Učili ste sa hrať sami? Bolo to ťažké? Ako dlho vám trvalo, kým ste sa naučili plynule striedať akordy? (myslím tak, že sa z toho dala vyrozumieť pesnička a dalo sa to celkom počúvať)
prvu piesen som sa naucil za pol hodinu, ale ja som mal 8rokov klavira predtym a odmalicka som sa motal okolo hudby, tak to zrejme priemerne bude trvat trosku dlhsie
začal som chodiť učitelovi na španielku a nebavilo ma to, tak som sa na to vykašlal (veľký chyba). Neskôr som sa k tomu vrátil a učil som sa sám z tabov, neskôr som chvíľu mal aj hodiny, kde som sa naučil základy a prstoklady a odnaučil zlozvyky. Nebolo to nejako ťažké, nejako to postupnu prišlo, už si nepamätám
učím sa sama a počúvať sa to dalo...neviem..ono ani teraz sa to niekedy nedá počúvať ale prvá pesnička, ktorú som sa naučila hrať bola od inekafe - mojich najlepších 15 rokov a to som sa učila asi 2 týždne
@magick55 asi tak 3 hodiny denne stravim pri gitare, ale to som si ju kupila len tento tyzden, uz viem asi 13 akordov naspamat, len striedat ich neviem plynule
prd dvoma rokmi som si kupila gitaru.. aktivne som hrala len chvilu, ale naucila som sa par songov a nebolo to nic zlozite.. myslim ze kurz alebo hodiny gitary su len pre tych ktori sa k tomu sami nevedia dokopat... inak sa to clovek nauci aj sam... obzvlast jednoduche to je ak uz hra na inom nastroji..
Ucil som sa sam. Z uplneho zaciatku sa to tazke moze zdat, no v momente, ked sa clovek nauci striedat aspon 4-5 zakladnych akordov (povedzme A, D, E, G, F), tak sa mu otvori kopa jednoduchych skladieb, ktore dokaze zahrat. A to ma dost "boostujuci" efekt na sebavedomie a chut pokracovat dalej. Teda minimalne tak to bolo v mojom pripade.
učila som sa sama tak na pol, lebo som chodila k súkromnému učiteľovi, ale popri tom som sa učila aj doma. a akordy som vedela rýchlo, do mesiaca všetky základné bez problémov premieňaať.
Sam sa ucim 2 roky ... striedat akordy to je nic. Prvu 4akordovku zahras plynule za par dni... su aj tazsie akordy ako len tie zakladne (zakladne/najlahsie su napr: c,d,g,emi,e,a..., tazsie su napriklad f,b,cmi,ami7,emi7 a este tona dalsich...ale vsetky su relativne lahke ked trenujes podstivo). Tazsie je, ucit sa vybrnkavat, ci uz brnkatkom, alebo prstami pripadne kombinovane... to uz vyzaduje vela vela cviku, trpezlivosti... a potom su tu aj take veci ako hudobna teoria ktora je velmi dolezita. Naucit sa rozoznavat intervaly, transcribing, frazovanie, rozne techniky atd... Ked ti staci len striedat par akordov niekde na opekacke, to sa naucis fakt, mozno za par tyzdnov... ak sa chces ale naucit skutocne hrat a rozumiet tomu co hras vyzaduje si to drinu a vela casu(ja osobne navstevujem rozne fora a stranky na ktorych sa ucim bez toho by som nebol tam kde som za tak kratky cas...takze to radim aj tebe ak mas vyssie ambicie)
@azodariana ee celkom nesuhlasim s tym, ze hodiny/ucitelia su len pre tich co sa nevedia dokopat. Ano, mozno ak sa bavime o "taborakovych" gitaristoch... ale ak chces rozumiet hudbe a byt dobra/y je velke + mat ucitela... alebo aspon sa napojit na nejaky edukativny kanal na internete a z neho cerpat ...pravda je, ze v dnesnej dobe existuju super moznosti aj na taketo "samostudium". Nevyhodou je len absencia individualneho pristupu... Ale verim tomu ze drviva vacsina gitaristov co mali/maju ucitela su ovela lepsi nez ti co sa ucia sami... cest vynimkam
@mightysheep uz som si zohnala knihu + pozeram videa na youtube. Neplanujem to vzdat. Chcem sa to poctivo naucit od základov, nie len rychlo pozerat tutorialy na zname pesnicky a potom zostat sklamana, ze mi to nejde. Mozes mi prosim hodit linky na nejake stranky?
hram uz 4 roky, zo zaciatku som chodil asi dva roky na hodiny, ale tam som sa učil len stupnice, stavba akordov.... odvtedy je to uz dva roky, čo sa učim sam, pozeral som videa na internete, zakladne akordy som sa naučil chytat za 3-4 dni potom barove to bolo trochu tažšie, zaleži co chceš hrat a na to sa hlavne sustredit lebo zbytocne budes trenovat sola od avenged sevenfold ked budes hrat len smatanovu alebo žbirku, všetko to je o treningu a pevnej voli, talent je len tretina uspechu.
@semirgerkan smatanova zrovna nie , ale ostatne slovenske klasicke pesnicky + par zahranicnych, co sa mi pacia Len nechcem ist na to sposobom, ze krvopotne sa budem ucit jednu pesnicku. Chcem sa naucit zaklady, aby mi uz hociaka (lahsia) skladba nerobila problem. Dufam, ze na to idem spravne
@mightysheep ono je jasne ze ak chce byt clovek macher v danom obore tak najvacsia pravdepodobnost ze toho dosiahne je, ked bude chodit na hodiny, alebo na konzervatorium.. ale ak ho to fakt bavi, trenuje a ma nejaky hudobny zaklad, zvladne to aj sam...
@lowinqa Tak tu sa naučíš brnknúť strunu a už vieš dve noty . Len brnkni iný tón než na klavíri. A potom sa to nauč ešte (vždy s iným) na ostatných ôsmych nástrojoch a môžeš to poskladať v kompe dosť zaujímavú pieseň .
@azodariana Tak ano, hlavne v dnesnej dobe internetu je clovek doma schopny naucit sa vela veci... kazdopadne na tuto temu by sa dalo diskutovat do rana
Ja som sa to naučil sám popri kamošoch, ktorý sú gitaristi... Akordi sa učia v podstate celkom rýchlo__horšie je vybrnkávanie jednotlivých tóvov... Ale myslím že záleží aj na gitare___mne osobne sa nehrá dobre na tých s nilónovými strunami...Takže tak: P
Chodil som na gitaru len chvíľu, nebavilo ma to a učil som sa potom čisto sám, hral som celé dni, kým som si nezvykol na bolesť, a učil som sa pomerne rýchlo, vždy ma totiž bavilo sa učiť všetko sám, teraz už žiaľ nie je čas cvičiť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
prvu piesen som sa naucil za pol hodinu, ale ja som mal 8rokov klavira predtym a odmalicka som sa motal okolo hudby, tak to zrejme priemerne bude trvat trosku dlhsie
2. bolo to skôr bolestivé
3. nemám potuchy (záleží koľko času tomu venuješ a ako veľmi chceš )
4. z toho aké akordy hráš veľmi pesničku bez toho aby si spievala nevyrozumieš keďže 85% skladieb maju rovnake akordy
nuž, som bezvyznamny neschopny človek do počtu...