neviem, možno je to plus nepamätať si spätne, aspoň sa človek netrápi, ale je zaujímavé, že mi časom miznú detaily, hlavne fakty, teda také tie významnejšie veci si pamätám alebo obrázky z toho, ale napríklad kedysi som vedela aj číslo testu skú
Pamatas si vsetko, akurat spomenut si nato je vacsi problem, pretoze mozog selektuje dolezite veci, ktore sa ti vybavia, vsedne veci uklada hlbsie. Velmi rad by som mal eideticku pamat, moze to byt skutocne zaujimave vsetko si vybavit na poziadanie bez dlheho rozmyslania. Najma jednorazove veci sa tazko lovia v pamati.
Ja si viem dopodrobna vykreslit napr. byvaly byt, hoteli kde som bol na dovolenkach. Ale aj predstavit si priestor okolo seba a ist poslepiacky, ale rychlo zabudam hromady textov co sa mi treba v skole ucit.
@3 No, inak, aj ja mám optickú pamäť veľmi dobrú, ale pri faktoch, je to horšie. Ja neviem, napr. niekedy lovím v hlavé ako sa volala tá kniha alebo film atď.
preboha je jasne, ze vela veci postupom casu zabudnes. tvoja pamat proste robi procesy, pri ktorych vyclenuje nepotrebne data aby si mala kam ukladat tie nove.
ja si napr. pamätám dosť dobre tváre, ale nikdy neviem mená alebo zabudnem, odkiaľ poznám človeka.. ale to tak má asi veľa ľudí
nechcela by som si pamätať všetko, potrebujem v hlave predsa nejaké voľné miesto
ja si nepamatam skoro nic vazne...dake matne utrzky mam z detstva a z obdobi stastia,plus dake zaciatky na skol,ale vkuse sa nieco premazava novym tak sebe v sebe ani nvm ako to je vlastne.... občas divne stavy
ja si pametam strasne vela malickosti takych co pre mna maju vyznam... mam potom ale skor problem ze ked je uz daco co sa stalo davnejsie ci sa to naozaj stalo alebo sa mi to snivalo zijem v takom svojom svete ze obcas neviem co je realita lebo toho mam v hlave strasne vela... ale zas dokazem zabudnut na beznu cinnost co som robila ten den ze som ju robila vobec resp. sa mi zda ako keby to nebolo dnes ale velmi davno... alebo niekedy si na nieco spomeniem na nejaky utrzok, slovo, nejaky uplne nezmysel a neviem si to zaradit do tohto zivota :/
pamatam si takmer dokonalo vsetko. co mali ludia oblecene, ake bolo pocasie, co predchadzalo nejakej udalosti, co bolo povedane, co nasledovalo dalej atd. a dokazem si vybavit udalosti a okolnosti z minulosti az do pomerne utleho veku
Niečo, s čím sa ti viažu pocity, nejaký hlboký zážitok, niečo čo tebou zarezonovalo sa ukladá hlboko a dokážeš si na to spomenúť aj po xy rokoch s najrôznejšími detailmi.
A zase naopak, niečo čo pre teba má význam, ale nie nejako veľmi hlboký, sa síce ukladá do pamäti, ale neskompletizuješ si detaily...
Ja si uprimne nepamatam ani co konkretne som robil vcera. To je jeden z dovodov preco som happy, ze zijem v pritomnosti, lebo inac ani nemozem zapamatam si jedine citovo zafarbene udalosti a vela toho neprezivam, takze malo co, ale to je dobre, sustredim sa na podstatne veci a nie na zbytocnosti, ktore mi niesu na nic. A uz viem, vcera som sa predsa pobil
Celkom zavidim ludom, co si vedia pamatat veci. Ja si neviem, v poslednej dobe som uz mala pocit, ze to je asi uz objektivne zle so mnou.
Hlavne co sa tyka skoly a tak je to dost kriticke, lebo ja by som tym veciam aj rozumela aj vsetko (co je, nastastie, pri mojom odbore ta podstatna cast), ale zabudnem to do tyzdna.
A minule som si uvedomila, ze proste uplne zakladne veci, co som sa kedysi ucila na zakladnej, su uz davno fuc. Co znamena, ze proste vobec neviem veci z historie alebo tak, ani tie, co ma svojho casu mrte zaujimali, nejak to odislo dakam prec.
@klaudiqaaa prisam boha som sa pobil, moja prva bitka mimo treningu taka vazna ... som vyhral, ale sedlacke to cele bolo, budem musiet zacat zas s treningami, lebo som ho vobec nemal nechat prist ku mne tak blizko a chytit ma za koselu a to potom som sa uz nechcel trhat bo by mi ju roztrhol, cele zle, ale tak aspon mam vyhovorku alkohol
mám dobrú pamäť na udalosti asi od svojich 2 rokov, pozitívne a bohužiaľ aj negatívne (tie sa mi niekedy vybavujú, ked to nie je vhodné a spustím rev), asi preto som ľahko uraziteľná/preklínateľná, ale viem, že musím tento svoj pesimistický štýl zmeniť, čo sa týka pamäte na suché fakty ako odrážky zo skrípt, to ee, a čo sa týka pamäte na mená/tváre tam je to pol na pol a zapamätám si, čo ma viac zaujme na nejakom človeku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
nechcela by som si pamätať všetko, potrebujem v hlave predsa nejaké voľné miesto
A zase naopak, niečo čo pre teba má význam, ale nie nejako veľmi hlboký, sa síce ukladá do pamäti, ale neskompletizuješ si detaily...
Hlavne co sa tyka skoly a tak je to dost kriticke, lebo ja by som tym veciam aj rozumela aj vsetko (co je, nastastie, pri mojom odbore ta podstatna cast), ale zabudnem to do tyzdna.
A minule som si uvedomila, ze proste uplne zakladne veci, co som sa kedysi ucila na zakladnej, su uz davno fuc. Co znamena, ze proste vobec neviem veci z historie alebo tak, ani tie, co ma svojho casu mrte zaujimali, nejak to odislo dakam prec.