d170 no to je teoria sice pekna ale neda sa to vzdy...niektori dokazu tak liezt cloveku na nervy ze sa prestavas ovladat...byvala som 2tyz na izbe s jednou kt bola na voziku...bola kleptomanka a kazde rano si od 5tej buchala hlavu o postel a ked sa ece stale musis pozerat na ten nepricetny vyraz tak je to fakt o nervy (prve dni som normalne plakala od nervov)...iny chalan zas posledne dni od rana do vecera vykrikoval ze kedy pojde uz domov a to ste ece tak neoculi decko kricat...a viem ze teraz vyzeram ako bezcitna svina ved tie chudence za to nemozu...ale kto nezazil ten nemoze sudit...vie mnebola to chyba deti ale vrchnej ze nas tak podelila na izby...inak bolo to v cilistove ak volakto pozna...
postihnutííí ludia, ktory maju postihnutie uz velmi dlho, nie je pre nich problem povedat zdravemu cloveku, ktory je mozno zmätený, nieco o svojom postihnuti, pretoze uz maju s tym skusenosti
ludi treba brat takych, aki su, komunikovat s nimi tak, ako komunikujes so zdravym clovekom, su vsak urcite extremy, este som sa s nimi nestretla
hej je mi tojasne...niesom toho nazoru ze by sme sa k nim malis pravatako k inym ludom..iste rozdielu tam su..a treba ich respektovat...a to kde si bola by som zazalovala...ale dohuzial deje sa to stale azastavit s ato neda...
sak som povedala nasim ze nikdy viac a oni chvalabohu suhlasili
a vlastne ece jedneho postihnuteho mame dokonca v rodine...maminej sesternice syn...tomu to doktori pri porode sposobili...malo sa narodit zdrave babo ale oni volaco posrali...je o rok starsi odo mna a vraj je zazrak ze sa vobec tolko dozil...mentalne je na urovni asi 2rocneho dietata nevie chodit nic chytit do ruky a mama ho musi krmit len tekutou stravou...ked si clovek predstavi ze to mohol byt zdravy mlady chalan...
je to pomalsi a nikdy nie uplny vovoj dietata...taky selest na srdiecku...charakteristicke je decke vyplazovanie jazyka ktore trva neustale...a take troskuine ocka..akoby sikme alebo ako to mama opisat..,.
Lucinkahc: Ja som to myslela, pokým sú aj tí postihnutý normálny. Ak sa správajú, ako popisuješ ty, tam sa už nič nedá poradiť, tak isto ako ked sa aj zdraví ľudia správajú nie normálne..
lucinkahc: tiež som tým len chcela povedať, že aj medzi postihnutými sú ľudia, ktorý sa správajú normalne, iný zasa nie, ale to je asi ako aj u zdravých ľudí
no ide hlavne o to, či myslíš postihnutie mentálne, alebo fyzické.
s mentálnymi by mali pracovať vyškolení pracovníci, aby sa nestalo, to čo popisovala Lucinkahc.
Ale tí, čo sú na vozíčku, prípadne sú inak fyzicky postihnutí, netreba ich oddeľovať od spoločnosti, ale naopak im ukázať, že aj keď napr. nemôžu chodiť, aj tak sú plnohodnotní ľudia, len s hendikepom a musia sa s ním naučiť žiť a vychutnať si každú sekundu života...
dla mna su to normal ludia, ktori su v podstate odlisni- nejaka vada abo nieco, ale vnutrom su stale taki ako MY..ja osobne skusenost mam a viem, ze takyto ludia vedia lasku a vdaku dat omnoho viac najavo ako my ,,uplne zdravi" ....takze normal
my mame na skole jedneho chlapca s obrnou, prvaka, ja teda o nom vela neviem, stretol som ho parkrat na chodbe s barlami. on je akoze psychicky v pohode, len telesne je postihnuty. raz sme boli s nim v triede cez nosku a akoze normalne ho vsetci brali podla mna, nijake zvlastne spravanie, a on napriek tomu po nas velmi skaredo zazeral. uplne ma to prekvapilo, ja som sedel dost blizko neho a vsimol som si to viackrat, ze na mna cumel a takym velmi zakernym pohladom, akoby... ja neviem... verim ze to ma tazke, ale hento ma zarazilo.
Ake postihnutie? Vadsina ludi postihnutych berie ako debilov.
ja som napriklad tiez postihnuty ano? Nie mentalne ale to nebudem tu rozoberat.
Myslim si, ze sa tereba k nim spravat normalne. Avsak ich nebrat ako normalnych ludi. ktori su ploohonotny a zdravotzne nezavadny ludi. netreba ich lutovat. To ja sam nemam. Ked poviem moj zdravotny stava kazdy chudacik a take picoviny nech si nechaju pre seba.
Takze postinuty ako. ak je menatlane je to chudacik no co uz su na tom ludia horise a aj lepsie.
Predovsetkym im treba davat sancu na lepsie zitie ... a predovsetkym aby ich ludia neosocovali.
Súhlasím s Ayreen, ide aj o to o aké postihnutie ide...
Osobnú skúsenosť mám len s človekom na vozíku, ale keď som sa s ním zopárkrát stretla... na to že je postihnutý sme si spomenuli až keď sme vyberali kam si pôjdeme sadnúť, aby sa tam dalo dostať aj s vozíkom... Ale inak ho pokladám za skvelého človeka, niekedy dáva veľmi dobré rady a je ochotný pomáhať... A nikdy som nemala pocit že by sa ľutoval alebo že by ľudia v jeho okolí boli náchylní na to aby ho ľutovali
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
ludi treba brat takych, aki su, komunikovat s nimi tak, ako komunikujes so zdravym clovekom, su vsak urcite extremy, este som sa s nimi nestretla
a vlastne ece jedneho postihnuteho mame dokonca v rodine...maminej sesternice syn...tomu to doktori pri porode sposobili...malo sa narodit zdrave babo ale oni volaco posrali...je o rok starsi odo mna a vraj je zazrak ze sa vobec tolko dozil...mentalne je na urovni asi 2rocneho dietata nevie chodit nic chytit do ruky a mama ho musi krmit len tekutou stravou...ked si clovek predstavi ze to mohol byt zdravy mlady chalan...
rocsio aha no tak s tym som sa pokial viem nestretla... ty ano?
s mentálnymi by mali pracovať vyškolení pracovníci, aby sa nestalo, to čo popisovala Lucinkahc.
Ale tí, čo sú na vozíčku, prípadne sú inak fyzicky postihnutí, netreba ich oddeľovať od spoločnosti, ale naopak im ukázať, že aj keď napr. nemôžu chodiť, aj tak sú plnohodnotní ľudia, len s hendikepom a musia sa s ním naučiť žiť a vychutnať si každú sekundu života...
Ake postihnutie? Vadsina ludi postihnutych berie ako debilov.
ja som napriklad tiez postihnuty ano? Nie mentalne ale to nebudem tu rozoberat.
Myslim si, ze sa tereba k nim spravat normalne. Avsak ich nebrat ako normalnych ludi. ktori su ploohonotny a zdravotzne nezavadny ludi. netreba ich lutovat. To ja sam nemam. Ked poviem moj zdravotny stava kazdy chudacik a take picoviny nech si nechaju pre seba.
Takze postinuty ako. ak je menatlane je to chudacik no co uz su na tom ludia horise a aj lepsie.
Predovsetkym im treba davat sancu na lepsie zitie ... a predovsetkym aby ich ludia neosocovali.
Osobnú skúsenosť mám len s človekom na vozíku, ale keď som sa s ním zopárkrát stretla... na to že je postihnutý sme si spomenuli až keď sme vyberali kam si pôjdeme sadnúť, aby sa tam dalo dostať aj s vozíkom... Ale inak ho pokladám za skvelého človeka, niekedy dáva veľmi dobré rady a je ochotný pomáhať... A nikdy som nemala pocit že by sa ľutoval alebo že by ľudia v jeho okolí boli náchylní na to aby ho ľutovali