ked zapnem hocijaku hru, po par sekundach naskoci cierna obrazovka a pocitac zamrzne. Prednedavnom mi vyhorela grafika, zdroj a maticna....grafiku mam teraz ten isty typ ako staru ale mam inu maticnu a zdroj. Moze byt aj toto pricina? a moze byt pricinou
to je tak, ked niekto mrvi hry neviem v com je chyba ... uz si to raz ale pisal, mozno zle nastavenie grafiky ... alebo vacsie poziadavky na hru ale kedze ti to pred tym islo vsetko normlane tak moze byt chyba aj v hardwary. bud zla zakladna doska ktovie ...daj do opravy ked si nevies rady.
Mas chybu, velka sanca je ze je vo zdroji, moze byt aj v ramkach alebo grafike.
A plati na to velmi jednoduche vysvetlenie. Pri pozerani webu, pocuvaniu hudby, pozeraniu filmov, pracovani s officom vyuzivas vykon pocitaca len minimalne.
TJ pc bezi len na malej casti vykonu, ktory moze dosiahnut.
Tj processor pracuje len na par percent, tj nema velku spotrebu energie. Pamete (Ramky) su tiez vyuzivane len s casti. Tj napriklad mas 1Gb ram, ale vyuzivas len nejakych 200 - 300 MB. A pre grafiku plati jedno aj druhe. TO znamena ze ma aj processor, aj ramky. Tj tiez v klude menej zere prudu, a menej potrebuje ramky.
Tym ze zapnes hru, zacnes vytazovat PC do maximalnych vykon.
Tym padom mozu nastat tri situacie.
1. Processor zacne makat na vysoke frekvencie, tym padom zacne zrat vela vela prudu (nakolko processor je 1 popripade 2 najvecsi zrut elektriky - zavisi to od modelu), a ked zacne zrat vela prudu, mozes mat chybny zdroj ktory zataz nevydrzi, a vypne sa, i ked na sekundu. Pocitac mozes opet zapnut, pretoze pyta malo energie, a zdroj moze bezat dalej.
2. Ramky su chybne. Ked sa ramka pokazi, pokazi sa skoro vzdy v nejakom sektore, na nejakom useku. Cize laicky poviem, mas 1GB ram, a 895 MB je pokazeny. Pokial vyuzivas ramku po 894 MB , nic sa nestane, pokial vsak pokrocis na 895 MB, pc sa zruti. Pocitac mozes zase zapat, a dokial vyuzivas ramku len po ten chybny MB, tak je vsetko ALL RIGHT.
3. Graficka karta - Tato vyuziva ja processor, aj ramky. Tj moze tam nastat to iste.
Tj bud vysoky vykon processora, co znamena ze by sa vypal zdroj. Alebo vysoky vykon ramky, co znamena zrutenie systemu, na zaklade zlej grafickej karty.
Tieto tri pripady som napisal podla pravdepodobnosti ich vzniku. Tj najvecsiu sancu ma u mna to, ze je chybny zdroj, potm velka sanca je u ramiek, nakolko si nepisal ze by si ich menil. A poslednu sancu davam grafike.
Staci ti tryal verzia. Sam si nastavis co chces testovat. Daj si testovat iba zakladnu dosku, procak, ramku, grafiku. Zvukovku, disky, mechaniky odskrkni, nakolko ti to iba spomaluje test.
Na ramku by som ale odporucil GOLD MEMORY. Je to uplne maximalne stopercentny program, ktory ty prekontroluje ramku asi najlepsie.
je to zipko- rozbal to. Zober jednu disketu, sformatuj ju, vloz ju do disketovky, pusti goldmemory, on ty na disketu nainstaluje setko potrebne. Restartni PC, nechaj ho nech bootuje z diskety, a potom uz len pusti test. Trialka ta obmedzuje viacmenej na to ze cakas 2 minuty kym sa test pusti. Samotny test trva podla velkosti ramky, ale bude trvat minimalne tych 10 - 15 min.
IT to bolo vycerpavajuce a presne. Niekedy je problem s kompatibilitou RAM a maticnej dosky, ale to by sekalo aj v inych pripadoch. Otestovat jednotlive komponenty je dobry napad, moze odhalit, ci pri vymene vyhorenych sucasti sa na nieco nezabudlo. Ale tiez vidim ako najpravdepodobnejsi problem v nizkmo vykone zdorja. Aj ked urcity problem moze byt aj s grafikou(pripadne kompatibilita GK+M , ak to robi vzdy len pri prepnuti do 3D modu. Mozno pomoze update Biosu a ovladacov grafiky... aj ked prilis neverim, ze by tam mohol byt problem.
a bacha , vela ludi podcenuje dolezitost zdroja a snazia sa nanom usetrit pri kupe PC , ak odide zdroj moze zobrat zo sebou aj par komponentov ,, takze je lepsie kupit nieco lepsie a isto nie eurocase , tim sa vyhni z daleka , to je na totalny low end , ktory je onicom , viem o com hovorim
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
A plati na to velmi jednoduche vysvetlenie. Pri pozerani webu, pocuvaniu hudby, pozeraniu filmov, pracovani s officom vyuzivas vykon pocitaca len minimalne.
TJ pc bezi len na malej casti vykonu, ktory moze dosiahnut.
Tj processor pracuje len na par percent, tj nema velku spotrebu energie. Pamete (Ramky) su tiez vyuzivane len s casti. Tj napriklad mas 1Gb ram, ale vyuzivas len nejakych 200 - 300 MB. A pre grafiku plati jedno aj druhe. TO znamena ze ma aj processor, aj ramky. Tj tiez v klude menej zere prudu, a menej potrebuje ramky.
Tym ze zapnes hru, zacnes vytazovat PC do maximalnych vykon.
Tym padom mozu nastat tri situacie.
1. Processor zacne makat na vysoke frekvencie, tym padom zacne zrat vela vela prudu (nakolko processor je 1 popripade 2 najvecsi zrut elektriky - zavisi to od modelu), a ked zacne zrat vela prudu, mozes mat chybny zdroj ktory zataz nevydrzi, a vypne sa, i ked na sekundu. Pocitac mozes opet zapnut, pretoze pyta malo energie, a zdroj moze bezat dalej.
2. Ramky su chybne. Ked sa ramka pokazi, pokazi sa skoro vzdy v nejakom sektore, na nejakom useku. Cize laicky poviem, mas 1GB ram, a 895 MB je pokazeny. Pokial vyuzivas ramku po 894 MB , nic sa nestane, pokial vsak pokrocis na 895 MB, pc sa zruti. Pocitac mozes zase zapat, a dokial vyuzivas ramku len po ten chybny MB, tak je vsetko ALL RIGHT.
3. Graficka karta - Tato vyuziva ja processor, aj ramky. Tj moze tam nastat to iste.
Tj bud vysoky vykon processora, co znamena ze by sa vypal zdroj. Alebo vysoky vykon ramky, co znamena zrutenie systemu, na zaklade zlej grafickej karty.
Tieto tri pripady som napisal podla pravdepodobnosti ich vzniku. Tj najvecsiu sancu ma u mna to, ze je chybny zdroj, potm velka sanca je u ramiek, nakolko si nepisal ze by si ich menil. A poslednu sancu davam grafike.
Tj 50 percent zdroju, 30 percent ramky, 18.5 percenta grafike, 1 percento zakladna doska, 0.5 percenta zvysne veci.
Da sa to vsetko otestovat, pomerne jednoducho.
Vsetko dokaze otestovat jediny program, BURN IN TEST, na nete ho najdes skor pod nazvom BIT .
Alebo ked sa ty nechce hladat
» www.passmark.com/download/...
Staci ti tryal verzia. Sam si nastavis co chces testovat. Daj si testovat iba zakladnu dosku, procak, ramku, grafiku. Zvukovku, disky, mechaniky odskrkni, nakolko ti to iba spomaluje test.
Na ramku by som ale odporucil GOLD MEMORY. Je to uplne maximalne stopercentny program, ktory ty prekontroluje ramku asi najlepsie.
Stiahnes ho tu
» www.goldmemory.cz/download.php...
je to zipko- rozbal to. Zober jednu disketu, sformatuj ju, vloz ju do disketovky, pusti goldmemory, on ty na disketu nainstaluje setko potrebne. Restartni PC, nechaj ho nech bootuje z diskety, a potom uz len pusti test. Trialka ta obmedzuje viacmenej na to ze cakas 2 minuty kym sa test pusti. Samotny test trva podla velkosti ramky, ale bude trvat minimalne tych 10 - 15 min.
Vela zdaru, keby nejake otazky kludne napis, najlepsie do tajnej spravy
Ked budes kupovat novy zdroj, a chces mat kvalitu za nie najvyssiu cenu tak odporucam EUROCASE, najlepsie zdroje cena/vykon.