Mám problém v práci, konkrétne so zmluvou. Pracujem vo firme už polrok. Pracovnú zmluvu mám na 4 hodiny, ale pracujem na 8. Mám dôkazy. Taktiež na dochádzku sa zapisujem na celých osem. Môžem odísť aj bez výpovede?
aha, no ja by som asi pockala na vyplatu a dala im vypoved a povedala ze ak ti to nepodpisu tak smola, budes to riesit inak a aj nejaku kontrolu by si tam mohla poslat
@panakoja1 podla veku usudzujem, ze si mal zmluvu o vykonani briganickej praci a to je daco trosku ine ako pracovna zmluva.
@25tiger1 ak niekto pracuje nadcas, tak pokutu moze dostat nie len zamestnavatel ale aj zamestnanec. Tolko k tomu vyjadreniu, ze zakon porusuje zamestnavatel a ty nie. Porusujes ho aj ty a tak mozes byt teoreticky postihnutelna.
A teraz k rieseniu tvojho problemu. Podla zakona:
Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak:
a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.
Cize sama si zodpovedaj, ci nieco splnas. V tvojej situacii by som to spravil nasledovne. Kedze si pracovala nadcas (co si pracovala, kedze vykonavas pracu nad zakladny tyzdenny pracovny cas) a si tak aj zapisana pravdepodobne v knihe dochadzky a mozno mas aj ine dokazy, tak s odvolanim na ustanovenie podla pismena "b)" mozes povedat, ze ti nevyplatil mzdu za pracu nadcas (predpokladam, ze ti zaplatil len za odpracovane hodiny bez zakonneho navysenia sadzby pri praci nadcas) a preto okamzite ukoncujes pracovny pomer. Myslim, ze ak das na stol zamestnavatelovi takto ukoncenie pracovneho pomeru, tak si bude vedomy pripadnych dalsich nasledkov (nahlasenie na Inspektorate prace, pokuta od inspektoratu a pripadny sudny spor o nahradu mzdy), tak bude ochotny raz dva pristupit aj k dohode o ukonceni pracovneho pomeru. Samozrejme koniec bude zalezat na tebe.
@10 ak plati to co si napisala vyssie, ze robis dvojnasobok casu z toho co mas na zmluve, tak ti logicky plati malo, 2x240€=480€ + ako som spminal za pracu nadcas sa davaju priplatky tusim vo vyske 25% alebo nahradne volno (zalezi od dohody) cize ak si robila cez den navyse 4 hodiny, tak mas dostat za tie hodny navyse klasicku hodinovu sadzbu + 25%. Cize ti dlzi prachy
@semhamforas viem že aj môžem dať výpoveď s lehotou mesiac, čo by som vydržala, a ak by na to nepristúpila, budem sa vyhrážať že ich dám na inšpektorát.....otázka......výpoveď musí podpísať majiteľ firmy alebo môže aj jej podriadená (vedúca prevádzky)??
@25tiger1 nie sa im vyhrazat inspektoratom prace. Ked sa niekomu vyhrazas a tlacis na niekoho, tak to dobre nie je a okrem toho, ze by si odisla v zlom, co nikdy nevies kedy koho budes potrebovat, tak by sa ti to mohlo vratit aj inak. Daj len vypoved, t.j. oznamenie o okamzitom skoncenií pracovneho pomeru podla toho paragrafu s tym, ze ti nevyplatili mzdu a vo vypovedi to specifikuj co tym myslis (pracu za nadcas) a to je vsetko. Pripadne navrhni, ze si este neklonena dohode o skonceni pracovneho pomeru. Pokial ide o oznamenie o okamzitom skonceni pracovneho pomeru, tak to je jednostranny pravny ukon a nikto ti ho podpisovat nemusi, kedze nejde o ziadnu dohodu. Musis to zamestnavatelovi len dorucit. Preto by som to ja osobne dorucil prostrednictvom posty a to cez dorucenie do vlastnych ruk aby sa ti vratila dorucenka a ty si tak mala potvrdenie o tom, ze si skoncila pracovny pomer.
Dalsia moznost je jednoducho pprestat chodit do prace. V principe sa zamestnavatelovi nebude chciet s tebou sudit kvoli tomu, ze si prestala chodit do prace. Len to ti potom nevyplati prachy co ti dava "na ruku" ale tak to je riziko takejto prace "na divoko"
@25tiger1 ved to pocitat nemusis, hadam to od nich nechces vyplacat teraz zbytocne si to nekomplikuj a napis si to co najjednocuchsie tak, ako som ti napisal vyssie. Koľko by ti mali platiť, to ti písať nebudem z viac dôvodov:
1. neviem ake su tvoje pomery, ci si uplatnujes nezdanitelnu cast zakladu dane, ci mas deti atd.
2. neviem ani kolko hodin si odpracovala a v ake dni to bolo (soboty, nedele, nocne atd.)
3. neviem aku mas pracovnu zmluvu (v pracovnej/kolektivnej zmluve mozes mat dohodnute vyhodnejsie podmienky ako su v zakonniku prace)
4. aj keby som to vedel, dost pravdepodobne by som spravil chybu lebo nie som personalista a som v tychto veciach len amater-nadsenec
5. nepride mi fer aby si sa snazila teraz kyvat so svojim zamestnavatelom. On ti dava cast mzdy "na cierno" s cim si ty suhlasila a cestne je si teraz nenarokovat spat to, co ti podla ustnej dohody nepatri. Ak tam nevydrzis tak oznam okamzite skoncenie pracovneho pomeru, nech sa nescvoknes a tym to ber, ze ste vyrovnani.
@vsakpredsajaa nesúhlasila......nikdy som s tým nesúhlasila......lenže v tejto firme som musela zostať, pretože nikto tam nechce byť, všetci nový odchádzajú........mala som už odísť skôr.......
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
@25tiger1 ak niekto pracuje nadcas, tak pokutu moze dostat nie len zamestnavatel ale aj zamestnanec. Tolko k tomu vyjadreniu, ze zakon porusuje zamestnavatel a ty nie. Porusujes ho aj ty a tak mozes byt teoreticky postihnutelna.
A teraz k rieseniu tvojho problemu. Podla zakona:
Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak:
a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,
b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti,
c) je bezprostredne ohrozený jeho život alebo zdravie.
Cize sama si zodpovedaj, ci nieco splnas. V tvojej situacii by som to spravil nasledovne. Kedze si pracovala nadcas (co si pracovala, kedze vykonavas pracu nad zakladny tyzdenny pracovny cas) a si tak aj zapisana pravdepodobne v knihe dochadzky a mozno mas aj ine dokazy, tak s odvolanim na ustanovenie podla pismena "b)" mozes povedat, ze ti nevyplatil mzdu za pracu nadcas (predpokladam, ze ti zaplatil len za odpracovane hodiny bez zakonneho navysenia sadzby pri praci nadcas) a preto okamzite ukoncujes pracovny pomer. Myslim, ze ak das na stol zamestnavatelovi takto ukoncenie pracovneho pomeru, tak si bude vedomy pripadnych dalsich nasledkov (nahlasenie na Inspektorate prace, pokuta od inspektoratu a pripadny sudny spor o nahradu mzdy), tak bude ochotny raz dva pristupit aj k dohode o ukonceni pracovneho pomeru. Samozrejme koniec bude zalezat na tebe.
Dalsia moznost je jednoducho pprestat chodit do prace. V principe sa zamestnavatelovi nebude chciet s tebou sudit kvoli tomu, ze si prestala chodit do prace. Len to ti potom nevyplati prachy co ti dava "na ruku" ale tak to je riziko takejto prace "na divoko"
1. neviem ake su tvoje pomery, ci si uplatnujes nezdanitelnu cast zakladu dane, ci mas deti atd.
2. neviem ani kolko hodin si odpracovala a v ake dni to bolo (soboty, nedele, nocne atd.)
3. neviem aku mas pracovnu zmluvu (v pracovnej/kolektivnej zmluve mozes mat dohodnute vyhodnejsie podmienky ako su v zakonniku prace)
4. aj keby som to vedel, dost pravdepodobne by som spravil chybu lebo nie som personalista a som v tychto veciach len amater-nadsenec
5. nepride mi fer aby si sa snazila teraz kyvat so svojim zamestnavatelom. On ti dava cast mzdy "na cierno" s cim si ty suhlasila a cestne je si teraz nenarokovat spat to, co ti podla ustnej dohody nepatri. Ak tam nevydrzis tak oznam okamzite skoncenie pracovneho pomeru, nech sa nescvoknes a tym to ber, ze ste vyrovnani.