No ja studujem informatiku, PASCAL mame ako prvy jazyk...je to uplna nuda a blbost, ale zlozite to az velmi nie je. Da sa to pochopit Hlavne zo zaciatku je to jednoduche, potom to uz zacina byt huste
ja som sa pascal ucil spolu s Cckom - a ver mi, ak chces zvladnut aj ine programovacie jazyky (napr. C++, PHP), prave znalost jedneho z tychto je vyborny zaklad. budes to mat potom lahsie.
pascal je dobry pre zaciatocnikov. Niektore klucove slova su pre niekoho kto ovlada anglicky jazik tak jednoduche, intuitivne, ze lahko pochopi programovanie ako take. Nie je problem sa naucit programovaci jazyk..tazke je naucit sa programovat ..mysliet ako programator
zastarale je aj Cecko ...lenze to nie je pointa...ked chces byt dnes in..rob v jave..lenze hod novacika do net beans prostredia..myslis ze sa to nauci? ze zvladne objektove prvky?? slovensky jazyk je tiez kurevsky stary jazyk..a stale sa vyucuje
pre cloveka ktory si na programovani nechce spravit karieru je to uplna zbytocnost a na priklad na gymnaziu je to len zataz navyse pre vacsinu ludi uplne zbytocna aj tak sa vacsina programatorov bud naucila sama alebo chodili na skoly ktore su na to zamerane...
no tak ja neviem ...viem že pascal neni ťažký,ale mne to proste nejde a neviem ani ako si to zapamatat ani nič... proste 0 bodov...a naša učitelka to tiež tak vysvetluje...nanič
@Tenpatic : Ano pascal urcite nie je moderny. Ale ak chces byt dobry programator, tak ti treba programatorske myslenie. Je totalne jedno v com programujes alogoritmy. Dokonca, co ma aj prekvapilo, tak nie v malo vzorovych prikladoch pascal zbehol rychlejsie ako C. Pascal bol navrhnuty pre didakticke ucely. Aj niektory matici v nom bezne robia este... V pascele sa v zivote nic seriozne nerobilo, v nom sa iba ucilo mysliet, lebo C na zaciatok moze byt pekny brutal, najma pod UNIXom.
7. PHP je skriptovaci jazdyk. A ak si robil seriozne C/C++, tak ziaden jazyk ta uz nemoze prekvapit. Ziaden nie je tazsi. C ti dovoluje urobit vsetko, a sprava pamate... "Horsie" ako C je uz iba priamo Assembler. Programator odchovany na C/C++ nema problem so ziadnym modernym jazykom.
Zasa zacinat hned s C, ta to nemusi mat zaciatocnik nervy. Ale ak je dobra ucebnica, ucitel tak radsej zacat s C ak ma clovek seriozny zaujem. Ale smerniky na na na fukcie, to je uz trochu sadomaso.
Aj mozno by nebolo od veci zacat rovno C++, prechod od objektu ku strukturovanemu programovaniu bude je asi lahsi ako naopak, ale ucitelia o objektoch nevedia nic.
Osobne pascalovka syntax sa mi velmi nepaci. Este to readln a writeln je pekne jednoduche ale zvysne veci by by mi urcite neskompilovalo na prvu supu. A to mam v nom odkodeny netrialny cas. Mne vyhovuje syntax C, teda aj Javy.
Aj pascal ak si dobre pamatam, moze indexovat pole od kial chce. S tym som sa inde nestretol, stale to od 0 alebo od 1 (C# sa mi vidi).
12. Ehm, akoze o akom predmete sa to neda povedat na gymnaziu? Mne dejepis, geografia, chemia, noska, ruscina nedala totalne nic...
Aj inac, pascal ma tu vyhodu, ze kto chce, tak sa pri nom nauci mysliet a dost sa mu rozvinie myslenie. Kdez to matika uz dnes vobec myslenie nerozvija na gymku. Uz su to iba hlupe vzorce na vsetko a naucene postupy. Co mam ja osobne skusenosti, tak iba Pascal dava sancu normalne na hodine rozmyslat.
Vyjadrenie najvacsieho matematika slovenska: Kedy si ucila mysliet latincina, ten jazyk ma uzasnu strukturu a pravidla. Potom prebrala tuto ulohu matematika. Ale dnes uz to je trapne.
Niekedy nebolo tolko predmetov na gymku, teda bolo viac hodin matiky. Ale teraz je podstatne menej hodin (lebo treba aj ine predmety) a uciva viac ako bolo. Limimty, derivacie, intregraly nemaju co robit na gymku. Mozno tie derivacie iba, to su iba hlupe vzorce. Ale za tymi vecami je tolko teorie ze... Z matiky sa da mysliet este na kombinatorike, ale uciteia riesia tak, ze kazdy den jeden vzorec a podla toho sa ide. A geometriu budu brat dlhsie aby kombinatoriku skratili lebo sami nevedia mysliet. Co som ucil kombinatoriku, tak som sa vybodol na vsetky vzorce (aj tak ich neviem) a sme riesili priklady logicky. A potom sme vsetci aj logicky tie vzorce odvodili... Ale pochybujem ze ich niekto pamata, ale logicky vedia pocitat priklady a budu vediet stale.
Myslim ze Ado21 to tu pekne zhrnul a celkovo ti co vedia kodit tu mali hodnotne prispevky.. pripajam sa k suhlasu ze je jedno v com programujes ak to vies a dokonca by ste sa mozno cudovali co sa da vykuzlit aj z Delf (cize objektovy Pascal) celkovo by som na novacika radsej nasadil Pascal ako C uz len z toho ze v C sa neda vyhnut but pointrom alebo v C++ objektom hned pri citani (a vypisovani) co moze byt bez davky teorie problem..
cawte rad by som si doma spojazdnil pascal kedze na nom v skole robime lenze nefunguje mi kompilator . mam amd 64 athlon a jaksik kompilator som uz aj nastavil na tento procesor a pise mi chybu ze nedokaze otvorit volake fp.cfg . ako to mam spravit aby mi to islo?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
podla mna su ine dolezitejsie programy ako je prave TurboPascal...
Ale popravde ani nemam teraz nan moc cas.
A tie ulohy zo zbierky, hlavne posledne su teda dost tazke, teda aspon pre mna.
Ale tak snad to raz pochopim
A naučiť sa v ňom tie príkazy zase až tak náročné nie je, najmä pokiaľ viete aspoň trochu po anglicky
Typek: Lenže sú ľudia ktorým sa to ľahšie učí keď im to niekto vysvetľuje, inak sa sami nedokopú k tomu aby si to naštudovali
Cyaha: UTFG
7. PHP je skriptovaci jazdyk. A ak si robil seriozne C/C++, tak ziaden jazyk ta uz nemoze prekvapit. Ziaden nie je tazsi. C ti dovoluje urobit vsetko, a sprava pamate... "Horsie" ako C je uz iba priamo Assembler. Programator odchovany na C/C++ nema problem so ziadnym modernym jazykom.
Zasa zacinat hned s C, ta to nemusi mat zaciatocnik nervy. Ale ak je dobra ucebnica, ucitel tak radsej zacat s C ak ma clovek seriozny zaujem. Ale smerniky na na na fukcie, to je uz trochu sadomaso.
Aj mozno by nebolo od veci zacat rovno C++, prechod od objektu ku strukturovanemu programovaniu bude je asi lahsi ako naopak, ale ucitelia o objektoch nevedia nic.
Osobne pascalovka syntax sa mi velmi nepaci. Este to readln a writeln je pekne jednoduche ale zvysne veci by by mi urcite neskompilovalo na prvu supu. A to mam v nom odkodeny netrialny cas. Mne vyhovuje syntax C, teda aj Javy.
Aj pascal ak si dobre pamatam, moze indexovat pole od kial chce. S tym som sa inde nestretol, stale to od 0 alebo od 1 (C# sa mi vidi).
Aj inac, pascal ma tu vyhodu, ze kto chce, tak sa pri nom nauci mysliet a dost sa mu rozvinie myslenie. Kdez to matika uz dnes vobec myslenie nerozvija na gymku. Uz su to iba hlupe vzorce na vsetko a naucene postupy. Co mam ja osobne skusenosti, tak iba Pascal dava sancu normalne na hodine rozmyslat.
Vyjadrenie najvacsieho matematika slovenska: Kedy si ucila mysliet latincina, ten jazyk ma uzasnu strukturu a pravidla. Potom prebrala tuto ulohu matematika. Ale dnes uz to je trapne.
Niekedy nebolo tolko predmetov na gymku, teda bolo viac hodin matiky. Ale teraz je podstatne menej hodin (lebo treba aj ine predmety) a uciva viac ako bolo. Limimty, derivacie, intregraly nemaju co robit na gymku. Mozno tie derivacie iba, to su iba hlupe vzorce. Ale za tymi vecami je tolko teorie ze... Z matiky sa da mysliet este na kombinatorike, ale uciteia riesia tak, ze kazdy den jeden vzorec a podla toho sa ide. A geometriu budu brat dlhsie aby kombinatoriku skratili lebo sami nevedia mysliet. Co som ucil kombinatoriku, tak som sa vybodol na vsetky vzorce (aj tak ich neviem) a sme riesili priklady logicky. A potom sme vsetci aj logicky tie vzorce odvodili... Ale pochybujem ze ich niekto pamata, ale logicky vedia pocitat priklady a budu vediet stale.