Mňa dali na 8ročný gympel, som v maturitnom ročníku a zisťujem, že neviem ako ďalej. Ja viem, že to musím sama vedieť, podľa toho čo ma baví a tak. Lenže na gympli ma nič tak závažne nechytilo, aby som si povedala, že: Tak teraz TOTO idem študovať. A ak a
rodičia chceli farmáciu a preto ma dali aj na takú strednú,ale práve v maturitnom som zistila, že fakt to nechcem, ale aj tak má furt čosi ťahalo k chémii a pod, tak bol ďaľší návrh medina, ale vôbec si neviem predstaviť v akom smere by to bolo, takže aj to som zavrhla a vybrala biotechnológiu, kde je chémii dosť dúfajúc, že ma to bude baviť ako očakávam a že to zvládnem
ja vediet nebudem aka vyska je pre mna asi dokonca zivota.. pre vystudujem dve z ktorych si m yslim ze neuplatnit je nemozne a budem bavit to najlepsie co mi padne pod nos... neuznavam vetu "radsej rob co ta bavi za 400 eur ako to co ta bavi menej za 1200"
strašne som chcela byť psychoterapeutkou, tak som si dala prihlášky na skoro všetky školy s psychológiou na Slovensku aj v ČR, a vďaka bohu!!!, ma nikam nevzali..o rok som to skúšala zase, ale s rôznymi odbormi, zobrali ma, a vybrala som si fínštinu, o ktorej som časom zistila, že ma nebaví, lebo nemám rada učenie sa naspamäť...no a nakoniec, idem na matiku
nooo ja som cely zivot tvrdila, ze chcem studovat medicinu, ale pri tom nekde vo mne mi neco hovorilo aby som sla studovat pravo. mna na gympli totiz bavilo vsetko (troska iny problem som mala, hehe). nakoniec som si dala prihlasku aj na medicinu, aj na pravo, a este for fun na informatiku (to bola stavka s kamoskou). a vdaka brigade som zistila, ze mna ta informatika bavi, ta som skoncila tam. prave som dokoncila prvy rocnik, a uz sa mi rozbieha jeden krasny job, takze sa tesim a vobec to nelutujem. takze u mna to bol zrejme osud
@nixxina hej idem, a áno, tiež sa bojím, že tam budem stará ale videla som medzi mojimi budúcimi spolužiakmi aj starších ľudí, tak snáď to nebude až také zlé...mňa len štve, že mi skončia študentské zľavy skôr ako doštudujem
a už ideš študovať teraz od septembra, či ešte len dávať prihlášku? a na aké jazyky?
najskôr som chcela medicínu, potom psychologiu a nakoniec študujem ekonomiu lebo ma tak napadlo že by ma celkom bavilo niečo s cestovným ruchom,jazykmi, marketingom a tak
@storcko zober si to tak, že ja som maturoval tri roky dozadu a až teraz idem na VŠ, teda zistil som až pred nejakým rokom, čo ma baví a čo chcem robiť, pokiaľ sa to niekomu nepozdáva, seriem naňho, ja si idem proste svojou cestou
tiež som bola celý život v tom, že chcem študovať jazyky a popri tom nejaké tie medzinárodné vzťahy...keď mi došlo (neskoro) že s tým nemám momentálne žiadnu budúcnosť tak som si dala týždeň pred uzávierkou prihlášok na vš také odbory že sama som nechápala (medzi nimi aj tiež jedna informatika ) a nakoniec som si vybrala tú mám to v kombinácii s jazykmi a matikou (ktorá ma baví) takže neľutujem
@nixxina ja by som sa zase necítila na ten manažment, a na angličtinu tiež nie
no ja som sa práve snažila vybrať si podľa uplatnenia, aj keď neviem či som trafila správne, no snáď to bude lepšie ako psychológia alebo fínština (ak to vôbec dokončím)
@nixxina : To sa až bojím napísať, aby ma admin nevyhodil, že už som stará pre toto študentské fórum.
@vivian117 : Určite to bude v pohode, ide o samotného človeka a jeho povahu, či sa začlení do kolektívu medzi spolužiakov alebo nie. U vás ten vekový rozdiel nebude vidno, niekedy aj devätnásťročné vyzerajú staršie než nejaké študentky o päť rokov staršie. A to nielen vzhľadovo, ale aj mentálnou vyspelosťou. No ale na mne už bolo mierne vidno.
Väčšinou máte zľavy do 26 rokov, ale odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne vám hradí štát do 30 rokov. A jedno denné štúdium máte na štátnej škole bezplatne bezohľadu na vek.
@mimi888 no to je pravda, záleží od toho ako sa človek dokáže začleniť. Ja som sa vždy dokázala lepšie začleniť do mladšieho kolektívu ako medzi rovesníkov, tak dúfam, že to pôjde aj tu
no len ja idem do ČR a tam tušim to sociálne a zdravotné platí štát len do 26 (ale nie som istá, lebo sa do toho vôbec nerozumiem a neviem či sa to vzťahuje aj na slovákov alebo nie...
@nixxina ja myslím, že s jazykom sa celkom dobre dá uplatniť..teda, s dobre vybraným jazykom! ale aj tak si myslím, že najlepšie sa dá uplatniť s nejakým informatickým odborom.. len škoda, že sa na informu nejak necítim
tak ja som si vybrala VŠ, kam chcem ísť,keď som mala asi 14...a nejako som sa na to upriamila, teda nie v tom zmysle, že by som robila všetko preto, aby som sa tam dostala, ale skôr, že som nad žiadnou inou neuvažovala... a neuvažovala som nad tým, až do chvíle, keď sa vypisovali prihlášky na výšku, aj to len preto aby som si dala nejakú "poistku", a tou bola filozofia, čo som oľutovala hneď ale tak nakoniec, na moje prekvapenie mi tá moja škola vyšla a som tam a som rada... a nad uplatnením sa zatiaľ nezamýšľam,lebo viem,že je dosť na hovno
@vivian117 ved to ... no nic neostava nic ine len muza si najst informatika DD tak tam su vacisnou chlapi baby velmi pomenej aspon co ja viem neviem si predstavit sama seba prigramovat nieco teda
Na základe pomätenia mysle, masochizmu a úplného idiotizmu v kombinácií s tým, že som sa v tom čase už nechcel venovať tomu, na čo som mal našliapnuté. Čo bola chyba.
@gabushka znie to dosť dobre, kde to ideš študovať? vedela by si mi v skratke vysvetliť o čom tam ide a aké tam je uplatnenie? Na MUNI na aplikovanej biochémii je to jeden zo smerov ktorý si môžeš vybrať , potom tam bola ešte klinická bioch. alebo niečo podobné a ešte jedno ..Pýtam sa lebo ma to celkom zaujalo, už som to trochu kukala
Ja mám podobný problém, keď sme si dávali semináre, nevedela som sa rozhodnúť medzi španielskou matikou a biológiou, najprv som si dala matiku, lebo je z nej ľahšie zmaturovať, no nakoniec som si to zmenila na biolu, lebo je to pre mňa zaujímavejšie a ďalší argument bol, že nechcem celý život presedieť za pc, pri papieroch a pod. No a môj prvotný plán bol cestovný ruch a jazyky ... No uvidíme
@barbora303 fúú, o čo presne? popravde sama ti neviem až tak povedať, viem toľko, čo je o tom na nete, o tej škole a tak, nemám tam žiadneho známeho, čo by mi to priblížil, takže som docela sama plná očakávaní a tak .. a je to na STU celým názvom biotechnológia a potrav. technológia .. a ďalšia vec preto, že i potreviny ma ako také lákajú,ale nenašla som nič také, kde by bolo z toho aj uplatnenie, kedže som našla len na SPU a to neviem no ..
@barbora303 inak toto ma dosť zaujalo, že je ľahšie zmaturovať z matiky ako u jula, mám taký blbý pocit, že matikári sa učili na maturu rozhodne viac ako ja, presnejšie mne stačila hodina a pol, viac času som ani nemala
@storcko ja som sa rozhodla uz na zakladke ze chcem ist na pravo a tak som tam ale celkovo sa urcite rozhoduj podla vylucovacej metody co by urcite robit nechcel,,,a to co ti zostane podla toho by som si vybrala skolu sirsieho spektra napr.Ekonomicka vysoka skola- stadial je zameranie fakt dost velke,,ale podnikovy management ak chces podnikat tiez siroke spektrum,,alebo naopak medicina to neviem ci by si chcel alebo politologia to mozes robit tiez vo viacerych smeroch,,,rozne urady,fimy statistiky,,a aj zahranicie a tak,,a pravo tiez bud verejna sprava,sudnoctvo advokacia,,aj realitka,,v roznych firmach mozes pracovat z práva,,fakt neviem napis aspon ake okruhy nemas rad a poradim Ti
@gabushka skôr som chcela niečo z praktickej stránky, lebo tiež nikoho nepoznám čo by to študoval, tak sa opýtam o rok Podľa mňa to bude mať dobré uplatnenie, je dopyt skôr po technických odboroch, ako po humanitných, tak uvidíme
@laso ja som tak rozmýšľala, že na matiku sa stačí naučiť postup ako rátať príklady, no na biolu všetky tie názvy a podobne, ale asi podľa toho ako to komu ide, kto má na čo hlavu...
Podľa mňa práve pre toto je gymnázium akurát tak na dve veci... Prečo Teba DALI na gymnázium, prečo si sa nerozhodla sama? Nemáš vlastný rozum, nevieš sa sama rozhodovať...? Potom to takto dopadne. My Ti s tým tiež nepomôžeme, skús počkať, alebo si pozeraj stránky VŠ a hľadaj o nich informácie, možno Ťa nejaká zaujme.
Ja som vždy vedela čo chcem, ale napokon na VŠ nepôjdem.
Asi od polky strednej som chcel ísť na právo, pretože ma prestala baviť elektrotechnika a programovanie, ktoré som mal na strednej. Tak som si podal prihlášky na práva a informatiky. Na prijímačky som sa absolútne nepripravoval, tak ma na žiadne práva nevzali a na všetky informatiky hej. Asi keby som sa odvolal, tak by ma vzali všade, ale rozhodol som sa pre informatiky a NIKDY som odvtedy neľutoval. A po dvoch rokoch informatiky som si ešte zo zábavy začal študovať aj ekonomiku. Ani to neľutujem.
@trubka91 vieš, ľudia chodia na gymnázium lebo je to príprava na VŠ, ak sa niekto v 9-tej triede na základke rozhodne (dobre) čo chce v budúcnosti študovať a robiť tak mu tlieskam ...
@barbora303 teraz si sa trochu sekla, na matike musia vedieť všetku tú teóriu, čo moňa bežne nevyžaduje, ver mi dobre si si vybrala biolu, matika je lepšia slovenská, tá sa dá vymyslieť, ak teda nemáš ešte vybratý iný slovenský predmet na maturu
Som v úplne rovnakej situácii. Nastupujem do maturitného ročníka, som na 8ročnom gymnáziu a ešte k tomu som si vybrala také semináre, že sa sama sebe čudujem, či mi v tej chvíli nešiblo.
Tiež nemám ani šajnu KAM, ale skôr sa riadim tým, že vybrať si VŠ podľa toho, či ma bude baviť alebo nie. Lebo uplatnenie? HAHA...aj to podľa mňa závisí niekedy od šťastia.
Tak ja si len držím palce, nech to nájdem na prvý šup, to čo chcem naozaj študovať. A idem na to skôr vylučovacou metódou, že čo určite nechcem študovať. Aj keď, niekedy si trochu za to 8ročné gymko nadávam..čo AK nikam na VŠ nepôjdem,alebo ma nezoberú a môžem ísť dokelu na ten jeden rok čakania. Nemám skúsenosti, nemám konkrétnejšie zameranie ani nič..akurát ak sa podarí, budem mať maturitu. To tiež na to poviem akurát HAHA..
@laso fúú to fakt? ale tak neviem si predstaviť sa bifľovať teóriu na matiku, predsa len to má nejaký logický základ ... ja som na dozore nebola, ale čo mi vraveli tak že to bolo riadne v pohode tá matika tak neviem ....ako "slovenský" predmet mám anglinu
@zuzanne112 uplatnenie aj od šťastia a hlavne od kontaktov Jo, máme to ťažké, a hlavne keď každý do nás hustí niečo iné, čo je dobré, čo má uplatnenie a my máme z toho akurát guľáš a najhoršie, keď nevieme čo chceme
@barbora303 veď to! Stále samé požiadavky, ja mám toho už plnú hlavu! Zo všetkého mám miš-maš a študenti v dnešnej dobe, OMG! Niekedy si poviem, že veď len preháňať..ale čo ak to tak nie je, a naozaj to nie je celé také ľahké? Veď áno, sama neviem čo chcem ale všetci to odo mňa vyžadujú..ja nechcem robiť chyby v živote a preto radšej nad takýmto rozhodnutím chcem pouvažovať. Aj nad inými..ale už ani nemám čas, vlastne skoro na nič.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
kazdy je iny a ma ine priority D
ja chcem ist ako 23 na druhu vysku a bojim sa ze stara uz budem medzi nimi
btw...ja som mala tiez psycho teraz idem na jazyky a mozno o rok skoncim na matike xD
a už ideš študovať teraz od septembra, či ešte len dávať prihlášku? a na aké jazyky?
idem momentalne na aj-rj tento rok
minuly rok som bola na chujovine a bojim sa ze ani toto ma nebude bavit D
ja normlne zavidim ludom co si spravne vybrali vysku ty kokos a co presne ides s matikou aku skolu?
tak držím palce nech ti to už vyjde a nemusíš si vyberať na tretí krát ako ja
tiež závidím ľuďom čo si vybrali na prvý krát a baví ich to! ja idem na štatistiku na MUNI do Brna...
@mimi888 ďakujem, to je skvelé počuť niečo také...snáď to teda bude v pohode
ja som sa orzhodovala manazment/ jazyky...
ked ja uz mam pocit ze clovek s aneuplatni skoro s nicim pokial nema znamosti
no ja som sa práve snažila vybrať si podľa uplatnenia, aj keď neviem či som trafila správne, no snáď to bude lepšie ako psychológia alebo fínština (ak to vôbec dokončím)
@vivian117 : Určite to bude v pohode, ide o samotného človeka a jeho povahu, či sa začlení do kolektívu medzi spolužiakov alebo nie. U vás ten vekový rozdiel nebude vidno, niekedy aj devätnásťročné vyzerajú staršie než nejaké študentky o päť rokov staršie. A to nielen vzhľadovo, ale aj mentálnou vyspelosťou. No ale na mne už bolo mierne vidno.
Väčšinou máte zľavy do 26 rokov, ale odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne vám hradí štát do 30 rokov. A jedno denné štúdium máte na štátnej škole bezplatne bezohľadu na vek.
no manazment preto bo je tam malo matiky, nemam s nou problem ale niesom ani matematicky mag D
proste som sama v sebe rozhodnuta ze jazyky+ ekonomia mi daju dost dobre upltatnenie aj ked clovek nikdy nevie
no len ja idem do ČR a tam tušim to sociálne a zdravotné platí štát len do 26 (ale nie som istá, lebo sa do toho vôbec nerozumiem a neviem či sa to vzťahuje aj na slovákov alebo nie...
@nixxina ja myslím, že s jazykom sa celkom dobre dá uplatniť..teda, s dobre vybraným jazykom! ale aj tak si myslím, že najlepšie sa dá uplatniť s nejakým informatickým odborom.. len škoda, že sa na informu nejak necítim
@mimi888 ale no nad 50 hadam nemas tak s apochval
ja si to tiež neviem predstaviť, o to viac sa toho bojím, lebo mám povinných zopár informatických predmetov..čiže bude sranda no
Toto ma čaká
Ja mám podobný problém, keď sme si dávali semináre, nevedela som sa rozhodnúť medzi španielskou matikou a biológiou, najprv som si dala matiku, lebo je z nej ľahšie zmaturovať, no nakoniec som si to zmenila na biolu, lebo je to pre mňa zaujímavejšie a ďalší argument bol, že nechcem celý život presedieť za pc, pri papieroch a pod. No a môj prvotný plán bol cestovný ruch a jazyky ... No uvidíme
@laso ja som tak rozmýšľala, že na matiku sa stačí naučiť postup ako rátať príklady, no na biolu všetky tie názvy a podobne, ale asi podľa toho ako to komu ide, kto má na čo hlavu...
Ja som vždy vedela čo chcem, ale napokon na VŠ nepôjdem.
Tiež nemám ani šajnu KAM, ale skôr sa riadim tým, že vybrať si VŠ podľa toho, či ma bude baviť alebo nie. Lebo uplatnenie? HAHA...aj to podľa mňa závisí niekedy od šťastia.
Tak ja si len držím palce, nech to nájdem na prvý šup, to čo chcem naozaj študovať. A idem na to skôr vylučovacou metódou, že čo určite nechcem študovať. Aj keď, niekedy si trochu za to 8ročné gymko nadávam..čo AK nikam na VŠ nepôjdem,alebo ma nezoberú a môžem ísť dokelu na ten jeden rok čakania. Nemám skúsenosti, nemám konkrétnejšie zameranie ani nič..akurát ak sa podarí, budem mať maturitu. To tiež na to poviem akurát HAHA..
Jéjda, prečo je to teraz také ťažké so študentmi
@zuzanne112 uplatnenie aj od šťastia a hlavne od kontaktov Jo, máme to ťažké, a hlavne keď každý do nás hustí niečo iné, čo je dobré, čo má uplatnenie a my máme z toho akurát guľáš a najhoršie, keď nevieme čo chceme