No okej, nedalo mi to... Druhé som sa pokúsil vypočítať, ale vyšlo mi, že treba pridať 4,9999 l vody Čooo sa mi nezdá Ach, cítim sa trápne, že to už nedokážem vypočítať... za všetko môžu prázdniny ...
@4nonym
ďakujem veľmi pekne... no tie prázdniny mi tiež celkom slušne vypráznili hlavu
mne tiež ten prvý príklad vyšiel 0,5 tak na tom sa zhodneme ale ten druhý mi vyšiel že treba pridať 5ml vody (5*10^-3 l).. tak teraz neviem
keďže sme mali zadané 2 koncentrácie a len jeden objem tak som to počítala zmiešavacou rovnicou c1*V1=c2*V2
dáva to zmysel?
@BubblegumPink
No jasné, zmiešavacia rovnica ... Ach, tú som nechal kdesi vzadu v hlave áno, to by malo byť správne (môj výsledok bol skôr ako vtip, nepredpokladal som, že by 5 litrov bola správna odpoveď ) Teda, neprepočítal som to, ak si správne počítal/a, malo by to tak byť.
@BubblegumPink
Okej, upravil som moje výpočty a vyšlo to 5 ml (z nepochopiteľných dôvodov som dosadzoval 1 liter namiesto 1 ml ....) Ale odpoveď potom bude "treba pridať 4 ml vody", nie 5. Pretože sa nepýtajú na V pri koncentrácii 0,5 ale koľko treba dodať k 1 ml.
v tej modrej skalici pred rozpustenim mas 5 molekul vody na jednu molekulu CuSO4. takze vysledny objem vody nebude 1liter ale este + ten z modrej skalice
124.85/249.69*5*18*0.001=0.045l
teda koncentracia je 0.5/(1+0.045)=0.4785mol/L a to je v realite dost velky rozdiel
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
ďakujem veľmi pekne... no tie prázdniny mi tiež celkom slušne vypráznili hlavu
mne tiež ten prvý príklad vyšiel 0,5 tak na tom sa zhodneme ale ten druhý mi vyšiel že treba pridať 5ml vody (5*10^-3 l).. tak teraz neviem
keďže sme mali zadané 2 koncentrácie a len jeden objem tak som to počítala zmiešavacou rovnicou c1*V1=c2*V2
dáva to zmysel?
No jasné, zmiešavacia rovnica ... Ach, tú som nechal kdesi vzadu v hlave áno, to by malo byť správne (môj výsledok bol skôr ako vtip, nepredpokladal som, že by 5 litrov bola správna odpoveď ) Teda, neprepočítal som to, ak si správne počítal/a, malo by to tak byť.
Okej, upravil som moje výpočty a vyšlo to 5 ml (z nepochopiteľných dôvodov som dosadzoval 1 liter namiesto 1 ml ....) Ale odpoveď potom bude "treba pridať 4 ml vody", nie 5. Pretože sa nepýtajú na V pri koncentrácii 0,5 ale koľko treba dodať k 1 ml.
jej ďakujem.. to mi úplne uniklo vážne veľká vďaka
v tej modrej skalici pred rozpustenim mas 5 molekul vody na jednu molekulu CuSO4. takze vysledny objem vody nebude 1liter ale este + ten z modrej skalice
124.85/249.69*5*18*0.001=0.045l
teda koncentracia je 0.5/(1+0.045)=0.4785mol/L a to je v realite dost velky rozdiel
nejak sa mi tvoj výpočet nezdá, lebo máš daný obejm roztoku 1liter, v ktorom je tá skalica už rozpustená takže vodu nemusíš dopočítavať
je to mozne ze je to myslene ako uz rozpustene.
pletie ma ta skomolenina "v ktorého 1 litre je rozpustené"
potom by bol chytak v tom ze sa nerata s Mr(CuSO4*5H2O)=249,69
ale
Mr(CuSO4)=159,69
ee, chyták tam nie je, keďže máš dané Mr aj m pre CuSO4*5H2O a n (CuSO4*5H2O) = n(CuSO4)
hej, bude to tak ako pises