a viem aj kedy.
keď jeho potenciálna energia premenená na kinetickú energiu (+ tepelnú vygenerovanú trením s povrchom a vzduchom) dosiahne hodnotu nula, alebo keď táto kinetická energia bude menšia než potenciálna energia na vrchu nasledujúceho lokálneho maxima terénu.
(prvý prípad je postupné zastavenie na rovine naspodku kopca, druhý prípad je také to kyvadlové postupné zastavenie po neúspešnom vylezení na vyvýšenú nerovnosť ktorú malo teleso v ceste)
...teda ale predpokladám že teleso je guľa, inak sa zastaví v momente keď jeho potenciálna energia premenená na kinetickú bude menšia ako protisila trenia povrchu a vzduchu a(lebo) menšia než aká je potrebná na zdvihnutie ťažiska predmetu do výšky ktorá predmetu umožní prevaliť sa na ďalšiu svoju stranu (gúľanie sa neguľatého predmetu)
...ehm, okej, ten začiatok nie je úplne presný, potenciálna energia dosiahne hodnotu nula len vo vákuu nekonečne ďaleko od akéhokoľvek zdroja gravitácie, čiže žiadny predmet vo vesmíre ani na zemi nemá potenciálnu energiu nulovú, ale presnejšie/správnejšie to vyjadriť neviem, to by bola brutálne komplikovaná veta
@midnight já som sa pytal prečo, nepýtal som sa kedy zastavy, ale fajn.
tá tvoja odpoveď je ako táto: Kedy auto narazí? Keď bude buď celé zničené, alebo čiastočne.
Ja by som povedal, keď sa mu do cesty postaví prekážka (vzduch a iné drobne ciastocky zanedbáme).
nebude v Rovnomernom priamociarom pohybe, pretoze predtym bol v pokoji, a len pôsobenim sil sa dal do zrýchleneho pohybu, a vykompezovanim bude v pokoji
@narazuvzdornaa teplo závisi na trajektorii dráhy? Správne?
Teda je rozdíl jestli prstom pújdu od jedneho konca na druhy po priamke, alebo pujdu jako had. V druhom prípade se mi zahreje víc.
@miso16211 áno, preto potenciálna energia ako práca KONZERVATÍVNEJ sily nedisipuje a teleso v stabilnej polohe neodvádza teplo len preto, že mu tam je dlho.
@miso16211@8 "ako" je podrobnejšie vysvetlenie "kedy", lebo je to odpoveď na otázku "prečo vtedy?", to zaprvé.
prekážka a lokálne maximum je to isté, to zadruhé.
vzduch a iné čiastočky nezanedbáme, lebo potom nemáme ošetrený hraničný prípad kedy sa v trase telesa žiadne prekážky alebo nerovnosti nenachádzajú, a keďže hovoríš o púšťaní z kopca, zeme, hypotetická zem bez viditeľných prekážok stále obsahuje atmosféru a trenie s ňou a povrchom.
"tá tvoja odpoveď je ako táto: Kedy auto narazí? Keď bude buď celé zničené, alebo čiastočne. "
nie, ale aspoň je jasné že si moju odpoveď nepochopil.
@9 ahaho, tak chápeš ako to je, len si nepochopil že to čo som napísal bol len podrobnejší opis tohto, aj s konkretizáciou ktoré energie to sú a aké sú medzi nimi vzťahy
@narazuvzdornaa@11
myslím že som napísal "potenciálna premenená na kinetickú ktorá sa mení na tepelnú", alebo to aspoň implikoval tým čo som napísal, ak nie, tak sa ospravedlňujem.
@miso16211@12 nie, teplo závisí od celkového trenia, keď pôjdeš z rohu do rohu na materiáli s väčším trením a(lebo) s vyšším tlakom, môžeš vyprodukovať viac tepla než keď pôjdeš plochuzapĺňajúcou krivkou po materiáli s menším trením a(lebo) pod nižším tlakom.
@13
nie. predmet sa pohybuje kým nie je zastavený rovnako veľkou protisilou (či už v podobe naakumulovaných dlhodobých strát, alebo jednorazovo). sila ktorá pohyb spôsobila musí byť prítomná len pri jeho spôsobení, a obvykle v tom momente zaniká alebo sa aspoň výrazne zmení (obvykle zmenší).
@narazuvzdornaa@15 nechápem presne na čo od neho reaguješ, ale mám pocit že hovoríš očividné, čiže nechápem presne prečo to hovoríš a mätie ma akým spôsobom to hovoríš
@midnight interpretovala som tu postupnost ako potencialna-kineticka-tepelna.
A reagujem na to, ze miso opisuje zavislost ucinku trenia od drahy a trajektorie, co plati pre nekonzervativne sily, snazim sa ale vysvetlit, ze potencialna energia nemoze konat neuzitocnu pracu.
@midnight tuho nad tym rozmyslam, na to, ze mam aktualne styri termodynamicke predmety Chce sa mi povedat nevratna praca, ale to suvisi s entropiou a z neexaktneho hladiska moze byt uzitocna dost (horenie, metabolicke drahy), a zas teplo tiez mozno vymenit a previest na pracu.
Takzeeee neuzitocna praca je taka, ktoru nemozno pouzit na zvysenie mechanickej energie..? Daj nejaky napad, ani to sa mi nepaci.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
keď jeho potenciálna energia premenená na kinetickú energiu (+ tepelnú vygenerovanú trením s povrchom a vzduchom) dosiahne hodnotu nula, alebo keď táto kinetická energia bude menšia než potenciálna energia na vrchu nasledujúceho lokálneho maxima terénu.
(prvý prípad je postupné zastavenie na rovine naspodku kopca, druhý prípad je také to kyvadlové postupné zastavenie po neúspešnom vylezení na vyvýšenú nerovnosť ktorú malo teleso v ceste)
...teda ale predpokladám že teleso je guľa, inak sa zastaví v momente keď jeho potenciálna energia premenená na kinetickú bude menšia ako protisila trenia povrchu a vzduchu a(lebo) menšia než aká je potrebná na zdvihnutie ťažiska predmetu do výšky ktorá predmetu umožní prevaliť sa na ďalšiu svoju stranu (gúľanie sa neguľatého predmetu)
tá tvoja odpoveď je ako táto: Kedy auto narazí? Keď bude buď celé zničené, alebo čiastočne.
Ja by som povedal, keď sa mu do cesty postaví prekážka (vzduch a iné drobne ciastocky zanedbáme).
Teda je rozdíl jestli prstom pújdu od jedneho konca na druhy po priamke, alebo pujdu jako had. V druhom prípade se mi zahreje víc.
prekážka a lokálne maximum je to isté, to zadruhé.
vzduch a iné čiastočky nezanedbáme, lebo potom nemáme ošetrený hraničný prípad kedy sa v trase telesa žiadne prekážky alebo nerovnosti nenachádzajú, a keďže hovoríš o púšťaní z kopca, zeme, hypotetická zem bez viditeľných prekážok stále obsahuje atmosféru a trenie s ňou a povrchom.
"tá tvoja odpoveď je ako táto: Kedy auto narazí? Keď bude buď celé zničené, alebo čiastočne. "
nie, ale aspoň je jasné že si moju odpoveď nepochopil.
@9 ahaho, tak chápeš ako to je, len si nepochopil že to čo som napísal bol len podrobnejší opis tohto, aj s konkretizáciou ktoré energie to sú a aké sú medzi nimi vzťahy
@narazuvzdornaa @11
myslím že som napísal "potenciálna premenená na kinetickú ktorá sa mení na tepelnú", alebo to aspoň implikoval tým čo som napísal, ak nie, tak sa ospravedlňujem.
@miso16211 @12 nie, teplo závisí od celkového trenia, keď pôjdeš z rohu do rohu na materiáli s väčším trením a(lebo) s vyšším tlakom, môžeš vyprodukovať viac tepla než keď pôjdeš plochuzapĺňajúcou krivkou po materiáli s menším trením a(lebo) pod nižším tlakom.
@13
nie. predmet sa pohybuje kým nie je zastavený rovnako veľkou protisilou (či už v podobe naakumulovaných dlhodobých strát, alebo jednorazovo). sila ktorá pohyb spôsobila musí byť prítomná len pri jeho spôsobení, a obvykle v tom momente zaniká alebo sa aspoň výrazne zmení (obvykle zmenší).
@narazuvzdornaa @15 nechápem presne na čo od neho reaguješ, ale mám pocit že hovoríš očividné, čiže nechápem presne prečo to hovoríš a mätie ma akým spôsobom to hovoríš
A reagujem na to, ze miso opisuje zavislost ucinku trenia od drahy a trajektorie, co plati pre nekonzervativne sily, snazim sa ale vysvetlit, ze potencialna energia nemoze konat neuzitocnu pracu.
vďak za odpoveď
Takzeeee neuzitocna praca je taka, ktoru nemozno pouzit na zvysenie mechanickej energie..? Daj nejaky napad, ani to sa mi nepaci.