Prečo pri adiabatickom vlhčení vzduchu, nie je na Ramzin-Molierovom diagrame vlhkého vzduchu, izoentalpa zhodná s izoentropou (adiabatou), ale rozdiel ich smerníc sa (mierne) blíži alebo vzďaľuje od nuly v závislosti (a teraz vám pomôžem od špecifickej
preco? ked vytvorim forum o termodynamike a dam to do kategorie "veda a technika" tak som kokot... a ked niekto da do kategorie "sex", otazku honite si pravou alebo lavou rukou uz neni kokot?
pozri, toto forum je pre deti, ktore si honia, a neriesia termodynamiku, a toto forum mi prislo totalne ako "ja som nieco viac ked toto viem, a vy ste hovna"
si mi nesympaticky aj z toho ako sledujem tvoje komenty
@acvd43xa7w zakladatel birdzu povedal o birdze: "je komunitný portál pre mladých od 11 do 29 rokov"
a vsimol som si tu aj par ludi napr. z technickych skol.. a tato tema bola venovana hlavne im.... a kedze je tu kategoria veda a technika.. tak preco nie?
a to ci som, alebo nie som sympaticky, tak to je tvoj problem
a co ti dava pravo povedat mi: "nepokracuj"?
ked tato tema nezaujima, tak dovidenia... ale urazat ma nemusis
@smichi toto bolo urcene skor pre tych starsich... ale zas... poznam typka, ktory ked mal 18 rokov, tak by s kvantovou chemiou strcil do vacku setkych co koncili na vyske so zameranim na tuto specializaciu... proste som len tak zalovil, ci sa tu niekto takyto nenajde
ja sa priznám, že rozumiem z tej otázky asi štyrom slovám, ale páči sa mi tá časť že "mierne sa blíži alebo vzďaľuje" to ako predpovede počasia bývajú niekedy také, že "bude jasno až zamračené"
v tvojej otázke ma zaujalo hlavne to, že si spomenul závislosť od absolútnej vlhkosti vzduchu, pretože táto závislosť je tak malá, že mňa by ani nenapadlo, nad tým uvažovať... ale súhlasím.. aj keď je tá závislosť strašne malá, ale je.. to máš recht
no a k otázke.. aj keď ide o adiabatické chladenie, vždy je tam ešte jeden efekt a to transport tepla.
Vezmime si chladiacu vežu, alebo mikrovežu (ináč veľmi aktuálna téma v súvislosti s japonskom) a nech má vzduch 20°C aj voda 20°C. vzduch stupujúci do veže, sa saturuje vodnou parou, pričom "energia" potrebná na odparenie vody sa "odoberie" z vody, vnútorná energia U vody poklesne a vonkajším prejavom zmeny tejto stavovej veličiny, je zmena teploty-voda sa ochladí. toto je adiabatický dej. ALE keďže voda sa ochladí, ale do systému vstupuje stále nový čerstvý vzduch o 20°C, zatiaľ čo voda už je chladnejšia, vzniká rozdiel teplôt medzi oboma fázami. Tento rozdiel teplôt je zároveň hnacia sila k transportu tepla, čo už je neadiabatický dej. A preto sa smernice adiabaty a izoentropy líšia tým viac, čím je vyššia teplota vstupujúceho vzduchu, pretože je aj väčšia hnacia sila a väčší tok tepla. A dôvod, že rozdiel smerníc adiabaty a izoentalpy je tak veľmi malý spočíva práve v tom, že špecifická výparná entalpia vody je oveľa väčšia ako súčin špecifickej tepelnej kapacity a teploty v danom intervale
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Si úplný kokot alebo len čiastočný?
Úplný kokot.
totalny nefalsovany kokot
si mi nesympaticky aj z toho ako sledujem tvoje komenty
prepac, nepokracuj, ja len hovorim..
Parkrat sa mi aj podarilo sa dostat do topky s tym. Ale to zalezi od nahody
a vsimol som si tu aj par ludi napr. z technickych skol.. a tato tema bola venovana hlavne im.... a kedze je tu kategoria veda a technika.. tak preco nie?
a to ci som, alebo nie som sympaticky, tak to je tvoj problem
a co ti dava pravo povedat mi: "nepokracuj"?
ked tato tema nezaujima, tak dovidenia... ale urazat ma nemusis
Existuju individua, ktore tuna propaguju takuto filozofiu: "Kto da zakladatela diskusie, CO NAJVIAC DOLE A UPLNE HO DOJEBE, tak je uplny borec".
A takto to tu funguje. Ludia kupodivu podporuju tieto individiua, lebo asi "je to sranda". Tolko k mojmu pozorovaniu
ďakujem
no a k otázke.. aj keď ide o adiabatické chladenie, vždy je tam ešte jeden efekt a to transport tepla.
Vezmime si chladiacu vežu, alebo mikrovežu (ináč veľmi aktuálna téma v súvislosti s japonskom) a nech má vzduch 20°C aj voda 20°C. vzduch stupujúci do veže, sa saturuje vodnou parou, pričom "energia" potrebná na odparenie vody sa "odoberie" z vody, vnútorná energia U vody poklesne a vonkajším prejavom zmeny tejto stavovej veličiny, je zmena teploty-voda sa ochladí. toto je adiabatický dej. ALE keďže voda sa ochladí, ale do systému vstupuje stále nový čerstvý vzduch o 20°C, zatiaľ čo voda už je chladnejšia, vzniká rozdiel teplôt medzi oboma fázami. Tento rozdiel teplôt je zároveň hnacia sila k transportu tepla, čo už je neadiabatický dej. A preto sa smernice adiabaty a izoentropy líšia tým viac, čím je vyššia teplota vstupujúceho vzduchu, pretože je aj väčšia hnacia sila a väčší tok tepla. A dôvod, že rozdiel smerníc adiabaty a izoentalpy je tak veľmi malý spočíva práve v tom, že špecifická výparná entalpia vody je oveľa väčšia ako súčin špecifickej tepelnej kapacity a teploty v danom intervale
@ čo sa ti na nej páči?
@ mikee ved ona sa fakt mierni blizi, alebo vzdaluje
@mikee tak to pŕŕ kamarát, tak to pŕŕ.. to nie sú žiadne moje výsledky, ale je to 100 rokov známy fakt.. to si zasa nedovolím privlastňovať