Mam problem v praci mi nemozu dat TPP tak sa rozhodli, ze ma daju brigadne, ale plat budem mat ako pri TPP a ževraj si musim vsetky odvody platit sam takze to co pozadujem v cistom budem mat. Da sa to vobec takto riesit? Poradte cokolvek co sa tohto tyka.
fuuuha tak o takomto riešení som teda ešte nepočul nikdy... lebo vlastne sa berieš potom ako nezamestnaný nie ? brigáda sa nemože rátať ako normálna práca... a neivem či to nebude treba nejako riešiť s úradom práce a tie odvody a všetko tiež zvláštne...
@3 a preco ti to neplati zamestnavatel? zajdi do socialnej poistovni a skus si to vybavit. toto si myslim je cisty ojeb ako na tebe usetrit. takze zajdi na socialku popytaj sa tam. a potom neviem ci su dake sektory ktore sa zaujimaju ohladom tejto veci. skus s pohladat na nete daco.
@4 nie pozri ta firma (dost znama viac nez si myslis) ma nemoze zobrat z toho dovodu, ze sa v januari bude zlucovat s inou jej rovnakou takze pribudnu novy zamestnanci. Ja tomu tiez nechapem preco to po mne chcu ale ja si budem odvadzat iba svoje odvody nie tie co ma zamestnavatel na svojom triku iba cisto zamestnanecke.
Uplne normalny priebeh u sukromnika.Za brigadnika sa platia mensie odvody,cize je to pre zamestnavatela vyhodnejsie.Aj ja som tak uz robila,ale nemusela som si nic sama platit.Samozrejme ak ti ide o zapocet rokov do dochodku a z toho vyplivajuca mzda(penzia)je to pre teba dost nevyhodne.Aky dovod ti udal zamestnavatel,preco nemozes robit na TPP?
@5 aj tak tomu nechapem. Lebo ked si to tak zoberem, tak ci sa zlucuju alebo nie tak to ma odvazdat zamestnavatel. kopa krat sa stalo, ze o tom zamestnanec ani nevedel, ze mu tie ovody neodvadza.
A zmluvu mas aku? mas to tam napisane, ze tieto odvody si odvazdas sam? Ak nie tak .... je to na zamyslenie. Ak ano, tak si s tym suhlasil. Skus sa popytat neviem ako sa take organizacie volaju. ci je to normalne alebo ako. I ked aj ja som si msuel sam zo svojich platit raz socialne odvody ale to len na jeden den. ale aj tak.
@7 este zmluvu nemam a preto si to zistujem nechcem sa ojebat natom...ale ta spolocnost ma nema preco oklamat bo som chcel odist, ale nechcu ma pustit tak to vyriesili takto bo ma chceli nechat brigadne ze 70 na hodinu iba...ale ja som povedal ak mi nedate tolko kolko chcem idem prec...ja fakt neviem co dalej hmmm
@8 nepracujes na zmluve ... to je mi podozrive si teda na dohode ako v skusobnej lehote? ak ano pochopil by som. Ak nemas zmluvu, nemas ziadnu dodhodu, nie si brigadnik. to ako keby si tam bol na cierno. takto ta okradaju. neviem ci je to tka. ale zamestnavatel ti urcitou ciastkou priplaca aj na tie odvody ale to som si nie isty.
A platiti si dane to si myslel ako mesacne? lebo to je hluspot uz potom :/ idem si to omrknut ako to je.
pozeral som to a mozu ti to spravit. odvody cize 13,4% a zamestnavatel zasa zaplati 35 percent ci ako to je .... cize ti musia dat potom o tie odvody ako keby vysii plat ci ako to je. neviem len tak som to pozrel, takze moze sa toto stat, ze zamestnanec si bude platiti svoje odovdy. Ale platil by si len v tedy ked by mal aj vyssiu mzdu. A preto to aj tka spravili. pytal si si tolko. dobre pripustili to. ale budes si platiti to a to sam. takze asi tak.
@1 šak odvody do sociálnej a zdravotnej poisťovne... tie platí každý, len s tým, že brigádnikom to odvádza zamestnávateľ. aspoň tak sa mi zdá.
a myslím, že by si mal byť rád, že ti ponúkli takú možnosť - zmluva ako brigádnik & plat ako tpp... lebo keď máš na zmluve brigádnik, tým pádom si môžeš uplatniť aj to nezdanenie mzdy, a tie odvody, to je len jedno mínus.
iba z pohľadu zamestnávateľa mi to príde ako dosť čudné riešenie.
@12 neviem nie som si isty ci odovdy do socialnej poistovni plati zamestnavatel brigadnikovi. Tam je len hruba mzda a cista mzda. Lebo je len brigadnik. ale tiez to neviem na 100% ci to tak je preto sa nebduem ani hadat
@12 este raz urobili to preto lebo vedenie zakazalo brat novych ludi do TPP lebo od januara sa budu zlucovat s inou firmou a pride im plno zamestnancov takze iba o toto ide o nic viac.
@16 by ma zaujímalo, čím je tá pozícia, na ktorú ťa potrebujú, taká špecifická, že nikto z toho množstva ľudí, čo prídu po zlúčení firiem, ťa tam nebude schopný nahradiť.
a tiež si myslím, že keby si to bol len a len ty, čo na tom mieste môžeš byť, a oni by ťa fakt tak potrebovali, prečo by ťa už potom neprijali normálne na tpp? sorry, ale niečo mi tam fakt nesedí.
@17 uhadla si, nikto z nich ma nemoze nahradit je to specificka funkcia. Ja neviem do kedy ti to mam vysvetlovat. Idu za zlucovat dve firmy hej? Si v obraze zatial? A pride vela zamestnancov s tym, ze niektorych aj vyrazia a do novembra vobec nevedia ako to bude tak preto mi nechcu davat TPP ale riesit to takto a od novembra ak vsetko prebehne hladko a najvyssi povolia prijmanie novych zamestnancov do TPP tak mi ho daju A to, ze sa ti nieco nezda je tvoj problem mne sa to pozdava, ze sa ma nechcu vzdat
@18 tak kde je problém? majú miesto, na ktoré môžu prijať jedine teba, lebo ty si vyvolený, a keď to tak je, tak to podľa všetkého musí uznať aj big boss. a čo tu teda vlastne riešiš, keď od novembra budeš mať tpp?
takže : za brigádnika zamestnávateľ odvádza soc.poisť. len 0,08% z HM (hrubá mzda)do garančného fondu a 19% daň z príjmu. Suma očistená od týchto odvodov je čistá mzda, ktorú vyplatia brigádnikovy. Za brigádnika firma iné odvody NEODVÁDZA!!! (Čiže ťa zavádzajú, že si budeš hradiť len tých 12% z HM a oni 38%, jedine, že by ti tých 38% dali navyše k ČM do ruky a ty by si si ich sám odviedol). Ak chceš byť zdravotne, nemocensky a dôchodkovo poistený musíš sa prihlásiť ako samoplátca do zdrav. a soc. poisťovne. A to ťa vyjde ZDRAVOTNÉ : 1134,- + socálna poisť. 2686,- (ale z toho je 352,- nepovinné/dobrovoľné nemocenské. Tak si zrátaj, či sa ti to oplatí. Ale ked ta v januári prijmu na TPP tak asi ano.
@19 pozri asi zjavne nevidis do celeho problemu....big boss to uznat nemoze teda uznal to, ale momentalne big boss nevie ako natom budu nechapes alebo co? s poctom zamestnancov a kolkych prepustia a podobne. Mozu prijat aj niekoho ineho, ale naco ked maju mna Pozri ked nevies o aku firmu ide tak to uz neries prosim ta...ja som chcel radu teda ak nevies citat co som napisal hore pre teba specialne to zopakujem cize preitaj si @0
@20 boze na nebesiach za co ma trestas ja som povedal, ze iba svoje si budem z hrubej mzdy odvadzat boze nie odvody ktroe ma platit zamestnavatel o tych 38% sa vobec nebavim nepochopil si zrejme co som chcel ale i tak dik
jedine rozumne vysvetlenie je kvoli odvodom. Nie si nahoou este student? V tom pripade vsetko za teba plati stat, pokial viem,tak dans a palti az z toho co zarobis brigadne naviac ako minimalna mzda.
Pri TPP je cele bremeno na zamestnavatelovi,pri brigade myslim nema s tebou nic spolocne.
@22 oni za teba odvedú 38% ? a to je aká zmluva? takú teda nepoznám. ty im das za seba tých 12% a oni odvedú 50% z HM ? to je ale potom normalna pracovná zmluva, v ktorej chcu ušetrit platby za tvoje odvody. za brigádnika nikto nebude platit 38% odvody. NIKTO. Lebo z o dohody o vykonaní práce tak nemusí robiť(a ani by nemohol, lebo nemá z tebou uzavretú prac.zmluvu)
Chcem ta este upozornit, ze podla zakona nemas ako brigadnik pravo na platenu dovolenku a v pripade PN ti bude vyplatene len minimalne plnenie ( ak si teda platis nemocenske poistenie )
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Mohol by si pracovat na dohodu ale to sa ti nevyplati to by bolo dobre akurad tak pre studentov.
A preco ti nemozu dat trvaly pracovny pomer?
inak mozno nemam pravdu. ale nedje mi do hlavy ako si mozes platiti vsetky odvody ked nie si zivnostnik.
A zmluvu mas aku? mas to tam napisane, ze tieto odvody si odvazdas sam? Ak nie tak .... je to na zamyslenie. Ak ano, tak si s tym suhlasil. Skus sa popytat neviem ako sa take organizacie volaju. ci je to normalne alebo ako. I ked aj ja som si msuel sam zo svojich platit raz socialne odvody ale to len na jeden den. ale aj tak.
A platiti si dane to si myslel ako mesacne? lebo to je hluspot uz potom :/ idem si to omrknut ako to je.
» www.sulik.sk/media/ministers...
je to stary clanok ale precitaj si ho. ja som ho necital cely len som tak premrkol ocamy
@9 teraz cez leto som ako brigadnik student.
@10 dik pozriem to
a myslím, že by si mal byť rád, že ti ponúkli takú možnosť - zmluva ako brigádnik & plat ako tpp... lebo keď máš na zmluve brigádnik, tým pádom si môžeš uplatniť aj to nezdanenie mzdy, a tie odvody, to je len jedno mínus.
iba z pohľadu zamestnávateľa mi to príde ako dosť čudné riešenie.
a tiež si myslím, že keby si to bol len a len ty, čo na tom mieste môžeš byť, a oni by ťa fakt tak potrebovali, prečo by ťa už potom neprijali normálne na tpp? sorry, ale niečo mi tam fakt nesedí.
Pri TPP je cele bremeno na zamestnavatelovi,pri brigade myslim nema s tebou nic spolocne.
@25 ok nepochopili sme sa uz som to aj tak vyriesil