nechapem.. na 8 bitoch sa tolko toho clovek naucil.. system, programovanie.. dnes, ked date 20 rocnemu EXPERTOVI 386tku s tym, ze na, nabootuj z diskety, sformatuj z dosu disk a vytvor particiu - tak neurobi..
lebo LUDSTVO sa hybe KUPREDU a nie DOZADU... v 21. storoci nebudem programovat na 8 bitoch ked moja buducnost je v najnovsich systemoch ... to da asik zdravy rozum lebo inac neviem
@4 chapem ludi, co to nezazili, ale vtedy bolo programovanie a vyvoj softveru iny, ak nie lepsi.. hladal sa kazdy volny byte v ram, optimalizovalo sa, vyladovalo.. podla mna ten vyvoj ide zle, ked ma dnes jedna hra 6 gb a mimo to, ako som opakal, scena stale zije, z nostalgie.. len nerozumiem, preco to bavi tak malo ludi.
8-bitové systémy sú strašne staré, nikto ich nepoužíva, ich procesory majú nízky výkon ešte k tomu s minimom inštrukcií. Žiadne reálne VYUŽITELNÉ programy pre dnešnú dobu na ne nenapíšeš. Iné je to v prípade, že programuješ 8-bitové vnorené systémy... teda napr. si chceš určitým spôsobom naprogramovať alarm atď. Ale také si zrejme nemal na mysli
Njn, programy ako fdisk a format vie asi málokto používať, ale zase to nie je veľmi potrebné keď existuje taká vec ako VISTA, kde sú tieto veci zjednodušené tak, že to zvládnu aj dôchodci =D
Ak si nejaký zberateľ alebo podobný prípad v poriadku. Nevidím však žiadny dôvod, prečo by mali dnešný ľudia pracovať na starých 386tkách. Máme tu informačný vek a 21.storočie. Vytvárajú sa moderné technologie a taktiez moderne prístroje medzi ktorými nechýbajú ani moderné počítače od rôznych spoločností. Vytvára sa moderný software či už po dizanovej alebo funkčnej stránke. Prečo by niekto použival 386? alebo starý OS?
Príklad:
Majú sa dnešní ludia zaujímať o trabanty, warburgy a iné staré automobily ked tu majú moderne vybavené automobily ako škodiu fabiu, kiu či peugeot za dostupné ceny?
Bude podla teba niekto jazdiť na trabante, ked existuju moderné autá, ktoré sú ekonomickejšie inteligentnejšie a bezpečnejšie a cenovo dostupne?
Technologie sa uberajú smerom dopredu a nie dozadu.
20ročný počítačový expert nepotrebuje poznať 386 kdeze s takým strojom sa v živote už asi predpokladám pri svojej branži nestretne a určite by ho nechcel.
mam pracu (vypomoc) pri programovani pokladnicneho systemu ktori bezi na 8bitoch som rad ze som kedysi ovladal 386tku a dos a viem co je to prikaz northoncommander a prikaz lapling
Vtedy bol jeden dostupny operacny system, 5 hier, 1 textovy procesor (t602), zopar programovacich jazykov ktore si sa aj tak nemal ako naucit, pretoze nebol ziadne zdroj informacii a tam to aj koncilo. Mas pocit, ze v dnesnej dobe ked existuje milionkrat tolko softwaru (a velka kopa dostupnych OS) sa toho clovek nauci menej?
Este viac by ma zaujimalo co take si sa mohol naucit na 8 bitovej architekture? Programoval som ju jedneho casu, konkretne i51, a mozem ta uistit, ze velke moznosti na seba realizaciu tam neboli. Nehovoriac, ze v tom case mal k takemu niecomu pristup len malo kto.
@15 softveru bolo dost, programovacich jazykov az az.. ano, priruciek bolo malo, preto sa programatori ucili uz z hotovych zdrojakov.. vtedy sa skratka clovek ucil hlbsie, ako teraz.. co sa tyka osembitov tam bolo moznosti neurekom, treba si trosku postudovat informacie. ja som mal ataricko, ataristov bolo hodne, niekolko atariklubov, atd.. ataristi frcia aj teraz, rovnako, ako commodore a amiga
@xhtml@17 áno, Ataristov bolo hodne, ale možnože dnes, každý deň sa predá na Slovensku viac nových počítačov, ako bolo v dobách Atari userov v celej krajine... (možno to preháňam, a možno ani nie)
Súhlas s @mayo ale predsa by som chcel hodiť ešte koment =D
Počuj @xhtml nejako mi uniká zmysel toho, čo nám chceš povedať. Je síce možné, že na staré ATARI ešte vychádzajú hry aj nejaké programy, ale to zastrešuje len komunita okolo Atari systémov, žiadna firma na tom reálne nemôže vymlátiť akýkoľvek zisk.
Vravíš, že pri práci s Atari, či starým počítačom s OS DOS sa dá niečo naučiť. Áno, je to pravda, naučíš sa niečo zo starého jazyka Basic, ale k čomu ti to bude?? Takých jobs ako spomínal napr. @freedomko je žalostne málo. Chceš to pre svoje osobné potešenie?? Ak hej, tak by som ťa asi nepochopil. =D
Budúcnosť je dnes v platform-independent programovacích jazykoch ako Java či .NET. Tak si teda stiahni Visual Studio a začni sa učiť radšej .NET v ktorom môžeš tvoriť WinForms programy, web stránky, Silverlight aplikácie, programy pre PDA, či programy pre Cloud Computing...
Alebo si stiahni Eclipse kde sa naučíš robiť všetko od Java hier na mobily až po veľké informačné systémy robené v Jave =D
Ešte perlička k tomu aké výkonné sú tieto staré mašiny. =D
Na svojej Nokii mám emulátor starej hracej konzoly MegaDrive (tá je už 16-bitová nie 8 ), a nejaké hry k nej.
Tie hry tam bežia tak strašne rýchlo, že sú ABSOLUTNE nehrateľné a podľa merania iným programom sa počas hrania využije len asi 10-15% výkonu procesora v mobile =D
A to je obyčajný blbý telefón.
Čiže bez problémov strčím výkon 10 Atari do vrecka =D =D =D =D
@8 vista a zjednodusena? si zhuleny? Vistu dochodca zvladne iba vdaka VJCHKAINUTVLCUCHNOS.
Ja mam rad 8bit, podla mna to boli lepsie a krajsie systemy ako teraz ked ma system iba vdaka lenivosti programatorov a vykonu hardwaru 10G ako Hlista tak to je smutne, volakedy sa programatori snazili z co najmensieho vykonu vytazit co najviac. 8bit rulez
nepochopili ste.. ved ja netvrdim, ze 8 bity su lepsie ako pcdla netvrdim, ze je v nich buducnost.. (niektori, vacsina tak pise, cudne..) .. ale ked som raz vyrastal na 8bite, preco sa nezaujimat o to, ako sa ten/ktory pocitac vyvija dnes.. co je nove, aky softver a hardver.. tak som myslel tuto diskusiu, malo ludi sa o to zaujima..
ano, vela ludi zas nepochopilo pisane slovo
mayo - nevyrastal si na zx spectre. clovek, ktory vyrastie na nejakom 8bite pre mna znamena, ze studoval hardver, programoval si vlastne hry, chodil do klubov, stretaval sa s inymi ludmi a pod.. ano, taki ludia su a oni prave vyrastali na 8 bitoch..
@0 myslim ze ak je to expert, tak nabootovat 386tku a instalnut OS by mohol zvladnut ^^.
Preco uz ludi nezaujimaju 8bity, no lebo na tom nevyrastali, ti co na tom vyrastali tak ich zaujmaju tomu ver, mam kopec kamosov s ktorymi sa radi vraciame v case v podobe emulatorov. Mas presne pravdu ze vtedy aj to programovanie a vyvoj boli na inej urovni, vtedy museli vymyslat rozne finty a triky ako oklamat ten maly vykon a pamat, to boli brutalne casy .
@xhtml@28 sakra myslel som si, že som vyrastal na Win98-čke, ale ja som vlastne nikdy neprogramoval žiadnu hru, nikdy som nechodil do nejakých klubov takých, a nikdy som žiaden komp nerozobral, keď sa pokazil dal som to odborníkom, alebo som si kúpil nový ak starý bol starý....
A stará mama mi celé detstvo tvrdila, že vyrastám za počítačom...
človek je skôr tvor čo si prácu uľahčuje. dos sa teraz tiež dosť často využíva aj keď s menším výskytom pravdepodobnosti. dosácke prostredie pri programovaní je základným kameňom. konzolové okienko a kocháš sa vlastnou prácou takže by som veľmi netvrdil, že vymizli prvky 8-bitu a dosáckého štýlu.
k tomu aj robia niektorí umelci hudobné albumy, však? Myslím, že na jamendo.com je dosť takých albumov zadara na stiahnutie. ale mne sa veľmi ten zvuk nepáči.
@xhtml no v tej optimalizacii mas absolutnu pravdu... ale to nieje ani tak koli novym systemom ale koli zlym programatorom... aspon mne to tak pride aj ked na druhej strane urcite su tlaceni terminmi atd... dneska ide aj o cas nielen o dokonalost ved aj preto nakoniec vo finalnych produktoch vznika tolko chyb ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
A základ je tu stále. Ide len o proces " nabalovania ".
Njn, programy ako fdisk a format vie asi málokto používať, ale zase to nie je veľmi potrebné keď existuje taká vec ako VISTA, kde sú tieto veci zjednodušené tak, že to zvládnu aj dôchodci =D
Príklad:
Majú sa dnešní ludia zaujímať o trabanty, warburgy a iné staré automobily ked tu majú moderne vybavené automobily ako škodiu fabiu, kiu či peugeot za dostupné ceny?
Bude podla teba niekto jazdiť na trabante, ked existuju moderné autá, ktoré sú ekonomickejšie inteligentnejšie a bezpečnejšie a cenovo dostupne?
Technologie sa uberajú smerom dopredu a nie dozadu.
20ročný počítačový expert nepotrebuje poznať 386 kdeze s takým strojom sa v živote už asi predpokladám pri svojej branži nestretne a určite by ho nechcel.
Vtedy bol jeden dostupny operacny system, 5 hier, 1 textovy procesor (t602), zopar programovacich jazykov ktore si sa aj tak nemal ako naucit, pretoze nebol ziadne zdroj informacii a tam to aj koncilo. Mas pocit, ze v dnesnej dobe ked existuje milionkrat tolko softwaru (a velka kopa dostupnych OS) sa toho clovek nauci menej?
Este viac by ma zaujimalo co take si sa mohol naucit na 8 bitovej architekture? Programoval som ju jedneho casu, konkretne i51, a mozem ta uistit, ze velke moznosti na seba realizaciu tam neboli. Nehovoriac, ze v tom case mal k takemu niecomu pristup len malo kto.
Používaš Google? Prečo netvrdíš, že Yahoo.com je najlepší, lebo bol najlepší v čase najväčšej slávy (v dobách, keď Google ešte neexistoval)?
Akýkoľvek argument, akolkoľvek silný, nemá šancu.
I tak sa to skončí s tým, že človek sa nevyzná, nevie o čom hovorí alebo je dieťa
už teraz viem, že som:
som hlúpe dieťa, ktoré 8bit nevidelo nikdy
zbytočne sa zapájať do témy
Počuj @xhtml nejako mi uniká zmysel toho, čo nám chceš povedať. Je síce možné, že na staré ATARI ešte vychádzajú hry aj nejaké programy, ale to zastrešuje len komunita okolo Atari systémov, žiadna firma na tom reálne nemôže vymlátiť akýkoľvek zisk.
Vravíš, že pri práci s Atari, či starým počítačom s OS DOS sa dá niečo naučiť. Áno, je to pravda, naučíš sa niečo zo starého jazyka Basic, ale k čomu ti to bude?? Takých jobs ako spomínal napr. @freedomko je žalostne málo. Chceš to pre svoje osobné potešenie?? Ak hej, tak by som ťa asi nepochopil. =D
Budúcnosť je dnes v platform-independent programovacích jazykoch ako Java či .NET. Tak si teda stiahni Visual Studio a začni sa učiť radšej .NET v ktorom môžeš tvoriť WinForms programy, web stránky, Silverlight aplikácie, programy pre PDA, či programy pre Cloud Computing...
Alebo si stiahni Eclipse kde sa naučíš robiť všetko od Java hier na mobily až po veľké informačné systémy robené v Jave =D
Amen.
Na svojej Nokii mám emulátor starej hracej konzoly MegaDrive (tá je už 16-bitová nie 8 ), a nejaké hry k nej.
Tie hry tam bežia tak strašne rýchlo, že sú ABSOLUTNE nehrateľné a podľa merania iným programom sa počas hrania využije len asi 10-15% výkonu procesora v mobile =D
A to je obyčajný blbý telefón.
Čiže bez problémov strčím výkon 10 Atari do vrecka =D =D =D =D
Ja mam rad 8bit, podla mna to boli lepsie a krajsie systemy ako teraz ked ma system iba vdaka lenivosti programatorov a vykonu hardwaru 10G ako Hlista tak to je smutne, volakedy sa programatori snazili z co najmensieho vykonu vytazit co najviac. 8bit rulez
ano, vela ludi zas nepochopilo pisane slovo
mayo - nevyrastal si na zx spectre. clovek, ktory vyrastie na nejakom 8bite pre mna znamena, ze studoval hardver, programoval si vlastne hry, chodil do klubov, stretaval sa s inymi ludmi a pod.. ano, taki ludia su a oni prave vyrastali na 8 bitoch..
Preco uz ludi nezaujimaju 8bity, no lebo na tom nevyrastali, ti co na tom vyrastali tak ich zaujmaju tomu ver, mam kopec kamosov s ktorymi sa radi vraciame v case v podobe emulatorov. Mas presne pravdu ze vtedy aj to programovanie a vyvoj boli na inej urovni, vtedy museli vymyslat rozne finty a triky ako oklamat ten maly vykon a pamat, to boli brutalne casy .
A stará mama mi celé detstvo tvrdila, že vyrastám za počítačom...
@25 "Ja mam rad 8bit, podla mna to boli lepsie a krajsie systemy "
a aky 8bitovy system si mal, ked uz to tak ospevujes?