Počul som pár a väčsina na mňa pôsobila textom takto: Mám frajera Janka, ľúbime sa, ale zobrali ho na vojnu, tak naňho seriem a idem za Peťkom, lebo má pekné modré oči.
Folklor je siroky pojem a piesne su jedna z jeho sucasti, pravdepodobne najznamejsia.
Folklor je obraz lasky nasich predkov k zivotu, ktory nebol vobec jednoduchy. Napriek tomu ludove piesne vyjadruju sudobe ludske tuzby, pocity, zazitky, ritualy s pokorou a vierou v dobro v istom zmysle.
Osobne je pre mna zaujimava suvislost medzi historickymi udalostami a ich interpretacii v ludovej slovesnosti, ktora nebyva spravidla vobec scestna.
Oblubene piesne:
V zelenej hore, Na kralovek holi, Zbohom ostavajte, Ide furman dolinou, Chodila dievcina po hore placuci, Dunaju Dunaju... atd.
strašne sa mi páčiia hlavne východňarské a horehronské, napr. z východňarských taká kde sa spieva "Z našoho jaročka voda še vyľala" - tú sme mali na kazete od Karičky a tá kazeta sa nám kdesi stratila a už ju nikde neviem nájsť iba na youtube od Janky Guzovej, ale tá verzia sa mi až tak nepáči.. keby ju niekto náhodou mal, pošlite, veľmi sa poteším
a z horehronských sa mi veľa páči, najviac asi "Pod úbočou", a "Prepelička" a také..
plus ešte jedna taká čo poznám iba z mamkinho spievania že "Borovec borovec" a tú som tiež inde nenašla, iba s celkom inou melódiou než mala tá mamina
@1 presne tak, je to iba nejaký komerčný pokus, ale nič moc...
A teda ja milujem folklór, ľudovú hudbu, dychovku a pod... pokiaľ je to kvalitne prevedené a len tak si spievať ľudovky je super a v rôznych nárečiach..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
@likjul
Folklor je obraz lasky nasich predkov k zivotu, ktory nebol vobec jednoduchy. Napriek tomu ludove piesne vyjadruju sudobe ludske tuzby, pocity, zazitky, ritualy s pokorou a vierou v dobro v istom zmysle.
Osobne je pre mna zaujimava suvislost medzi historickymi udalostami a ich interpretacii v ludovej slovesnosti, ktora nebyva spravidla vobec scestna.
Oblubene piesne:
V zelenej hore, Na kralovek holi, Zbohom ostavajte, Ide furman dolinou, Chodila dievcina po hore placuci, Dunaju Dunaju... atd.
1. Čija vina, materina, že ma robiť neučila
/:len ma pekne obliekala a na tanec posielala.:/
2. Ešte za mnou vonka vyšla, dievka moja, len buď pyšná!
/:Ešte za mnou zavolala: Dievka moja, buď do rána!:/
3. Keď som ráno domov prišla, naproti mi mamka vyšla.
/ ievka, či si tancovala? Do rána som v kúte stála.:/
a z horehronských sa mi veľa páči, najviac asi "Pod úbočou", a "Prepelička" a také..
plus ešte jedna taká čo poznám iba z mamkinho spievania že "Borovec borovec" a tú som tiež inde nenašla, iba s celkom inou melódiou než mala tá mamina
A teda ja milujem folklór, ľudovú hudbu, dychovku a pod... pokiaľ je to kvalitne prevedené a len tak si spievať ľudovky je super a v rôznych nárečiach..