Chcela by som sa pozastaviť nad jednou témou, ktorá je veľmi aktuálna a veľa ľudí ju teraz rozoberá. RASIZMUS. Chcela by som sa zamierať na "diskriminovanie" našich slovenských Rómov.
Sú ľudia, ktorí Rómov obraňujú. Samozrejme, nehádžme vše
takto môže vravieť len ten, čo v živote nebýval s cigánom na jednej ulici. ja som chodila s takými do školy, a myslím, že keby ťa každý druhý deň zbili, lebo si "gadžo", tak potom by si si o tom myslel svoje. ani ja som ich neodsudzovala, pokým som nevedela akí naozaj sú. nevravím na tých, čo pracujú. na začiatku som uviedla, že nehádžem všetkých do jedného vreca
zabeus sorry.. ale ona mala na mysli to ako s ak nim štát správa! aké výhody im poskytuje.. zober si Luník napríklad.. akože tiež si myslím, že nie su normálni! a hovor si čo chceš! ale jedneho slušného Roma máš na 10 debilov! Tiež som antirasistka! nepáči s ami násilie voči nim a snažím sa zapájať do antirasisitických činností a podporujem to kupami roznych propagačných výrobkov ale predvčerom som išla s priatelom po ulici a dobehol k nám malý havko.. Bol riadne vychudnutý a proste evidente chcel ísť s nami a ťahal sa za priatelovým psom. Ked vtom spoza rohu vybehol nejaký malý čierny kokot.. asi 10 ročný a začal totálne vrieskať na toho psa.. Pričom kričal na priatela že mu do rána zabije psa.. a ak je Ufogirl dementny obmedzeny clovek. Tak ty si slepý
ďakujem za podporu a súhlasím s Mixelle. oni NIE sú v poriadku. tie decká za to nemôžu, ale rodičia majú rozum. keď sú rovnakí ako my, prečo sa k nim správeme ináč? prečo ich všade pardonujeme atď?
Súhlas s príspevkom č.9. Ide o výhody ktoré dostávajú. Kto z nás dostal byty? Nikto, len oni, a za rok boli rozmlátené a zasraté, ale oni im dali ďalšie.
Taktiež sa nedá argumentovať tým, že "tie deti nemôžu za to kde sa narodili". Podľa rovnakej ideológie by sme nemali odsudzovať vrahov za ich činy, pretože "boli zle vychovaní", čo je hlúposť...
každý človek má hádam vlastný rozum a má vedieť kde je hranica. "sú rovnakí" všade vidíte plagáty, dokonca aj u nás v škole taký visí. ale predsa sa k nim správeme ináč. tak ako sa píše v príspevku č.11...
Presne, nie len to tým prostredím, kde vyrastajú. Oni sú proste naučený, že štát im dá všetko.
Poznám romske deti, ktoré vyrastajú v detskom domove a majú také podmienky, aby sa mohli učiť, rozvíjať, aké nemá hádam nikdo z nás a predsa sa neučia, nechce sa im pracovať a podobne.
Samozrejme, sú aj výnimky, ale tých je žial veľmi málo.
weeman- ale u niektorích vrahoch to je príčinou...
resp. nie zlá výchova, ale zanedbanie výchovy...
ufo- máš pravdu, ale myslíš že by sa to vyriešilo keby im štát neprispieval na nič? veď by sa mohli búriť, nadávať a robiť výtržnosti(čo aj teraz robia, ale aspoň niektorí na svojich majetkoch)...asi by sa k nim mali posielať vyučení ľudia, čo by ich aspoň dačo spoločenské naučili...
Nevravím, že nie, ale sú to dospelí ľudia, ktorí sú pri zmysloch, preto si musia niesť zodpovednosť za to čo robia. Akokoľvek zle ťa vychovajú, vieš čo robíš.
Nech sa búria, tak ich treba skrotiť! Tak či tak furt len kradnú a lúpia.
A kto zaplatí tých vyučených ľudí aby sa tam trtkali s tak nízkou formou života, ktorá má skoro nulovú nádej na "naučenie sa niečoho"? Všetci ostatní... Keby to aspoň k niečomu viedlo, ale tí ľudia na to serú, nechce sa im nič robiť, a to už nepomôže nič...
chaotickitt: nie oni sa nebúria len na svojich majetkoch... a nemajú majetky, to je všetko od štátu. myslím, že v školách sú vyučení ludia a prd to pomáha... naším učkám do ksichtu vykričali, že sú piče a či im ho nechcú vyfajčiť. mno a čo by sa vyriešilo tým, že im štát na nič neprispie? mno asi nič, máš pravdu. ale možno by im niektorým svitlo a zistili by, že majú ruky a vedia pracovať
a ja poznám takých romov čo sa mi vyhrážali, že ma zabijú, takých, čo nám dlžia šesť tisíc, takých, čo šikanujú decká v okolí, a takých, ktorí, je jedno, že majú vši a smrdia a žerú psov
ufo- to že vedia pracovať by mohli vedieť už teraz...ale nechce sa im, to je pravda...lenže- ty by si takého róma prijala do zamestnania? keby vyzeral špinavo a otrhano? a pritom to môže byť seriózny človek, čo chce uživiť rodinu...aj minule dávali v správach nejaký prípad diskriminácie rómov...
Bohuzial, je to podla mna jeden velky zacarovany kruh, pretoze deti su take, lebo su taki ich rodicia, ti lebo boli taki ich rodicia atd atd atd... vychova...
neviem co by bolo riesenie prestat im na vsetko prispievat, viem si predstavit, ako by sa cely lunik zdvihol a isiel proste rabovat, lebo je to jednoduchsie...
mohli by zasa zacat kocovat, ako to bolo pred tym, nez boli donuteni usadit sa...
nevravím, že musia pracovať v banke... sú aj iné práce. stavby, sklady, proste manuálna práca. a hádam by si s toho socialneho prispevku odložil kúpil si poriadne šaty a umyl by sa...ale to by som vela chcela...
je pravda príspevok č.21, začarovaný kruh....ale niekde by sa predsa len malo seknúť...a kočovanie??? nie to nepripadá do úvahy. a luník nerabuje už teraz?
nie, vacsina romov nie je takych, len to je na ludoch prirodzene, ze vidia vzdy to co chcu vidiet...
co sa tyka samotnych problemov romov, dokonale sa na nich ukazuje katastrofalny system socializmu - su zavisli od systemu,ktory ludom aj napriek ich nevzdelanosti dal pracu. v tom je ten problem - vo vzdelanosti, a vo vychove. nevzdelany rodic zavisly na alkohole a cigaretach (ktore ohlupuju a prirodzene vyplyvaju z chudoby a nevzdelanosti) pravdepodone nikdy nevychova zo svojich deti buduci vykvet naroda - to je chyba tohto statu. musi ich PRINUTIT, aby tie decka do skoly chodili.v madarsku zaviedli skvely system, internatne skoly. medzi deckami podniecuju sutazivost a snahu prekonat ostatnych a tak sa tie deti snazia. a je to vidno, madari nemaju take problemy ako tato blba krajina
dalej by sa mal zmenit postoj k romom ako takym...mozno by v niektorych pripadoch pomohla pozitivna diskriminacia, exisuju uspesne riklady zo zahranicia (napr. USA a jej vztah k afroamerickej populacii). ak by vznikla ista sirsia vrstva romskej inteligencie, mohla by ostatnym romom davat priklad a viest medzi nimi osvet. koniec koncov, ked sa formoala v 40. rokoch 19. storocia slovenska inteligencia, boli slovaci tiez povazovani za obycajnu zberbu
a nakoniec, nechapem, ako moze vlada takto prehliadat tento problem, ktory by mal byt prioritou a venovat sa blbostiam typu tlacovy zakon alebo stari slovaci...ale co cakat od vlady, kde su fasisti a komunisti v jednej koalicii?
Samozrejme, ze stat nemoze podporovat ludi, ktori sa nechcu stat normalnymi clenmi spolocnosti a je jedno, ci su to Cigani alebo hocikto iny..
Ale ked stat povie, ze bude prave takyto, zacnu sa Cigani stazovat, aki su chudacikovia diskriminovani, lebo nemozu vyzierat stat a nic nerobit ako kedysi..
A este tu k nam pridu nejaki debilkovia z unie, co o tom vedia hovno a budu nas tu oznacovat za rasistov.. Akoze toto je uz fakt moc..
Azel má konečne ten správny názor na tento svet, ktorý vyžierajú romovia. nič sa im nemá dávať, aj tak všetko len zneužijú...chudačikovia sú tí ludia, kotrí poctivo robia a musia popritom čuchať tých smradov každý deň na ulici... idete si len kúpiť niečo a musíte popri nich prejsť...(samozrejme, ak nechcete ísť cez kamčatku)
Ale toto nie je problem ciganov. Keby ich komunisticke kurvy nechali zit si kocovnym zivotom, vsetko by bolo ok. Ved boli s nimi nejake problemy? Nie. Potom boli za socializmu nuteni usadit sa a uz to zacalo.
A inak je jedno ci ide o cigana alebo nie, clovek co nepracuje a vyziera stat je obycajny kokot.
Mixelle ja som videl belocha mlatit psa a nie len nanho kricat - kedy uz pochopite ze je to tym ze sme ludia a nie tym ze je niekto cierny alebo biely? Je mi z vas zle..
myslím že náš štát by sa mal konečne zobudiť, ved to slovensko dosial tvrdo spalo... a urobiť niečo. Mali by dať vačší doraz na vzdelanie najma detí ale aj dospelych a nie dať im zadarmo domy nech si ich zničia a podobne.
4 Zabeus: Mne je zle z teba ty nechápavá bezvýznamná baktéria. Nechápeš, že nejde o farbu pleti? Mne je jedno, že sú tmaví, nech sú aj ružoví. Ale je to skupina ľudí ktorá je neuveriteľne primitívna. Samozrejme česť výnimkam, ktorých je žalostne málo.
ja mám náhodou kamaráta cigána, a jedného aj černocha...a sú to slušní ľudia s ktorými je haluz,samozrejme že ani ja nemám rád tu druhú skupinu cigánov, ale tiež proti nej nič nemám, každý má právo žiť si po svojom...
mno tak po prvé: Amrafel, myslím, že týmto veciam sa rozumiem dosť, lebo žijem na ulici s takýmito ľuďmi, dokonca su moji susedia. a žily si rezať nevieniť, bola to dosť trápna poznámka...
ďalej, cigáni sú naozaj primitívny a je jedno akej farby majú pleť... myslím, že to väčšine ľudí vôbec nevadí...ide o správanie a život tích ľudí....a ten je strašne primitívny a netreba ich preto ospravedlňovať....
4 Blink182fan: V poriadku, nech si žijú ako chcú, nech sa ak požerú navzájom v tých jaskyniach, mne je to jedno, ale nech nevykorisťujú ľudí, ktorí pracujú! Za to, že pýtajú stále peniaze za nič ich nenávidím.
Mne sa chce grcat z ludi, co nemaju co povedat k teme a miesto toho zacnu riesit gramatiku. Uvedomte si, ze to je len nejaky subor pravidiel, ako sa ma pisat nejake slovo, pritom ked ho napisete uplne inak, stale je porozumitelne (az na vynimky typu vyr-vir a podobne), tak naco sa kvoli tomu rozculovat a vobec to nejako riesit. Gramatika je podla mojho skromneho a samozrejme nie smerodajneho nazoru kokotina, dovolim si pritom povedat, ze ja ju ovladam na viac nez dostatocnej urovni. To ze niekde vynecham ciaru alebo spravim inu chybu, nie je moja ubohost, dementnost, nevedomost, jebnutost alebo cokolvek pod neovladanim gramatiky chapete, je to len moja lenivost.
A trochu odbocim aj k teme: ciganov dat do rezervacii ako indianov, a romovia nech slobodne ziju
Vážení ja žasnem vy ste tu hádam objavili Ameriku no to ma podrž kto vie možno tu začnete rozoberať aj Židákov. Amrafel sústavné sračky. Mixelle spamätaj sa. P.S. Gooooood Night Left Side.
@ufogirl Ale nevieš že oni po sebe upratuju? Vždy keď im po polroku nejde otvoriť dvere tak sú tam zrejme nahromadenéí odpadký a to všetko potom tie špiny zapália...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Predstav si ze sa narodis v romskej osade, asi tazko z teba bude inzinier s takym vychovanim..
Je to proste tak a neni dovod to odsudzovat.
Ako keby ziadny beloch nerobil to, co oni.
Ak pracujuci rom = scifi
tak ufogirl = dementny obmedzeny clovek.
dohovoril som.
A zobud sa akurat ty.
A k pozitivnej diskriminacii sa radsej nevyjadrim...
Taktiež sa nedá argumentovať tým, že "tie deti nemôžu za to kde sa narodili". Podľa rovnakej ideológie by sme nemali odsudzovať vrahov za ich činy, pretože "boli zle vychovaní", čo je hlúposť...
Poznám romske deti, ktoré vyrastajú v detskom domove a majú také podmienky, aby sa mohli učiť, rozvíjať, aké nemá hádam nikdo z nás a predsa sa neučia, nechce sa im pracovať a podobne.
Samozrejme, sú aj výnimky, ale tých je žial veľmi málo.
resp. nie zlá výchova, ale zanedbanie výchovy...
ufo- máš pravdu, ale myslíš že by sa to vyriešilo keby im štát neprispieval na nič? veď by sa mohli búriť, nadávať a robiť výtržnosti(čo aj teraz robia, ale aspoň niektorí na svojich majetkoch)...asi by sa k nim mali posielať vyučení ľudia, čo by ich aspoň dačo spoločenské naučili...
Nevravím, že nie, ale sú to dospelí ľudia, ktorí sú pri zmysloch, preto si musia niesť zodpovednosť za to čo robia. Akokoľvek zle ťa vychovajú, vieš čo robíš.
Nech sa búria, tak ich treba skrotiť! Tak či tak furt len kradnú a lúpia.
A kto zaplatí tých vyučených ľudí aby sa tam trtkali s tak nízkou formou života, ktorá má skoro nulovú nádej na "naučenie sa niečoho"? Všetci ostatní... Keby to aspoň k niečomu viedlo, ale tí ľudia na to serú, nechce sa im nič robiť, a to už nepomôže nič...
a ja poznám takých romov čo sa mi vyhrážali, že ma zabijú, takých, čo nám dlžia šesť tisíc, takých, čo šikanujú decká v okolí, a takých, ktorí, je jedno, že majú vši a smrdia a žerú psov
mno pozrite, je to normálne... rómsky dvor v Topoľčanoch
neviem co by bolo riesenie prestat im na vsetko prispievat, viem si predstavit, ako by sa cely lunik zdvihol a isiel proste rabovat, lebo je to jednoduchsie...
mohli by zasa zacat kocovat, ako to bolo pred tym, nez boli donuteni usadit sa...
je pravda príspevok č.21, začarovaný kruh....ale niekde by sa predsa len malo seknúť...a kočovanie??? nie to nepripadá do úvahy. a luník nerabuje už teraz?
nie, vacsina romov nie je takych, len to je na ludoch prirodzene, ze vidia vzdy to co chcu vidiet...
co sa tyka samotnych problemov romov, dokonale sa na nich ukazuje katastrofalny system socializmu - su zavisli od systemu,ktory ludom aj napriek ich nevzdelanosti dal pracu. v tom je ten problem - vo vzdelanosti, a vo vychove. nevzdelany rodic zavisly na alkohole a cigaretach (ktore ohlupuju a prirodzene vyplyvaju z chudoby a nevzdelanosti) pravdepodone nikdy nevychova zo svojich deti buduci vykvet naroda - to je chyba tohto statu. musi ich PRINUTIT, aby tie decka do skoly chodili.v madarsku zaviedli skvely system, internatne skoly. medzi deckami podniecuju sutazivost a snahu prekonat ostatnych a tak sa tie deti snazia. a je to vidno, madari nemaju take problemy ako tato blba krajina
dalej by sa mal zmenit postoj k romom ako takym...mozno by v niektorych pripadoch pomohla pozitivna diskriminacia, exisuju uspesne riklady zo zahranicia (napr. USA a jej vztah k afroamerickej populacii). ak by vznikla ista sirsia vrstva romskej inteligencie, mohla by ostatnym romom davat priklad a viest medzi nimi osvet. koniec koncov, ked sa formoala v 40. rokoch 19. storocia slovenska inteligencia, boli slovaci tiez povazovani za obycajnu zberbu
a nakoniec, nechapem, ako moze vlada takto prehliadat tento problem, ktory by mal byt prioritou a venovat sa blbostiam typu tlacovy zakon alebo stari slovaci...ale co cakat od vlady, kde su fasisti a komunisti v jednej koalicii?
Ale ked stat povie, ze bude prave takyto, zacnu sa Cigani stazovat, aki su chudacikovia diskriminovani, lebo nemozu vyzierat stat a nic nerobit ako kedysi..
A este tu k nam pridu nejaki debilkovia z unie, co o tom vedia hovno a budu nas tu oznacovat za rasistov.. Akoze toto je uz fakt moc..
A inak je jedno ci ide o cigana alebo nie, clovek co nepracuje a vyziera stat je obycajny kokot.
Skús si pozrieť nejaký sci-fi seriál-tam to máš vykreslené tak polopatisticky o čom sa tu diskutuje
Som rád že aspoň Tommyhot tu napísal kvôli čomu tu ten problém je.Za všetko môžu komunisti ktorí potláčali akúkoľvek formu slobody...
A tiež poznám fajn cigáňov ale väčšina čo som v živote stretol nestáli za veľa...
ďalej, cigáni sú naozaj primitívny a je jedno akej farby majú pleť... myslím, že to väčšine ľudí vôbec nevadí...ide o správanie a život tích ľudí....a ten je strašne primitívny a netreba ich preto ospravedlňovať....
a ten zvyšok nemusím ani ja...logika...
P.S ten kto podporuje cigánov je kokot
Mne sa chce grcat z ludi, co nemaju co povedat k teme a miesto toho zacnu riesit gramatiku. Uvedomte si, ze to je len nejaky subor pravidiel, ako sa ma pisat nejake slovo, pritom ked ho napisete uplne inak, stale je porozumitelne (az na vynimky typu vyr-vir a podobne), tak naco sa kvoli tomu rozculovat a vobec to nejako riesit. Gramatika je podla mojho skromneho a samozrejme nie smerodajneho nazoru kokotina, dovolim si pritom povedat, ze ja ju ovladam na viac nez dostatocnej urovni. To ze niekde vynecham ciaru alebo spravim inu chybu, nie je moja ubohost, dementnost, nevedomost, jebnutost alebo cokolvek pod neovladanim gramatiky chapete, je to len moja lenivost.
A trochu odbocim aj k teme: ciganov dat do rezervacii ako indianov, a romovia nech slobodne ziju
1. tri bodky by myslim mali byt len na konci vety
2. na koniec vety je pouzivana bodka
3. post skriptum by malo byt v takomto tvare: P.S.
4. medzi "ten" a "kto" ma byt ciara.
Tolko odo mna.