pýtam sa preto, že obnovili 70 rokov starý zákon o financovaní cirkví, takže ak chcete cirkviam trochu priškrtiť príjem zo štátneho rozpočtu, máte jedinečnú možnosť » bezvyznania.sk/...
a potom sa na to pozrie EU a zisti, že mi tu vlastne ani nie sme kresťania, tak si povedia, že nejaky moslim nam tu hadam vadiť nebude... tak nam tu šupňu hned 20000 a budu sa môcť registrovať a stavať mešity... a toto sa vam snad bude pačiť?
každa minca ma dve strany...
@dwarvax ateista popiera existenciu bohov alebo vyšších entít a človek bez vyznania v niečo verí, ale nestotožňuje sa trebárs s žiadnym náboženstvom a nie je prívržencom žiadnej cirkvi - napríklad neopohania sú podľa mňa bez vyznania
@dwarvax jj, je oficiálna. a áno, si veriaci, ale nie si stúpencom žiadnej cirkvi, to je veľmi dôležité. bude tam inak myslím aj kolonka 'iné', ktorú budú môcť zaškrtnúť tí, ktorí sa hlásia k cirkvi, ktorá na Slovensku nie je zaregistrovaná (jedi, pastafariáni, satanisti, liehovovia)
@6 Hmm, napr. v tomto článku sa ateisti vyjadrujú, že nejaké vyznanie predsa majú aj oni, len to nie je náboženské. Čiže aj ateista môže v niečo veriť. Tiež sa pokladám za "veriaceho" ateistu, ale s náboženstvom to nemá nič spoločné.
@foxhound Môže byť - ale a-teizmus je popieranie existencie nadprirodzených bytostí. Opak teizmu. Značná časť presvedčených ateistov vedome a cielene popiera existenciu takejto bytosti/bytostí. Takže to môže byť v nejakom zmysle vyznanie popieračov - ak to berieš ako vyznanie - "vyznávam, že verím v trojjediného Boha" (ako kresťania) alebo "vyznávam, že neverím v žiadneho boha ani inú božskú bytosť" (a slovo boh píšem výsostne s malým b). Ešte je jedna možno, ale tá je v našom kultúrnom prostredí irelevantná.
@foxhound ale verí v čo? v seba? v prírodu? vo víly a trpazlíkov? veď už zo samotného slova 'ateizmus' vyplýva, že popierajú existenciu boha.
a práve to píšem - nestotožňujú sa so žiadnym náboženstvom a nie sú stúpencami žiadnej cirkve
@foxhound myslíš to že pravdepodobne si agnostik ale nie v pravom slova zmysle. agnostik verí, že niečo jestvuje nadprirodzene, ale nenazýva to bohom. vieš. je úplne jedno, či veríš alebo nie, pretože Boh existuje ak ked v neho neveríš. aj wayne gretzky žije v kanade, a tvoja prastarká o nom nemala a nemá ani tušenia. toto je princíp viery. kto povie, že neverí na základe nedostatkov dôkazov, tak musíš isť na to z inej strany. a sčítanie obyvateľstva je normalna vec. poviem ti dalej
plusy katolíckej cirkvi sú jednoznačné a už som o tom hovoril. vo vedľajšej dedine (ja byvam v meste) katolícka cirkev má penzion pre dochodcov. veľmi moderny, a starí tam kvalitne dožívajú jesen života. keby si to videl.... bezvýznamna dedinka v podstate a penzion obrovsky.... knaz zhánal peniaze kde sa dalo, a podarilo sa postaviť všetko. toto je plus cikrvi, ktorá sa stará o tých, o ktorých sa starať nechce nik.
@18fliper starký môj teraz som nepochopil ja teba. farár bez pomoci štatnych penazi vystaval taky penzion, že keby stavbou bol poverený nejaký retardovaný smerák, tak z tých penazí je schopný si kúpiť apartmány v danových rajoch. cirkev to spravila veľmi efektívne a vždy pri takýchto udalostiach je zabezpečená kontrola toku peňazí. vieš približne o čom hovorím? lebo podľa mňa tomu nerozumieš. poprípade vždy ked sa povie slovo farar, cirkev, si vybaviš niečo, čo nie je pravda
@vreskot000 máš k tomu nejaký zdroj? ale aj keby to bola pravda, nevykryje to skutočnosť, že cirkev zo štátu vyciciava milióny eur ročne. ja nemám nič proti ich existencii samozrejme, nech si stavajú penióny pre starčekov, nech si fungujú, ale nech si to financujú sami a nech sa láskavo držia ďaleko od politiky.
@thunderstorm oni si to samozrejme financuju sami, nikto ich nedotuje. to skade máš? to je súkromny penzion nie štatny... vieš aky je rozdiel medzi sukromnym a štatnym? že či vieš.... štát do toho nemá nič... absolútne. štát na to neprispel jedným eurom čo viem uplne garantovať. vieš. cirkev funguje pri takýchto veciach nezávisle. teda opačne ako si ty myslíš. pozri sa. v našom meste, keď robili rekonštrukciu budovy knižnice, mimochodom tam niekedy pred 200 rokmi sídlil kalvinsky knazsky seminár, teda bavíme sa o historickej budove, tak fasadu robila nejaká firma. čo ty vieš koľko penazí si uliala od štátu, za to že renovovala štátny majetok.... to je majetok štátu. nie cirkvi, ani nikoho, to je štátne. čo ty vieš koľko bolo napísané na faktúre, a čo naozaj sa ešte iné projekty prefinancovali tak "efektívne" že tie peniaze išli lárom fárom. a vieš kto chodí do mestskej knižnice? zopar starcov ráno si prečítať denník sme, a to je všetko. knihy si v dnešnej dobe vypožičava málokto. takže skús sa zamyslieť, že či aj štát funguje presne tak ako by mal. ja nespochybnujem že treba podporiť štátne ustanovenia. pohoda. ale prečo každý sa naráža do cirkvi? cirkev je tak isto organizácia, ktorá plní istý účel a vždy bola prítomná v každej spoločnosti, ako jestvoval človek, vieru od štátu odlúčiť nevieš. len sprostý človek chce odluku, pretože nechce, aby mu do jeho kšeftov videl niekto, to sa "modlí" a podobne. vieš. na to, aby si posúdil objektívne činnosť štátu a cirkvi, aká jestvuje medzi nimi interakcia by si musel v niečom podobnom "štrukturálnom" aj žiť. podieľať sa a zdieľať ten život s nimi. ja napríklad som brigádoval na stavbe na fare niekoľko týždnov. zadarmo. reholné sestričky spolu s ostatnými nám dali obed, pitie. nikdy som za to nič nezobral. a svojpomocne sme si zrekonštruovali také priestory, kde by ino cirkevné inštitúcie si museli prizvať firmy, ktoré si zacvakajú maržu, ktovie akú. my sme si to spravili ako hovorím svojpomocne. ja osobne som za prácu nič nezobral, ani korunu. dostal som obed. to bolo všetko. a bola to veľká robota ti poviem. zrekonštruovať vnútorné priestory cirkevnej budovy bola veľká fuška. a dalo sa. vieš. všetko sa dá len treba chcieť. nehovoriac o tom, že v tom čase som mal asi 22 rokov a energie na rozdávanie a do čoho som sa pustil, všetko išlo. kľudne odpíš, počúvam
@18fliper približne si to pochopil dobre. tam kde ide o nejaký projetkt, pochopiteľne si to nedokáže vykryť zo svojich prijmov. to máš ako na principe komunalnych daní. aj komunalne dane ktore platiš a platia obyvatelia mesta tvoria istý objem z ktorého sa financuje nieč v meste... napriklad obnova chodníkov, alebo dákych iných vecí. tomu rozumiem. po meste chodím aj ja, schvaľujem, aby tok financii, do ktorého prispevam ako občan komunálnymi poplatkami išlo tam, kde to zmysel má. nič v tom nevidím zlé. ved aj staré porekadlo hovorí, že v živote sú isté len dane a smrť. má to logiku že? ešte ti poviem na toto, že dobré je, kedy konečne sa prestaneme dívať na cirkev ako niečo, z čoho si ideme robiť posmech. cirkev naozaj robí veľmi veľa dobrého.
@vreskot000 tldr. pýtala som si zdroj k tvrdeniu, že vybudovali penzión za vlastné peniaze? máš? ak nie, považujem to za nepravdu. a ohľadne toho financovania to seba nerob ešte väčšieho tupca dobre vieš, že činnosť cirkví je sponzorovaná štátom z daní všetkých (nie len veriacih) poplatníkov.
@thunderstorm na ky kkt mám mať k tomu zdroj. na internet ti faktúry nikto nebude vešať? čo to nechápeš? pozri. prispela si ty niekomu v živote na niečo, čo môžeš len tak bezbreho kritizovať? ja som cirkev podporil a zo svojich. takže mám plné právo napísať čo som napísal. pokiaľ si ty nepodporila takto nikoho ešte, tak to nemôžeš takto písať. objektívne môžem povedať že cirkev nepriamo podporuje aj ateista, lebo z danových poplatkov je časť prerozdelena aj medzi cirkev. logické. ale na druhej strane dane platím aj ja, a napríklad tie sa prerozdelujú aj učiteľom, deťom, kulturnym pracovníkom, a všetkým, ktorí nepodliehajú výrobnej činnosti, ale majú kulturny charakter. prečo potom by som mal podporovať hercov ked nechodím do divadla napriklad? alebo hokejistov, ak som realne nebol na jedinom hokejovom zapase ( bol som rozumieš? čomu nechápeš prosím ťa? ved povedz.... čo ti nejde do hlavy? cirkev zase? ved nebud tupá prosím ťa. cirkev je na takej istej vlne ako hociktorá iná inštitucia ktorá má nejaké práva a povinnosti, ako každý iný subjekt. prečo robíš blba zo seba. ved sa uvedom.
@vreskot000 ty máš veľký talent na to veľa rozprávať a omielať, ale nič nepovedať, to si sa naučil v kostole, však? takže žiaden zdroj - nie je to pravda.
@vreskot000 nie, ja nemám dôvod nikam chodiť, ty niečo tvrdíš a neexistuje k tomu žiaden dôkaz a ja si ho mám zháňať? to ťa tiež asi naučil farárko si patetický
@thunderstorm nevyznáš sa do tejto problematiky, tak je škoda ti niečo vysvetľovať. koniec koncov si mladšia, nikdy si s danými záležitosťami, ktoré som si pokusil ti vysvetliť neprišla do konfrontacie, takže tvoje reakcie považujem za bezpredmetné v tom, že je zbytočné ti písať o niečom, čoho nie si súčasťou a ani tomu nerozumieš.
Som katolík, rodičia ma tak dali pokrstiť a netuším či sa budem niekam hlásiť. K Bohu mám postoj aký mám, ostatní katolíci a vyznávači rôznych odnoží kresťanstva by ho síce väčšinou neschvaľovali, no mne výsostne stačí a som spokojný. Chodím skoro každý víkend do hôr a príroda je pre mňa chrámom Božím.
@openmindedfreak tu práve vôbec nejde o postoj k bohu, ale o postoj k tomu, že cirkvi vyciciavajú štát z peňazí, ktoré sa dajú použiť na školstvo alebo zdravotníctvo a na to, že sa katolíci snažia montovať do života všetkým ľuďom, nie iba veriacim
Hm, lenže ja budem vedený ako kresťan - katolík či sa budem k danej cirkvi hlásiť, alebo nie. To, že sa k nej nehlásim pri sčítaní obyvateľstva zo mňa nerobí človeka bez viery, či ateistu. Akurát štatistiky budú iné, to je všetko. Teba môže vierovyznania zbaviť myslím len biskup a musíš mať na to kurevsky dobrý dôvod. Či si naozaj myslíš, že ak sa pri sčítaní zapíšeš ako "bez vierovyznania", tak ťa preradia k nim? Nie, nepriradia a stále budeš svojimi peniazmi dotovať cirkev ku ktorej prislúchaš.
A za druhé, naozaj si myslíš, že peniaze ktoré sa nepoužijú na cirkevné účely pôjdu na výstavbu nemocníc, či zlepšenie školstva? Na Slovensku pochybujem, tým vyjebancom v našej politike neverím ani pol slova.
@openmindedfreak za prvé, @1 to je celý dôvod, prečo zakladám toto fórum a za druhé, určite sa využijú rozumnejšie, ak nepôjdu do papŕč pedofilom a svätuškárom, už len z princípu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
každa minca ma dve strany...
ja mam za to, ze pri poslednom scitani si kludne mohla uviest, ze si veriaca a hlasis sa k radu Jedi
» spravy.pravda.sk/domace/clanok/1...
a práve to píšem - nestotožňujú sa so žiadnym náboženstvom a nie sú stúpencami žiadnej cirkve