Millikanov graf mi nic nehovori... viem, ze typek meral hodnotu Planckovej konstanty, no o detaily som sa nezaujimal. Mohol by si to nejak upresnit, resp. dat adekvatny link? Lebo ako specialny termin sa Millikanov graf nikde nespomina...
no je to priklad v našej učebnici..ale je to aj na nete..ak najdem ten link tak dam..
Presne meranie Planckovej konštanty robil v roku 1916 americky fyzik robert millikan . V jednom z jeho experimentov dopadalo na sodikovu katodu ziarenie roznych vlnovych dlzok.Meranim brzdneho potencialu na mriezke bola urcena kineticka energia elektronov uvolnenych z katody.
V nasledujucej tabulke su uvedene vlnove dlzky pouziteho ziarenia a prisluisne kineticke energie elektronov
jeeminenku, ja som robila taky malicky referat na strednej o tej konstante : , som bola rada, ze vobec rozumiem aspon podstate, uz ani nemam sajnu o com je , paaanecku, to boli casy, ja nepomozem, i am so sorry , daco z bioly ked bude problem, ta vtedy jo
mam spravit na zajtra aj projekt o pohlavnych chorobach ale myslim že to je o dost jednoduchšia tema kedže je toho plny net a netreba pri tom rozmyšlat..
jejímž grafem je přímka se směrnicí rovnou Planckově konstantě h. Podaří-li se nám experimentálně změřit uvedenou lineární závislost, pak určením směrnice přímky můžeme přímo určit velikost Planckovy konstanty
nechapem tomu..smernica = konštanta..
lenže ked si parametricky vyjadrim priamku a z toho y kt mi ukaže k čo je smernica tak mi to nevide..
je chyba vo vypočte alebo sa musi ešte niečo pred tym analitickym vyjadrenim spravit..hm?
pohlavne choroby? tak to fakticky netreba rozmyslat, aj preto mam biolu , sama teoria, takze jednobunkovce mate? vcera som mala skusku zo zoologii, tak celkom si pametam rod Trichomonas ( napada nielen cloveka, ale napriklad aj kone, dobytok), voš lonová, aj svrab kožný, to su take hlavne svinky, aj toti vasi su svinky, ze vamd avaju dve prace v jeden den, typicky system skolsky, hlavne, ze my mae robit pracu za nic, zozbieraju si referatiky, a maju poznamocky pre seba, pf
No ano normalne zostrojit graf, nie? Ibaze mas zostrojit zavislost E(k) a frekvencie, a v tabulke mas vlnovu dlzku, takze musis nahradit vlnvou dlzku frekvenciou - frekvencia=rychlost svetla/vlnova dlzka
A este chyby vo vypoctoch co sa mozu stat, nezabudni pouzivat kompatibilne jednotky,
E(k), f poznas. Potrebujes urcit h. Nepoznas sice vystupnu pracu A, ale ved ked mas graf, mozes smernicu zmerat/vypocitat z grafu. Koniec koncov, tak aj ako experimentalna uloha bolo myslene - "z grafu se pokuste určit hodnotu Planckovy konstanty a velikost výstupní práce elektronu z povrchu sodíku. "
Ked odhadnes najprv Planckovu konst, potom mozes doratat vystupnu rpacu.
ako mam vypocitat smernicu z grafu ked tie body nevytvaraju priamku! my sme sa to ešte neučili a ked som to zanedbal a pocital som to ako analiticke vyjadrenie priamky cez vektor a potom cez vseobecnu rovnicu priamky,tak mi to nevychadzalo..
co sa tyka cisla tak povedal ze je to ok ale ide o to ze mne nesedi ani celkove cislo myslim..konstanta je nejak 6,63 na 10 na minus 34 ale ked to pocitam tak mi to vide 6 daco na 10 na minus 14..
netusis de som mohol nechat tych minus 20?
a tam je vo vypoctoch je rychlost svetla vo vakuu "c"
Chces vyratat smernicu nejakej priamky ktorej lubovolne vyjadrenie poznas? jednoducha metoda - ziskaj z (lubovolneho) popisu priamky suradnice x1,y1; x2,y2 dvoch bodov, ktore jej patria. Smernica je potom (y2-y1)/(x2-x1).
smernica je jedna, a priamka naozaj zviera v kladom smere s xovou osou uhol 45 stupnov (tg 45 je jedna)
Ak je chyba len radova, povedal by som, ze koren vypoctu by mal byt dobry - to by bola krucispagat nahoda, keby si to mal cele zle a vysla ti az na destainnu ciarku konstanta dobre. neviem no, skus popozerat kde by sa to mohlo stat, este porozmyslam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Presne meranie Planckovej konštanty robil v roku 1916 americky fyzik robert millikan . V jednom z jeho experimentov dopadalo na sodikovu katodu ziarenie roznych vlnovych dlzok.Meranim brzdneho potencialu na mriezke bola urcena kineticka energia elektronov uvolnenych z katody.
V nasledujucej tabulke su uvedene vlnove dlzky pouziteho ziarenia a prisluisne kineticke energie elektronov
lambda/nm - vlnova dlzka - 312,5 365 404,7 433,9 546,1
Ek/eV - kineticka energia elektronov - 2,128 1,595 1,215 1,025 0,467
Zostrojte graficky zavislost na Ek od frekvencie f a najdide z grafu hodnotu planckovej konstanty..
no a ja nechapem o co ide..to mam len pospajat suradnice..? ved to sa mi zda nejak jednoduche..cize?
tam dole na konci je ten priklad
fyzika
fyzika?
hah
fyzika! aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
sakra..ale tak dik za to biolu..
mam spravit na zajtra aj projekt o pohlavnych chorobach ale myslim že to je o dost jednoduchšia tema kedže je toho plny net a netreba pri tom rozmyšlat..
nechapem tomu..smernica = konštanta..
lenže ked si parametricky vyjadrim priamku a z toho y kt mi ukaže k čo je smernica tak mi to nevide..
je chyba vo vypočte alebo sa musi ešte niečo pred tym analitickym vyjadrenim spravit..hm?
pohlavne choroby? tak to fakticky netreba rozmyslat, aj preto mam biolu , sama teoria, takze jednobunkovce mate? vcera som mala skusku zo zoologii, tak celkom si pametam rod Trichomonas ( napada nielen cloveka, ale napriklad aj kone, dobytok), voš lonová, aj svrab kožný, to su take hlavne svinky, aj toti vasi su svinky, ze vamd avaju dve prace v jeden den, typicky system skolsky, hlavne, ze my mae robit pracu za nic, zozbieraju si referatiky, a maju poznamocky pre seba, pf
A este chyby vo vypoctoch co sa mozu stat, nezabudni pouzivat kompatibilne jednotky,
1 eV = 1,6.10^(-19) J
E(k), f poznas. Potrebujes urcit h. Nepoznas sice vystupnu pracu A, ale ved ked mas graf, mozes smernicu zmerat/vypocitat z grafu. Koniec koncov, tak aj ako experimentalna uloha bolo myslene - "z grafu se pokuste určit hodnotu Planckovy konstanty a velikost výstupní práce elektronu z povrchu sodíku. "
Ked odhadnes najprv Planckovu konst, potom mozes doratat vystupnu rpacu.
ako mam vypocitat smernicu z grafu ked tie body nevytvaraju priamku! my sme sa to ešte neučili a ked som to zanedbal a pocital som to ako analiticke vyjadrenie priamky cez vektor a potom cez vseobecnu rovnicu priamky,tak mi to nevychadzalo..
co sa tyka cisla tak povedal ze je to ok ale ide o to ze mne nesedi ani celkove cislo myslim..konstanta je nejak 6,63 na 10 na minus 34 ale ked to pocitam tak mi to vide 6 daco na 10 na minus 14..
netusis de som mohol nechat tych minus 20?
a tam je vo vypoctoch je rychlost svetla vo vakuu "c"
Napr. y +2
dva body:
x1=0; y1=2;
x2=3; y2=5;
smernica = tg smer. uhla = (y2-y1)/(x2-x1) 5-3)/(2-0)=2/2=1
smernica je jedna, a priamka naozaj zviera v kladom smere s xovou osou uhol 45 stupnov (tg 45 je jedna)
Ak je chyba len radova, povedal by som, ze koren vypoctu by mal byt dobry - to by bola krucispagat nahoda, keby si to mal cele zle a vysla ti az na destainnu ciarku konstanta dobre. neviem no, skus popozerat kde by sa to mohlo stat, este porozmyslam