Prečo v Európe stále používame manuálne prevodovky?
Prečo sa v Európe stále majoritne používajú manuálne prevodovky, keď už dávno sú automatické ktoré sa ľahšie ovládajú a dokonca sú aj bezpečnejšie? Nechápem to, veď čo sme v roku 1950??
@mefistofel No tak nechápem ako sa môžeš v aute nudiť. Šak tam je toľko vecí ktoré treba sledovať - vozovka, spetné zrkadlá, proste starostí je tam dosť. Iné je to na dialnici, ale tam je to nuda aj s manuálnou.
nahodou mne sa paci ked tam môzem hodit tu päťku automat by som nechcel, ten je pre ženy, lenivcov, a tích ktorý po ňom proste túžia... neviem čo sa rozčuluješ, aj automatov je dosť ale keď nato nemáš tak tu neplač
hoppercar 17 rokov, tipujem, že ti sadol včera prvýkrat do autoškoly a ti to najmenej 100 krat skapalo lebo nevieš robit so spojkou tak tu riešiš komplex a zakladas temu
manualna prevodovka je ovela lepsia, tak ako ked ta totalne nebavi jazdit na aute tak je jasne ze lepsi je automat, ale jednoznacne manual. v teda ma clovek vacsiou aj viac sustredenia.... Tak clovek sa nikdy nepozera ked prehadzuje rychlosti, mozno len maximalne prve 2-3jazdy v autoskole, potom to uz vacsinou ide automaticky...
lebo staré autá ju majú a tak sa musí v autoškole učiť šoférovať s manuálnou no a keď už to vieš ta sa v pohode šoféruje, ta je lepšie mať manuálnu jak automatickú a zabudnúť všetko čo si sa naučil
tento clanok ti snad nieco malo povie... moderne automaty uz so spotrebou nemaju problemy, ako tie stare... Ja osobne mam odskusane obe prevodovky ale lepsie sa mi slo s manualom... je to taka klasika, vacsia zabava, spojenie muza s jeho milovanym autom , najvacsia a najcistejsia laska ... » www.automoto.sk/clanok/184663/m...
My mame na dvoch autach automat a mozem povedat ue je to lepsie ako manual. A (ako to tu raz niekto pisal i na birdzi) pre 90%ludi je pri ich sposobe jazdy vyhodnejsi automat a jlavne lepsi pre ich auto
čo ja viem..ja osobne by som automat nechcela....chcela som, kým som nerobila vodičák, a netušila, ako sa narába s manuálom a keď sa to človek raz naučí, tak prečo by to mal meniť? ja s tým problém nemám, páči sa mi to aj keď mi občas stále zdochne motor, keď rýchlo pustím spojku alebo keď sa rozbieham na 3ke... čo, každý robíme chyby
podľa mňa je to hlavne v chlapskom prežívaní.. podradíš a ideeeeš... inak mi ako žene viac vyhovuje automat, keby si kupujem auto, určite s tým, nemám mozgové bunky na preraďovanie aj sledovanie cesty aj dávanie smeroviek a všetko do kopy,... veľa to nám ženám uľahči, ale v EU o tomto rozhodujú asi muži, a viac im tá ich manualna,.. vyhovuje
inac zase prichadza k slovu modny trend menom hejt.
podme hejtovat
aha uz hejtujeme.
... ja len tak, ze som s automatmi nieco odjazdil v amerike a je to dost pohodlna jazda. Osobne uvazujem ze ak by som mal mat viacej aut tak do mesta automat a na dialky a hory a ine pozitky manual.
napadlo vas ze okrem mantavych a blbych maju automaty aj ti ktori ich chcu len koli pohodlnosti a nie preto ze nevedia radit ?
Však ti nikto automat nezakazuje, môžeš si také kúpiť,aj tak si myslím, že pomaly sa dostáva automat aj sem. Je veľa nových aút čo sú ponúkané aj na našom trhu aj s automatickou prevodovkou a nájdu sa ľudia čo ich kúpia. Ak nechceš nové, tak ked pohladáš, nájdeš nejaké také aj jazdené.
Nevieš čo ťa konkrétne na tom trápi, autoškolu nejako prežiješ a je dobré, že sa naučíš aj na manuálnej, môže sa ti to niekedy zísť a nikto ti nezakazuje jazdiť neskôr na automate.
Vozil som sa aj na automate už ale mám rád keď mám kontrolu nad radením v rukách ja nie prijebaná elektronika ktorá si aj tak robí čo chce Si to neviem ani predstaviť že by som sedel v aute ak kokot a držal by som len volant ...
@antifunebracka a pre koho je automat ? je to UĽAHČENIE šoférovania ... pre lenivých alebo tých ktorým to nejde alebo proste tak ... som rád, že v Európe je zaužívaný manuál... je to klasika a to je na tom super
Hned na zaciatok uvediem ze si precitajte cely prispevok kym zacnete pisat odpoved. Tato tema ma donutila si vytvorit ucet na tejto stranke lebo toto su reci platne tak z toho roku 1950 Tak ju obnovim po vyse roku a pol a napisem ako to je (aj) podla mna. Po prve nechapem preco ste dotycnemu zacali nadavat za to, co sa spytal. Tu naozaj plati veta ze vek je len cislo. Co sa tyka zivotnosti prevodovky, automat vydrzi dlhsie ako manual presne kvoli takym ako tu bolo napisane "1 -2 -3-ručná - 2 plný kotol ....". Dalej bolo pisane ze su spolahlive, asi zavisi od vodica, ale ked minutu cakam na Daj prednost v jazde, potom je chvilu volno, zdochne mi, tak si pockam aj druhu minutu a fakt potesim tu kolonu za mnou. Ohladne pozitku z jazdy a podradovania su argumenty absolutne mimo, kazdy (dnes uz naozaj KAZDY, ale aj starsie rocniky) automat ma sekvencne radenie a mozes si s tym robit co chces, podradit aj o 3 stupne, dokonca tie nove to urobia pri prudkom zosliapnuti plynu aj na D-cku. Takze argument podradenia je uplne mimo uz par rokov. Ak by niekto spominal spotrebu, tam dnesne automaty vyhravaju nad manualmi kedze s manualom nie je mozne ist vyssie ako po 6 stupnov. Pricom automaticke prevodovky su v autach uz aj 8-stupnove. Pozitok z jazdy ako sa to vezme, vacsi pozitok by bol pre mna proste na to dupnut a ist "donekonecna" pekne plynule s obidvomi rukami na volante. O meste ani nehovorim, tam je to na zblaznenie, uz naozaj neviem co skor. Niekto tu tiez pisal ze to vnimanie preradovania je mozno po tretiu jazdu v autoskole, v mojom pripade to bolo celych 18 jazd a kazda jazda s nasim autom. Este nebola taka, kde by mi nezdochlo, ci uz ratam autoskolu alebo normal po meste. Je to individualne, aj dlhorocni vodici na Eurobuse nevedia niektori preradovat. Tu sa dostavam k dalsiemu a to je "pohodlnost". Jednak pre vodica ale HLAVNE pre cestujucich lebo to sa nemozes ani napit lebo preradi a vsetko sa ti vyleje do ksichtu Samozrejme sa da jazdit aj s manualom hladko, ale to sa za 20 rokov tak dokonale nenaucil ani moj otec. "Perlicka" na zaver, KAZDY sportiak ma automat (samozrejme neratam sedlacky tuning Felicie (tym nikoho nechcem urazit, je to jeho vec na com jazdi) a s manualom sa uz pomaly ani nedaju zohnat. Mi tu chce niekto tvrdit, ze aj vo formule ma manual? Urcite by mal cas na spojku v 250km/h. Moj zaver z toho je taky, ze automaticke prevodovky rozhodne nie su len pre ulahcenie soferovania, ale hlavne pre pohodlie ani nie tak vodica ako cestujucich; rozhodne nie su pre zeny a lenivcov ale proste sadnem, idem, nezaoberam sa vonkoncom autom ale premavkou. A ked sa chce "vyblaznit", da sa ist kludne aj do 7000rpm
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
61 komentov
osobne radsej mam manualnu... keby mam automaticku tak v tom aute aj zaspim pocas jazdy a uplne nuda by to bola, teda aj dost co je to teraz...
ja sa priklanam k @mefistofel manualne su super!
manualna prevodovka je ovela lepsia, tak ako ked ta totalne nebavi jazdit na aute tak je jasne ze lepsi je automat, ale jednoznacne manual. v teda ma clovek vacsiou aj viac sustredenia.... Tak clovek sa nikdy nepozera ked prehadzuje rychlosti, mozno len maximalne prve 2-3jazdy v autoskole, potom to uz vacsinou ide automaticky...
išla som aj na automatike aj na manuáli, a proste bez preraďovania to nie je ono...Aspoň pre mňa nie.
ja som za manuálnu prevodovku, osobne to mám radšej
neviem si predstaviť športiak s automatickou prevodovkou, netuším ako by som podraďovala
podme hejtovat
aha uz hejtujeme.
... ja len tak, ze som s automatmi nieco odjazdil v amerike a je to dost pohodlna jazda. Osobne uvazujem ze ak by som mal mat viacej aut tak do mesta automat a na dialky a hory a ine pozitky manual.
napadlo vas ze okrem mantavych a blbych maju automaty aj ti ktori ich chcu len koli pohodlnosti a nie preto ze nevedia radit ?
Však ti nikto automat nezakazuje, môžeš si také kúpiť,aj tak si myslím, že pomaly sa dostáva automat aj sem. Je veľa nových aút čo sú ponúkané aj na našom trhu aj s automatickou prevodovkou a nájdu sa ľudia čo ich kúpia. Ak nechceš nové, tak ked pohladáš, nájdeš nejaké také aj jazdené.
Nevieš čo ťa konkrétne na tom trápi, autoškolu nejako prežiješ a je dobré, že sa naučíš aj na manuálnej, môže sa ti to niekedy zísť a nikto ti nezakazuje jazdiť neskôr na automate.
1 -2 -3-ručná - 2 plný kotol ....
Vozil som sa aj na automate už ale mám rád keď mám kontrolu nad radením v rukách ja nie prijebaná elektronika ktorá si aj tak robí čo chce Si to neviem ani predstaviť že by som sedel v aute ak kokot a držal by som len volant ...
to nie je šoférovanie, keď máš automatiku, to je len vedenie vozidla. manuál je klasika a pôžitok.
taxa odjebte niekam do hor prat pradlo v horskej bys3nke lebo elek3na je moc mainstream a pracky su pre baby a pohodlnych amikov ô____ô
A lacnejšie.
A spoľahlivejšie.
A trvácnejšie.
atď.