mi nestoja za to, aby som prisiel o zdravie, najma dusevne. Ale prave preto, ze som to tak nasetril za kratku dobu, mi je tiez zahodit sancu, ktora sa mi uz nemusi naskytnut, no zo sanci si nerobim vrasky, len coraz viac riesim len cisla @jurito
food sales advisor, ak to pomoze, ide o jednoduchu robotu v restauracii, no nijak ma to nenaplna, okrem bankoveho konta. Vratit sa chcem nie najma kvoli zlej praci, lebo na svk som robil tiez uz podradne roboty, ale aj kvoli byvaniu, uz dlhsie sa chcem uplne osamostatnit. No od uplnej slobody mam daleko @cobra
@savvym ja na tvojom mieste by som odišiel ak by ma to pscyhicky ničila z tej práce a nie rovno z krajiny kvoli tomu....ale ak sa necitis celkovo dobre v krajine tak aj odtial...proste sa riad ako citis
inak dost malo za 7 mesiacov nasetrene,si ich minal alebo tak malo ti ostáva? Lebo mne mesačne tu v Londýne ostáva 1000e +- ked setko vyplatím +strava
mam drahe ubytovanie, placu mam slusnu, skoro nic som si nekupoval okrem par veci do izby a drogerie. Popravde vadi mi velmi mentalita irov, maju aj plus, no ich zvyky mi idu na nervy, necitim sa vobec prijemne, v praci je atmosfera stale napata, hlavne voci veducim
@xy12345 londyn je multikultúrny,takže to neviem nejak extra hodnotit ako niekto kto zažil samé angličanky okolo seba ...ale tak zatial mam take skúsenosti s nimi väčšinou, že do tváre sú pekné ale tučné
Mne sa ani do tvari nepacia .. Na kolko ta vide strava + ubytko v londyne (na mesiac) ? @jurito
PS: Najkrajšie sú aj tak cudzinky
@savvym
Neviem, na aké pomery si si zvykol v tom Írsku, ale vieš, čo mne na Slovensku najviac vadí?Optimizmus a usmev na tvári tu moc nie je vítaný. Tu je v móde iba hundrať a hundrať a ak si pozitívny, tak ťa vysotia.
A ďalšia vec, ktorá mne osobne na Slovensku vadí, je arogancia úradov, zdravotných služieb a policajtov. To nezmyselné pokutovanie, dvojitý meter, ten prístup, to mi strašne vadí. Ja uprednostňujem ľudský prístup pred peniazmi. Neviem, ako je tam. A neviem, či by to aj tebe nevadilo po návrate domov. Treba zvážiť všetko a hlavne tú nezmyselnú byrokraciu, ktorá ti môže zožrať kopu nervov, ak si zvyknutý na férovejší prístup.
@dannyd14 Pamätám si byrokraciu Slovenska, sám som sa potýkal s takými prípadmi, kamaráti aj rodina. Je to presne ako opisujete, ale tuná to nie je iné, peniaze hýbu svetom, a s dobrými kontaktmi to pôjde. Ja dobré kontakty nemám, preto sa pýtam vás na názory. @villastannum pravda, miestni Íri sa stále smejú, nadávajú, ale aj tak sa smejú. Poznal som pár Slovákov, ktorí brali život s cynizmom, a presne viem, že uhundraný národ Slovákov. @villastannum Pracovať v Žiline je pre mňa najpríjemnejšia predstava, a k Orave nemám žiadne puto, pár krát som tam bol, možno by som tam aj vedel žiť. Popravde, plán precestovať do práce mi najviac sedí, pretože si chcem neskôr kúpiť auto a chcem si trocha aj užiť život ako len z práce domov a ku telke / pc. Precestovať chcem najmä kvôli väčším pracovným príležitostiam, lebo sa neustálim v jednej práci, ako sa poznám, a Žilina je v dosahu vzdialenosti od regiónu, v ktorom by som v budúcnosti chcel dlhšie bývať.
Áno, vadí mi systém na Slovensku, najmä preto lebo ho dosť dobre poznám, ale poznal som aj miestnu kultúru a politiku, najväčšie výhody dostanú vždy len väčšina obyvateľstva, preto kým mám slovenské občianstvo, nebudem mať výhodu.
No moc si toho tam nezarobil keďže si si zarobil za 7 mesiacov toľko peňazí že vyžiješ z nich 6 mesiacov :S ... To hádam o chvíľu aj v Írsku budeš na ulici ... 0_0
@creeson no mal som šťastie, že som si našiel robotu veľmi rýchlo, ale máte pravdu, za ten čas som mal mať zarobené viac, kamarát mi šiel do Škótska na tri mesiace a zarobil toľko čo ja doteraz.
@sanik2 popravde som príliš mladý na to, aby som sa usadil a vôbec ostával teraz hocikde na dlho, keď nemám výšku a nijakú odbornú spôsobilosť. No na istý čas budem asi chodiť z miesta na miesto ako kočovník @creeson áno, ďakujem za opravu
@Savvym ja som byval 3 roky v KE a teraz taham 4ty v brne a prezivam presne toto co ty .. tiez sa mi iba zlesila financna situacia nasobne ale peniaze ma stastnym clovekom nespravia lebo kamarati maju nevycislitenu hodnotu. Mne chyba domov lenze u nas nenajdem uplatnenie v tom co som robit zacal , ale tohto roku sa vraciam domov . slovaci zili furt v utlaku a chudobe, a na slovensku sa da akurat tak robit na zemi na poli a tvrdo makat, ak si pracovity a skromny clovek tak sa ti bude na slovensku zit dobre
obcas mam tiez nutkanie vratit sa nazad, ale dojdem na vikend a uzaj chcem ist naspat do viedne. je to blbost...slovensko bude stale zla krajina na zivot..nikdy sa nic nezmeni...ak ano, porozmyslam o tom vratit sa...zatial nie...
nuž nepreháňajme to, ale som trocha skromný, trocha pracovitý, ale na poli sa mi nechce robiť. Hlavne keď si niekde len kvôli peniazom, tak tie sa stanú len tvojou jedinou pohnútkou a začneš uvažovať veľmi chamtivo. Ja si myslím, že takto neusítim sny. Preto sa chcem vrátiť na Slovensko, hoci mám silnú reálnu predstavu, upadnem zase na úroveň slovenskej mentality. Lebo na Slovensku je ťažšie sa presadiť, ako bolo vyššie spomenuté, človek pozitívny nie je vítaný. Mnohé problémy sa v mojej bývalej práci neriešili, hoci mnohí udali riešenia a nikdy sa to nevyriešilo, len sa čakalo, kým sa zamestnanci prispôsobia, lebo nemajú na výber. A žiť z 400-500 eur je na smiech. Človek žije, aby pracoval celý život. Je mi z toho zle. Západná kultúra sa u nás uchytila a namiesto toho Slováci mali ostať pri tom, čo nás zdobilo. Už ani jedlo nechutí tak chutne, ako pred 10 rokmi. Tak jednoducho viem, že na Slovensku sa neoplatí byť kvôli práci, ale žiť sa u nás dá veľmi príjemne za peniaze zo západného sveta.
Problém v chudobe na Slovensku je aj v tom, že u nás nie sú ľudia, ktorí sa dajú uplatniť, ľudia si predstavujú, že vyštudujú výšku a budú mať svoju vysnívanú prácu. Na západe sa to ľuďom darí. Ľudia sú zároveň navyknutí na západniarsky spôsob života a musíme si dovoliť všetko, čo aj oni a tak sa upustilo od práce, a dalo viac na pohodlie a sme schopní míňať peniaze na sprostosti. Ale to nie je samotný problém. Politici nedajú zarobiť slovenským podnikateľom, utláčajú ich, živnostníci to majú ťažké. Ani hudobníci už nie sú čo bývali. Muzikantom sa už nevyplatí byť, lebo nikto už nekupuje hudbu. Všetko sa čoraz viac sprístupňuje, voľný obchod, kradnutie a tak ďalej. Ak sa neinvestujú peniaze dovnútra, tak nemôžeme očakávať, že budú vyššie zárobky. Ale existuje u nás veľká byrokracia. Úplatky fungujú stopercentne, vyvolení si jazdia na drahých autách svojich pracovitých zamestnancov, takisto som bol vo firme, kde nový šéf dostal na uvítanie nové auto, spravili na to hostinu pre zamestnancov, aby sa to ututlalo a neštrajkovali sme za vyššie platy. Dôchodcovia musia robiť, hoc cigáni pol života len niekde po vonku behajú a nepracujú. Čo to je za život?
Nuž ja viem, že život na Slovensku je ťažký, ale život nie je len o peniazoch, lebo peniaze sa nedajú zasadiť a zberať. Pracovitý človek má nie vždy kopu peňazí. Je v tom, aj ako svoje peniaze míňa, komu ich zverí.
Preto ma stále láka ostať tu minimálne rok a potom si užívať bezstarostný život na Slovensku. Hoc nie je starostiam koniec, raz ma doženú a preto nechcem veľmi unáhliť rozhodnutia. Nechcem len prežívať, báť sa, že raz skončí krásny život a prídem do slovenskej reality. Je mi zle, keď vidím, ako si užívajú miestni ľudia. Každý piatok si chodia vypiť, chodia si na nákupy, rozprávajú sa o tom, kam pôjdu na dovolenku, na ktorú chodia niekoľko krát do roka, a sú tak strašne zlenivelí, že typickému Slovákovi je hrozne, keď u nich pracuje. Raz sa človek narodí do dobrej rodiny, čierny, či moslim a má šťastie v celom živote. Ale samozrejme neočakávam, že nejaká revolúcia to zmení. Ale už zachádzam do politiky.
@funkyshit91 ale pokiaľ ide o užívanie si peňazí, tak v Írsku po írsky ma to vážne neláka, skôr nejaká turistika, koncerty, príjemné zašportovanie, proste existovať, vydať zo seba energiu, ale nie po práci myslieť na to, že ešte musím rýchlo nakúpiť, a premýšľať, či si kúpim vajcia v tom alebo tom obchode, proste nežiť v tlaku, že sa mi o mesiac môže všetko zrútiť, ak ma vyhodia z práce pre prebytok.
Ja som teraz na Slovensku na par tyzdnov a uz ma to tu nebavi. Je tu mrte zima, nic sa tu neda robit, gastro je tu o nicom, zamraceni ludia, vsade kopu fizlov z coho som dost nesvoj, vsetci ma nutia chlastat atd. Ja by som sa uz urcite nevracal. Ale proti gustu...
@savvym ja bývam v Manchestri a platím 320 mesačne ubytko, 200 strava .... a robím za 8,10 na hodku :/ sa zdá ale 520 minieš len taký fukot a ostatok by si mal šetrit ... ale počítaj, že z výplaty ti berú NIN a dane ... takže ked zarobím 280 tak 70 ide do piče nie je to tu také ako si ľudia myslia ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
@majqqqo nie peniaze, tie ma práve naučili
Nervy mám na prácu, na spolubývajúcich.
lebo kvôli peniazom sa na svk neoplatí vrátiť
jedine kvôli rodine
alebo dákemu hlbšiemu pocitu ktorý pociťuješ k slovensku
@mcvpn Z Írska
a možno len niesi ten typ čo zvláda žiť v cudzine ...nechce sa ti prisposobovat, učiť sa ...lebo skor ci neskor tam začneš zapadať aj ty...akonáhle saudomácniš, prestaneš sa cítiť ako vyvrheľ a imigrant
» spap.leaf.sk/prilezitostidom...
nezadlzit sa, ostal by som tu o dost dlhsie, avsak to si nechcem predstavovat. Mojim cielom je vsak dovolit si skromne byvanie, auto, a zariadenie noveho tiez daco stoji, avsak ani na to nemam. Presne ako si odhadol, pri mojom doterajsom setreni budem mat rovne 3k a peniaze mi nestoja za to, aby som prisiel o zdravie, najma dusevne. Ale prave preto, ze som to tak nasetril za kratku dobu, mi je tiez zahodit sancu, ktora sa mi uz nemusi naskytnut, no zo sanci si nerobim vrasky, len coraz viac riesim len cisla @jurito
inak dost malo za 7 mesiacov nasetrene,si ich minal alebo tak malo ti ostáva? Lebo mne mesačne tu v Londýne ostáva 1000e +- ked setko vyplatím +strava
ae pockaj ako dopadnu volby
Ale prečo vôbec riešime ich vzhľad, ich štýl života, ide o to, že som prišiel najmä zarobiť a nestratiť pri tom hlavu.
PS: Najkrajšie sú aj tak cudzinky
Čo tak Kysuce a pracovať Žiline?
Pekná príroda a v meste by sa nejaká práca našla, či?
Neviem, na aké pomery si si zvykol v tom Írsku, ale vieš, čo mne na Slovensku najviac vadí?Optimizmus a usmev na tvári tu moc nie je vítaný. Tu je v móde iba hundrať a hundrať a ak si pozitívny, tak ťa vysotia.
@villastannum pravda, miestni Íri sa stále smejú, nadávajú, ale aj tak sa smejú. Poznal som pár Slovákov, ktorí brali život s cynizmom, a presne viem, že uhundraný národ Slovákov.
@villastannum Pracovať v Žiline je pre mňa najpríjemnejšia predstava, a k Orave nemám žiadne puto, pár krát som tam bol, možno by som tam aj vedel žiť. Popravde, plán precestovať do práce mi najviac sedí, pretože si chcem neskôr kúpiť auto a chcem si trocha aj užiť život ako len z práce domov a ku telke / pc. Precestovať chcem najmä kvôli väčším pracovným príležitostiam, lebo sa neustálim v jednej práci, ako sa poznám, a Žilina je v dosahu vzdialenosti od regiónu, v ktorom by som v budúcnosti chcel dlhšie bývať.
Áno, vadí mi systém na Slovensku, najmä preto lebo ho dosť dobre poznám, ale poznal som aj miestnu kultúru a politiku, najväčšie výhody dostanú vždy len väčšina obyvateľstva, preto kým mám slovenské občianstvo, nebudem mať výhodu.
@creeson áno, ďakujem za opravu
Problém v chudobe na Slovensku je aj v tom, že u nás nie sú ľudia, ktorí sa dajú uplatniť, ľudia si predstavujú, že vyštudujú výšku a budú mať svoju vysnívanú prácu. Na západe sa to ľuďom darí. Ľudia sú zároveň navyknutí na západniarsky spôsob života a musíme si dovoliť všetko, čo aj oni a tak sa upustilo od práce, a dalo viac na pohodlie a sme schopní míňať peniaze na sprostosti. Ale to nie je samotný problém. Politici nedajú zarobiť slovenským podnikateľom, utláčajú ich, živnostníci to majú ťažké. Ani hudobníci už nie sú čo bývali. Muzikantom sa už nevyplatí byť, lebo nikto už nekupuje hudbu. Všetko sa čoraz viac sprístupňuje, voľný obchod, kradnutie a tak ďalej. Ak sa neinvestujú peniaze dovnútra, tak nemôžeme očakávať, že budú vyššie zárobky. Ale existuje u nás veľká byrokracia. Úplatky fungujú stopercentne, vyvolení si jazdia na drahých autách svojich pracovitých zamestnancov, takisto som bol vo firme, kde nový šéf dostal na uvítanie nové auto, spravili na to hostinu pre zamestnancov, aby sa to ututlalo a neštrajkovali sme za vyššie platy. Dôchodcovia musia robiť, hoc cigáni pol života len niekde po vonku behajú a nepracujú. Čo to je za život?
Nuž ja viem, že život na Slovensku je ťažký, ale život nie je len o peniazoch, lebo peniaze sa nedajú zasadiť a zberať. Pracovitý človek má nie vždy kopu peňazí. Je v tom, aj ako svoje peniaze míňa, komu ich zverí.
Preto ma stále láka ostať tu minimálne rok a potom si užívať bezstarostný život na Slovensku. Hoc nie je starostiam koniec, raz ma doženú a preto nechcem veľmi unáhliť rozhodnutia. Nechcem len prežívať, báť sa, že raz skončí krásny život a prídem do slovenskej reality. Je mi zle, keď vidím, ako si užívajú miestni ľudia. Každý piatok si chodia vypiť, chodia si na nákupy, rozprávajú sa o tom, kam pôjdu na dovolenku, na ktorú chodia niekoľko krát do roka, a sú tak strašne zlenivelí, že typickému Slovákovi je hrozne, keď u nich pracuje. Raz sa človek narodí do dobrej rodiny, čierny, či moslim a má šťastie v celom živote. Ale samozrejme neočakávam, že nejaká revolúcia to zmení. Ale už zachádzam do politiky.