Otazka na pravnika - viem ze na birci su aspon traja
zaujala ma story od @highvoltage viď status -prihoda v potravinach
z pravneho hladiska. teoreticky,ked ma niekto oznaci za kurvu, tak mu nic nemozem.. a ked mu za to jebnem, tak mi tiez prakticky nic nemoze, pokial mu nevznikne nejaka ujma na zdravi ci?
Moze ist na policiu, ohlasit to a je to klasifikovane ako priestupok. Spise sa zapis a tym to konci. Maximalne si Ta predvolaju na vyjadrenie. Je xyz pripadov kedy zena chodi kazdy den nahlasovat, ze ju zmlatil priatel/manzel, vzdy sa to zapise a riesi sa to ako priestupok voci obcianskemu spolunazivaniu (Zákon o priestupkoch - č. 372/1990 Zb) .. maximalne keby z toho chcel niekto nieco vyvodit tak dostanes nejaku smiesnu pokutu. Ak samozrejme tej osobe nesposobis nejaku trvalu ujmu alebo ujmu na zdravi, ktora sa hodnoti bodovym systemom a od toho sa moze s Tebou sudit. Ale vsetko ma dlhe .. dlhe dokazovanie a vacsinou z toho aj tak nic neziska.
@diehard trvalú ujmu / ťažkú ujmu na zdraví
- Presne ako si sám napísal, ide o spôsobený následok. Podľa toho pôjde buď o ublíženie na zdraví (teda trestné konanie) alebo pôjde o priestupok (správne konanie), v prípade správneho konania si viem predstaviť ako sankciu ospravedlnenie alebo nejakú finančnú kompenzáciu.
- Lenže... Tá osoba čo ťa nazvala kurvou by tiež išla , keby som to ja riešil tak by šla aj tá osoba a pekne by povereným príslušníkom vysvetlila príčinu konfliktu (teda tiež sankcia).
- Ehm,... Nebi sa. (rada nad zlato)
A zaujímal by ma bodový systém pri preukázaní ublíženia na zdraví, keďže podľa trestného zákona sa presne toto určuje podľa dĺžky doby liečenia a nie nejakým bodovým systémom. (7 dní - ujma na zdraví), (42 dní - ťažká ujma na zdraví).
@diehard v prípade ťažkej ujmy na zdraví alebo ujmy na zdraví pri splnení zákonných podmienok a naplnenia skutkovej podstaty trestného činu sa nebude s tebou nikto súdiť, ale podľa zásady legality bude voči tebe začaté ex offo trestné konanie... Teda tam si nikto nevyberá, či sa začne alebo nie ( tu nie sme v súkromnom práve kde sa proces začína žalobou - teda návrhom žalujúcej strany).
@dumbledore Nie som, len som vychadzal zo skusenosti. Viem, ze sa to potom riesi v superrychlom konani, myslim. Co sa tyka nahrady skody je to uz ale na sudnom jednani nie? Policia ako taka moze riesit uznanie viny a dokazovanie skutku a na zaklade toho uz sa ide inou cestou. Policia asi nebude hodnotit mieru skody. Pre nich je smerodajne co si napisal, teda dlzka liecby. Ale nasledne na zaklade bodoveho systemu sa definuje miera poskodenia a odskodnenie.
@7 (j @5 ) @dumbledore :o uffach, ostro uzatváraš tému aj debatu, ešteže nie si fyzik, elektrotech., /abo nejaký prírodovedec, /ing.vývojár, lebo tam by sa podobný prístup nemusel vyplatit (dost vela, mrte spústu dobrích až klúčovích nápadov, pochádzalo od ludí, ktorí ani neboli priamo v danej ..komunite,"vnútorních kruhoch nejakej akademicke obce boli len nadšení amatéri, abo aaj laici.. (napr. z zo zač. a prvej.polovice 20.stor., americký vynálezca televízora, resp. vysielania /a najma prijímania tv-signálu v matricovej, riadkovej forme (formáte PAL, / SECAM, mal také zvláštne meno, hned ho dohladám..)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
12 komentov
- Presne ako si sám napísal, ide o spôsobený následok. Podľa toho pôjde buď o ublíženie na zdraví (teda trestné konanie) alebo pôjde o priestupok (správne konanie), v prípade správneho konania si viem predstaviť ako sankciu ospravedlnenie alebo nejakú finančnú kompenzáciu.
- Lenže... Tá osoba čo ťa nazvala kurvou by tiež išla , keby som to ja riešil tak by šla aj tá osoba a pekne by povereným príslušníkom vysvetlila príčinu konfliktu (teda tiež sankcia).
- Ehm,... Nebi sa. (rada nad zlato)
A zaujímal by ma bodový systém pri preukázaní ublíženia na zdraví, keďže podľa trestného zákona sa presne toto určuje podľa dĺžky doby liečenia a nie nejakým bodovým systémom. (7 dní - ujma na zdraví), (42 dní - ťažká ujma na zdraví).
Dúfam, že nie si právnik alebo neštuduješ právo.
myslíš tým podobné jako "to u nás jednou v ulici žil.." atd. ?