Robíš si srandu? Veď dnešný policajti namajú pomaly žiadnu právomoc. Nemôžu udrieť debila čo robí bordel, lebo by to bola hneď policajná brutalita, nemôžu mi skontrolovať vak keď idem z obchodu, lebo nemajú dôvod predpokladať, že v ňom mám 5 kíl travy. Stali sa úplne bezmocnými na boj proti komukoľvek. Maximom čo ti môžu spraviť je kontrola občianskeho preukazu.
Ešte k tomu domácemu násiliu. Anonym nahlási, že sused bije ženu, policati prídu a žena to veľa krát poprie a povie, že to bola len domáca hádka. Policajtovi opäť neostáva nič iné, len zvesiť hlavu a ísť, aj keď vie, že ten debil čo stojí pri nej ju stĺkol.
@tom3555 tak to poskytuješ právne rady na zlom mieste
prečo nemaš právnicku kanceláriu alebo nerobíš pre nejakého právnika? aha, máš ešte len 22, tým pádom nemáš skončenú školu, prax, a nikto ťa ešte nezamestná
btw. k tým príkladom, vdaka, netreba, aj tak ma to príliš nezaujíma, len mi to príde, že cez prázdniny nemáš čo robiť, preto sa hráš na veľkého znalca
..prosím, pridaj sa k policajnému zboru a zistíš že zvonka to vypadá inak ako zvnútra. Veľa vecí co si civilisti myslia nieje pravda, najlepsie ako to zistit je vstúpit tam, zažiť.
a čo sa týka trestného proti verejnému činiteľovi... ešte som nezažil že by ho polícia čo len začala, v niektorých prípadoch aj hej ale hádaj kto vyhral?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
Samozrejme, nemá kto ochraňovať práva občana
Uznávam, ak ide o banality.
Väčšinou však o banality nejde, ale o vážne veci.
Hovorí ti niečo ustanovenie Zneužitie právomocí verejného činiteľa?
Toho sa dopustí policajt napr:
1. Ak odmietne spísať trestné oznámenie, lebo si chudák myslí, že ide o priestupok.
To, či ide o priestupok alebo trestný čin neposudzuje totiž on, ale vyšetrovateľ alebo prokurátor.
Policajt je totiž povinný spísať každé trestné oznámenie.
2. dáme aktuálnu tému domáceho násilia.
Kde polícia nieje ochotná pomáhať poškodeným osobám.
K samovrahom volajú psychiatrov, prečo polícia nevolá psychiatra alebo znalca, aby posúdil, či naozaj ide o niektorú z foriem týrania?
Aha?
Policajt sa dopustil týmto konaním trestného činu už len tým, že nevyužil právomocí, ktoré má k dispozícií, ktoré sú upravené v trestnom poriadku.
A koľko je takých prípadov, kde chodia policajti stále ako debily.
Ale keby občanovi pomohli, nielen priživovali sa z jeho daní, tak by to ináč vyzeralo.
o tom, kedy polícia zneužíva svoje právomoci nemusím dávať príklady.
Ale jeden uvediem:
Neprimerané použitie donucovacích prostriedkov, čo sa často stáva.
So strany mnohích policajtov ide o ignoráciu voči občanovi a tá je svojim spôsobom trestná.
A nazýva sa zneužitie právomocí verejného činiteľa.
A je strašne málo takých, čo si robia svoju prácu svedomite so zreteľom, lebo si uvedomujú, že žijú z naších daní.
Ešte doplním, že je lepšie proti policajtovi podávať trestné oznámenie na príslušnej prokuratúre.
A bez obáv do toho zapojte noviny a inšpekciu ministerstva vnútra(ak sa neaktivuje automaticky)
Nech prípady nestoja na mrtvom bode.
čo nato povieš?
Ešte k tomu domácemu násiliu. Anonym nahlási, že sused bije ženu, policati prídu a žena to veľa krát poprie a povie, že to bola len domáca hádka. Policajtovi opäť neostáva nič iné, len zvesiť hlavu a ísť, aj keď vie, že ten debil čo stojí pri nej ju stĺkol.
mam pocit,, že pišeš ako keby "z knihy" - strašne teoreticky
príklad ohľadom zneužitia právomocí verejného činitela alebo k čomu konkrétne.
bezproblémov poskytnem
1) Trestné oznámenie je možné podať aj na prokuratúre,
Viem, že je to možné.
Ak o všetkom rozhoduje iba policajt, načo potom je vyšetrovateľ?
Ja čo viem z okolia, tak policajti mnoho vecí odbíjajú s tým, že ide iba o priestupky.
Popritom väčšina z týchto vecí je trestná.
A to si nevymýšľam, to tvrdí trestný zákon.
2. zneužitie právomocí verejného činiteľa je uvedené v trestnom zákone.
Teraz neviem, či mám sem pridať § alebo ho možno máš v pc?
Tam to presne stojí.
Ak ide o domáce násilie:
Z bodom 1. súhlasím, táto alternatíva je možná.
Ale o tom, čo policajt môže využiť, s tým celkom nie.
Ak sa aj obeť bojí podať trestné oznámenie, môže ho podať pokojne aj niekto iný.
Myslím z rodinného prostredia.
A tam polícia celkovo zlyháva.
pri celej problematike ak ide o domáce násilie.
podľa trestného poriadku trestné oznámenie môže podať každý, teda aj člen rodiny.
Prečo trestný poriadok neuvádza, že trestné oznámenie musí podať priamo iba poškodený?
Keďže toto trestný poriadok neuvádza, trestné oznámenie môže podať napr. syn, hoci je týraná jeho matka.
Ju už ďalej bude riešiť polícia, ale podať trestné oznámenie podľa mňa nemusí iba poškodený.
Polícia robí chybu, že vypočúva obeť pred agresorom,
Policajt môže privolať znalca z odboru psychiatrie, aby posúdil na mieste, či ide napr. o psychické týranie, ak nieje náhodou fyzické.
Majú ho k dyspozícií 24 hodín denne,
Vieš, k samovrahom ho vedia posielať bezproblémov.
Aké zákony by som použil?
Trestný zákon § 208
Tam viac netreba.
Týranie je totiž oficiálny delikt, ktorým sa polícia musí automaticky zaoberať!
doplním, že ako dôkazový záznam by mohol pomôcť natočené video.
S tým volaním policajtov:
Niekto mi rozprával, že mu policajti povedali toto:
Musíte nás zavolať minimálne 50 krát, aby sa to začalo riešiť.
Nešlo však v tomto prípade o fyzické, ale o psychické týranie.
Lenže aj psychické týranie je trestným činom.
A tam by mal úradovať znalec, aby to presnejšie potvrdil.
Jednoznačne.
Normálny policajt by mal zistiť, kedy ide o psychické týranie, ktoré je trestným činom.
Ono, povedzme si úprimne časom sa to preukáže, či išlo o krivú výpoveď alebo nie.
Ak by o všetkom mal rozhodovať policajt, tak potom načo máme vyšetrovateľov a prokuratúru?
Sú to teda zbytočné orgány a ich zrušením by sa veci riešili omnoho rýchlejšie.
Z polície by išlo trestné oznámenie po prešetrení rovno na súd.
V súčasnosti prokurátor, keďže existuje podáva žalobu.
Takže nielen policajt je v tomto prípade jediným.
Predpokladal si nesprávne,
Bordel som nerobil a policajti mi masáž nedali.
Poskytujem iba právne rady.
Ako skúsili by a skončili by v novinách a to ešte nieje všetko.
Ja by som si dal spraviť lekárskú správu a to by už bol tč zneužitie právomocí verejného činiteľa.
Samozrejme mnohí nevedia jednu fintu:
Netreba na policajta fyzicky zaútočiť.
Vtedy si najviac dovoľuje.
Ale ak by vás napadol bezdôvodne, čo sa občasne stáva, tak on nemá nijaké dôkazy, ale vy ako poškodený hej.
Ak máš trestný zákon, pozri si ten § o zneužitie právomocí verejného činiteľa a budeš prekvapený, čo v skutočnosti obsahuje.
Aj keď policajti sú v podstate sviňe.
Za prvé sa podržia, keby sa aj trestného činu dopustili.
A za druhé bežný občan sa bojí bojovať za svoje práva.
Ja osobne nie.
len poskytujem právne rady a odrážam skutočnú realitu.
prečo nemaš právnicku kanceláriu alebo nerobíš pre nejakého právnika? aha, máš ešte len 22, tým pádom nemáš skončenú školu, prax, a nikto ťa ešte nezamestná
btw. k tým príkladom, vdaka, netreba, aj tak ma to príliš nezaujíma, len mi to príde, že cez prázdniny nemáš čo robiť, preto sa hráš na veľkého znalca