Príkladov je nespočet, pre túto tému postačí vznik celého psychedelického rocku, množstva literárnych a výtvarných diel, vplyv drog bol istým spôsobom stavebnou jednotkou pre beat generáciu a tak ďalej.
ked sa na to pozriem tak, ako si to napisala, tak neviem či sa da povedat, že drogy umeniu prospievaju, pretoze otazne je ci sa da vytvor niekoho zhulenejeho /priklad/ pokladat za umenie...
ale na druhej strane , ano, je mnoho spisovatelov, basnikov atd atd, ktori tvoria pod ruskom látky omamnej, je pekné čítať niečo, vidieť, počuť piesne.. ale to je asi tak všetko.
suma sumarum, prospievaju..a dodala by som že aj rozne psychikc e choroby prospievaju
a potom deti na literatúre rozoberajú dielo nejaké zjetého básnika a mordujú sa s ním na mature..a tak
Určite. To je fakt. Ale v 95% prípadoch je to len ďalší zo spôsobov ako si ľudia ospravedlňujú svoje slabosti. Ti garantujem že nie každý alkoholik je Bukowski.
@zannie bohužiaľ preto, lebo práve niečo tak hnusné musí prospievať niečomu tak krásnemu ako umenie... keby to bol nanuk, alebo koláč starej babky, tak pochopím, ale drogy?
iste ze ano.mozu davat na platno co v skutocnom zivote nezaziju.a to plati najma u halucinogenov.ale tak zase je krajsie ked ma niekto predstavivost aj bez drog
drogy podnecujú podvedomie. viz halucinogénne drogy. Drogy hlavne tlačia na myseľ a podvedomie. Pracuje podobne ako sny... veci sa ukazujú, zvýrazňujú pocity, tlačia na hormóny...
niekto za celý život, nevezme ani drob drogy a dokáže tvoriť, má fantáziu, múzu pri sebe.
niekto sa zatvorí do zafajčenej miestnosti a nasáva jej atmosféru.
podľa mňa určite hej. poznám dosť ľudí, ktorí tvoria pod vplyvom niečoho (ale zas, tvrdé drogy tu vynechajme), bavme sa o tráve a alkohole. viem o niekoľkých vymakaných pesničkách, ktoré boli napísané iba preto, že to autora napadlo cestou domov z krčmy..
ale raz som počula básne jedného chlapca, ktorý by mal radšej odložiť fľašu vodky a písať s čistou hlavou.
Zväčša tvorím čistá, ale veci, ktoré mám najradšej, zo mňa vypadli pod vplyvom istých látok a aj ľudia, ktorých poznám a tvoria najčastejšie tvoria zhúlení alebo mierne opití (resp. schopní ťukať do klávesnice, držať pero, ceruzku, basu, gitaru, paličky...)
@bonita Kazdy ma svoj nazor, ze. Ale pre mna je obdivuhodne umenie rozhodne nieco INE. Aj architektura je umenim. A snad mi nechces povedat, ze architekti si mozu dovolit nieco si slahnut, ked idu rysovat nejaky super projekt? To by sme asi boli mnohi mrtvi.
@marty0908 nemyslim si, ze hnusne moze tvorit krasne, je to len strana, z ktorej sa na to pozeras a tvoj pohlad, ktory robi vecci krasnymi alebo hnusnymi. vacsina krasy je naucena.
@johnysheek ale "umenie na drogach" vobec nemusi znamenat bolest. rovnako tak moze tesit a ukazovat krasu. na druhej strane, ulohou umenia ako celku predsa nie je sposobovat pozitivne pocity - je to len jedna z moznosti.
teší ma, že si spomenula práve psychedelický rock... ten je môjmu srdcu velmi blízky...samozrejme najmä cez kapelu The doors... Jim Morrison holdoval dosť velkému kvantu drog...a myslím si, že jeho hudba je na nezaplatenie... je mi jasné, že nie každému sa páči... no pre mňa je to niečo uchvacujúce... a vôbec sa na to nepozerám tak, že rozmýšlam nad tým, či náhodou tento song nezložil v opojení nejakého lsd....
takže konštatujem, že napriek tomu, že drogy nijako neuznávam, jednodnačne prospievajú umeniu... a to je jedno akému...ale samozrejme musí to mať svoje medze
nakoniec len dodám, že je velká škoda, že svet prišiel o mnoho umelcov ( aj Jima) práve vdaka drogám... a v tomto zmysle ich preklínam
@zannie inymi slovami cielom cloveka je sposobovat i bolest a konat zlo? nemyslim si.. to ze to robime je len neschopnost konat dobro..
viem sice ze dnes sa uz za umenie poklada kadeco.. niekto by umenim nazval i poskladanie zaciatocnych pismen prispevkov v tejto a dalsich diskusiach..
ale to ja za umenie nepokladam.. a umenie skrz drogy sposobuje bolest.. mozno nie priamo vytvory.. ale drogy vyprazdnuju a ten umelec urcite nebude stastny a vysmiaty.. a radovat sa zo svojich diel..
mne sa to nechce čítať, ja len ďakujem za konečne zmysluplnú debatu. a áno súhlasím. drogy prospievajú umeniu. hovorím to hnusne nekompromisne a odsúdeniamôjhonázoruhodne ale je to tak. a prečo sa mi nechce rozpisovať
drogy iba otvárajú ďalšie brány.. nie je zlá droga, ale chamtivosť a nevôľa človeka. tak ako všetko na svete má svoje pre a proti majú ich aj drogy. a jednoznačné plus je múza, inšpirácia, zvuk farieb a vôňa zvukov..
a ako bolo hore povedané, že tie drogy si ich kvázi nakoniec aj vzali.. tak to je preto, že sa im nechali podmaniť.. droga môže byť nástrojom.. len sa ju treba naučiť ovládať..
drogy su fujky fuj, ale alkohol ma dvere otvorene... ako divadelnik to musim skutocne potvrdit. Ved kolko skvelych napadov vzniklo pri stole v krcme...
Mne sa vždy lepšie tvorí pod vlpyvom nejakých emócii, či už je to smútok alebo eufória alebo zamilovanosť...No a drogy majú podobné účinky, človek sa uvoľní, viac preciťuje a viac vníma (aspoň pri tráve, iné neviem heh
A preto sa potom ľahšie človeku tvorí...určite majú veľký vplyv na umenie, neodvažujem sa odhadnúť aké veľké percento je v tom, no proste niekedy sa drogy a umenie navzájom dopĺňajú...a podľa mňa majú aj veľa spoločné.
Ja tiez vnimam realitu len polovicne...... Pokial sa nekontrolujem , v sekunde som akoby v inom svete..... Mozno to pomaha pri umeni, to nepopieram (venujem sa pisaniu a hraniu na klavir) , ale kvalita takeho zivota nie je nic moc. Lebo clovek si tazsie uziva to , co je skutocne..... a dost casto sa uzatvara do seba.
Ale ak niekto potrebuje a chce brat drogy preto, aby dosiahol taky stav...... to povazujem za chore a obmedzene, aj keby pod ich vplyvom vynasiel perpentum mobile. Proste veci sa robia a riesia inak.
určite áno..teda určite to záleží na tej konkrétnej skupine, človeku..ale drogy dokážu robiť s ľuďmi divy a tí robia divy s gitarami a napádajú ich rôzne veci, z ktorých môžu byť potom super divné krásne veci ale je lepšie skladať iba krásne veci bez drog
Bohužial, ja niesom toho názoru že drogy prospievajú, ako istí ľudia ktorí sa nazývajú umelci nedokážu zvládnuť svoj život, preto sa ukrývajú za zástierku halucinogénnych látok. Proste slabosi. Možno keď vypijú 4 litre vodky ich skôr "kopne múza", no podľa mňa to za to nestojí. Tolko ľudí zomrelo kôli drogám.
@johnysheek myslim, ze dobro a zlo je prilis relativne na to, aby mohol ktokolvek povedat: "ano, toto je ciel cloveka/umelca/umenia".
nikde nie je napisane, ze by umelec mal byt vysmiaty a tesit sa zo svojich diel. dovolim si povedat, ze je viac kvalitnych "nestastnych" umeleckych diel, pretoze predsa len - pre vacsinu ludi je to nakazlivejsia emocia, a umenie je o tom, posuvat prave emocie dalej.
ja napriklad milujem prekliatych basnikov, v mojom prehravaci najdes v kolonke "psychadelic" celkom peknu zbierku. alebo, pozri sa na klasiku ako beatles ci velvet underground. a pamatas sa na hippies? ten smer mi velmi smutny a depresivny neprisiel. vsetko ma rub aj lice, je celkom zbytocne tu teraz spominat triady od kurta cobaina po amy winehouse. ak su drogy sucastou umelca, jeho umenie by bez nich jednoducho nebolo. a to by som dobrym nenazvala.
podľa mňa záleží od povahy a okolností..sú ľudia ktorí boli neskutočne śpešní a drogy ich dali na dno...proste skončili...a zase ľudia, ktorí bez toho aby si niečo dali nevytvorili nič zaujímavé a zmysluplné..to je kontra, 50 : 50
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
ale na druhej strane , ano, je mnoho spisovatelov, basnikov atd atd, ktori tvoria pod ruskom látky omamnej, je pekné čítať niečo, vidieť, počuť piesne.. ale to je asi tak všetko.
suma sumarum, prospievaju..a dodala by som že aj rozne psychikc e choroby prospievaju
a potom deti na literatúre rozoberajú dielo nejaké zjetého básnika a mordujú sa s ním na mature..a tak
A myslím, že áno.
ale najlepsie diela maju aj tak psychicky chori ludia
kto vsak i bez nich?
takze prospievaju? NIE
@malapohroma Je pravda, že tvorba ľudí trpiacich depresiou je odlišne výživná.
@johnysheek Kto je to umelec?
Podľa mňa je to tiež čiastočne pravda... Ale tým nechcem povedať, že mám niečo proti Hemingwayovi. Veď viete...
ale určite hociktorého umelca dovedú do takéto stavu do ktorého by sa bežných okolností nedostali
je to podľa mňa ako keby také okorenenie daného diela
niekto nepotreboval drogy nato aby vedel urobiť majstrovské dielo, či sa to už týka hociktorého umeleckého smeru
mám na mysli napr. schizofréniu, halucinácie, panický strach a všelijaké psychické poruchy
ťažko sa rozpráva o situáciach v ktorých sa nenachádzame
no jedna moja profka nám raz povedala že oni doslova boli "nutení" brať drogy pretože nemali inšpiráciu a potom by ich vyhodili zo školy
je to individuálne
niekto za celý život, nevezme ani drob drogy a dokáže tvoriť, má fantáziu, múzu pri sebe.
niekto sa zatvorí do zafajčenej miestnosti a nasáva jej atmosféru.
ale raz som počula básne jedného chlapca, ktorý by mal radšej odložiť fľašu vodky a písať s čistou hlavou.
všetko treba odtál-potál.
@johnysheek ale "umenie na drogach" vobec nemusi znamenat bolest. rovnako tak moze tesit a ukazovat krasu. na druhej strane, ulohou umenia ako celku predsa nie je sposobovat pozitivne pocity - je to len jedna z moznosti.
takže konštatujem, že napriek tomu, že drogy nijako neuznávam, jednodnačne prospievajú umeniu... a to je jedno akému...ale samozrejme musí to mať svoje medze
nakoniec len dodám, že je velká škoda, že svet prišiel o mnoho umelcov ( aj Jima) práve vdaka drogám... a v tomto zmysle ich preklínam
Plus klinická depresia + príbuzné poruchy.
Iróniu, ktorú pravdepodobne z príspevku cítite, vám podsúva váš mozog.
viem sice ze dnes sa uz za umenie poklada kadeco.. niekto by umenim nazval i poskladanie zaciatocnych pismen prispevkov v tejto a dalsich diskusiach..
ale to ja za umenie nepokladam.. a umenie skrz drogy sposobuje bolest.. mozno nie priamo vytvory.. ale drogy vyprazdnuju a ten umelec urcite nebude stastny a vysmiaty.. a radovat sa zo svojich diel..
tí ľudia ktorých nazývate silní tvoria zanedbateľnú časť tích ktorí tvoria geniálne veci, umleci sú hlavne ludia, a priznajme si, ľudia SÚ slabí...
Ináč rozhodne prospeli ako obdivujem ľudí ktorí to dokázali bez nich .. samozrejme .. ale vačšina umelcov dokázala tvoriť aj bez drog...
a ako bolo hore povedané, že tie drogy si ich kvázi nakoniec aj vzali.. tak to je preto, že sa im nechali podmaniť.. droga môže byť nástrojom.. len sa ju treba naučiť ovládať..
drogy su fujky fuj, ale alkohol ma dvere otvorene... ako divadelnik to musim skutocne potvrdit. Ved kolko skvelych napadov vzniklo pri stole v krcme...
Vypi a bude vypité!
Nie každá strana mince je rovnaká!
Kto skôr zomrie, bude dlhšie mŕtvy!
Kto je mŕtvy, nežije!
atď.
A preto sa potom ľahšie človeku tvorí...určite majú veľký vplyv na umenie, neodvažujem sa odhadnúť aké veľké percento je v tom, no proste niekedy sa drogy a umenie navzájom dopĺňajú...a podľa mňa majú aj veľa spoločné.
Ale ak niekto potrebuje a chce brat drogy preto, aby dosiahol taky stav...... to povazujem za chore a obmedzene, aj keby pod ich vplyvom vynasiel perpentum mobile. Proste veci sa robia a riesia inak.
ved napriklad:telo si so mnou robi co chce
myslím,že keď už nevie čo dať tej hudbe tak si jednoducho dá trávu,pichne si niečo a potom je ako naspeedovaný a píše,hraje...
možno im drogy pomohli aby spravili dobrú hudbu,ale ako skončili oni ako osobnosti..???
nikde nie je napisane, ze by umelec mal byt vysmiaty a tesit sa zo svojich diel. dovolim si povedat, ze je viac kvalitnych "nestastnych" umeleckych diel, pretoze predsa len - pre vacsinu ludi je to nakazlivejsia emocia, a umenie je o tom, posuvat prave emocie dalej.
ja napriklad milujem prekliatych basnikov, v mojom prehravaci najdes v kolonke "psychadelic" celkom peknu zbierku. alebo, pozri sa na klasiku ako beatles ci velvet underground. a pamatas sa na hippies? ten smer mi velmi smutny a depresivny neprisiel. vsetko ma rub aj lice, je celkom zbytocne tu teraz spominat triady od kurta cobaina po amy winehouse. ak su drogy sucastou umelca, jeho umenie by bez nich jednoducho nebolo. a to by som dobrym nenazvala.