Dnes ma tak napadlo, vie tu niekto posunkovú reč? využívate ju? ako kde ste sa ju učili? a hlavná otázka čo ma napadla je že či sa posunková reč učí ťažšie ako bežné cudzie jazyky čo vy na to?
inak, spomínam si že kedysi ked som chodeu na strednú busom, tak chodievali v tom istom autobuse dvaja (pravdepodobne manželia) ktorý vždy celú cestu komunikovali posunkovou "rečou" a vačšinou tak gestikulovali že to vyzeralo na poriadnu hádku, no boli absolutne ticho iba penili a rozhadzovali hnátmi celí autobus sa ujebával a oni to vobec neregistrovali... toto sa opakovalo takmer každy den
@coleshepter takisto keby sa vsetci naucili po anglicky, mohli by sme sa dorozumiet..urcite sa lahsie pocuva ako keby sme mali sledovat ruky niekoho ineho
@piter09 ale posunky nepatria žiadnemu štátu, prečo by sme sa mali učiť práve po anglicky? ostatní by mohli protestovať, po SLOVENSKY by mal vedieť celý svet!
@coleshepter tak! napríklad takou činštinou hovori najviac ludí tá by mala nejaku "prioritu", nie hlupa anglina... ved to je nenormálne nechutne počuvať niekoho mlieť po anglicky...
@coleshepter áno len, vieš trošku som pozeral jedným okom google..a tam som našiel rozne písmena a pohyby rúk ako abecedu..len musí existovať nejaký posun ruky na celé slovo aby nemusel to ukazovať po písmenku..alebo som blbý a tomu nechápem
@amorko tak to je abeceda...aj ja som si minule svoju písmenovu abecedu vymyslela, ale v posunkovej reči máš celé súvislé posunky, neukazuješ po písmenkách, ak hej, tak jednu blbú vetu ukázať by trvalo celú večnosť, to je logické
@sitnxan a potom posunky sa javia ako najlepšia alternatíva
@coleshepter no veď práve ale našiel som teraz aj celé slová len zase vymyslieť posunku na miliony slov?? stále mi to nedáva zmysel ale aj tak ďakujem za pokus vysvetlenia
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
@bilancia tak ja si myslím že nejaké gesto rukou znamená to isté vo všetkých jazykoch
mozno trepem hovadiny
@sitnxan čínština je ale taká hatmatilka, neviem v tom hoňťoňťu rozoznať jednotivé slová, ťažšie ako anglina si myslím
ale toto som našiel a vieš ako poskladá celé slovo? po jednom písmene? :o
@sitnxan a potom posunky sa javia ako najlepšia alternatíva
posunkova rec je lahka-tazka a zabavna pre pocujucich