@Spajdrmen@Smajlo18
1. Ktorá z týchto štyroch látok (acetón pKa=19,3 pentan-2,4-dion pKa=9 fenol pKa=9,9 kyselina octová pKa=4,76) je natoľko silná kyselina aby úplne zreagovala s NaOH? (pKa vody je 15,74)
Vo výsledkoch je, že všetky ktoré majú hodnotu pKa min. o 3 jednotky menšie ale ja proste nechápem, že ako sa k tomu číslu prišlo... alebo sa to len naučiť že s NaOH o 3?
2. S využitím hodnôt Ka vypočítajte hodnoty pKa: a) nitromethan Ka=5,0*10na-11
Viem, že je to easy iba dosadiť do pKa= -log(Ka) ale proste keď toto hodím do kalkulačky tam mi vyjde -6,99*10na-12 a výsledok má byť 10,30 už fakt nwm pls helpnite mi kludne vás odmením
O 3 jednotky menšie od čoho, vody? čiže správne má byť všetko okrem acetónu?
hmm, rovnováha je vždy posunutá v prospech slabšej kyseliny, v prvom prípade je acetón slabšia kys. ako voda lebo má vyššie pKa. Fenol je kyslejší ako voda, preto bude s NaOH deprotonovaný a bude vznikať voda. Neviem prečo práve 3 rády, asi niekto uvážil, že keď je niečo 1:1000 tak sa to považuje za úplne zreagované
Tak potom mi to vyšlo, kyselina mravčia je slabá kyselina a preto neplatí pre ňu zvyčajný vzorec, ale treba rátať aj s Ka, molalitu aj Ka dosaď do vzorca 1/2(-log(Ka) - log(b)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
11 komentov
inak prečo teraz riešiš chémiu?
1. Ktorá z týchto štyroch látok (acetón pKa=19,3 pentan-2,4-dion pKa=9 fenol pKa=9,9 kyselina octová pKa=4,76) je natoľko silná kyselina aby úplne zreagovala s NaOH? (pKa vody je 15,74)
Vo výsledkoch je, že všetky ktoré majú hodnotu pKa min. o 3 jednotky menšie ale ja proste nechápem, že ako sa k tomu číslu prišlo... alebo sa to len naučiť že s NaOH o 3?
2. S využitím hodnôt Ka vypočítajte hodnoty pKa: a) nitromethan Ka=5,0*10na-11
Viem, že je to easy iba dosadiť do pKa= -log(Ka) ale proste keď toto hodím do kalkulačky tam mi vyjde -6,99*10na-12 a výsledok má byť 10,30 už fakt nwm pls helpnite mi kludne vás odmením
@Smajlo18 nudím sa
hmm, rovnováha je vždy posunutá v prospech slabšej kyseliny, v prvom prípade je acetón slabšia kys. ako voda lebo má vyššie pKa. Fenol je kyslejší ako voda, preto bude s NaOH deprotonovaný a bude vznikať voda. Neviem prečo práve 3 rády, asi niekto uvážil, že keď je niečo 1:1000 tak sa to považuje za úplne zreagované
hádam nepíšem bludy o tejto hodine
Aké je pH 0,050molárneho roztoku kyseliny mravčej? (Ka=1,8*10na-4)
prosím prosím ja fakt neviem ako na toto
PS: už by som ťa nemala obťažovať viac, končím túto lekciu a tak už len toto