no tak aby som to vysvetlil.....mne ako občanovi našej republiky je zle, keď vidím, akým smerom sa uberá politika na SVK, z čoho pramení aj nezáujem ľudí o veci verejné. Ak by ste tieto pojmy počuli prvý krát, tu sú zdroje s ktorých môžete čerpať:
no tak aby som to vysvetlil.....mne ako občanovi našej republiky je zle, keď vidím, akým smerom sa uberá politika na SVK, z čoho pramení aj nezáujem ľudí o veci verejné. Ak by ste tieto pojmy počuli prvý krát, tu sú zdroje s ktorých môžete čerpať:
Pri Slovákoch (ich typickom povedomí, angažovanosti a inteligencii v tejto oblasti) je podľa mňa úplne jedno, ktorá. Krajina, kde aj referendum na zákaz ultradrahých vládnych limuzín má účasť smiešnych 20%...
pri pohľade na výsledky volieb a referend v tomto našom stredoeurópskom priestore môže priamu demokraciu podporovať len niekto, kto stratil súdnosť alebo kontakt s realitou.
veľa ľudí sa o politiku a spoločenské dianie buď nezaujíma (40-50% nevoličov) alebo sa nechajú lahko navnadiť na primitívne populistické témy (35-45% voličov pseudoľavice), akýkoľvek element priamej demokracie by v takomto systéme spôsoboval len ďalšie pohromy.
to radsej vladu nejakeho uvedomeleho jedinca, ktory by bol neovplyvnitelny, resp. ovplyvnitelny v tom zmysle, ak by nieco robil nespravne. Ked si uvedomim, ze rovnaky hlas ako ja ma niekto kto ide hlasovat 11stku za 5 evri a gulas, a ani nevie o koho ide/prip. nevie kto je prezident SR, tak taku demokraciu mozem ojebat
a celkovo mentalita ludi, ked si vezmem referendum o eurovale a dalsich (5?) veciach, a ludia na to srali, a teraz nadavaju, tak uz vidim ako su politicky aktivni a chodia hlasovat 2x do tyzdna
Ak mám povedať jeden príklad tak voľba generálneho prokurátora. Kto z nás by po večeroch študoval a vyberal najlepšieho kandidáta? A aj keby sa to dalo je tu milión ďalších štátnych funkcii. A keď už máme všetky tie funkcie máme milión legislatívy. No kto z nás by toto všetko po večeroch študoval a zodpovedne hlasoval? Smola je že my si nevieme dobre zvoliť ani len tu vládu, starostov, prezidenta atď.
@5 za to kto nám vládne si z časti zodpovedáme sami. Keby volili všetci občania (aj napríklad nevzdlelaní, negramotní a pod.) tak by to bola katastrofa. Skôr by malo byť dané, že kto môže voliť, že napríklad musí mať IQ aspoň 110 + maturitu tak možno by sa to dalo.. Lebo keď bude hlasovať naša početná rómska menšina tak amen a iné individuá tak amen!!
a je mi jasné, že IQ 110 a maturita nezaručuje nič, ale aspoň sa vylúčili takíto ľudia.. + @10 keby to boli zároveň ľudia, čo sa vyznajú do politiky... ale to je príliš komplikované. Lebo zveriť vládu nášmu ľudu? katastrofa asi
Ako povedal jeden grécky filozof, demokracia je vláda hlúpej a nevzdelanej väčšiny, dnes majú prednosť chamtivci, ale myslím si, že zastupiteľská demokracia je asi to menšie zlo na naše pomery.
@alpynus Nevieš o čom hovoríš - práve z ľavica zastrešuje intelektuálov (pochybujem, že čítaš odbornú politologicko - sociologickú - filozofickú literatúru / a nemá zmysel Ti menovať ľavicových, svetovo uznávaných Sociológov, Antropológov, Politických filozofov, Politológov a Analytikov spoločenských systémov). Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem. Pre mňa je viac čítať Fromma, Žižeka, Marcusa, Bourdieho, a pod. ako počúvať Sulíka či Mikloša. ľavica v sebe agreguje práve intelektuálov - ktorím neoliberály nesiahajú ani po päty. Máš pravdu, v našom geo - politickom priestore to funguje inak ako na západe. Na západe, z tých najlepších škôl vychádza ľavicovo zmýšlajúca inteligencia - ktorá sa už nedokáže prizerať na neoliberálne drancovanie. Ak chceš vedieť prečo to tak je, prečítaj si napr. od Derridu - Specters od Marx (Derrida - jeden z najuznávanejších postmoderných Filozofov - nadväzujúci na Deluzeho. Jeden z tvorcov tzv. Dekonštrukcie).
Podľa mňa určite zastupiteľská, pretože priama demokracia má zmysel možno akurát tak v malom meste alebo obci, ale určite nie v štátoch s miliónmi obyvateľov, kde drvivá väčšina ľudí nemá kontakt s politickou realitou a tí, ktorí ju ako tak majú, potrebujú na získanie tohto kontaktu mnoho hodín šúdia a mnoho známych zaangažovaných vo veciach verejných (teraz nemyslím tú stranu )
Samozrejme zastupiteľská demokracia nie je tiež nič moc, ale vždy lepšie v našich pomeroch a pri zložitosti dnešnej spoločnosti ako priama
@night Ale to, že referendum skončilo ako skončilo je pochopiteľné.... Pretože pri takom vysokom kvóre sa nehlasuje proti zakrúžkovaním nie, ale práve neúčasťou... to znamená, že človek, ktorý najmä nechce nejakú z daných zmien pri viacotázkovom referende a k ostatným otázkam má skoro (alebo úplne) ľahostajný postoj, jednoducho nepríde na referendum, pretože svojou účasťou by hlasoval za všetky možnosti... Odhliadnúc od toho, že v SR sa hlasuje štýlom - ako predseda zavelí, tak bude a preto niektorí krúžkovali áno od vrchu až po spodok (hoci niektoré otázky boli fakt koniny) a iní zase neprišli, lebo pán predseda zavelil, resp. referendum nevzišlo s iniciatívy "našej" strany
K tým limuzínam... nie je to také jednoduché, pretože v prípade úspešného referenda a prípadného "transponovania vôle ľudu" do zákona o VO, by bolo napr. efektívne zamedzený nákup áut pre armádu, niektorých áut pre políciu a pod.
@james98 po prečítaní tvojho komentu som sa zhruba osem sekúnd nehybne čudoval.
1) vôbec mi nie je jasné, ktorú časť môjho komentáru sa snažíš napadnúť
2) vôbec mi nie je jasné, prečo si apriori zaútočil na môj intelekt; obzvlášť keď sa už tváriš tak sofistikovane
3) kvôli vzdelanejšej časti osadenstva som do poslednej zátvorky zámerne napísal slovo "pseudolavice", aby som nemusel odpisovať na komenty ľavicových intelelektuálov a aj tak jednému odpisujem.
priznaj sa — však si mal len akútnu potrebu niekam napísať o ľavičiaroch, ktorých si prečítal, však?
@alpynus Ale kdeže - proste som to pochopil ako zas a znova - útok na všetko ľavicové, ktorým sa u nás len hemží (už len preto aby sa vôbec niečo kritizovalo). Útok na intelekt nikoho si netrúfam - mať niečo načítané nehovorí nič o intelekte (len o načítanosti), rovnako ako neustála kritika. Skôr to hovorí o akútnom psychickom rozpoložení, v ktorom som bol - rozhorčenie nad rozhovorom o podobnej téme
@alpynus Druhá vec - tiež z toho predchádzajúceho rozhovoru - štve ma vo všeobecnosti, že ľavičiar je automaticky považovaný za tupého idiota. A v prvom momente rozhorčenia, má človek niekedy tendenciu prekrúcať si reakcie - aby mohol reagovať na niečo čo ho štve z minula. Akási Freudovská sublimácia, potlačeného neustáleho osočovania z nevedomosti, v iracionálny hnev - na neurčitého nepriateľa - takže v podstate sa nejednalo o nič podstatné
@tomas71 to o tom referende a kvóre: máš úplnú pravdu, je zvláštne že referendum má nastavené také vysoké kvórum. A tak ma v súvislosti s týmto ma napadá otázka: Ako je možné, že na referendum je nastavené kvórum, kým na voľby žiadne kvórum nie je??? Nemali by mať tieto dve hlasovania ľudu rovnako váhu?????
@fluptak Ten rozdiel je tam preto, lebo referendum je obdobou hlasovania v parlamente a nie volieb... aj v parlamente je nutné na uznášaniaschopnosť parlamentu kvórum - nadpolovičná väčšina všetkých poslancov Pretože ak by sa národná rada uzniesla na zákone počtom 4 ku 3om poslancom, tak by to asi nebolo legitímne A o niečo podobné by šlo vtedy, ak by o prijatí zákona alebo dokonca ústavného zákona rozhodlo 20% z oprávnených voličov, pomerom povedzme 9:1
Na druhej strane voľby rozhodujú len o tom, kto ťa bude zastupovať a nie priamo o tom, aké legislatívnoprávne opatrenie sa príjme... Navyše z dôvodu ohraničenosti funkčného obdobia, ako základného nástroja ochrany republikánskych hodnôt, nie je možné donekonečna skúšať "uznášaniaschopnosť voličov"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
» sk.wikipedia.org/wiki/Priama_dem...
» sk.wikipedia.org/wiki/Reprezenta...
» sk.wikipedia.org/wiki/Priama_dem...
» sk.wikipedia.org/wiki/Reprezenta...
veľa ľudí sa o politiku a spoločenské dianie buď nezaujíma (40-50% nevoličov) alebo sa nechajú lahko navnadiť na primitívne populistické témy (35-45% voličov pseudoľavice), akýkoľvek element priamej demokracie by v takomto systéme spôsoboval len ďalšie pohromy.
a celkovo mentalita ludi, ked si vezmem referendum o eurovale a dalsich (5?) veciach, a ludia na to srali, a teraz nadavaju, tak uz vidim ako su politicky aktivni a chodia hlasovat 2x do tyzdna
Ak mám povedať jeden príklad tak voľba generálneho prokurátora. Kto z nás by po večeroch študoval a vyberal najlepšieho kandidáta? A aj keby sa to dalo je tu milión ďalších štátnych funkcii. A keď už máme všetky tie funkcie máme milión legislatívy. No kto z nás by toto všetko po večeroch študoval a zodpovedne hlasoval? Smola je že my si nevieme dobre zvoliť ani len tu vládu, starostov, prezidenta atď.
a je mi jasné, že IQ 110 a maturita nezaručuje nič, ale aspoň sa vylúčili takíto ľudia.. + @10 keby to boli zároveň ľudia, čo sa vyznajú do politiky... ale to je príliš komplikované. Lebo zveriť vládu nášmu ľudu? katastrofa asi
Samozrejme zastupiteľská demokracia nie je tiež nič moc, ale vždy lepšie v našich pomeroch a pri zložitosti dnešnej spoločnosti ako priama
K tým limuzínam... nie je to také jednoduché, pretože v prípade úspešného referenda a prípadného "transponovania vôle ľudu" do zákona o VO, by bolo napr. efektívne zamedzený nákup áut pre armádu, niektorých áut pre políciu a pod.
1) vôbec mi nie je jasné, ktorú časť môjho komentáru sa snažíš napadnúť
2) vôbec mi nie je jasné, prečo si apriori zaútočil na môj intelekt; obzvlášť keď sa už tváriš tak sofistikovane
3) kvôli vzdelanejšej časti osadenstva som do poslednej zátvorky zámerne napísal slovo "pseudolavice", aby som nemusel odpisovať na komenty ľavicových intelelektuálov a aj tak jednému odpisujem.
priznaj sa — však si mal len akútnu potrebu niekam napísať o ľavičiaroch, ktorých si prečítal, však?
Na druhej strane voľby rozhodujú len o tom, kto ťa bude zastupovať a nie priamo o tom, aké legislatívnoprávne opatrenie sa príjme... Navyše z dôvodu ohraničenosti funkčného obdobia, ako základného nástroja ochrany republikánskych hodnôt, nie je možné donekonečna skúšať "uznášaniaschopnosť voličov"