Par kamosov z mojho okolia fandia cely zivot jednemu slovenskemu klubu. Ked hra zapas, idu ho spolocne pozerat a kricia pri nom, chytaju sa za hlavy, proste plno emocii. Vraj preto, lebo ten klub je v ich srdci (lebo oni zan hravali ako dorast).
Lenze ten klub odvtedy uz x-krat vymenil vsetkych hracov a y-krat trenera. Z mojho pohladu je to ako fialove auto, v ktorom kedysi sedeli, ale dnes ma kompletne iny interier, motor, plechy aj kolesa, ale stale je "ich" lebo je fialove.
Druha kategoria su MS v hokeji/olympiada. Vsetci su natlaceni v obyvacke na obrazovkach a povzbudzuju sportovcov, ktori ich nepocuju, ktorych nepoznaju ba ani nikdy nevideli, iba preto ze maju na tricku farby toho isteho statu v ktorom sa oni nahodou narodili.
Disclaimer: nechcem flejmovat, zaujima ma ako to vidite vy. ja som zatial nikdy nedostala inu odpoved ako "to ty nepochopis"
Akoze, na olympiade rada pozeram sporty, co ma zaujimaju. Tj snowboarding, jazdectvo, skoky do vody, gymnastiku, obcas plavanie. Lebo sa mi to paci, kto vyhra je mi uplne jedno.
lebo sa chcem zviesť na emócií, ktorú mi to ponúka. Lebo potrebujem byť súčasťou niečoho veľkého... lebo môj život je sám o sebe fiasko a pri anglickej premier league na to nemusím myslieť
@staphylococcus jj, to uplne chapem. aj ja pozeram napr olympijske krasokorculovanie, lebo sa mi to vizualne paci. ja len nerozumiem tym fanusikom opisanym hore
strasne dufam ze dojde niekto a da tomu pre mna zmysel
Hej vidis, este krasokorculovanie
Ale myslim, ze komentar nad tvojim to prave rozluskol - ludia, co v zivote nic nedokazali sa potrebuju tesit aspon z uspechov inych/brat ich za sboje, lebo ved su to "nasi". A clovek, co sa citi naplneny a spokojny sam so sebou to nema sancu chapat.
Ja takto fandim iba nasim na ms v hokeji inac vobec a fandim len preto lebo som slovak a chcem aby nas stat ziskal medailu.aby sme sa ukazali Vo svete aj v tom dobrom svetle nie iba ako odpad ktory ked pride do zahraničia iba kradne
Väčšinou sú ľudia lokálpatrioti a fandia tímu, v ktorom žijú, respektíve v ktorom sa narodili. Ak niekto fandí tímu, ktoré sídli v meste, v ktorom on nežije, nenarodil sa ani s nim nemá nič spoločné, väčšinou je to o tom, že sa mu páči napríklad herný štýl a filozofia mužstva (hráči sa menia, ale štýl a filozofia napríklad v Barcelone nie, stále hrajú technický, kombinačný futbal, tú takzvanú tici taca). Klub sa zapíše fanúšikovi do srdca, a potom mu už je verný, i ked sa vymenia hráči, tréneri, komplet vedenie, ale ten klub máš spolu so spomienkami, ktoré sú s nim spojené, zapísaný do srdca.
pockat, takze sledovat sport kvoli pozitku z hry samotnej je ok, ale v momente ked si oblubite konkretneho sportovca/tim povedzme na zaklade herneho prejavu alebo posobenia mimo stadiona je to preto ze ste skrachovanec a primitiv?
@riddler myslim ze viem co chces povedat, ale pocitujem silnu analogiu k politickej strane - zalozili ju moji kamarati, fajn typci s ktorymi mi bolo dobre. teraz je 20 rokov neskor, su tam uplne ini ludia a iné idey v pozadi, ale stale ich volim, lebo zakladatel, moj kamos a teraz uz dochodca jozko, to vtedy fajne rozbehol
@etelnair vzdy som ta mala rada pre tvoje svizne bodnutia do podbrusia ale nechcela som aby to vyznelo ze co si myslim ja je spravne, fakt ma proste len zaujima nazor tych ludi ktorych opisujem hore kedze moj frajer je jeden z nich a je to sfera v ktorej sa strasne miname a sama by som chcela aby vo mne nieco vzbudzovalo taky entuziasmus ako unho sport nechcela som to takto podat aby to nevyznelo osobne, preto som to hore nerozvijala no
@riddler Veľmi si sa pomýlil ohľadom tici taca. Teraz nehrajú futbal podobný tomu čo predvádzali napr za Guardiolu, teraz sa to kompletne zmenilo celá filozofia išla do riti To len tak na okraj
@die Hej, to dosť založené na tých emociach, že v minulosti si si ten klub obľúbila, priniesol ti silné emotívne zážitky, a odvtedy si tomu klubu verná. I ked tie idey v pozadí sa až tak nemenia, no ako kde, ale niekde sa snažia nadväzovať na minulosť, na klubové legendy a ich odkaz.
No ano ked to nechapes tak to nepochopis som slovak fandim Slovensku v akomkolvek sporte lebo ma potesi ak niekto uspesne reprezentuje nas narod. Som zahorak fandim zahorackym klubom vo futbale hlavne a tak dalej aj tomu nejakemu sirsiemu okoliu a dalej uz je to len o nejakych sympatiach ktore pridu same od seba ked fandim niekomu dalej na Slovensku alebo v zahranici alebo je to sposobene aj tym ze tam hraju slovaci a ako to vlastne vysvetlit preco to tak je ani neviem no asi ma to aspon trochu naplna a tesi tak ako inych ludi tesi zas nieco uplne ine dufam ze to je trosku pochopitelne aspon lebo som debil a toto je na mna dlhy koment uz
to máš ako s náboženstvom... preto je na Slovensku prečo veria ľudia v kresťanstvo a nie v islam? lebo ich rodičia k tomu viedli a ľudský mozog je šikovný a ľahko sa s niečím stotožní
Co sa tyka napr. tenisu, tak tam celym svojim srdcom fandim Federerovi + mam dalsich par oblubenych a dovod ? Hraval som vyse 20 rokov profesionalnr tenis a Roger ma sprevadzal v podstate celu moju karieru, bral som ho ako vzor, prislo mi velmi sympaticke jeho posobenie v sporte, aj mimo neho. Takze jeho uplne zeriem.
Takisto fandim pocas MS v hokeji z toho dovodu, ze hokej z kolektivnych sportov mam najradsej, odjakziva ma zaujimal a snazim sa este stale mat aspon ako taky minimalny prehlad, cize mat moznost fandit svojej krajine pocas dvoch tyzdnov MS velmi rad vyuzijem
ludia mavaju oblubene serialove postavy, placu ked niekto umrie na konci knihy, tesia sa z pokemonov a hadaju sa o superhrdinoch, neviem preco by malo byt nepochopitelne ze niekto fandi barcelone toboz ked pisete ze estetiku sportu ako takeho chapete
kuurnik práve som chcel tiež napísať to čo @24 že ľudia mávajú obľúbene literárne či filmové postavy, trávia čas hraním hier a pod. no ale tak už nemusím
Keď som bol malý hrával som ten šport až do tíndedžerského veku + aj moj súrodenec, takže naša rodina tým trochu žila. Pri tom som si obľúbil pár známych hráčov a násladne začal aj fandiť ich klubom, niektorí už skončili kariéru, iní ešte nie. Začal som tie kluby sledovať podrobnejšie a aj sa zaujímať o ostatných hráčov atd..
Pri tom ma baví aj to keď vidím, ako sa pri strielaní gólov a výhrach ľudia radujú a ako to rôzne každý prežíva, lebo ja sám o sebe mám problémy dávať najavo emócie + za to obdobie ma stihli zaujať už aj rôzne štatistiky a podobné veci, ktoré sa v športoch riešia.
Príde mi to celé zaujímavé, lebo zo svojej povahy viem, že keby som ako malý tomu toľko nebol vystavený, tak určite by som sa k takému niečomu nedostal.
odpoved je kdesi v minulosti.. homo sapiens nie je vacsinou nejaky mily tvor.. v minulosti clovek lovil, bojoval a to si vyzadovalo urcitu a dost vysoku davku agresivity.. sport je spolocensky prijatelna forma agresivity... cely ten mentalny a biochemicky cirkus co sa odohrava v tele cloveka pri love alebo boji je prakticky totozny s tym, co zazivaju futbalisti na inhrisku, alebo pretekari v monopostoch.. a ak niekto fyzicky nehra, aj to povzbudzovanie, tie emocie, hecovanie.. ide akoby o taku mentalnu simulaciu danej cinnosti.. clovek sa do toho vzije a naozaj tie procesy prebiehaju aj vo fanusikoch, lebo su akousi sucastou toho.. prisli sme evoluciou o lov a boj, nahradili sme to sportom.. to je asi v skratke
Rovnako ako keď sa spytam prečo ludia chodia na koncerty? To ich bavi počúvať ako niekto brnká na struny a huláka? A oni s ním spievajú a plno emócii aj keď kapela vymenila X krat členov, spevakov, alebo štýl , či sa rozpadli atď.
Alebo 22 ludi čo beha za loptou, no načo ?
Prečo sa sleduje šport:
1. Robia to iní ľudia ako ja
2. Môžem ich sledovať a oni si mňa nevšímajú
3. Je to súťaž, čiže vyhráva ten najlepší - atraktivita
4. Veľakrát sú to profesionálni športovci, najlepší z danej krajiny ktorí sa tomu venujú. Je to top úroveň a ja ako nadšenec si to rád pozriem a niečo odkukám.
4. Bude sa to diať tak či tak, tak si vyberiem niekoho komu budem fandiť na zaklade akehokolvek subjektivneho podnetu
5. A môžem si to užívať. Môžem sa obliecť do trička, otvoriť transparent na balkón, kričať gól, však prečo nie?
6. Pre peniaze zo stávkovania
@staphylococcus "naco sa vobec vyjadrujes? Co vas vedie k tomu pisat tieto extremne nepravdive a needukovane nazory? Proste ked danej teme ABSOLUTNE nerozumies, naco vobec nieco pises?"
@aidenn skvele, ze si zvladol skopirovat moj komentar z ineho fora, gratulujem, som rada, ze ludia, co sa nedokazu sami vyjadrit takto ziskavaju moznost zapojit sa do diskusie.
Ale bolo by dobre sa zamysliet nad tym, ze "preco ludia sleduju sport" je na rozdiel od otazok rodu a pohlavia velmi subjektivna tema, na ktoru je MOZNE mat subjektivny nazor. Ale ak mas daky psychologicky vyskum zaoberajuci sa touto tematikou, ktory moj nazor popiera tak sem s nim!
ako bolo spomenuté vyššie...prečo je normálne keď som fanúšikom tej a tej kapely/seriálu/filmu/postavy/knihy ale keď poviem že chodím na futbal tak už som za vyvrhela/bitkára/asociála a čo ja viem čo ešte? Proste ma to baví, mám z toho pôžitok, mám tam veľa známych, je to odreagovanie, je to tradícia, ktorá sa dedí hlavne u nás....
@Staphylococcus dakujem za gratulaciu, mas uplnu pravdu, skopirovat niekoho cudzi prispevok je jasny prejav neschopnosti vlastneho vyjadrenia a ani zdaleka nemoze naznacovat, ze si dany jedinec trosicku nasral do huby! Este raz vdaka za takuto skvelu prilezitost zapojit sa do diskusie.
Preco by som ti mal hladat vyskum zaoberajuci touto tematikou na bullshit, ktory si vyplodila? Mne je u prdele ci tvoj nazor zmenis alebo nie, ty si tiez torpedovi ziadne vyskumy neposlala. Najdi si ich sama, ked si chces rozsirit obzory, ncbi ci pubmed urcite poznas.
P.S.: ani otazku, ktorej sa tato tema tyka, nevies opisat :/ nie sleduju sport, ale fandia sportovcom disappointed:
@aidenn aha, takze ty si myslis, ze torpedo by bol schopny citat vedecke clanky z oblasti genetiky, hej? vies, ono schopnost komunikovat na urovni, ktorej chape ten na druhej strane je celkom dolezite. V danom fore som v niekolkych komentoch popisala, ako sa veci maju, v jednom pripade uviedla ako zdroj wiki. Ak som niekoho urazila tym, ze si myslim, ze nie je ochotny a schopny citat vedecke clanky z oblasti, v ktorej nepracuje/ktoru nestuduje, tak sorry, ale torpedo si nebol ochotny a schopny precitat ani velmi polopatisticke vysvetlenia, ktore som poskytla.
Cize, jediny, kto si tu serie do huby si ty
(A btw, odporucam ti zamysliet sa nad tym, ze ja som v danom fore poskytla realne argumenty, kdezto ty len kricis, machas pastickami a chces, aby si ludia dohladavali informacie sami. Takto ti nikto neuveri, ze ti ide o diskusiu a nie len o bohapusty flame. Ale neva. Ja mam flamy rada a ty vyzeras ako lahka korist.)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Lenze ten klub odvtedy uz x-krat vymenil vsetkych hracov a y-krat trenera. Z mojho pohladu je to ako fialove auto, v ktorom kedysi sedeli, ale dnes ma kompletne iny interier, motor, plechy aj kolesa, ale stale je "ich" lebo je fialove.
Druha kategoria su MS v hokeji/olympiada. Vsetci su natlaceni v obyvacke na obrazovkach a povzbudzuju sportovcov, ktori ich nepocuju, ktorych nepoznaju ba ani nikdy nevideli, iba preto ze maju na tricku farby toho isteho statu v ktorom sa oni nahodou narodili.
Disclaimer: nechcem flejmovat, zaujima ma ako to vidite vy. ja som zatial nikdy nedostala inu odpoved ako "to ty nepochopis"
strasne dufam ze dojde niekto a da tomu pre mna zmysel
Ale myslim, ze komentar nad tvojim to prave rozluskol - ludia, co v zivote nic nedokazali sa potrebuju tesit aspon z uspechov inych/brat ich za sboje, lebo ved su to "nasi". A clovek, co sa citi naplneny a spokojny sam so sebou to nema sancu chapat.
@etelnair vzdy som ta mala rada pre tvoje svizne bodnutia do podbrusia ale nechcela som aby to vyznelo ze co si myslim ja je spravne, fakt ma proste len zaujima nazor tych ludi ktorych opisujem hore kedze moj frajer je jeden z nich a je to sfera v ktorej sa strasne miname a sama by som chcela aby vo mne nieco vzbudzovalo taky entuziasmus ako unho sport nechcela som to takto podat aby to nevyznelo osobne, preto som to hore nerozvijala no
Takisto fandim pocas MS v hokeji z toho dovodu, ze hokej z kolektivnych sportov mam najradsej, odjakziva ma zaujimal a snazim sa este stale mat aspon ako taky minimalny prehlad, cize mat moznost fandit svojej krajine pocas dvoch tyzdnov MS velmi rad vyuzijem
Pri tom ma baví aj to keď vidím, ako sa pri strielaní gólov a výhrach ľudia radujú a ako to rôzne každý prežíva, lebo ja sám o sebe mám problémy dávať najavo emócie + za to obdobie ma stihli zaujať už aj rôzne štatistiky a podobné veci, ktoré sa v športoch riešia.
Príde mi to celé zaujímavé, lebo zo svojej povahy viem, že keby som ako malý tomu toľko nebol vystavený, tak určite by som sa k takému niečomu nedostal.
Rovnako ako keď sa spytam prečo ludia chodia na koncerty? To ich bavi počúvať ako niekto brnká na struny a huláka? A oni s ním spievajú a plno emócii aj keď kapela vymenila X krat členov, spevakov, alebo štýl , či sa rozpadli atď.
Alebo 22 ludi čo beha za loptou, no načo ?
Prečo sa sleduje šport:
1. Robia to iní ľudia ako ja
2. Môžem ich sledovať a oni si mňa nevšímajú
3. Je to súťaž, čiže vyhráva ten najlepší - atraktivita
4. Veľakrát sú to profesionálni športovci, najlepší z danej krajiny ktorí sa tomu venujú. Je to top úroveň a ja ako nadšenec si to rád pozriem a niečo odkukám.
4. Bude sa to diať tak či tak, tak si vyberiem niekoho komu budem fandiť na zaklade akehokolvek subjektivneho podnetu
5. A môžem si to užívať. Môžem sa obliecť do trička, otvoriť transparent na balkón, kričať gól, však prečo nie?
6. Pre peniaze zo stávkovania
Ale bolo by dobre sa zamysliet nad tym, ze "preco ludia sleduju sport" je na rozdiel od otazok rodu a pohlavia velmi subjektivna tema, na ktoru je MOZNE mat subjektivny nazor. Ale ak mas daky psychologicky vyskum zaoberajuci sa touto tematikou, ktory moj nazor popiera tak sem s nim!
Preco by som ti mal hladat vyskum zaoberajuci touto tematikou na bullshit, ktory si vyplodila? Mne je u prdele ci tvoj nazor zmenis alebo nie, ty si tiez torpedovi ziadne vyskumy neposlala. Najdi si ich sama, ked si chces rozsirit obzory, ncbi ci pubmed urcite poznas.
P.S.: ani otazku, ktorej sa tato tema tyka, nevies opisat :/ nie sleduju sport, ale fandia sportovcom disappointed:
Cize, jediny, kto si tu serie do huby si ty