Akoze strasne ma serie ze len preto ze som vlastenec ludia na mna nadavaju ze som "nacistka".....mate aj vy take skusenosti ?myslim ze je to chore.......
celé toto ''vlastenectvo'' je úplne na smiech.. to, že je niekto príslušníkom určitej rasy, je výsledkom náhody. nie je to žiadny tvoj úspech, nič, na čo by si mohla byť hrdá. to, že pred tebou boli ľudia rovnakej národnosti ako ty a niečo dosiahli, nemá s tebou absolútne NIČ spoločné.
ďalšou zábavnou vecou je, že mnoho z týchto takzvaných vlastencov neovláda základy gramatiky ich vlastného jazyka.. vtipní to šuhaji.
@ryu4 napísal si blbosť. Pretože to potom by človek, teda podľa tvojej logiky, nemal byť hrdý na nič, veď výsledkom náhody je úplne všetko, aj to, že je niekto génius a niečo vynájde....potom by nemal byť hrdý ani na seba.
Byť hrdý na niečo, niekoho je úplne normálne, má to cenu pre daného človeka...
Čo sa týka autorky, tak nikoho si nevšímaj, rob čo uznáš za vhodné.
@ezy stoka, ktorá bije ľudí po uliciach nemá nič spoločné s vlastenectvom....ani tí údajní neonacisti s nacizmom nemajú nič spoločné, lebo tí skutoční nacisti mali aspoň nejakú kultúru.
Čo sa týka tých radikálnych anarchistov a ľavičiarov, to sú ďaľší kokoti...
Jediné čo majú radikálni anarchisti a "neonacisti" spoločné je to, že ich IQ je straaaašne nízke (mentálne postihnutí jedinci majú vyššie) a zostáva po nich bordel na uliciach.
@puco90 človek by mal byť hrdý na úspechy, ktoré sú výsledkom určitého snaženia a práce. samozrejme, že každý má iné genetické predpoklady na určité veci (telesné, inteligenčné,..). no nemyslím si, že človek s nadpriemerným IQ bude hrdý na to, že rozumovo predčí človeka s podpriemerným IQ v nejakej disciplíne, kde svoju inteligenciu mohol využiť. takýto človek by mal byť hrdý skôr na to, ak predčí niekoho s inteligenciou porovnateľnou s tou jeho, nemyslíš?
Podľa tvojej logiky by nemal byť hrdý ani na svoje úspechy, ktoré dosiahol, pretože on nemôže za to, že má na niečo vlohy, alebo že sa narodil do rodiny, ktorá mu umožnila jeho osobný rozvoj, alebo prostredie ktoré mu umožnilo rozvoj....
Podľa tvojej logiky nemá význam hrdosť...a v podstate nič, čo robí človeka človekom, veď je to výsledok náhody...aj taká láska...to je tiež výsledok náhody, nie je to od rodičov povrchné, že majú radi teba a nie bratranca o čosi menej ?? Veď bratranec nemôže za to, že sa narodil inde.....
Ako som povedal, človek by mal byť hrdý na svoje úspechy, ak za nimi stojí snaženie, práca, sebazaprenie, nazvi si to ako chceš.. Úspech je subjektívny. Príklad: Tento rok skončím školský rok s vyznamenaním. Napriek tomu nie som na seba nijak zvlášť hrdý, nakoľko ma to nestálo veľa námahy, keďže mi bolo geneticky dané, že sa ľahko učím (rozumej, že mi pred písomkou stačí zopakovať si učivo): Naopak, mám pocit, že ľudia, ktorí sa museli denne hodiny učiť, majú oveľa väčší dôvod byť na seba hrdý ako ja, napriek tomu, že budú mať povedzme dvojky, trojky. Cháp, že samotná predispozícia byť v niečom dobrý ešte neznamená nič, absolútne žiadny dôvod na hrdosť.
To s tým bratrancom.. Bavíme sa tu o hrdosti, nie o láske.
@mm47 vlastenec......urcite nemam potrebu strielat madarov...to len politici to takzvelicuju no a kotleba je naco podla mna taze
@flysser takmne je to jasne ale ludom na okolo poniektorim ani nie....
@puco90 boze aspon dakto dakto ma tu chape dakujem
mne pride strasne divne ze dakto povie ze joj tak to je vsetko iba nahoda alebo ze na tom nemam zasluhu...noa?to teraz nemam byt hrda na to alebo mi to ma byt jedno?....to akobysom povedala no dobre, je to nahoda ze mam hnede oci, je to nahoda ze mam meter58 tak teraz si to nebudem vsimat je mi to jedno a kazdy kto sa ma opyta akej farb mam oci takmu poviem ze zelene, ze mam meter89, ze mam dlhe rovne nohy .....alebo k tej zasluhe........(odpici priklad ale budis no...) nasi hokejisti vybojovali 2. miesto a kolko ludi co imbolo suma fukze vobec ide hokej v telke zrazu boli HRDI na to ze ZASLUHOU NIEKOHO INEHO sme boli 2......to je to ise podla mna........
@ryu4 "Ako som povedal, človek by mal byť hrdý na svoje úspechy, ak za nimi stojí snaženie, práca, sebazaprenie, nazvi si to ako chceš.."
Aj to snaženie, práca a sebazaprenie je len náhoda. Nikto nemôže za to, že sa narodil v prostredí, ktoré ho motivovalo sa rozvíjať a že nezlenivel.
Keby si sa narodil v Bangladéži v chudobnej rodine, asi ťažko by si mal podmienky na .
Uvedom si, že celý život je obrovská náhoda. Ale to je nepodstatné, podstatné je to, ako to vnímame a to naše vnímanie je ľudské, to robí človeka človekom.
S tou láskou to bol len príklad, že toto zmýšľanie sa dá aplikovať na všetko...ale v poriadku, ty máš iný názor.
Ja s Kotlebom vo väčšej miere súhlasím, ako aj 90% Slovákov, ale či som kotlebovec, to naozaj neviem, neviem to posúdiť, pretože ho dostatočne nepoznám.
@puco90 píšem už štvrtý komentár a ty stále nechápeš podstatu toho, čo chcem povedať, resp. nechceš..
Snaženie, práca a sebazaprenie nie je náhoda. To, do akého prostredia sa niekto narodil, náhoda je. Ale prečo by človek z Bangladéža nemohol byť na niečo hrdý? Nemusí sa stať úspešným, nemusí vynájsť liek na nejakú chorobu na to, aby mohol cítiť hrdosť na niečo, čo dosiahol. Môže to byť niečo oveľa menšie, no napriek tomu môže cítiť väčšiu hrdosť ako ten spomínaný milionár alebo vedec alebo hocikto.. To v akom prostredí sa človek narodí nemá nič s jeho pracovitosťou/ snažením. Takisto, pochybujem, že práve človek z Bangladéža by mal byť lenivý..
Pozeráš sa na to úplne opačne. Ty hľadíš len na dôležitosť toho úspechu ako takého, ale úplne ignoruješ všetko ostatné. Samozrejme, že množstvo vecí je v živote náhoda, často ide o tie najdôležitejšie veci, no pracovitosť náhodná nie je. Ak niekto zlenivie, opäť sa na to treba pozerať z jeho pohľadu. Preňho môže byť úspechom, že ráno vstane z postele a osprchuje sa a z jeho pohľadu to môže byť dôvod na hrdosť, aj keď pre niekoho iného nie.
Všetko je náhoda? Určite nie.. Ak by všetko bola náhoda, nič by prakticky nedávalo zmysel. Náhoda môže stáť na začiatku niečoho, ale potom sú tam veci, ktoré ovplyvňujú ľudia vedome. Ak by všetko bola náhoda, potom by človek nemal slobodnú vôľu a tým pádom by si nemal právo byť hrdý na nič, resp. na všetko. Ale toto už sú hlboké filozofické veci a na to teraz fakt nemám náladu
A áno, autorka mala naozaj skvelú poznámku, až na to, že si krásne nasrala do huby. Nie, nemáme dôvod byť hrdí na svojich hokejistov, veď ako úžasne a trefne poznamenala, všetci to mali u riti, až kým neskončili druhí Ak sme hrdí na svojich hokejistov, prečo nie sme hrdí aj na Ruských hokejistov, že vyhrali? Veď aj oni sú ľudia, takisto ako my. Tiež by sme mali byť hrdí na, keď vidíme v nejakom dokumente ako gepard chytí gazelu, veď aj my patríme medzi stavovce a tiež by sme mali byť hrdí na to, že včela úspešne opelila kvet, veď tiež patríme do živočíšnej ríše.
podla mna byt vlastencov a preto ze to kde si sa narodil je vzdy najblizsie k tvojmu srdcu a moc to citis ked si dlhsie prec od domova.. ziaden narod nie je ako slovensko pre teba ak si slovak
@ryu4 A čo je to vedomie ? Vedomie vytvára náš hardvér (mozog).
Čo si predstavuješ pod pojmom slobodná vôľa (i keď ja si myslím, že neexistuje, ale o tom teraz nechcem debatovať) ??? Že teda tá slobodná vôľa nie je niečim podmienená (gény a prostredie) ?
Keby si sa narodil (dajme tomu tvoja duša ak na ňu veríš) v Bangladéži, len v inom tele, bol by si úplne iný človek...teda možno by tvoja slobodná vôľa bola ovplyvnená tak, že by si kradol a zabíjal....
Čiže znova sme pri koreni problému...za prostredie a gény človek nemôže a teda nemôže za to, že je génius, vynálezca, spevák....
A podľa tvojej logiky by na to nemal byť hrdý, pretože za to nemôže (musíš uznať, že som dokázal že nemôže)....
Lenže hrdosť je niečo, čo vytvorila evolúcia, nehľadaj v tom vyšší zmysel. Hrdosť (na čokoľvek, na svoj splnený cieľ, otca, slávnu osobnosť ktorá niečo dokázala pre národ...) vytvorila príroda, je to pocit. Ak si myslíš, že je nespravodlivé a smiešne byť hrdý na niečo čo si nedokázal, je to tvoj názor, ale v princípe je nespravodlivé úplne všetko.
Možno som sa filozoficky zamotal, chcelo by to blog.
@puco90 Toto sú už fantazmagórie a prekrúcanie vecí. Takisto je to mimo tému.. Na väčšinu z tých vecí sa mi nechce argumentovať, keďže to má s témou len málo a je to zbytočné.
Pozri, dal som ti možnosť, aby si ma presvedčil, že máš pravdu. Píšeš inteligentne a preto som dúfal, že ma nejaký tvoj argument prinúti prehodnotiť svoj názor, no nestalo sa tak.
Skrátka: Podľa princípu vlastenectva by každý novorodenec, ktorý sa narodil, mal automaticky dôvod byť na niečo (národ) hrdý, aj keď ešte vôbec nič neprežil (nedosiahol). Tým pádom celý princíp hrdosti padá, nie? Bolo by to len prázdne slovo s nulovou hodnotou.
Ak by ti povedali, že v skutočnosti nie si Slovák, iba si do tejto chvíle žil v tom domnení, zmenil by si sa zo slovenského vlastenca na (povedzme) ukrajinského vlastenca? V momente by si nebol hrdý na Slovákov ale na Ukrajincov?
Očividne máš túto vec už hlboko zakorenenú v hlave a tvoj názor len tak niečo nezmení, ale nemáš pravdu. (A prosím ťa, nezačni sa zas vykrúcať s niečím typu ''Pravda neexistuje, hento, tamto.. ''.)
same prázdne reči, zabudli ste na jednú vec a to je Pravda, pre ktorú ľudia zomierali a aj zomierajú vo svete, rád by som videl niekoho na Slovensku, kto by bol ochotný obetovať život.............filip:/
Jednoducho, je rozdiel medzi vplyvom a prítomnosťou náhody, podmienením náhodnou udalosťou (pri nejakom osobnom úspechu) a na druhej strane čistou náhodou, ako napríklad, že som sa narodil na Slovensku a že v športke minule padla istá šestica čísel.
Ak by sme tvrdili, že hrdosť je pocit, ktorý cítime pri nejakej našej (pozitívnej) zásluhe, je postoj @ryu4 úplne konzistentný.
Čo je to vlastenectvo? Pretože ja zaň považujem úctu k predkom a citový vzťah k vlasti ktorá nás formovala. Mávanie a oháňanie sa symbolmi, pochodovanie v uniformách, oslavovanie vrahov za vlastenectvo nepovažujem.
@ryu4 Novorodenec nemôže byť hrdý, pretože sa ani neuvedomuje, to príde až vekom a štúdiom.
Ja som sa narodil na Slovensku v slovenskej rodine, takže som Slovák.
Samotná matička príroda vytvorila národy. Národy tu nie sú len tak, takisto patriotizmus a vlastenectvo tu nie sú len tak, má to svoj význam (pochopiteľne evolučný).
@tunidlo čistá náhoda je aj to, že má niekto supergény, vďaka ktorým je génius a že vyrástol v prostredí, ktoré ho podporovalo v rozvoji. A aj napriek tomu je daný človek hrdý na svoj vynález.
@james144 predpokladám, že ti nevadia asociáli a rozkrádanie Slovenska.
Ak ti to vadí, tak aj ty v niektorých veciach súhlasíš s Kotlebom, aj keď si to nepriznáš. Pozri sa, ja Kotlebu NEPOZNÁM osobne a nemám o ňom informácie zo súkromia a preto sa nedokážem o ňom dostatočne vyjadriť. Tebe, predpokladám, stačí SME a Nový čas, prípadne Markíza a Joj. Ja neviem posúdiť aký je to človek, ale viaceré jeho verejné kroky sú mi sympatické.
@ezy určite som nemyslel vyvražďovanie, ale myslel som rozdiel medzi tými, ktorí mali aspoň nejaký cieľ a aspoň dodržovali nejakú slušnosť a medzi tými, ktorí skopú aj bieleho a slušnosť im nič nehovorí (teda chcú sa len biť).
Prečo tak veľmi presadzuješ túto neexistujúcu ekvivalenciu medzi tým, čo sa stane bez môjho vedomia a pričinenia a medzi tým, čo sa stane s mojím vedomím a pričinením?
@puco90 Pravdaže nemôže, ide však o to, že podľa princípu vlastenectva už ten dôvod na hrdosť má. A v tomto viazne celá tá absurdnosť tohto celého.
Ďalej, ak si myslíš, že vlastenectvo/patriotizmus sú evolučné princípy, radím ti, aby si si prevetral vedomosti o tom, čo je evolúcia. Vlastenectvo je len rozprávočka, ktorou politici vymývali mozog mladým a naivným ako si ty, aby išli pre ich záujmy umierať do vojen. Nič viac. Výmysel ľudí.
Pozrite sa...stále sa tu točíme o náhode-nenáhode.
Ide o to, že to je nepodstatné. Ak si niekto myslí, že je neférové, aby bol niekto hrdý na niečo čo nedosiahol on, má pravdu. Neférové to je. Ale takisto je aj neférové, ak sa niekto narodí ako génius a niekto ako mentálne postihnutý (keď zájdem do extrému).
Neférové je všetko, celý život je neférový, treba sa s tým zmieriť.
Liberalizmus sa vyznačuje analyzovaním. Keď sa pozriete analyticky na väčšinu vecí v živote, zistíte, že všetko je nespravodlivé a x vecí ani nemá samo o sebe význam. Ale význam tomu dávame MY ľudia.
Preto chodíme napríklad do divadla, kina, hokej, futbal (načo vlastne ? Má to význam?) a povzbudzujeme svojich a keď vyhrajú, tak sa tešíme a sme hrdí, napriek tomu, že to bolo vďaka iným.
Preto podľa vašej logiky nemá význam ani fandiť.
Človek je tvor, ktorý je skupinový a keď je v tej danej skupine (je jedno či národ, klub, rodina....) a myslí to od srdca, tak skupina je ako on a on je v podstate ako skupina.
Už tu nebudem reagovať, nemá to význam. Ale keď máte takýto meter na národ a vlasť, prosím, dokážte že máte jeden meter a aplikujte to na všetky stránky, vrátane športu.
Čože ???? Ty si prevetraj vedomosti z histórie, aj keď v dávnej minulosti neboli národy, boli KMENE (mininárody), teda skupiny ľudí, ktoré držali spolu. A to má evolučný dôvod, takisto aj národ (kmeň vo veľkom).
Už pravekí ľudia sa zgrupovali do určitých skupín, naštuduj si o tom niečo. Zgrupovanie umožňuje určitej skupine prežiť.
A vlastenectvo je niečo, čo kmeň udržuje pokope.
To s tými vojnami je zneužívanie vlastenectva/patriotizmu na šovinizmus.
@puco90 Ale kde som povedal, že neexistovali kmene? Samozrejme, že existovali a samozrejme, že ich účelom bolo, aby ľudia prežili (evolúcia). Ale téma je vlastenectvo. Vlastenectvo nedržalo tých ľudí pohromade, to s tým nemá vôbec nič. Držal ich pohromade inštinkt prežiť (jedinec vedel, že ak by od kmeňa odišiel, zahynul by).
Hrdosť ako taká prírodou daná bola, napríklad keď lovec zabil nejaké zviera, bol na seba hrdý (podotýkam na SEBA). Ide tam o vec, ktorú dosiahol ON, išlo o jeho pričinenie. No vlastenectvo s týmto nemá absolútne nič spoločné.
Za prvé, ja nehovorím o neférovosti. Netvrdím, že je nefér, ak si niekto privlastňuje úspechy iných, tvrdím, že je to nezmyselné a úbohé.
Ako som spomínal vyššie, mentálne postihnutý môže byť na niečo rovnako hrdý ako génius, ich genetická predispozícia neurčuje, na akú mieru hrdosti sú oprávnení. Hrdosť je subjektívna.
Ďalej, prosím ťa, nepleť sem liberalizmus, nemá to s tým nič. Byť analytickým a racionálnym je v povahe každého človeka (Homo sapiens sapiens, však?), nie len liberálov.
Takisto, netvrdím, že človek nemôže cítiť radosť, ak jeho národný tím získa nejaký úspech. No je rozdiel medzi hrdosťou a radosťou, uvedom si to. Ja som rád, že Štúr kodifikoval spisovný slovenský jazyk, no nie som hrdý, je to jeho úspech, i keď sa možno priamo dotýka mňa.
To s tým divadlom, kinom a neviem čím. Opäť - radosť, potešenie. Radosť je pre človeka prirodzenou a žiaducou, s vlastenectvom to nemá nič.
A áno, samozrejme, že človek je skupinový a áno, má to korene v evolúcii, no opäť to nemá nič s hrdosťou/vlastenectvom/patriotizmom. Je preňho prirodzené byť v skupine, do ktorej sa narodil a má k nej určité citové puto, no opäť sa tu nemožno baviť o hrdosti. Nespájaj hrdosť automaticky s každou prirodzenou snahou človeka byť v skupine a zotrvať v nej, je tam nulová súvislosť.
Ako si povedal, nemá zmysel ďalej o tomto diskutovať. Očividne si v tomto už tak silno utvrdený, že nie si schopný pozrieť sa na to objektívne, tým pádom táto diskusia stráca zmysel.
zajkouško a podľa teba na Slovensku nikdy nikto neobetoval svoj život ? a vojaci, čo padali vo vojnách sú podľa teba čo ? akúrat sú "bezmenní" a ešte k tomu v 1. sv. vojne museli bojovať za nášho otrokára !
Asi som nemala jesť predtým, než som si prečítala toto fórum. Po niektorých príspevkoch som len veľmi ťažko udržala v sebe obed.
@glamisback Sama nemáš rada, keď ťa ľudia nazývajú "nacistkou", lebo si vlastenec, ale Kotlebu tu tituluješ "nácom", pri tom on sa od toho tiež dištancuje, pokiaľ viem. Zamyslela si sa nad tým?
Predtým, ako mi rupol birdz, mal som ten príspevok obohatený o jednu vetu, predsa ju napíšem -
Prečo staviaš do ekvivalencie udalosti, ktoré sa stali s pričinením náhody(môj vynález) s tými, ktoré sú z môjho pohľadu úplne mimo mňa, trochu nadnesene povedané sú úplne náhodné, lebo v nich nefigurujem ako činiteľ(moje narodenie)?
A do istej miery tešil a presne som rozmýšľal nad tým, prečo.
A dospel som k tomu, že z majoritnej časti preto, lebo som naučený
No, aby som na túto otázku odpovedal ďalekosiahlejšie - Aj ak by som sa narodil vo Švajčiarsku, tak by som sa tešil, (a to už z omnoho rozumnejších dôvodov, lebo som sa narodil na jednom z miest celkom vhodných pre život) ale asi by som nemal byť na čo hrdý.
No pravdepodobne je predstaviteľné, že existujú národovci, ktorí nevyzerajú ako Hitler s vymenenými fúzikmi, takže mne dáva zmysel, že niekto nemá rád označenie nácek, aj keď je nacionalista a niekoho iného aj tak náckom nazve.
@puco90 kotleba je neonacista a to sa nedá poprieť, dôkazom je už len ten jeho obchod čo mal v bb (našťastie mu tam spravili raziu a obvchod mu zrušili) toto je fotka toho obchodu
na prvej fotke vidíš vlajku s menom ian stuart (myslím že i. s. donaldsona netreba predstavovať) na druhej fotke je vlajka so symbolom schwarze sonne-slnečné koleso, tento symbol bol používaný jednotkami ss, v súčasnosti je v nemecku ilegálny. z tohto si môžeš utvoriť obraz aká móda bola v tomto obchode predávaná. tu je kotleba na neonacisticke demonštrácii v Prahe v spoločnosti neonacistov s celoeurópskym významom, ako napríklad so zakladateľom pražskej pobočky blood & honour lukášom strnadom a takto by som mohol pokračovať ešte dlho.
@glamisback Hej mávam také skúsenosti falošními médiami zblbnuté figúrky budú z vlastenectvom vždy mať problém pritom ide o to iba byť hrdý a chrániť si svoju národnú kultúru a identitu....
@ryu4@11 Ďalší expert ktorí si poslušne myslí že keď človeku je všetko jedno že je to správny postoj... Podla mňa nieje nič špatné keď je niekto hrdý na svoj národ kultúru a identitu a ten kto si to nechce chrániť je odsunutý na smetisko existencie.....
@ryu4@30 autorka to práve že trefne poznamenala prečo nie sme hrdý aj na ruských hokejistov že vyhrali ale na našich hovorí sa tomu národná hrdosť u teba keďže je vlastenectvo absolútny nezmysel dosť neznámy pojem.. Ja ako idealista panslávistickej myšlienky obdivujem bratov rusov ako hrali proti nám ale tiež som hrdý na našich hokejistov že dokázali doniesť domov ďalšie striebro a právom som na nich hrdý lebo to je vlastne vyjadrenie vďaku za ich výkon... To znamená že som vlastenec a som hrdý na to že máme takých hráčov... Vlastenectvo ako národná hrdosť je vlastne aj vyjadrením obdivu za našich predkov že náš národ svojimi činmi pozdvihovali... Netreba si vlastenectvo pliesť s politikov tak ako to bolo z uzákonením vlastenectva na školách od takých rádobyvlastencov čo akurát na úspechy našich predkov iba pľuju a nemajú žiaden vzťah k nášmu ľudu krajine ani kultúre... A tiež si to že niekto nemá žiaden vzťah k našej kultúre a identite myslím aj o človeku ktorý tvrdí že vlastenectvo je nezmysel a nemali by sme vôbec byť na nič hrdý....
@ryu4@46 a povedzme príde ku nám vojna nepriateľ ti zabije babu mac švekru šestru lebo si ich mohol chrániť mohol si bojovať za ich bezpečie ale nešiel si lebo vraj podla teba vlastenectvo je nezmysel politikov len aby si za ich záujmy bojoval... Ty nepleť americkú verziu vlastenectva s takým vlastenectvom o akom hovoríme ja puco90 glamisback... Vlastenectvo nemiešaj s politikov politici nemajú z vlastenectvom nič spoločné oni sa tým slovkom len oháňajú vlastenec je ten čo je na svoj národ hrdý a nie je to pre neho nezmysel ako pre teba byť hrdý na národ... Pravý vlastenec je ten ktorému nieje jedno že sa vyrubujú naše lesy že sa rozkrádajú naše podniky že sa okrádajú na slovensku ľudia že zahraničný lídri nám diktujú svoje podmienky jedinú smolu vlastenec má tú že by s tým chcel niečo urobiť ale nemôže....
@hyalite A čo je na vlastenectve nacistické mi prezraď predsudky predsudky a zase len predsudky vy sa len čisto predsudkami viete oháňa niekto sa nazve vlastencom a je automaticky nacista pritom za nacistu sa nepovažuje podla mňa je dosť extrémistický a fašistický spôsob niekoho nálepkovať že je nácek len preto že má vlastenecké cítenie....
@motorizer Hej ale hlavná vec že ako Hitovku na rádiu expres dávajú Limb Bisquit, Behind Blue Eyes, Čo pôvodne naspieval práve ten nacista Ian Stuart... Mali by sme poslať na Limp Bisquit raziu...
@trash ty čo tu splietaš piate cez deviate :o ty idealista panslávistickej myšlienky.. Je veľmi pekné, že máš ideály, lenže mňa nezaujímajú. Ja mám svoje názory, ty si maj svoje. Je jedna vec mať určité zdravé národné povedomie, no ďalšou vecou je byť zmagorený a tváriť sa, že len tvoje národné osobnosti grcajú dúhy a ostatní sú špina. Ja netvrdím, že nemám obdiv ku svojim predkom, ktorí niečo dokázali, no rešpekt mám takisto aj k významným osobnostiam iných národností a kultúr. Tiež sa nepozerám len na problémy svojho národa (úpadok kultúry, výrub lesov a neviem čo si ešte spomínal..), ale snažím sa na to pozerať globálne, nežijem si tu len na vlastnom ostrovčeku, akoby Slovensko bolo stredom vesmíru. Ty si myslíš, že len u nás sa okrádajú ľudia a diktujú nám veci zvonka? Spamätaj sa.. Človek sa nemusí búchať do hrude a tvrdiť o sebe, že je vlastenec, aby videl, aké sračky sa tu dejú. Stačí nebyť ignorant. A nie, nepletiem si vlastenectvo s politikou, len som spomenul, že toto slovko bolo úžasne efektívnym nástrojom manipulácie a tým je dodnes (viď ujo Kotleba).
@tunidlo Vážne? Ja som si myslela, že to sú jediní praví. Tak to si idem oholiť tie svoje fúziky..
@trash Z ktorej časti môjho príspevku si pochopil, že vlastencov automaticky označujem za "náckov"? Ja sama to nemám rada a v tom príspevku tak rozhodne nič nie je myslené. Tak ma, prosím, neškatuľkuj medzi nejakých "vy s predsudkami".
Nejaký vedec konečne vypracuje teóriu všetkého a bude na to hrdý...
Otázka znie:
Akú zásluhu má na tom, že sa narodil rodičom, ktorí ho motivovali chodiť do školy ? Akú zásluhu má na tom, že je génius ? Akú zásluhu má na tom, že sa nenarodil primitívom ?
Keď už analyzujete, tak poriadne a všetko, nielen to, čo sa vám hodí do liberálnej propagandy.
Podľa mňa rodičia by nemali mať radi svoje dieťa viac ako cudzie, pretože to dieťa na tom nemá nijakú zásluhu, že sa narodil práve im.
Uvedomujete si, kam môže zájsť liberálne zmýšľanie ? Uvedomujete si, že liberalizmus ničí všetko, čo robí človeka človekom, od príslušnosti k nejakému kmeňu, v tomto prípade NÁRODU, spolku, alebo rodine ?
@tunidlo@75 ale kua, nikto nehovorí o hrdosti na hokejistov. Ale o hrdosti, že Slovensko má medajlu.
Ozaj, povzbudzoval si Slovensko ?
Ale zasa...
Ja píšem o tom, že potom by nemal byť hrdý ani na to, že niečo daný človek vypracoval, nakoľko sa v princípe len priživil na náhode (gény, prostredie)...
Samozrejme, existuje kopec géniov, športovcov, vzdelancov ktorí sú hrdí na to, kto sú (ale neponižujú iných!!!). Nechápem prečo by nemohol byť človek hrdý aj na to, kým je, alebo že je príslušník nejakého národa....
@ryu4 Nečítala som všetky komentáre, ale ten prvý ma ozaj zaskočil. Neviem celkom, kde presne býva hranica medzi tým, na čo mám právo/dôvod byť hrdá, alebo nie, len mám akúsi samopotrebu (nielen) tebe napísať, ako to ja vnímam ohľadom "hrdosti" a "vlastenectva" a toho, či a prečo mám na to dôvod.
Som šťastná, že žijem práve tu a som nesmierne vďačná za všetko, čo tu mám k dispozícii. Som veľmi hrdá na to, že aspoň ako-tak poznám prírodu, ktorá ma tu obklopuje a najmä živí, som veľmi vďačná za to, že mám dostatok pitnej vody na každom kroku (myslím tým nielen točky, ale predovšetkým množstvo nezávadných prameňov, ktoré nás napájajú v horách práve na miestach, kde to najviac a náhle potrebujeme). Tiež som nesmierne šťastná a hrdá na to, že práve tu máme toľko zaujímavých druhov zvieratiek a rastliniek, som veľmi, veľmi hrdá na to, že moji predkovia (teraz myslím v rámci rodokmeňu) boli takí vzdelaní, pritom aj manuálne pracovití a veľmi si vážim, že sa ku mne dostali ich gény, ktorým sa teším a ktoré ma vytvárajú, teda ja môžem pokračovať v ich práci, v ich záľubách, rozširovať vedomosti z minulosti, ktoré dnešní mladí ľudia (väčšina z nich) vôbec neregistruje, lebo nemali to šťastie na bohaté skúsenosti členov svojej rodiny (asi, alebo proste sa s nimi rodičia nebavia, no nevie, kde nastáva chyba...)
Ale napríklad - vôbec nie som hrdá na SNP, ktoré každý dnes ospevuje, ani nevie prečo, resp ospevuje ho asi hlavne preto, že nevie prečo... Nie som hrdá na partizánov, ktorí boli z drvivej väčšiny ožranmi a nie som hrdá na to, čo z nás urobili sovieti.
No nech už tu boli a sú pri koryte akíkoľvek zmrdi, stále nadovšetko milujem, vážim si a som hrdá na našu prírodu, ktorá ma uživí, aj keď zdvihnú dane, ktorá sa dokáže aspoň do určitej miery i sama vyliečiť z retardovaných zásahov zaslepených podnikateľov. Uvidíme však dokedy, ale verím, že keď už toho zlého bude priveľa, spustí sa Červený dážď (nie, tentoraz to nebude smradľavá sovietska armáda) a Zem sa opäť očistí.
Nejako si zabudol použiť pojem hrdosť, ktorý si asi chcel ilustrovať.
No a niektoré tieto liberálne špiny si hovoria, že sú Slováci.
Chyba v programe národovectva.
(to len taký vtip, pardon)
No, ja nesúhlasím. Aj keď to s debatou o hrdosti nič nemá, niekto by za vlasť mohol umrieť a pri tom nebyť hrdý na svoju národnosť, s ktorou nič nemá.
Inak, ja proti národovectvu nemám nič.
Asi tak ako nemám nič proti zapálenému angažovaniu sa v spolku rybárov, aj spolky si spomínal.
Mne začne vadiť, keď niekto začne nadávať na nerybárov, prípadne aj tvárenie sa, že spolok rybárov je tá úplne najdôležitejšia vec na svete mi do istej miery prekáža.
Pokiaľ ide o národnú hrdosť, tú považujem len za nevyhovujúcu definícii slova hrdosť. Nemám s ňou nijaký výrazný problém, len taký klasický, ako s hocijakou inou prípadnou dezinterpretáciou niečoho.
Myslím, že ryu rozumel, čo si mala na mysli a šlo mu o niečo iné.
No, ale nebudem hovoriť zaňho, ale za seba.
Ono v podstate ide len o takú jazykovú prkotinu a teda o to, že hrdosť je pocit vychádzajúci z egoizmu a z niečoho, čo sa viaže s tebou, tvojou existenciou, tvojou činnosťou.
Ale takým zvieratkám, na ktoré si hrdá, je často úplne jedno, že existuješ, nie je na nich žiadny tvoj rukopis, preto sa mi zdá trochu zvláštne, že si na ne hrdá.
1. Nie som Kresťan, ale ateista, neviem odkiaľ si nabral že som Kresťan
2. Vlastenec, alebo národovec nemôže tvrdiť, že príslušník iného národa je menej dôležitý, alebo že nie je človek. Potom ide o šovinizmus a proti tomu som aj ja
@tunidlo keďže ide o jazykovú stránku, treba mi veru pripísať, že som hrdá na to, že práve ja môžem žiť na tak bohatom území, ale nie že som hrdá napríklad na to, že srnka s kódom 14726384 v lese 458 sa vykakala alebo čo... či ako si to myslel.
Ale zasa nemôžem súhlasiť s tým, že hrdí môžeme byť len na svoje skutky. Však keď je moja sestra šikovná, nemôžem byť na ňu hrdá? Napríklad. Ten egoizmus tu azda možno spojiť s tým, že hej, som hrdá nie tak na úspech mojej sestry ako na to, že JA mám tak úspešnú sestru. Alebo čo... Potom azda môžete akceptovať aj vlastenectvo ako hrdosť v súvislosti s tým, že sme hrdí nie na ľudí a skutky, ktoré majú čo do činenia s krajinou, kde žijeme, ale sme na nich hrdí preto, lebo žili a pôsobili zrovna tam, kde sme teraz MY (síce "náhodou" tužijeme, ale čo už. Napokon, náhoda je jednotkou osudu.)
A vôbec som v tom príklade nechcel ilustrovať hrdosť...preto som napísal, že "z iného súdka".
Ja som písal o tom, že celý život je nespravodlivý a že človek drží vždy s nejakou spoločnosťou, či už je to nejaký spolok, rodina, vlasť, národ a teda aj uprednostňuje niekoho ped niekym a drží s ním.
A napríklad ja CHCEM byť Slovák, nech budem hocikde, takisto ako CHCEM byť v nejakom spolku, alebo CHCEM byť blízko svojej rodiny a držať s ňou.
Pretože spoločnosť (akákoľvek)=je ako jedna duša, proste je to jeden tím, aj keď za to, kto kým je môže ďakovať NÁHODE !!!! Či sa narodil s nejakou výhodou, alebo sa vypracoval, je to len súhra náhod génov a prostredia.
Dobre ľudkovia, prestávate ma baviť, posledný komentár..
@defender Nepochopila si celkom (zrejme spolu s pár ľuďmi pred tebou), na čo som narážal. Pochop, že ja si som vedomý, že sa mám lepšie ako väčšina populácie a som rád, že som mal to šťastie(!) narodiť sa práve sem. No a práve o to mi ide, že to bolo šťastie - náhoda. Nechápem teda, ako niekto v spojení s týmto môže používať slovo hrdosť. Hrdosť v tejto súvislosti je výsadou ľudí, ktorí túto krajinu budovali a niečo pre ňu spravili - medzi nich ja nepatrím a trúfam si povedať, že takisto ani ty. Z mojej strany sa teda môžme baviť maximálne o obdive voči týmto ľuďom, o obdive k prírode a krajine, v ktorej žijem. Hrdosť je veľmi silné slovo a dnes zjavne až príliš používané, jeho hodnota tým pádom klesá. Tvoj názor na toto sa samozrejme môže líšiť, a ja ti ho neberiem. Ak je niekto hrdý na to, že sa narodil so šiestimi prstami na ruke alebo že má nábeh na cukrovku, je to jeho vec, nezaujíma ma to. Štvať by ma to začalo vtedy, ak by o sebe vyhlasoval, že ho to robí lepším než sú ostatní.
@tunidlo no pre mňa sú logickejšie argumenty tých, ktorí tvrdia, že slobodná vôľa neexistuje. Pozorovaním sveta a porovnávaním vedeckých argumentov som dospel k takému záveru.
@ryu4 no ale to je dobrá blbosť! Akože hŕstka ľudí založila vlasť a ostatní už ruky preč? Zabehnutý stroj, my s ním nemáme spoločnú len náhodu? Tak ako si môžeme za humus, čo tu je, tak si môžeme humus aj odstrániť. Minulosťou a pár ľuďmi sa nič nezačalo, už vôbec neskončilo. Národ je preto národom, že ho tvoria všetci, čo boli, sú a budú jeho súčasťou. Ťahajú ho dopredu, potápajú ho. Spoločne, každý vedec, každý umelec, každý robotník, každý ignorant...
Už len na tých pár drobností, ktorými som v očiach niekoľkých cudzincov Slovensko zviditeľnila v lepšom svetle, som hrdá a v budúcnosti chcem, aby tých drobností bolo viac, budem sa usilovať, aby sa aj niečo väčšie nepodarilo.
No asiže je tu taká stuchlina, ak si väčšina vraví, že sú šťastní, že sa tu narodili, ale to je všetko, neriešiť viac, nevravieť viac, ruky preč, mňa sa to netýka, však ide o náhodu vždy a všade a hrdosť sa preceňuje. Tak čakajme na niečo, na čo možno byť vo všetkých najčistejších zmysloch slova hrdí... a čudujme sa potom zasa, tváriac sa múdro, že sme sa ničoho nedočkli.
@tunidlo@74 ale to že napríklad nie si hrdý na niečo na čom nemáš zásluhu to už nemá nič spoločné z vlastenectvom vlastenectvo nieje ani tak hrdosť na niečo čo si dokázal alebo nedokázal ale hrdosť na tom kým si to je vlastenectvo.... A hrdý na predkov či hrdinov ktorí vzišli z tvojho národa že sa môžeš pochváliť áno to bol Milan Rastislav Štefánik on utvoril československé légie ktoré bojovali za slobodu a samostatnosť národa a som na to hrdý že bol jedným z nás rád sa tým pochválim to je vlastenectvo... Hrdosť k národnej identite.. ako Ryu uviedol špatný príklad že keď bude slovak medzi ukrajincami že môže na ních byť hrdý to je ako špatný príklad pre vlastenectvo ja by som uviedol príklad... Žijem si v Poľsku som hrdý na poliakov lebo sú to senzační ľudia ale aj tak som hrdý na to že som slovákom... Som hrdý na to že niekým som a kľudne môžem byť hrdý na niekoho hoci nie som jeden z nich ale niekto iný za čo som hrdý... To je vlastenectvo...
@ryu4@91 ale tu ide proste byť hrdý na národ aj na to čo predkovia dokázali takto tým čo niečo pre vlasť a národ urobili hrdosťou tiež vyjadruješ vďaku stávajú sa ti vzorom a že si to medzi nimi nebol ty neznamená že by som nemal byť vlastencom alebo hrdým na týchto ľudí a byť hrdý že pochádzame z toho istého ľudu a kašľať na všetko... Defender to vystihla správne len ty nerozumieš že aj keď povedzme ja som ešte nič pre vlasť a národ nedokázal neznamená že nemám príčinu byť hrdý pre svoj národ. Som vlastenec aj preto lebo čo keď v budúcnosti pre vlasť niečo dokážem... Keby to tak aj tí hrdinovia slovenského národa brali ako ty ryu4 že nie je dôvod byť vlastencom alebo hrdým na národ lebo nič sme nedosiahli tak potom na to kašľú a nič nedosiahnu a národ by bol vo väčších hovnách ako je teraz... Preto som vlastenec je to viera v to že aj ty v budúcnosti raz môžeš priložiť ruku k dielu....
Samozrejme, že to nemá v princípe nič s vlastenectvom.
Ale pri národnej hrdosti sa táto chyba stáva najčastejšie, s hrdosťou na iné veci nespojené so človekom a jeho dielom sa bežne nestretávam.
Vlastenectvo sa dá vyložiť už z názvu - ide o vlasť. A nejaký vzťah k nej.
Vôbec nejde o hrdosť na to, kým si.
A chváliť sa Štefánikom je vtipné už aj z jazykového hľadiska.
Zvratné slovesá ako chváliť sa už zo svojej povahy našepkávajú, že pri nich má ísť o teba. A keď ty sa zrazu chváliš Štefánikom, niekým, koho si v živote nevidel, nieto, aby si ho ešte nejak zasiahol, je to veľmi zaujímavé.
No ty si hrdý hádam na všetko. To už ten pocit pomaly stráca zmysel.
@ryu4 ešte sa vrátim k príspevku @69 nerozumiem prečo tak prudko reaguješ na môj názor o vlastenectve asi ťa nasralo že som ti povedal pravdu a neznesieš to... Spomenul som niekde že ako hrdý vlastenec sa považujem za niečo viac a vidím len problémy svojho národa? Že slovensko a slovákov berieme za stredobod vesmíru? Nevidím len problémy na slovensku ale tiež globálne za to ako si na mňa reagoval tiež by som na teba mohol vyšabliť také grcky že ty zase vidíš len globálne problémy a tie naše na slovensku ignoruješ... Keď chceš na mňa nabudúce reagovať rozmyslí si čo napíšeš tiež mi nieje ľahostajne že napríklad v afrike nemajú čo žrať že po útoku na Líbyu čo zapríčinili tvoji liberáli z heslom riešiť globálne problémy majú deti končatiny niekde v prdeli že v Afganistane umierá každé druhé decko hneď po narodení kvôli špatnej zdravotníckej starostlivosti.. Ale keď už vnímam problémy problémy globálne neznamená že budem ignorovať problémy na slovensku v prvom rade sa zamýšľam ako odstránim problémy u nás doma a potom môžem robiť samaritána celému svetu!!!!
@tunidlo A čo je napríklad špatné že povedzme prídem ku francúzovi ktorému meno Štefánik asi bude niečo hovoriť a hrdo poviem že bol slovák ako ja? Azda sa môžem pochváliť že bol s toho istého národa ako ja asi že slováka takým spôsobom pred cudzincom staviam do lepšieho svetla nechcem predsa svoj národ pred niekým reprezentovať ako nejaké béčka.. To už nás zahanbujúco reprezentujú aj tak naší politici alebo tie nezdarené policajné akcie čo napríklad poserú nejakú niekoľko mesačnú protidrogovú akciu interpolu.
@motorizer Len toľko že si to protirečí tak ako si povedzme protirečia liberáli keď označia svastiku za symbol zla a po tisícky rokov tento symbol reprezentovali ako symbol viery v pohanských božstvách od keltou cez germanou až po slovanou... U indov má a ázijských národov máva zase svastika význam ako symbol miéru lásky šťastia a prosperity a nezakazujú ju tam... Takže keď nejaký liberál spomenie že treba svastiku zrušiť vymazať a trestať tých čo ju užívaju či reprezentuju nech pošlú ráziu aj indiánsky kmeň Hopiov za to že na ich petroglifoch v Arizóne sú vyobrazené svastiky... Presne tak je to z pesničkou Behind blue eyes... Keď to spieva populárný spevak z Limb Bisquit nič sa nedej ale keby to spieval Ian Stuart ktorí to samozrejme zložil nepočúvajte to lebo je tam skrytí nacistický odkaz...
Hovorí ti niečo slovné spojenie chválenie sa cudzím perím?
Ty sa teraz otvorene chváliš cudzím perím.
Ten zbytok (to už ale nemá s predchádzajúcou diskusiou o hrdosti nič spoločné) mi pripadá ako uvažovanie primitívnych kmeňov spred tisícov rokov.
Keďže na pohnutie prstom má objektívne informácie o tom, ako to zhruba na Slovensku vyzerá, tak tá jedna vypichnutá čiastková informácia jeho obraz moc nespresní.
A okrem toho je super tá tvoja snaha o prezentovanie národa nasilu v pozitívnom svetle.
Asi si si to doteraz neuvedomil, ale týmto prezentovaním jednej osobnosti, akoby mala byť obrovsky dôležitou informáciou pre cudzinca, legitimizuješ frflanie na Slovensko, lebo tu bol Slota, predtým Mečiar, predtým nejakí komunisti a predtým nejakí fašisti.
Relativizuješ súhrn znalostí o Slovensku a tak, ako ty zaujímaš na základe jednej spomenutej osobnosti zbytočne pozitívne stanovisko, umožňuješ niekomu inému na základe inej osobnosti, ktorú si zmyslí, zaujať prehnane negatívne stanovisko na Slovensko.
Dobre, to som ale zašiel asi zbytočne príliš hlboko.
OK, povedz cudzincovi o Štefánikovi, ale chváliť sa ním naozaj nemáš prečo, nie je to tvoj Štefánik, ani si sa na ňom nijak nepričinil.
@tunidlo No keby som sa azda chválil cudzím perím tak by som asi tvrdil že Milan Rastislav Štefánik je môj pradedo alebo že ja som utvoril československé légie v zahraničí za prvej svetovej alebo že tá socha nejakého hrdinu niekde na námesti tak vtedy sa chválim cudzím perím čo samozrejme nič s toho o sebe netvrdím...
@tunidlo A nebolo to reprezentovanie národa na silu v lepšom svetle... To by som musel prekrúcovať dejiny ako maďar keby som tak reprezentoval národ ako ty tvrdíš...
@tunidlo A navyše nemusím sa ním osobne chváliť už sa môžem Štefanikom pochváliť len tým že o ňom niečo cudzincovi vyrozprávam... A ten tiež pochopí že skutkami sme tiež veľký národ a bude nás brať samozrejme váženejším spôsobom alebo to bude absolútne ignorovať... Skratka nepýšim sa cudzím perím ale hádam keď niekto chce počuť o nejakom hrdinov z nášho národa rád mu o ňom vyrozprávam...
Štefánikovo perie je pre teba cudzie, na jeho činoch si sa nijako nepodieľal, nemáš sa nimi teda ani prečo chváliť.
Bolo to na prezentovanie národa v lepšom svetle, veď si to sám napísal, ale to beriem späť, to je v podstate normálne, že ako nejaký národný archetyp sa často vyberá nejaký buď príliš pozitívny, alebo príliš negatívny vzor, mne sa to síce samozrejme nepáči, ale takúto prirodzenú tendenciu by som ti asi nemal vyčítať.
A aké môže byť "chválenie sa" iné ako osobné? Nerozumiem.
Ale veď samozrejme, že mu o ňom porozprávaj, veď to je úplne normálne. Podivné je, keď sa ty, človek žijúci sto rokov po Štefánikovi, Štefánikom chváliš.
@tunidlo No chcel som tým vyjadriť to že azda by som ho prezentoval ako nášho slovenského hrdinu a keď hovorím nášho asi to nieje nič osobné ale všeobecne národno uvedomelá hrdosť v predkov a pochybujem žeby mal Štefanik perie veď bol človek a nie kohút perie mohol mať jedine v perine...
@tunidlo A samozrejme tiež sme zase boli pri tom že som sa na jeho činoch nepodieľal... To mi zase nedáva dôvod nebyť vlastenec a napríklad si ho vybrať za svoj vzor a byť hrdý... To je ako by si v hostinci bardovy vytrhol lútnu z rúk a zakázal mu spievať o jeho obľúbenom hrdinovi lebo sa na jeho činoch nepodieľal...
Nikde inde som nenašiel normálnu definíciu, tak teda z wikipédie:
"Hrdosť je uznávanie relatívnosti vlastnej osobnosti a zdôrazňovanie len niektorých jej stránok (na rozdiel od pýchy, ktorá je absolutizáciou nášho ja). Osobná hrdosť je vedomie vlastnej dôstojnosti a vlastnej ceny; je to účinný motív konania."
Vidíme, že ak si predstavíme národnú hrdosť, tak tá sem vôbec nezapadá, ide o úplne niečo iné.
(teda národnú hrdosť myslím vo forme, ako sa s ňou stretávam - "som hrdý na to, že som Slovák". Isté formy národnej hrdosti potenciálne dávajú zmysel - napríklad teraz na Slovensku vznikne nejaké celospoločenské hnutie, ktoré zmení Slovensko, potom títo ľudia budú hrdí na to, čo dokázali a vlastne budú hrdí na Slovensko, ktoré ovplyvnili)
@tunidlo Krásna myšlienka ale zabudli aj pripísať že k národnej hrdosti je hrdosť k hrdinom hrdosť k predkom hrdosť k vlastnej kultúre a identite atď...
@glamisback Majú zabitú hudbu a tie texty sú duchaplné a pre mňa obdivuhodné že niečo také vedia zložiť a keďže sa jedná o pagan folk metal mi robí radosť že na slovensku sa začína viac takých kapiel objavovať...
Keby kedysi dávno národ vyzdvihoval niekto kreatívnejší, vymyslel by samostatný pojem a všetko by bolo fajn.
Ale OK, vzhľadom na to, že ide len o jazykové okienko a nič nejak dôležité, asi už nebudem považovať ďalšie zdôrazňovanie toho, čo som už raz povedal, za hodné ďalších tridsiatich príspevkov.
Ach, mne sa vždy podarí ísť zbytočne ďaleko.
No a o tom, že môže existovať vlastenec, ktorý nie je hrdý na to, že je Slovák, už sme sa medzičasom presvedčili.
@tunidlo No ja si zase myslím že boli taký čo vyzdvihli národ kreatívnejším spôsobom len sa objavili špekulanti čo do toho pekne zavŕtali a zničili jeho pamiatku a naozaj ten kto nieje hrdý na to že je slovak určite nieje vlastenec... Niekedy si aj ja okritizujem vlastný ľud ale to v rámci toho že by mali chápať a vidieť veci inakšie ako sa im javia ale stále som hrdý na slovakov a slovensko to je o veci pohľadu... Ja by som hlavne chcel po debatovať´z našími politikmi a to by už bolo ostré keby som sa Figeľa spýtal čo znamenajú tie zlaté padáky asi by som skončil na výsluchu... Ja z policajtmi mávam taký vzťah že buď zautočím na policajné prezídium alebo na zásahové vozidlo...
@glamisback Mne príde zase čisto smiešné keď napríklad kapela Brotherhood je antifakmi označená za za pravicovo extrémistickú a u extrémistov zase za protišovinisticku.. Veru príde mi to také že nad zaradením tej kapeli premýšľajú hlavne ľudia ktorí sa nezamysleli...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
129 komentov
ďalšou zábavnou vecou je, že mnoho z týchto takzvaných vlastencov neovláda základy gramatiky ich vlastného jazyka.. vtipní to šuhaji.
Byť hrdý na niečo, niekoho je úplne normálne, má to cenu pre daného človeka...
Čo sa týka autorky, tak nikoho si nevšímaj, rob čo uznáš za vhodné.
Čo sa týka tých radikálnych anarchistov a ľavičiarov, to sú ďaľší kokoti...
Jediné čo majú radikálni anarchisti a "neonacisti" spoločné je to, že ich IQ je straaaašne nízke (mentálne postihnutí jedinci majú vyššie) a zostáva po nich bordel na uliciach.
Podľa tvojej logiky by nemal byť hrdý ani na svoje úspechy, ktoré dosiahol, pretože on nemôže za to, že má na niečo vlohy, alebo že sa narodil do rodiny, ktorá mu umožnila jeho osobný rozvoj, alebo prostredie ktoré mu umožnilo rozvoj....
Podľa tvojej logiky nemá význam hrdosť...a v podstate nič, čo robí človeka človekom, veď je to výsledok náhody...aj taká láska...to je tiež výsledok náhody, nie je to od rodičov povrchné, že majú radi teba a nie bratranca o čosi menej ?? Veď bratranec nemôže za to, že sa narodil inde.....
To s tým bratrancom.. Bavíme sa tu o hrdosti, nie o láske.
nemam tu byt na co hrda a aj keby bolo slovensko uzasna krajina tak ja som sa o to nijako nezasluzila, preto nemam dovod byt na to hrda
@flysser takmne je to jasne ale ludom na okolo poniektorim ani nie....
@puco90 boze aspon dakto dakto ma tu chape dakujem
mne pride strasne divne ze dakto povie ze joj tak to je vsetko iba nahoda alebo ze na tom nemam zasluhu...noa?to teraz nemam byt hrda na to alebo mi to ma byt jedno?....to akobysom povedala no dobre, je to nahoda ze mam hnede oci, je to nahoda ze mam meter58 tak teraz si to nebudem vsimat je mi to jedno a kazdy kto sa ma opyta akej farb mam oci takmu poviem ze zelene, ze mam meter89, ze mam dlhe rovne nohy .....alebo k tej zasluhe........(odpici priklad ale budis no...) nasi hokejisti vybojovali 2. miesto a kolko ludi co imbolo suma fukze vobec ide hokej v telke zrazu boli HRDI na to ze ZASLUHOU NIEKOHO INEHO sme boli 2......to je to ise podla mna........
Aj to snaženie, práca a sebazaprenie je len náhoda. Nikto nemôže za to, že sa narodil v prostredí, ktoré ho motivovalo sa rozvíjať a že nezlenivel.
Keby si sa narodil v Bangladéži v chudobnej rodine, asi ťažko by si mal podmienky na .
Uvedom si, že celý život je obrovská náhoda. Ale to je nepodstatné, podstatné je to, ako to vnímame a to naše vnímanie je ľudské, to robí človeka človekom.
S tou láskou to bol len príklad, že toto zmýšľanie sa dá aplikovať na všetko...ale v poriadku, ty máš iný názor.
A to ze ta chape puco si moc nevyhrala kedze on je kotlebovec jak vysity (ROFL)
@ryu4 och.......teba lutujem
Snaženie, práca a sebazaprenie nie je náhoda. To, do akého prostredia sa niekto narodil, náhoda je. Ale prečo by človek z Bangladéža nemohol byť na niečo hrdý? Nemusí sa stať úspešným, nemusí vynájsť liek na nejakú chorobu na to, aby mohol cítiť hrdosť na niečo, čo dosiahol. Môže to byť niečo oveľa menšie, no napriek tomu môže cítiť väčšiu hrdosť ako ten spomínaný milionár alebo vedec alebo hocikto.. To v akom prostredí sa človek narodí nemá nič s jeho pracovitosťou/ snažením. Takisto, pochybujem, že práve človek z Bangladéža by mal byť lenivý..
Pozeráš sa na to úplne opačne. Ty hľadíš len na dôležitosť toho úspechu ako takého, ale úplne ignoruješ všetko ostatné. Samozrejme, že množstvo vecí je v živote náhoda, často ide o tie najdôležitejšie veci, no pracovitosť náhodná nie je. Ak niekto zlenivie, opäť sa na to treba pozerať z jeho pohľadu. Preňho môže byť úspechom, že ráno vstane z postele a osprchuje sa a z jeho pohľadu to môže byť dôvod na hrdosť, aj keď pre niekoho iného nie.
@glamisback prečo, ak smiem vedieť?
Proste všetko je náhoda, aj pracovitosť. Keď sa na to pozrieš analyticky, tak pracovitosť je podmienená génmi a výchovou.
Otázka znie...môžeš za svoje gény, výchovu a vplyv okolia ?
A ešte jedna vec, autorka skvele poznamenala, že podľa tvojej logiky by sme ani nemali byť hrdý na hokejistov, veď to je ich zásluha....
A áno, autorka mala naozaj skvelú poznámku, až na to, že si krásne nasrala do huby. Nie, nemáme dôvod byť hrdí na svojich hokejistov, veď ako úžasne a trefne poznamenala, všetci to mali u riti, až kým neskončili druhí Ak sme hrdí na svojich hokejistov, prečo nie sme hrdí aj na Ruských hokejistov, že vyhrali? Veď aj oni sú ľudia, takisto ako my. Tiež by sme mali byť hrdí na, keď vidíme v nejakom dokumente ako gepard chytí gazelu, veď aj my patríme medzi stavovce a tiež by sme mali byť hrdí na to, že včela úspešne opelila kvet, veď tiež patríme do živočíšnej ríše.
Čo si predstavuješ pod pojmom slobodná vôľa (i keď ja si myslím, že neexistuje, ale o tom teraz nechcem debatovať) ??? Že teda tá slobodná vôľa nie je niečim podmienená (gény a prostredie) ?
Keby si sa narodil (dajme tomu tvoja duša ak na ňu veríš) v Bangladéži, len v inom tele, bol by si úplne iný človek...teda možno by tvoja slobodná vôľa bola ovplyvnená tak, že by si kradol a zabíjal....
Čiže znova sme pri koreni problému...za prostredie a gény človek nemôže a teda nemôže za to, že je génius, vynálezca, spevák....
A podľa tvojej logiky by na to nemal byť hrdý, pretože za to nemôže (musíš uznať, že som dokázal že nemôže)....
Lenže hrdosť je niečo, čo vytvorila evolúcia, nehľadaj v tom vyšší zmysel. Hrdosť (na čokoľvek, na svoj splnený cieľ, otca, slávnu osobnosť ktorá niečo dokázala pre národ...) vytvorila príroda, je to pocit. Ak si myslíš, že je nespravodlivé a smiešne byť hrdý na niečo čo si nedokázal, je to tvoj názor, ale v princípe je nespravodlivé úplne všetko.
Možno som sa filozoficky zamotal, chcelo by to blog.
Pozri, dal som ti možnosť, aby si ma presvedčil, že máš pravdu. Píšeš inteligentne a preto som dúfal, že ma nejaký tvoj argument prinúti prehodnotiť svoj názor, no nestalo sa tak.
Skrátka: Podľa princípu vlastenectva by každý novorodenec, ktorý sa narodil, mal automaticky dôvod byť na niečo (národ) hrdý, aj keď ešte vôbec nič neprežil (nedosiahol). Tým pádom celý princíp hrdosti padá, nie? Bolo by to len prázdne slovo s nulovou hodnotou.
Ak by ti povedali, že v skutočnosti nie si Slovák, iba si do tejto chvíle žil v tom domnení, zmenil by si sa zo slovenského vlastenca na (povedzme) ukrajinského vlastenca? V momente by si nebol hrdý na Slovákov ale na Ukrajincov?
Očividne máš túto vec už hlboko zakorenenú v hlave a tvoj názor len tak niečo nezmení, ale nemáš pravdu. (A prosím ťa, nezačni sa zas vykrúcať s niečím typu ''Pravda neexistuje, hento, tamto.. ''.)
Jednoducho, je rozdiel medzi vplyvom a prítomnosťou náhody, podmienením náhodnou udalosťou (pri nejakom osobnom úspechu) a na druhej strane čistou náhodou, ako napríklad, že som sa narodil na Slovensku a že v športke minule padla istá šestica čísel.
Ak by sme tvrdili, že hrdosť je pocit, ktorý cítime pri nejakej našej (pozitívnej) zásluhe, je postoj @ryu4 úplne konzistentný.
A ty si zabudol na okrúhlu trampolínu, tá mala tiež strašne veľa do činenia s tým, čo sa tu písalo.
Čo je to vlastenectvo? Pretože ja zaň považujem úctu k predkom a citový vzťah k vlasti ktorá nás formovala. Mávanie a oháňanie sa symbolmi, pochodovanie v uniformách, oslavovanie vrahov za vlastenectvo nepovažujem.
nwm co sem trepes anarchistou za to ze ta pesnicka je punkova ? alebo podla mojho profilu ?
anarchia - sloboda a od toho si kadzy odvodzuje tu svoju "anarchiu"
ked myslis ze: "tí skutoční nacisti mali aspoň nejakú kultúru."
myslis tu kulturu davat ludi do plynu ?
Ja som sa narodil na Slovensku v slovenskej rodine, takže som Slovák.
Samotná matička príroda vytvorila národy. Národy tu nie sú len tak, takisto patriotizmus a vlastenectvo tu nie sú len tak, má to svoj význam (pochopiteľne evolučný).
@tunidlo čistá náhoda je aj to, že má niekto supergény, vďaka ktorým je génius a že vyrástol v prostredí, ktoré ho podporovalo v rozvoji. A aj napriek tomu je daný človek hrdý na svoj vynález.
@james144 predpokladám, že ti nevadia asociáli a rozkrádanie Slovenska.
Ak ti to vadí, tak aj ty v niektorých veciach súhlasíš s Kotlebom, aj keď si to nepriznáš. Pozri sa, ja Kotlebu NEPOZNÁM osobne a nemám o ňom informácie zo súkromia a preto sa nedokážem o ňom dostatočne vyjadriť. Tebe, predpokladám, stačí SME a Nový čas, prípadne Markíza a Joj. Ja neviem posúdiť aký je to človek, ale viaceré jeho verejné kroky sú mi sympatické.
@ezy určite som nemyslel vyvražďovanie, ale myslel som rozdiel medzi tými, ktorí mali aspoň nejaký cieľ a aspoň dodržovali nejakú slušnosť a medzi tými, ktorí skopú aj bieleho a slušnosť im nič nehovorí (teda chcú sa len biť).
Prečo tak veľmi presadzuješ túto neexistujúcu ekvivalenciu medzi tým, čo sa stane bez môjho vedomia a pričinenia a medzi tým, čo sa stane s mojím vedomím a pričinením?
Tvoju osobnosť sformovali gény a prostredie.
Inak mám otázku, tešil si sa z toho, že Slováci vyhrali striebro? Ak áno, tak prečo ?
Ďalej, ak si myslíš, že vlastenectvo/patriotizmus sú evolučné princípy, radím ti, aby si si prevetral vedomosti o tom, čo je evolúcia. Vlastenectvo je len rozprávočka, ktorou politici vymývali mozog mladým a naivným ako si ty, aby išli pre ich záujmy umierať do vojen. Nič viac. Výmysel ľudí.
Ide o to, že to je nepodstatné. Ak si niekto myslí, že je neférové, aby bol niekto hrdý na niečo čo nedosiahol on, má pravdu. Neférové to je. Ale takisto je aj neférové, ak sa niekto narodí ako génius a niekto ako mentálne postihnutý (keď zájdem do extrému).
Neférové je všetko, celý život je neférový, treba sa s tým zmieriť.
Liberalizmus sa vyznačuje analyzovaním. Keď sa pozriete analyticky na väčšinu vecí v živote, zistíte, že všetko je nespravodlivé a x vecí ani nemá samo o sebe význam. Ale význam tomu dávame MY ľudia.
Preto chodíme napríklad do divadla, kina, hokej, futbal (načo vlastne ? Má to význam?) a povzbudzujeme svojich a keď vyhrajú, tak sa tešíme a sme hrdí, napriek tomu, že to bolo vďaka iným.
Preto podľa vašej logiky nemá význam ani fandiť.
Človek je tvor, ktorý je skupinový a keď je v tej danej skupine (je jedno či národ, klub, rodina....) a myslí to od srdca, tak skupina je ako on a on je v podstate ako skupina.
Už tu nebudem reagovať, nemá to význam. Ale keď máte takýto meter na národ a vlasť, prosím, dokážte že máte jeden meter a aplikujte to na všetky stránky, vrátane športu.
Čože ???? Ty si prevetraj vedomosti z histórie, aj keď v dávnej minulosti neboli národy, boli KMENE (mininárody), teda skupiny ľudí, ktoré držali spolu. A to má evolučný dôvod, takisto aj národ (kmeň vo veľkom).
Už pravekí ľudia sa zgrupovali do určitých skupín, naštuduj si o tom niečo. Zgrupovanie umožňuje určitej skupine prežiť.
A vlastenectvo je niečo, čo kmeň udržuje pokope.
To s tými vojnami je zneužívanie vlastenectva/patriotizmu na šovinizmus.
Hrdosť ako taká prírodou daná bola, napríklad keď lovec zabil nejaké zviera, bol na seba hrdý (podotýkam na SEBA). Ide tam o vec, ktorú dosiahol ON, išlo o jeho pričinenie. No vlastenectvo s týmto nemá absolútne nič spoločné.
No a k @47.
Za prvé, ja nehovorím o neférovosti. Netvrdím, že je nefér, ak si niekto privlastňuje úspechy iných, tvrdím, že je to nezmyselné a úbohé.
Ako som spomínal vyššie, mentálne postihnutý môže byť na niečo rovnako hrdý ako génius, ich genetická predispozícia neurčuje, na akú mieru hrdosti sú oprávnení. Hrdosť je subjektívna.
Ďalej, prosím ťa, nepleť sem liberalizmus, nemá to s tým nič. Byť analytickým a racionálnym je v povahe každého človeka (Homo sapiens sapiens, však?), nie len liberálov.
Takisto, netvrdím, že človek nemôže cítiť radosť, ak jeho národný tím získa nejaký úspech. No je rozdiel medzi hrdosťou a radosťou, uvedom si to. Ja som rád, že Štúr kodifikoval spisovný slovenský jazyk, no nie som hrdý, je to jeho úspech, i keď sa možno priamo dotýka mňa.
To s tým divadlom, kinom a neviem čím. Opäť - radosť, potešenie. Radosť je pre človeka prirodzenou a žiaducou, s vlastenectvom to nemá nič.
A áno, samozrejme, že človek je skupinový a áno, má to korene v evolúcii, no opäť to nemá nič s hrdosťou/vlastenectvom/patriotizmom. Je preňho prirodzené byť v skupine, do ktorej sa narodil a má k nej určité citové puto, no opäť sa tu nemožno baviť o hrdosti. Nespájaj hrdosť automaticky s každou prirodzenou snahou človeka byť v skupine a zotrvať v nej, je tam nulová súvislosť.
Ako si povedal, nemá zmysel ďalej o tomto diskutovať. Očividne si v tomto už tak silno utvrdený, že nie si schopný pozrieť sa na to objektívne, tým pádom táto diskusia stráca zmysel.
@glamisback Sama nemáš rada, keď ťa ľudia nazývajú "nacistkou", lebo si vlastenec, ale Kotlebu tu tituluješ "nácom", pri tom on sa od toho tiež dištancuje, pokiaľ viem. Zamyslela si sa nad tým?
Predtým, ako mi rupol birdz, mal som ten príspevok obohatený o jednu vetu, predsa ju napíšem -
Prečo staviaš do ekvivalencie udalosti, ktoré sa stali s pričinením náhody(môj vynález) s tými, ktoré sú z môjho pohľadu úplne mimo mňa, trochu nadnesene povedané sú úplne náhodné, lebo v nich nefigurujem ako činiteľ(moje narodenie)?
A do istej miery tešil a presne som rozmýšľal nad tým, prečo.
A dospel som k tomu, že z majoritnej časti preto, lebo som naučený
No, aby som na túto otázku odpovedal ďalekosiahlejšie - Aj ak by som sa narodil vo Švajčiarsku, tak by som sa tešil, (a to už z omnoho rozumnejších dôvodov, lebo som sa narodil na jednom z miest celkom vhodných pre život) ale asi by som nemal byť na čo hrdý.
No pravdepodobne je predstaviteľné, že existujú národovci, ktorí nevyzerajú ako Hitler s vymenenými fúzikmi, takže mne dáva zmysel, že niekto nemá rád označenie nácek, aj keď je nacionalista a niekoho iného aj tak náckom nazve.
na prvej fotke vidíš vlajku s menom ian stuart (myslím že i. s. donaldsona netreba predstavovať) na druhej fotke je vlajka so symbolom schwarze sonne-slnečné koleso, tento symbol bol používaný jednotkami ss, v súčasnosti je v nemecku ilegálny. z tohto si môžeš utvoriť obraz aká móda bola v tomto obchode predávaná. tu je kotleba na neonacisticke demonštrácii v Prahe v spoločnosti neonacistov s celoeurópskym významom, ako napríklad so zakladateľom pražskej pobočky blood & honour lukášom strnadom a takto by som mohol pokračovať ešte dlho.
@trash Z ktorej časti môjho príspevku si pochopil, že vlastencov automaticky označujem za "náckov"? Ja sama to nemám rada a v tom príspevku tak rozhodne nič nie je myslené. Tak ma, prosím, neškatuľkuj medzi nejakých "vy s predsudkami".
No, ono to tak vyzeralo, keď sa ti nepáči, že sama nemá rada označenie nácek a niekoho iného náckom nazýva
Ja by som s niektorými vecami nesúhlasil.
Napríklad si myslím, že kľudne môže existovať vlastenec, ktorý rozumie, že hrdosť na niečo, na čom nemá nijakú zásluhu, je nezmysel.
Nejaký vedec konečne vypracuje teóriu všetkého a bude na to hrdý...
Otázka znie:
Akú zásluhu má na tom, že sa narodil rodičom, ktorí ho motivovali chodiť do školy ? Akú zásluhu má na tom, že je génius ? Akú zásluhu má na tom, že sa nenarodil primitívom ?
Keď už analyzujete, tak poriadne a všetko, nielen to, čo sa vám hodí do liberálnej propagandy.
Samozrejme, ja naozaj nie som hrdý na hokejistov, ktorí vyhrajú zápas
(Ale ak je na nich hrdý napríklad tréner, pre ktorého je to plodom práce, už to nejaký zmysel dáva)
Aj keď tešiť sa tomu samozrejme môžem. Nemusí to byť prísne logické, ale nie je to ani samé o sebe rozporuplné.
@74
Dobre vravíš. Preto hrdosť na to, že sa nenarodil primitívom, ale géniom, nie je na mieste. Už tomu asi rozumieš.
Podľa mňa rodičia by nemali mať radi svoje dieťa viac ako cudzie, pretože to dieťa na tom nemá nijakú zásluhu, že sa narodil práve im.
Uvedomujete si, kam môže zájsť liberálne zmýšľanie ? Uvedomujete si, že liberalizmus ničí všetko, čo robí človeka človekom, od príslušnosti k nejakému kmeňu, v tomto prípade NÁRODU, spolku, alebo rodine ?
Ozaj, povzbudzoval si Slovensko ?
Ale zasa...
Ja píšem o tom, že potom by nemal byť hrdý ani na to, že niečo daný človek vypracoval, nakoľko sa v princípe len priživil na náhode (gény, prostredie)...
Samozrejme, existuje kopec géniov, športovcov, vzdelancov ktorí sú hrdí na to, kto sú (ale neponižujú iných!!!). Nechápem prečo by nemohol byť človek hrdý aj na to, kým je, alebo že je príslušník nejakého národa....
Som šťastná, že žijem práve tu a som nesmierne vďačná za všetko, čo tu mám k dispozícii. Som veľmi hrdá na to, že aspoň ako-tak poznám prírodu, ktorá ma tu obklopuje a najmä živí, som veľmi vďačná za to, že mám dostatok pitnej vody na každom kroku (myslím tým nielen točky, ale predovšetkým množstvo nezávadných prameňov, ktoré nás napájajú v horách práve na miestach, kde to najviac a náhle potrebujeme). Tiež som nesmierne šťastná a hrdá na to, že práve tu máme toľko zaujímavých druhov zvieratiek a rastliniek, som veľmi, veľmi hrdá na to, že moji predkovia (teraz myslím v rámci rodokmeňu) boli takí vzdelaní, pritom aj manuálne pracovití a veľmi si vážim, že sa ku mne dostali ich gény, ktorým sa teším a ktoré ma vytvárajú, teda ja môžem pokračovať v ich práci, v ich záľubách, rozširovať vedomosti z minulosti, ktoré dnešní mladí ľudia (väčšina z nich) vôbec neregistruje, lebo nemali to šťastie na bohaté skúsenosti členov svojej rodiny (asi, alebo proste sa s nimi rodičia nebavia, no nevie, kde nastáva chyba...)
Ale napríklad - vôbec nie som hrdá na SNP, ktoré každý dnes ospevuje, ani nevie prečo, resp ospevuje ho asi hlavne preto, že nevie prečo... Nie som hrdá na partizánov, ktorí boli z drvivej väčšiny ožranmi a nie som hrdá na to, čo z nás urobili sovieti.
No nech už tu boli a sú pri koryte akíkoľvek zmrdi, stále nadovšetko milujem, vážim si a som hrdá na našu prírodu, ktorá ma uživí, aj keď zdvihnú dane, ktorá sa dokáže aspoň do určitej miery i sama vyliečiť z retardovaných zásahov zaslepených podnikateľov. Uvidíme však dokedy, ale verím, že keď už toho zlého bude priveľa, spustí sa Červený dážď (nie, tentoraz to nebude smradľavá sovietska armáda) a Zem sa opäť očistí.
Nejako si zabudol použiť pojem hrdosť, ktorý si asi chcel ilustrovať.
No a niektoré tieto liberálne špiny si hovoria, že sú Slováci.
Chyba v programe národovectva.
(to len taký vtip, pardon)
No, ja nesúhlasím. Aj keď to s debatou o hrdosti nič nemá, niekto by za vlasť mohol umrieť a pri tom nebyť hrdý na svoju národnosť, s ktorou nič nemá.
Inak, ja proti národovectvu nemám nič.
Asi tak ako nemám nič proti zapálenému angažovaniu sa v spolku rybárov, aj spolky si spomínal.
Mne začne vadiť, keď niekto začne nadávať na nerybárov, prípadne aj tvárenie sa, že spolok rybárov je tá úplne najdôležitejšia vec na svete mi do istej miery prekáža.
Pokiaľ ide o národnú hrdosť, tú považujem len za nevyhovujúcu definícii slova hrdosť. Nemám s ňou nijaký výrazný problém, len taký klasický, ako s hocijakou inou prípadnou dezinterpretáciou niečoho.
Aha. No nie, na to som hrdý nebol. Aj keď tešiť ma to môže a možno ma to aj trocha teší, nie som si úplne istý
Asi sa dá povedať, že povzbudzoval.
Ak je niekto hrdý na svoje bežecké schopnosti, kvôli ktorým chodil 20 rokov každý deň na 4 hodiny na tréning, ok.
Ak je niekto hrdý na to, že sa narodil s dvoma nohami, prípadne s dvoma rýchlymi nohami, už mi to príde trocha zvláštne.
Ako kresťan by si podľa môjho názoru nemal pripisovať všetko náhode, mohlo by ťa to stáť teplé miestečko ...
... No dobre, toto bol zasa taký nekorektný vtip, ale keďže človek by mal mať slobodnú vôľu, asi všetky jeho činy nie sú dielom iba náhody.
Myslím, že ryu rozumel, čo si mala na mysli a šlo mu o niečo iné.
No, ale nebudem hovoriť zaňho, ale za seba.
Ono v podstate ide len o takú jazykovú prkotinu a teda o to, že hrdosť je pocit vychádzajúci z egoizmu a z niečoho, čo sa viaže s tebou, tvojou existenciou, tvojou činnosťou.
Ale takým zvieratkám, na ktoré si hrdá, je často úplne jedno, že existuješ, nie je na nich žiadny tvoj rukopis, preto sa mi zdá trochu zvláštne, že si na ne hrdá.
1. Nie som Kresťan, ale ateista, neviem odkiaľ si nabral že som Kresťan
2. Vlastenec, alebo národovec nemôže tvrdiť, že príslušník iného národa je menej dôležitý, alebo že nie je človek. Potom ide o šovinizmus a proti tomu som aj ja
3. Slobodná vôľa je ilúzia
Ale zasa nemôžem súhlasiť s tým, že hrdí môžeme byť len na svoje skutky. Však keď je moja sestra šikovná, nemôžem byť na ňu hrdá? Napríklad. Ten egoizmus tu azda možno spojiť s tým, že hej, som hrdá nie tak na úspech mojej sestry ako na to, že JA mám tak úspešnú sestru. Alebo čo... Potom azda môžete akceptovať aj vlastenectvo ako hrdosť v súvislosti s tým, že sme hrdí nie na ľudí a skutky, ktoré majú čo do činenia s krajinou, kde žijeme, ale sme na nich hrdí preto, lebo žili a pôsobili zrovna tam, kde sme teraz MY (síce "náhodou" tužijeme, ale čo už. Napokon, náhoda je jednotkou osudu.)
Ja som písal o tom, že celý život je nespravodlivý a že človek drží vždy s nejakou spoločnosťou, či už je to nejaký spolok, rodina, vlasť, národ a teda aj uprednostňuje niekoho ped niekym a drží s ním.
A napríklad ja CHCEM byť Slovák, nech budem hocikde, takisto ako CHCEM byť v nejakom spolku, alebo CHCEM byť blízko svojej rodiny a držať s ňou.
Pretože spoločnosť (akákoľvek)=je ako jedna duša, proste je to jeden tím, aj keď za to, kto kým je môže ďakovať NÁHODE !!!! Či sa narodil s nejakou výhodou, alebo sa vypracoval, je to len súhra náhod génov a prostredia.
Sorry, to som si nejak zle pospájal.
Veď ja sem ani nepíšem kvôli strachu zo šovinizmu a podobne.
Fakt mi ide len o tú nelogickosť a prekrútenie jazyka, no proste prkotina
No ale asi by nemala byť ilúziou, keď si tu teraz tvoríme vlastné názory.
To neznamená, že ňou nie je, len pre zmysluplnosť našich existencií sa oplatí predpokladať, že nie je
Ak si ju ovplyvnila, usmernila, má zmysel byť na ňu istým spôsobom hrdá.
Inak mi to príde zvláštne, na základe toho, že hrdosť sa spája so samotným človekom a jeho dielom/skutkom.
A keďže ovplyvniť celý národ je ťažké, tak sa národná hrdosť aplikuje pomerne ťažko.
Ale zasa je pravda, že asi nejaký významný dejateľ môže byť hrdý na národ, ktorý ovplyvnil.
V poriadku, beriem, neprotestujem.
Toto, o čom hovoríš som sa tu poprieť nesnažil, šlo len o to jedno slovko, ktoré je podľa mňa používané zle.
Pozri sa tvoríme si vlastné názory...ale v skutočnosti ich tvoria naše gény v interakcii s prostredím.
Čiže tvoj názor je preto iný, lebo máš iné gény a ovplyvňuje ťa iné prostredie.
Teda v skratke, názor je v podstate výsledok interakcie génov a prostredia (rôzne vplyvy, o väčšine ktorých veda, nemá ani šajnu) na určitú situáciu.
@defender Nepochopila si celkom (zrejme spolu s pár ľuďmi pred tebou), na čo som narážal. Pochop, že ja si som vedomý, že sa mám lepšie ako väčšina populácie a som rád, že som mal to šťastie(!) narodiť sa práve sem. No a práve o to mi ide, že to bolo šťastie - náhoda. Nechápem teda, ako niekto v spojení s týmto môže používať slovo hrdosť. Hrdosť v tejto súvislosti je výsadou ľudí, ktorí túto krajinu budovali a niečo pre ňu spravili - medzi nich ja nepatrím a trúfam si povedať, že takisto ani ty. Z mojej strany sa teda môžme baviť maximálne o obdive voči týmto ľuďom, o obdive k prírode a krajine, v ktorej žijem. Hrdosť je veľmi silné slovo a dnes zjavne až príliš používané, jeho hodnota tým pádom klesá. Tvoj názor na toto sa samozrejme môže líšiť, a ja ti ho neberiem. Ak je niekto hrdý na to, že sa narodil so šiestimi prstami na ruke alebo že má nábeh na cukrovku, je to jeho vec, nezaujíma ma to. Štvať by ma to začalo vtedy, ak by o sebe vyhlasoval, že ho to robí lepším než sú ostatní.
No ale v tom, že by som nemal mať slobodnú vôľu veda rozhodne jasno nemá.
A radšej preto predpokladám, že nejakú slobodnú vôľu mám
A teda tým pádom aj to, že moje prostredie je tvorené jedincami so slobodnou vôľou.
Koniec.
Už len na tých pár drobností, ktorými som v očiach niekoľkých cudzincov Slovensko zviditeľnila v lepšom svetle, som hrdá a v budúcnosti chcem, aby tých drobností bolo viac, budem sa usilovať, aby sa aj niečo väčšie nepodarilo.
No asiže je tu taká stuchlina, ak si väčšina vraví, že sú šťastní, že sa tu narodili, ale to je všetko, neriešiť viac, nevravieť viac, ruky preč, mňa sa to netýka, však ide o náhodu vždy a všade a hrdosť sa preceňuje. Tak čakajme na niečo, na čo možno byť vo všetkých najčistejších zmysloch slova hrdí... a čudujme sa potom zasa, tváriac sa múdro, že sme sa ničoho nedočkli.
A predsa je.
Samozrejme, že to nemá v princípe nič s vlastenectvom.
Ale pri národnej hrdosti sa táto chyba stáva najčastejšie, s hrdosťou na iné veci nespojené so človekom a jeho dielom sa bežne nestretávam.
Vlastenectvo sa dá vyložiť už z názvu - ide o vlasť. A nejaký vzťah k nej.
Vôbec nejde o hrdosť na to, kým si.
A chváliť sa Štefánikom je vtipné už aj z jazykového hľadiska.
Zvratné slovesá ako chváliť sa už zo svojej povahy našepkávajú, že pri nich má ísť o teba. A keď ty sa zrazu chváliš Štefánikom, niekým, koho si v živote nevidel, nieto, aby si ho ešte nejak zasiahol, je to veľmi zaujímavé.
No ty si hrdý hádam na všetko. To už ten pocit pomaly stráca zmysel.
Hovorí ti niečo slovné spojenie chválenie sa cudzím perím?
Ty sa teraz otvorene chváliš cudzím perím.
Ten zbytok (to už ale nemá s predchádzajúcou diskusiou o hrdosti nič spoločné) mi pripadá ako uvažovanie primitívnych kmeňov spred tisícov rokov.
Keďže na pohnutie prstom má objektívne informácie o tom, ako to zhruba na Slovensku vyzerá, tak tá jedna vypichnutá čiastková informácia jeho obraz moc nespresní.
A okrem toho je super tá tvoja snaha o prezentovanie národa nasilu v pozitívnom svetle.
Asi si si to doteraz neuvedomil, ale týmto prezentovaním jednej osobnosti, akoby mala byť obrovsky dôležitou informáciou pre cudzinca, legitimizuješ frflanie na Slovensko, lebo tu bol Slota, predtým Mečiar, predtým nejakí komunisti a predtým nejakí fašisti.
Relativizuješ súhrn znalostí o Slovensku a tak, ako ty zaujímaš na základe jednej spomenutej osobnosti zbytočne pozitívne stanovisko, umožňuješ niekomu inému na základe inej osobnosti, ktorú si zmyslí, zaujať prehnane negatívne stanovisko na Slovensko.
Dobre, to som ale zašiel asi zbytočne príliš hlboko.
OK, povedz cudzincovi o Štefánikovi, ale chváliť sa ním naozaj nemáš prečo, nie je to tvoj Štefánik, ani si sa na ňom nijak nepričinil.
Štefánikovo perie je pre teba cudzie, na jeho činoch si sa nijako nepodieľal, nemáš sa nimi teda ani prečo chváliť.
Bolo to na prezentovanie národa v lepšom svetle, veď si to sám napísal, ale to beriem späť, to je v podstate normálne, že ako nejaký národný archetyp sa často vyberá nejaký buď príliš pozitívny, alebo príliš negatívny vzor, mne sa to síce samozrejme nepáči, ale takúto prirodzenú tendenciu by som ti asi nemal vyčítať.
A aké môže byť "chválenie sa" iné ako osobné? Nerozumiem.
Ale veď samozrejme, že mu o ňom porozprávaj, veď to je úplne normálne. Podivné je, keď sa ty, človek žijúci sto rokov po Štefánikovi, Štefánikom chváliš.
Áno, vtedy nie je. Ak sa ním chceš chváliť, už je.
Ale veď buď, obdivuj Štefánika, buď rád, že tu bol, bárs ho aj pretláčaj do popredia, spievaj o ňom ... Len to chválenie sa a hrdosť, no ...
Ja teraz neviem, či ma naschvál takto trápiš, alebo čo
Ale veď z toho, čo som napísal musí byť úplne krásne jasné, ako som to myslel, ja ti nerozumiem, že mi teraz toto napíšeš
OK, poďme teda ešte raz
Hrdosť na svoje dielo - nie je na tom nič škaredé ...
Hrdosť na niečo, čo je od teba úplne nezávislé - To je prekrútenie zmyslu slova hrdosť
Hrdosť na svoje dielo- nie je na tom nič škaredé...
Hrdosť, čo je od teba úplne nezávislé- Rodová hrdosť.... prekrútenie zmyslu slova hrdosť môžeš mi to vysvetliť? Tomu zase ja nerozumiem...
Nikde inde som nenašiel normálnu definíciu, tak teda z wikipédie:
"Hrdosť je uznávanie relatívnosti vlastnej osobnosti a zdôrazňovanie len niektorých jej stránok (na rozdiel od pýchy, ktorá je absolutizáciou nášho ja). Osobná hrdosť je vedomie vlastnej dôstojnosti a vlastnej ceny; je to účinný motív konania."
Vidíme, že ak si predstavíme národnú hrdosť, tak tá sem vôbec nezapadá, ide o úplne niečo iné.
(teda národnú hrdosť myslím vo forme, ako sa s ňou stretávam - "som hrdý na to, že som Slovák". Isté formy národnej hrdosti potenciálne dávajú zmysel - napríklad teraz na Slovensku vznikne nejaké celospoločenské hnutie, ktoré zmení Slovensko, potom títo ľudia budú hrdí na to, čo dokázali a vlastne budú hrdí na Slovensko, ktoré ovplyvnili)
Keby kedysi dávno národ vyzdvihoval niekto kreatívnejší, vymyslel by samostatný pojem a všetko by bolo fajn.
Ale OK, vzhľadom na to, že ide len o jazykové okienko a nič nejak dôležité, asi už nebudem považovať ďalšie zdôrazňovanie toho, čo som už raz povedal, za hodné ďalších tridsiatich príspevkov.
Ach, mne sa vždy podarí ísť zbytočne ďaleko.
No a o tom, že môže existovať vlastenec, ktorý nie je hrdý na to, že je Slovák, už sme sa medzičasom presvedčili.
Ešte raz, vlastenectvo - láska v vlasti, vlastenec nemusí byť hrdý na svoj pôvod.