Ahojte... zajtra robíme projekt z nemčiny a mali sme si pripraviť 8 viet... zatiaľ mám iba 7 no chcem sa spýtať či ich mám dobre... tu sú (poradie si nevšímajte):
@najivna mozno aj ano, ale pasuje mi tam die viac, ale myslim, ze pouzitie eine sa neda pokladat za chybu
@lucidiamond no neviem, nepoznam ine pouzitie haben ako mat vo vyzname vlastnit...mozno to bude spravne, ale s tym leben to je spravne urcite, takze aspon ma istotu @vladqog , co si myslis ty?
@lucidiamond lebo nemcinu si treba prekladat doslova, ze? kopa veci mas uplne v inej stylistike ako v slovencine...v nemcine je slovosled priamy a nepriamy, kde nasleduje podmet a potom prisudok a u nich su takto prehodene vety uplne bezne, neverim, ze zijes v rakusku, ci kde to
@frano chyb tolko asi robit nemozem, kedze studujem nemecky manazment a posledny test som dala na 98,5%, ale pohoda, oprav ma, ked sa da, stale je rozdiel medzi gramtickymi chybami a tym "takto by to nemec nepovedal"
Nechapem, preco by nemohlo byt v 2. vete pouzite leben. Mame v skole nemku, komunikujem s nou dost casto a este nikdy nepouzila haben v tejto suvislosti.
@momoglamorous Hm, ja byvam v rakusku, chodim do skoly kde su sami rakusania a to ze na slovensku studujes nemcinu, hm co mam na to povedat, asi ze haha...
Dojdi si na dve skolne prace sem v nemcine a som zvedava kde bude tvojich 98,5 percent
Da sa pouzit aj haben aj leben... Ale si napisala ze xxx Einwohner leben dort.
@lucidiamond tiez si myslim, ze by to vyzeralo inak a to je vlastne to, co som spominala s tym nepriamym slovosledom, mozno by to tak nepovedali, ale chyba to nie je a myslim, ze zakladatelovi by to ako chybu ani nebrali, nakolko je to nemcina na ZS
@momoglamorous vetu: xxx Einwohner leben dort. by za chybu určite brali a hlavne na zš kde im priamy/nepriamy slovosled sotva niečo hovorí, nebodaj ešte objektívny/subjektívny. v nemčine je jasne definovaná základná vetná konštrukcia so slovosledom: 1. osoba, 2. sloveso, 3. všetko ostatné.
@momoglamorous ale to už je prípad, kedy používaš temporale, kausale, modale a neviem ešte aké Angaben ako aj všetky Akkusativobjekty a nepamätám si už čo všetko ešte, ktoré môžeš premiestniť s osobou v rámci pozícií vedľa slovesa. ale konkrétne vetu "xxx Einwohner leben dort." by som riešil cez "es", aj keď v tomto prípade som si není istý, či je to gramaticky správne. takže v končenom dôsledku by som to najskôr povedal úplne inak
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
radsej by som pouzila clen urcity
2. 3 447 048 Einwohner leben dort. (zije tam .... obyvatelov)
nemozes pouzit haben, lebo to sa pouziva len v zmysle vlastnit, takze to nema zmysel v tejto vete
3.Dort befindet sich144 kilometer lange Metro (nachadza sa)
to iste ako pri vete c.2
4.Berlin ist sehr große und schone Stadt
5.Die Ausdehnung ist 891.82 km2
6.Der Primator ist K. Wowereit
7.In Berling findet man viele kulturelle Statten. tiez treba gram.prepisat tu vetu, haben sa da puzit len ako vlastnit, to vas v skole neucia?
Učia len ma to nenapadlo... pretože som to musel rýchlo napísať kedže som sa to predchvíľou dozvedel... (nebol som v škole)
Nechapem preco by to neslo...
Tiež si myslím... akože má 3 447... obyvateľov
@lucidiamond no neviem, nepoznam ine pouzitie haben ako mat vo vyzname vlastnit...mozno to bude spravne, ale s tym leben to je spravne urcite, takze aspon ma istotu @vladqog , co si myslis ty?
Berlin hat 3 447 048 Einwohner oder In Berlin leben 3 447 048 Einwohner.
2. 3 447 048 Einwohner leben dort.
toto by ziadny nemec ani rakusan nikdy nepovedal
xxx Einwohner leben dort.
xxx obyvatelov zije tam.
To nepoviem ani po slovensky tak.
Sice by kazdy pochopil co chces povedat ale aj tak to njeje spravne a nikdy nebude...
Chapala ty co myslel ja???
To ze prekladas ako google translater njeje moja chyba,v podstate mi nevadi ze robis chyby,nikdo z neba uceny nespadol.
Len ma sere ze si nedas povedat a hadas sa aj ked uz sama vies ze nemas prawdu.
Dojdi si na dve skolne prace sem v nemcine a som zvedava kde bude tvojich 98,5 percent
Da sa pouzit aj haben aj leben... Ale si napisala ze xxx Einwohner leben dort.
A mala si napisat Dort leben xxx Einwohner.
Ide len o to