Čaute,som úplný začiatočnik s Pc viem len zakladne veci a chcel by som sa naučit programovat ale neviem s čím začať tak prosím vás poradte mi že v čom ako úplný začiatočník by som mal začať a ak by sa vam chcelo tak vás prosim dajte aj nejake weby kde sa
najprv by som sa zamyslel ci chces vediet naozaj programovat...ak ano tak ja som osobne zacinal s pascalom, je to ten najjednoduchsi jazyk, ale dnes sa uz v praxi vobec nepouziva. ucim sa ho v skole na informatike, ale ked chces web tak » suloweb.html .sk/free-pascal-uvod/
a este...v myslim ze mas vacsiu sancu ked sa prihlasis do nejakeho kruzku alebo niecoho podobneho sice poznam ludi co sa ucili programovat alebo aj tvorbu webu sami, no pre zaciatok by bolo asi vhodnejsie sa niekam prihlasit, kde sa ti budu osobne venovat
najprv sa nauc robit s PC, pochop ako funguje a potom mozes skusit programovat ak ta to neodradi po 5 projektoch (ktore ti musia vyjst) tak vies ze to ma zmysel...my sme v skole zacali v Delphi (Pascal), ale ja som predtym uz robil trocha C++ (Visual Basic), okrem toho na aplikacie a applety este ActionScript 3 a Javu (Netbeans, alebo aj Eclipse)...ale na zaciatok ti najviac odporucam kupit si regulernu knihu o Delphi, stiahnut si ho niekde a zacat s tym...najjednoduchsi programovaci jazyk- pochopis zaklady kodovania a ako to cele funguje plus sa naucis nejake casto vyuzivane algorytmy (napriklad sorty, alebo vytvaranie jednoduchych-nepraktickych- databaz ktore neskor nevyuzijes)...pouzivat cykly a vsetky tie veci, potom mozes prejst podla toho co ta zaujima- v pripade komplexnych a pracovnych aplikacii a programov zacni C++ alebo C Sharp ( , alebo ak ta zaujima viacej herny priemysel a hry tak najviac odporucam asi Javu-na zaciatok BlueJ ten ma vsetko krasne prehladne usporiadane...ak chces robit len take tie picovinky ako weby a pod. tak ti staci nejaky rychlokurz internetovy v PHP alebo HTML a lacny doveryhodny hosting a nemusis velmi nic moc ovladat, vsetko je tam jednoduche jak prd...
u vás na škole to vyzerá ako? ak budete mať vo vyšších ročníkoch aspoň semináre z informatiky, mali by vás učiť Pascal, ako bolo spomenuté vyššie, jednoduché, ale nepoužívané a dohromady v ňom nič nebudeš vedieť urobiť, ale dobrý štart. A potom si budeš môcť vybrať, či C/C++/C# alebo Java (možno to tu niekto bude pekne vedieť porovnať, že čo je lepšie alebo čo skôr)
@walrus imagine si zabila ...to nech uz programuje rovno v painte nie? ...ak ta to bude bavit tak sa zvladnes s knizkou naucit aj sam...ja teraz samostudium praktizujem na tomto tu:
ale to uz je pokrocilejsie programovanie a musis co-to vediet, a samozrejme sa naucis Javu trocha...cim skorej sa zoznam s navrhovymi vzormi to ti velmi ulahci robotu.
zaujimava je napriklad implementacia pluginov v Minecrafte (Java hra)...minecraft samotny je kniznica prikazov (viacmenej API) a pluginy len spustaju rozne prikazy a kladu podmienky...ak chces vediet co robi plugin (ked vies jeho kod iba) tak musis poznat celu kniznicu minecraftu a to su uplne bezne 5x nestnute triedy, z coho ide jedneho cloveka mrdnut
@walrus no a? v 15 uz som trisvrte roka robil s C++ jednoduche aplikacie a rozbiehal s kamaratom remake maria ktory nam nakoniec nevysiel kvoli tomu ze sme nemohli zohnat kvalitne sprity
ja ti radím HTML, to je véééľmi jednoduché oproti ostatným. Nie je to síce programovanie, skôr skriptovanie, ale na začatie je to dobré. A veľmi dobre na náuku slúži www.jakpsatweb.cz
ako hovorí @riki137 , záleží od toho, čo chceš programovať...ja som začal s Pascalom...nie je to zložité... a na nete isto nájdeš kopec užitočných vecí, ktoré ti s tým pomôžu. Ale v každom prípade ,učiť sa programovať sám je veľmi ťažké...
@m4rt1nka Ale viem ze je to znackovaci jazyk ale proste mna to dostalo Do toho celeho internetu .. chapes ? pochopil som viacerym veciam neviem ci to pochopis
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
snad som ti pomohol
» www.martinus.sk/?uItem=80653...
ale to uz je pokrocilejsie programovanie a musis co-to vediet, a samozrejme sa naucis Javu trocha...cim skorej sa zoznam s navrhovymi vzormi to ti velmi ulahci robotu.
Nemaj mi to za zle.
@daddy nemaju cas na olympiadu lebo programuju