Ahoj. Chcela by som sa opýtať ako hodnotíte farmáciu a prírodovedecku. Hlavne ma zaujíma uplatnenie, dávala som si prihlášky na obe na prírodovedeckej konkrétne molekulárna biológia a biochémia organizmu.
otázkou je, čo od toho očakávaš. vyštudovala som farmáciu a aj keď to bola dobrá voľba, výsledok nie je celkom podľa mojich predstáv. nie je uplatnenie ako uplatnenie.
Asi zalezi co od toho ocakavas. Ja som na farmacii a niekedy to mozno nesplna moje ocakavania ale nasla som si tam svoju cestu ktorou sa chcem uberat. Ak chces ist teda len do lekarne tak urcite farmacia ale ked chces viac vedy, vyskumu a labakov urcite sa oplati vyskusat chemiu na prirodovedeckej fakulte. Vela predmetov je na magistersom stupni neskor aj spolocnych s farmaciou. Videla som, ze si mozes vybrat farmakologiu napriklad.
Inak mala som aj dost spoluziakov, ktori na farmaciu sli len kvoli uplatneniu a platu a velmi rychlo zistili, ze stvorcifernu sumu na vyplatnej paske neuvidia.
@staphylococcus ja by som chcela ísť skôr do labaku alebo výskumu než do lekárne. (Chcela som to napísať ale už sa mi to nevošlo do popisu A môžem sa opýtať ako sa ti študuje? Či máš nejaké rady ak by som si vybrala tú prírodovedecku.
@poppyseed práve to že lekáreň ma až tak neláka a neviem aké veľké možnosti sú dostať sa do labakov a do výskumu. Určite sa nezameriavam na plat skôr na možnosti do budúcna. Už som vlastne prijatá do Hradca na farmáciu a viem že by som si nemala vyberať podľa mesta ale viac ma láka prírodovedecka v Prahe len mám z toho dilemu lebo všetci mi hovoria že farmácia je lepšia.
Mne veľa ľudí hovorilo veľa vecí a išla som, kam som chcela ja. Ak chceš raz pracovať vo výskume počítaj s tým, že budeš v škole milión rokov a potom budeš malo zarábať.
Školu si neviem vynachváliť, mňa to tu mega baví, nájsť si prax v labáku (aj platenú) je najviac easy vec na svete, len to vážne nie je ľahké, máme hlúpy modulový systém, ktorý ti síce dovolí mať predmety (viac menej) aké chceš ale je to skurvený hnusný chaos kvôli ktorému každý rok prváci mesiac nespia
Ale zas. Na magisterskom máš 80/120 kreditov za diplomku čiže do školy chodíš jeden a pol dňa v týždni...
@staphylococcus ten modulový systém je náročný kvôli množstvu kreditov ktoré musíš nazbierať? A na aké odbory sa môžeš špecializovať v magisterskom? Prepáč že som tak zvedavá ale nepoznám nikoho kto to študuje a dosť ma to zaujíma.
Nazbierať musíš, rovnako ako v celom zbytku priľahlého vesmíru, 180 kreditov počas bakalárskeho štúdia a 120 počas magisterského.
Kreditovy systém je chaos, lebo v prvom ročníku veľa ľudí nevie, čo a prečo si má zapisovať, kedy, ako, potom vidíš prvákov na pokročilej virologii a po večeroch sa modlíš za ich duše
Magisterské odbory nájdeš na stránkach fakulty, ja nemám chuť ani potrebu si takéto veci pamätať
Niekde sa dá stiahnuť a j príručka k štúdiu - žltá karolínka, ktorá ťa zasvätí do tajov modulového systému, všetkých odborov a predmetov, ktoré máš v k dispozícii.
Ja som tam voľakedy dávno chcel ísť, spravil som aj skúšky, no keď mi padol kus betónu skoro na hlavu a oškrel mi pri tom páde ucho, tak som si povedal, že je to znamenie a nenastúpil som tam. O pár milimetrov a teraz tu nepíšem.
Ale osobne by som študoval prírodné vedy. No to som ja
Mili študenti famracie,
nikdy som to nechapal... tak mi to prosim ozrejmite, ake mate uplatnenie po skončeni vysokej školy? Teda, je to dosť tažky odbor a moj skresleny nazor je taky, že študenti po vyštudovani predavaju lieky v lekarnach . Do riti ved ked nechcem mať život 5 rokov lebo budem non-stop zahrabany v knihach tak si vyberiem aspoň medinu alebo chemiu, predmety z ktorych mam väčši osoh nie? Nezbite ma, je to moj skresleny nazor v ktorom som použil všetky predsudky ktorymi moj maly sedliacky mozog disponuje, takže ak sa tu niekto najde, pls explain me
@dan189 Na tvojom mieste ak chceš ísť do výskumu jednoznačne prírodovedecká... sama momentálne študujem biochémiu na prif počas Bc štúdia sa oboznámiš so všetkými druhmi chémie a zistíš čo sa ti najviac pozdáva ak práve liečivá myslím že organická chémia bude pre teba tam som aj ja konkrétne medicínska organická chémia a venujem sa syntéze liečiv na Mrg stupni máš veľa predmetov aj voliteľných ako napr farmakológia toxikológia imunologia enzymológia ... určite odporúčam!
zalezi od toho co chcete robit myslim ze aj z farmacie sa da ist na PhD a mozte sa stahovat po akych labakoch chcete.. je to o komunikacii.. kazdopadne pokial sa chcete uplatnit v biznise, dobre zarabat a nechcete ist do vyskumu, tak tam to bude vsetkym na haku aku mate skolu.. v inzerate na pracu bude napisane life sciences background.. a je jedno ci mate farmaciu medicinu org.chemiu alebo biologiu.. potom je dolezita prax na danom mieste.. ja by som nejak neriesil taketo dilemy. chod na jednu z tych skol.. ked nie si flakac a nevymyslas kraviny tak potiahnes 5 rokov na hociktorej.. ja neviem, vypocitaj si ententiky dva spendliky rozdiel je taky ze na prirodovedeckej u studenta indukuju vedecke myslenie a na farmacii ucia studentov zameriavat sa na pacienta..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Btw, jediný odbor s podobným názvom v širšom okolí je ten, na ktorom momentálne som, ak sa nič nezmenilo. Je to tu fajn, ale dobre si to rozmysli.
Inak mala som aj dost spoluziakov, ktori na farmaciu sli len kvoli uplatneniu a platu a velmi rychlo zistili, ze stvorcifernu sumu na vyplatnej paske neuvidia.
Školu si neviem vynachváliť, mňa to tu mega baví, nájsť si prax v labáku (aj platenú) je najviac easy vec na svete, len to vážne nie je ľahké, máme hlúpy modulový systém, ktorý ti síce dovolí mať predmety (viac menej) aké chceš ale je to skurvený hnusný chaos kvôli ktorému každý rok prváci mesiac nespia
Ale zas. Na magisterskom máš 80/120 kreditov za diplomku čiže do školy chodíš jeden a pol dňa v týždni...
Kreditovy systém je chaos, lebo v prvom ročníku veľa ľudí nevie, čo a prečo si má zapisovať, kedy, ako, potom vidíš prvákov na pokročilej virologii a po večeroch sa modlíš za ich duše
Magisterské odbory nájdeš na stránkach fakulty, ja nemám chuť ani potrebu si takéto veci pamätať
Niekde sa dá stiahnuť a j príručka k štúdiu - žltá karolínka, ktorá ťa zasvätí do tajov modulového systému, všetkých odborov a predmetov, ktoré máš v k dispozícii.
Ale osobne by som študoval prírodné vedy. No to som ja
nikdy som to nechapal... tak mi to prosim ozrejmite, ake mate uplatnenie po skončeni vysokej školy? Teda, je to dosť tažky odbor a moj skresleny nazor je taky, že študenti po vyštudovani predavaju lieky v lekarnach . Do riti ved ked nechcem mať život 5 rokov lebo budem non-stop zahrabany v knihach tak si vyberiem aspoň medinu alebo chemiu, predmety z ktorych mam väčši osoh nie? Nezbite ma, je to moj skresleny nazor v ktorom som použil všetky predsudky ktorymi moj maly sedliacky mozog disponuje, takže ak sa tu niekto najde, pls explain me