ahojte a este by som chcela ohladom hotelovej ak. ze ako je to s praxou..ze sa deli na odbornu a ucebnu..tak tomu trosku nerozumiem..vela je tej praxe? je aj v prvom? a niekde som citala ze je aj cez prazdniny a tak..ako to je??
netuším jaké je toto rozdelenie, alena každej škole to máš inak, napríklad my sme mali aj v prvom ročníku prac, v júny týždeň, ale to sme len obsluhovali v našej jedálne..
potom v druhom ročníku dva týždne prax v hoteloch, v treťom 5 týždňov, aj v štvrtom pät..a v lete si musíš odrobiť 90 hodín praxe, teda aspoň u nás tá letná prax je asi najviac napiču
tak myslim že podla toho akká hotelka, teda kde tak na každej je to inak..kam chceš ísť?...napríklad my sme v prvom ročníku rpax nemali len raz do týždna sme mali také cvika kde sme varili a sami si to aj zjedli v dtňruhom rocniku sme tak isto mali raz do tyzdna tie cvika plus v prvm polroku 2 tyzdne suvislej praxe a v druhom polroku tiez...v tretom rocniku tak isto 2 a 2 tyzdne prvy a druhy polrok, plus nam pribudla vikendova prax to sme chodili na rozne akcie co usporaduvala skola a take..celkom zaujimave vecicky tam boli ..plus cez maturitny tyzden sme mali zas tyzden praxe ale to sme si stredisko nasli samy..ak si vies vybavit tak proste das len peciatku a tyzden mas volno ..v 4 rocniku tak isto ako v tretom..ale tie dva rocniky sme uz na tie dvojtyzdnove praxe chodili aj mimo mesta..do tatier, dva hotely v blave a vysne ruzbachya potom bezne prevadzky..takze tie praxe sa daju naozaj uzit ...a v 5 rocniku budeme mat len 2 tyzdne rpaxe na zaciatku roka a to je vsetko...a citala som tvoju predoslu temu..tak napriklad ja sa ucim anglinu a rustinu a bola som na 3 mesacnej praxi v taliansku...a na cyprus ti praveze treba len tu anglinu
Nemám síce hotelovku, ale mám kuchára s maturou, čiže denno denne som bola s hotelákmi, či už na nejakej spojenej hodine alebo na praxi či akcií... ale...To čo ty nazývaš "učebná prax" - je Teo-čko, čiže technológia obsluhy... Myslím že asi vieš čo to zahŕňa a ak nie tak si to môžeš "vygúúúgliť" Ale v podstate je to správne prestieranie, Francúzske, Anglické a neviem aké ešte spôsoby obsluhy... a veľa ďalšieho, aj ťažšieho.... "Vidličky nie sú všetko"... a ešte Tpp-čko (teraz už tuším len EPP) to je technológia prípravy pokrmov.... číže kopa blbostí, milión receptov, kopa celkov typu -Julien, Jardinier, Minestra, Risi-bisi.... o tom potom.... a tak dále a tak dále .. No a čo sa týka praxe ktorú nazývaš "odborná" je vlastne pre hotelákov len ... myslím prvé 2 roky len Prestieranie, debarasovanie, pulírovanie a spol. a tak čo sa týka jedální a akcií(svadby, plesy, oslavy,.... a z varenia sú to týždene 4 hodiny v nejakej učebnej kuchyňke s nejakým koktavým profesorom....) Najsamnajlepšia je prax v zahraničí ... ide sa v 3. ročníku od cca apríla-mája... až do krásneho októbra- novembra Sama si vyberieš niektoru z ponúkaných krajín... my sme mali Cyprus, Krétu, Rhodos... ,myslím, že už viac tam toho nebolo... a potom vo 4. ročníku môžeš ísť zas a znova na pol rôčika niekam do teplých krajín Najlepšie je že z hotelovky máš vlastne hneď kuchára s maturitou, čašníka resp. servírku s maturitou, máš tam aj to podnikanie aj ten "manažment". Takže sa vo svete nestratíš.... keď nebudeš chcieť robiť kuchára, čašníka, môžeš robiť niekde recepčnú... a keď budeš chcieť ísť ďalej študovať, s dobrými výsledkami nemáš problém... :
P.S. Dobre si ujasni čím sa vlastne chceš živiť.... lebo ak pôjdeš na hotelovku, tak na medicíne potom veľké šance nemáš .... (to bol príklad) hotelka je zameraná skôr na to podnikanie... ak chceš ísť potom na nejakú naozaj ťažšiu výšku... typu spomínanejak medicícina, biochémia a spol... tak z gympla máš väčšie šance... (to sú len tipy... neviem čo máš v pláne do života) Hlavne sa dobre rozhodni, ja som si vybrala kuchárčinu a nie podnikanie, a poviem ti pravdu, jediné čo NEĽUTUJEM je to že som mala samých chalanov v triede, (okrem čašníčok .. to už bola iná "skupina", čiže hodiny som mala väčšinou s chalanmi len), a teda nevymenila by som ani jedného z nich za žiadnu ženskú... Ale tak hotelovka to nebola... z tej máš velikánsky rozsah uplatnenia. Hlavne sa správne rozhodni
No a ešte som dodať k svojmu dlhočiznému komentáru, že budete chodiť podľa výsledkov aj na rôzne 2-3týždnové praxe Naši boli po hotelov v kúpeľoch a tak.... celé 2 týždne tvrdo dreli, dobre si zarobili, a do školy sa len doučili. Aspoň tak to bolo u nás na škole
@sheily a v piatom rocniku uz nieje prax? a inak ta letna 90 hodin to akoze cez letne prazdniny alebo pocas skoly? a tych 90 hodin iba v stvrtom rocniku? a inak dakujem
@sheily cize ak tomu dobre rozumiem, v prvom 1 tyzden, v druhom 2 tyzdne a cez prazdniny tych 90, v tretom 5 tyzdnov a tych 90, v stvrtom 5 tyzdnov plus 90 hodin, a v piatom nic..a tak tie zahranicne praxe su kedy?
lebo napr. ak idem na zahranicnu v tretom aj stvrtom tak tam som aj cez prazdniny kedy sa má robit tych 90hodin tak potom sa rata tych 90 hodin z toho co som v zahranici?
@olivamnam ano.. A este. V tretom aj stvrtomm sa raz do tyzdna neucimme, ale mame prax, napriklad ja kazdy utorok..
zahranicne praxe to mozes ist hocikeedy v priebehu roka, napriklad moje spoluziacky boli od decembra do aprila tusim, ale ratalo sa im len 90 hodin, ale neviem preco, je to picovina ked tam odoribili ovela viac, a tiez musia ist na letnu..
ak pojdes do zahranicia v lete, tak sa ti tiez bude ratat len tych 90, teda aspon u nas je to tak..
@sheily a inak ake znamky si mala na zakladnej skole na vysvedceni? monitor? a tak? lebo sestra sa tam tiez hlasila tento rok a mala na vysvedceni jednotky, dvojky a niekedy 1-2 trojky a nezobrali ju...
@sheily spravit spravila lenze koncila pod ciarou ani odvolanie nestacilo proste tak som prekvapena ze sa tam hlasia ziaci s takymi super znamkami lebo v N.Zamkoch tam beru aj trojkarov-stvorkarov
@karin28398 aha no tak to je mi ľúto, tak keď už majú zaplnené triedy nepríijmu ďalších a väčšinou je v triedach vyše 33 ľudí a sú tri triedy..no myslím že táto hotelka má dosť dobré meno preto sa tam aj hlásia dobrí žiaci, nuž neni hotelová ako hotelová, práve preto som nešla do zámkov aj keď to mám bližšie, lebo som chcela mať spolužiakov lepších ako je "dostatočný"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
netuším jaké je toto rozdelenie, alena každej škole to máš inak, napríklad my sme mali aj v prvom ročníku prac, v júny týždeň, ale to sme len obsluhovali v našej jedálne..
potom v druhom ročníku dva týždne prax v hoteloch, v treťom 5 týždňov, aj v štvrtom pät..a v lete si musíš odrobiť 90 hodín praxe, teda aspoň u nás tá letná prax je asi najviac napiču
P.S. Dobre si ujasni čím sa vlastne chceš živiť.... lebo ak pôjdeš na hotelovku, tak na medicíne potom veľké šance nemáš .... (to bol príklad) hotelka je zameraná skôr na to podnikanie... ak chceš ísť potom na nejakú naozaj ťažšiu výšku... typu spomínanejak medicícina, biochémia a spol... tak z gympla máš väčšie šance... (to sú len tipy... neviem čo máš v pláne do života) Hlavne sa dobre rozhodni, ja som si vybrala kuchárčinu a nie podnikanie, a poviem ti pravdu, jediné čo NEĽUTUJEM je to že som mala samých chalanov v triede, (okrem čašníčok .. to už bola iná "skupina", čiže hodiny som mala väčšinou s chalanmi len), a teda nevymenila by som ani jedného z nich za žiadnu ženskú... Ale tak hotelovka to nebola... z tej máš velikánsky rozsah uplatnenia. Hlavne sa správne rozhodni
¨letná prax je cez letné prázdniny, ale to si väčšina len dá potvrdiť pečiatkou v nejakom podniku a sedí doma a je to v druhom, tretom aj štvrtom
potom máš ešte zvlást praxe cez školský rok, to sú dalšie hodiny..
zahranicne praxe to mozes ist hocikeedy v priebehu roka, napriklad moje spoluziacky boli od decembra do aprila tusim, ale ratalo sa im len 90 hodin, ale neviem preco, je to picovina ked tam odoribili ovela viac, a tiez musia ist na letnu..
ak pojdes do zahranicia v lete, tak sa ti tiez bude ratat len tych 90, teda aspon u nas je to tak..
nespravila príjmačky?