uvazujes, ze MR=MC (medzne naklady sa rovnaju medznemu prijimu)...MC=derivacia(C(Q) podla Q....a zober si, ze TR=P*Q 100-2Q)*Q...a ked TR zderivujes podla Q, dostanes MR..das MR=MC a vypocitas profit-maximizing quantity....co sa tyka profit-maximizing price, tak to len do vzorca P = 100 – 2Q za Q dosadis tu "profit-maximizing quantity"...a "maximum profits."=TR-TC...uz len dosadis do tych vzorcov , co si si vypocitala, cize "profit-maximizing quantity" a "profit-maximizing price"
@3...dpc , hadze tu blbych smajlikov ...este raz: rovnovaha je tam, kde MR=MC (medzne naklady sa rovnaju medznemu prijimu)...MC = derivacia(C(Q) podla Q....a zober si, ze TR = P * Q = (100-2Q)*Q...
Ale teraz pozerám, tak mám pocit, že C(Q) je asi už zderivované. Teda už ide o MC. (Lebo TC, total costs by musela byť kvadratická funkcia, obsahujúca x^2) A tiež som našiel, že pri monopole MR = P
Teda výpočet bude
P=MC => 100-2Q=5+2Q => 4Q=95 => Q = 23,75
P potom bude P=52,5
Asi je to len značením. Celkový zisk monopolu a prebytky by si vypočítala iba tak, že by si vedela aj rovnicu priamky dopytu (Demand - D) Tam dosadíš to Q a získaš nejakú cenu Pd a potom je to (Pd-P)*Q a je to zisk.
Ospravedlňujem sa za chybu v minulom príspevku.
To by malo byť všetko. Tiež mi to príde málo, ale na nete som našiel takéto riešenie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov
Správne to počíta @echoechoecho
Zderivuješ P a C(Q) podľa Q. Tým dostaneš MR a MC
Dáš si MR=MC, dostaneš optimálne Q
To dosadíš do pôvodnej rovnice P, dostaneš monopolistickú cenu.
Zisk vypočítaš ako monopolistická cena mínus cena, ktorú získaš pri dosadení Q do MC krát Q.
Teda výpočet bude
P=MC => 100-2Q=5+2Q => 4Q=95 => Q = 23,75
P potom bude P=52,5
Asi je to len značením. Celkový zisk monopolu a prebytky by si vypočítala iba tak, že by si vedela aj rovnicu priamky dopytu (Demand - D) Tam dosadíš to Q a získaš nejakú cenu Pd a potom je to (Pd-P)*Q a je to zisk.
Ospravedlňujem sa za chybu v minulom príspevku.
To by malo byť všetko. Tiež mi to príde málo, ale na nete som našiel takéto riešenie.