Raz sa so mnou jeden clovek hadal, ze pravopis nema suvis s inteligenciou cloveka. Avsak ja osobne si myslim, ze jeden scitany clovek by ho mal ovladat, a aj na zaklade neho si o tom cloveku spravim nazor. Zaujima ma, ako tie ,,chibi" vnimate vy.
Mne pravopis vadí, ale nie až tak ako tu niektorým... Kde sa majú ľudia naučiť pravopis, keď sa listy nepíšu, len sms a momentálne fičí internetový pokec bez diakritiky?
viem sem tam chyby "prekusnuť" lebo ich robím aj ja
@denca91 , podla mna diakritika nie je az taky problem.. tiez dokazem niektore prekusnut ako napr. vykend, lebo ten clovek si moze mysliet, ze vy ako predpona, aj ked kend nic neznamena ale obcas to kole oci....
nemám rada písanie bez diakritiky a občas mi aj ten nedodržaný pravopis dosť vadí, ale to len v prípade, že si chyby všimnem lebo inak som voči tomu dosť nevšímavá a sama robím chýb pri písaní až až
myslím si,že pravopis veľmi záleží na inteligencii človeka,teda sme v 21.storočí a chodíme do ZŠ,takže ovládať by ho mal každý,už dávno pominula bernolákovčina
tak napriklad ja som nestudoval ani zakladnu a ani strednu skolu sem na slovensku a som vobec rad ze mozem pisat po slovensky tak aby ktosi pochopil co vobec pisem ...
a urcite to nebude mat nic spolocne s inteligenciou
Vnímam to podobne, s určitou úrovňou inteligencie skrátka podľa mňa úplne prirodzene prichádza určitá minimálna úroveň pravopisu. Výnimky sú dysgrafici. A napríklad na písaní veľkých písmen vrámci komentov na nete až tak nebazírujem, ale hrubky, neschopnosť spodobovať, používať správne predložky a skloňovanie?
A úplne najviac ma iritujú prípady kedy ľudia konzistentne používajú zlé slovo len kvôli tomu že znie a píše sa podobne ako to ktoré chcú použiť, veci typu odcudzovanie/odsudzovanie (zlý príklad ale lepší ma nenapadne), tam už skrátka pravopis (chybný "spelling", takpovediac) úplne mení význam, a to je dosť trapas.
Neviem ako to vnímate vy ale mne je pravopis ukradnutý. Na pravopise si dám záležať iba pri úradných "papieroch" alebo pri komunikácií ktorá by mala byť trocha na úrovni.
inak píšem všetko zaradom aj s preklepmi... ja si to po sebe prečítať viem
Viac ma srdia neznalci dĺžňov a mäkčeňov... Lebo to je len úbohá lenivosť, pohodlnosť... ale pravopisné chyby sú CHYBY a človek je tvor omylný Zkade mám vedieť, ako napísať slovo typu... s niekor*m *... alebo.. ak**m*s*? (i/y doplň podľa svojho Ale kde dať dĺžeň a mäkčeň, to vie aj prvák... Tak ti dám otázku... o čo je iná chyba typu "chibi" od "clovek, hadal, suvis..." Takže, podľa môjho, je 100krát väčšia hanba nepoužívať diakritiku ako nejaké i/y
peteeer odkial mas vediet, ake y ci i tam dopnit ? no predsa to skoly a nie, kazdy prvak nevie , ako kde dat dlzen a makcen, podla teba je v poriadku, ked niekto napise keť ?? mas sice makcen, ale je to chybne.. niekto ti moze napisat s akímysi ľuďmi, a co, ked ma interpunkciu ? ale fakt, ze v slove su dve hrubice, to nijako nevylepsi..
tiez, ked pisem na papier, alebo na pocitaci nejaky oficialny list (to je jedno), tak pouzivam interpunkciu...
lenze ti lenivi ludia su v skutocnosti ti, ktori aj v tom liste maju tie icka a podobne zalezitosti zle... nie ti, ktori v nejakom chate nenapise makcen
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
viem sem tam chyby "prekusnuť" lebo ich robím aj ja
Ale toto nie- lubym ta alebo mOjqo thaak cO?!?
a nadpriemerne inteligentneho robit uplne tie najvacsie hrubky (kazdemu sa raz stane)
@denca91 , podla mna diakritika nie je az taky problem.. tiez dokazem niektore prekusnut ako napr. vykend, lebo ten clovek si moze mysliet, ze vy ako predpona, aj ked kend nic neznamena ale obcas to kole oci....
lubym ta, ale aj horsie som videla
@4 Ale toto s tým výkendom a vý ako predponou.. to by sme potom mali týždeň volať "kend" a nie "týždeň", nie ? (Čo by bolo inak.. lepšie .)
A chyby sa každému vyskytnúť môžu.
Ale keť niegdo pise takimto stilom, chapes
@turgon , dakujem za nazor
a urcite to nebude mat nic spolocne s inteligenciou
A úplne najviac ma iritujú prípady kedy ľudia konzistentne používajú zlé slovo len kvôli tomu že znie a píše sa podobne ako to ktoré chcú použiť, veci typu odcudzovanie/odsudzovanie (zlý príklad ale lepší ma nenapadne), tam už skrátka pravopis (chybný "spelling", takpovediac) úplne mení význam, a to je dosť trapas.
ale dosť mi to prekáža. hlavne chyby typu "tri krát", chlapcou, ypsilon v nominatíve plurálu vzoru chlap a podobne, toto vídam fakt strašne často.
a nielen na internete (ach)
inak píšem všetko zaradom aj s preklepmi... ja si to po sebe prečítať viem
tiez, ked pisem na papier, alebo na pocitaci nejaky oficialny list (to je jedno), tak pouzivam interpunkciu...
lenze ti lenivi ludia su v skutocnosti ti, ktori aj v tom liste maju tie icka a podobne zalezitosti zle... nie ti, ktori v nejakom chate nenapise makcen
Samozrejme že to súvisí s inteligenciou
a že "Zkade mám vedieť, ako napísať slovo typu... s niekor*m *... alebo.. ak**m*s*?"
ty si nechodil do školy alebo čo? a my ostatní to podla teba odkial vieme? O_o