Caute. Viem ze to ze som presiel cely kurz JS na codecademy.com neznamena ze to viem ale ked som to presiel tak som sa rozhodol ze si prejdem aj PHP. No presiel som prvu kapitolu a len som sa naucil ako urobit to co uz viem v JS v PHP. Neviete niekto o
Tie dva jazyky sa pouzivaju v principe na diametralne odlisne veci a pouzivaju sa inak. Inak sa aj debugguju a podobne. Nauc sa radsej obecne programovat v nejakom jednom jazyku a potom si citaj specifika jazykov, ktore potrebujes vediet pri praci. Rob nieco prakticke, lebo z tutorialov sa nenaucis ako spravit cele riesenie.
Ak sa chces ucit PHP, tak sa uc normalne PHP od zaciatku.
Tiez by som ostal radsej pri javascripte. PHPckarov je uz strasne vela, za to kvalitnych javascripterov, ktori maju za sebou zaujimave projekty, poznam na Slovensku len par desiatok (vratane mna
Caute. To som zas ja . Tak si len tak cvicne trosku koodim a chcem urobit vodorovnu navigacnu ponuku. Urobim pekne do toho a v nich odkazy. Dal som ju tak ze tie odkazy su vedla seba vodorovne, pekne som to naformatoval a teraz neviem ako mam urobit to, aby cela navigacna ponuka bola v strede. Skusal som rozne elementy nastavovat na position: absolute a margin-left, right: auto ale nejak sa mi to nepodarilo. Vedeli by ste poradit?? Dakujem.
JavaScript je fajn, ale ak bude potrebovat pri tvorbe webu previazať stránky s CMS systémom alebo spraviť nejaké formuláre, tak sa bez phpčka nezaobíde...
Ti co tu nadavate na php bez akychkolvek podkladov, tak vedzte, ze facebook bezi na upravenom php. Webova aplikacia co ma najvacsiu zataz na svete. Takze vase argumenty su invalid a demonstruje to len nevedomost.
@trtken to sa neda generalizovat a samozrejme zavisi to od toho co chce robit. Ak to ma byt appka beziaca len pre single usera na jednom browseri, tak moze na storovanie dat vyuzivat local storage.
@carpathian len skoda, ze zamerna zakryvas fakt, ze to je precompilovane do C, lebo inak by bol cely facebook absolutne nepouzitelny
@tommyhot nezakryvam zamerne nic, ale mam mu teraz vysvetovat, co je to HHVM? Mohol by som tu teraz zacat rozpravat o stave php a o tom ci ma buducnost a ci ho hhvm neprevalcuje. Ale aj keby chcel programovat v hacku, tak by sa asi najprv mal ucit php.
@carpathian nemusis mu vysvetlovat co je HHVM, ale tak ako si to napisal to navodzuje dojem, ze PHP je mega super rychle, co je samozrejme velmi daleko od pravdy.
@carpathian ako sa to vezme. Napriklad pre PHPckara moze byt uz len forced typovanie znacny problem. Ja ho tiez pouzivam len ked ide o nieco critical a potrebujem mat na vystupe/pri vypocte konkretny typ. Nebyt inych jazykov ktore som riesil, tak by som ani nevedel o co ide
@tommyhot ja to tiez tak vnimam. Ked ide o nejaku citlivu aplikaciu, kde treba bezpecnost a kde mi moze vstup od usera alebo zvonku rozbit zivotny cyklus, tak to osetrim. Preto aj HHVM tusim vie prekladat obycajne phpko aj hack. Ja s tebou v zasade suhlasim, ale ludia tu pisu totalne dristy, pricom pozri sa na statistiky ohladom webovych aplikacii. Pisu sa skoro vyhradne v php. Asi to o niecom vypoveda. Ja nehejtujem ziadne jazyky, ani nikomu do jeho vyberu nerypem, to robia vacsinou obmedzeni ludia.
Je mozne, ze Hack casom zabije PHP. Lebo hack rastie rychlejsie a implementacia veci, ktore PHP team robi dlhe roky trva facebooku kratku dobu a o chvilu sa zacnu ich specifikacie rozchadzat, ak nebudu nejak spolupracovat. A z toho co som pocul, tak skupina okolo PHP neni moc otvorena spolupraci.
@19 2016 alebo kedy má byť ďalšia verzia a oveľa výkonnejšia, zlepšený preklad a podobne čo by mohlo pomôcť performancu ale zas až tak tomu nedávam, budem zvedavý na výsledky.
ak vieš dobre JS tak by som pokračoval vtom, obzrel sa po nejakom frameworku a podobne, teraz je JS v móde a ešte v najbližších rokoch určite bude
@carpathian statistky webovych aplikacii hovoria len o tom, ze PHP je najpouzivanejsi jazyk, nehovoria nic o tom, preco to tak je. Povedal by som, ze to je hlavne kvoli tomu, ze spravovat PHP web server je velmi lacne (vie to takmer kazdy), tak ako je aj lacne v nom programovat (vie to kazdy a teda je velka konkurencia, ktora tlaci cenu dole). Je to lahky nenarocny jazyk, existuje na neho milion frameworkov a kniznic atd. Ale tak uvidime co povie nova verzia. Obavam sa vsak, ze hack bude vtedy uplne niekde inde.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Tie dva jazyky sa pouzivaju v principe na diametralne odlisne veci a pouzivaju sa inak. Inak sa aj debugguju a podobne. Nauc sa radsej obecne programovat v nejakom jednom jazyku a potom si citaj specifika jazykov, ktore potrebujes vediet pri praci. Rob nieco prakticke, lebo z tutorialov sa nenaucis ako spravit cele riesenie.
Ak sa chces ucit PHP, tak sa uc normalne PHP od zaciatku.
inak radšej ostaň v javascripte, s nim je väčšia sranda, viac sa zabavíš pri práci
@carpathian
@vegas
@tommyhot
Caute. To som zas ja . Tak si len tak cvicne trosku koodim a chcem urobit vodorovnu navigacnu ponuku. Urobim pekne do toho a v nich odkazy. Dal som ju tak ze tie odkazy su vedla seba vodorovne, pekne som to naformatoval a teraz neviem ako mam urobit to, aby cela navigacna ponuka bola v strede. Skusal som rozne elementy nastavovat na position: absolute a margin-left, right: auto ale nejak sa mi to nepodarilo. Vedeli by ste poradit?? Dakujem.
@11 nenadavam, len je plno inych moznosti a viem na com bezi fb
width: XYZpx;
position: absolute;
left: 50%;
margin-left: 0 - ({width} / 2);
cize ak je sirka 100px, tak margin-left: bude -50px;
@carpathian len skoda, ze zamerna zakryvas fakt, ze to je precompilovane do C, lebo inak by bol cely facebook absolutne nepouzitelny
Je mozne, ze Hack casom zabije PHP. Lebo hack rastie rychlejsie a implementacia veci, ktore PHP team robi dlhe roky trva facebooku kratku dobu a o chvilu sa zacnu ich specifikacie rozchadzat, ak nebudu nejak spolupracovat. A z toho co som pocul, tak skupina okolo PHP neni moc otvorena spolupraci.
ak vieš dobre JS tak by som pokračoval vtom, obzrel sa po nejakom frameworku a podobne, teraz je JS v móde a ešte v najbližších rokoch určite bude