psychologia je odbor ktory sa venuje lieceniu problemov, pripadne posudzovaniu rozpolozeni atd atd atd......
psychiatria je pokusny ustav kde namiesto bielych mysi su ludia vsetkych odvetvi
Psychologia je filozoficky smer, ktoreho hlavnou naplnou je skumanie psychickych pochodov na teoretickej urovni samozrejme spolu do toho ide aj neuroveda a pod. . Psycholog sa hlavne uplatnuje ako terapeut rozneho druhu podla specializacie na ktoru ma trening. (KBT, Psychodynamicka, Rodinna, Individualna atd. ). NEpredpisuje lieky, viacmenej teda neriesi tazke psychoticke stavy, tazke depresie a pod. . Jeho specializacia su skor neuroticke stavy, samozrejme rozsah terapii sa pouziva v hromade diagnoz.
Psychiater je lekar, studuje medicinu (celu) takze potrebujes biologiu a chemiu prip. fyziku ak ides napr. do Ceskej Republiky. Venuje sa hlavne diagnostike ochoreni, predpisuje vsetky druhy terapie vratane tej medikamentoznej, ale priamo napr. psychoterapiu nerobi pokial si nespravi dodatocny kurz prip. skolu. Okrem toho, ho zaujima prekrytie aj s inymi odbormi mediciny kedze su aj ine somaticke ochorenia, ktore mozu zhorsovat pripadne priamo sposobovat niektore psychicke ochorenia.
Keďže nie som kamarátka s chémiou, vybrala som si psychológiu. A moje hodiny vyzerajú asi tak, že mám 4 hodiny psychológie, 4 hodiny matematiky, 2-hodinový seminár zo psycholy a 2-hodinový seminár z matematiky (+ samozrejme anglina, slovina, druhý cudzí a občianska)
@movehigher
takze po prve, myslim si ze je az neuveritelne kolko vela ludi nevie fakt vobec nevedia aky je rozdiel medzi tym. psycholog nie je lekar!!!! nemoze predpisovat nijake lieky, ma vystudovanu psychologiu.. PSYCHIATER je LEKAR!! musi vystudovat medicinu !!! moze predpisovat lieky
po druhe psycholog riesi normalne bezne ludske problemy-smrt blizkeho, nezhody s blyzkimi, problemy v rodine a z toho zly psychicky stav.. sedis u neho hodinu zoberie za to 15 eur minamalne len sa vyrozpravas on ti obcas nieco jednoduche povie a ides het.. samozrejme mozes robit u neho aj testy osobnosti, iq testy atd.. PSYCHIATER je uz pre ludi ktorych problemy uz su za hranicou beznych problemov ktore ma 99,9 percenta ludi.. teda tazke psychicke choroby-maniodepresia, schizofrenia, tazke depresie.. ale aj obrovske uzkosti, traumy, neunosne ale vazne neunosne zivot ovplyvnujuce fobie..OCD, atd..
jednoznacne je 10 x zaujimavejsia psychiatria. ale skola je ovela tazsia.. proste to je normalna medicina..
@meksoner 5 rocne dievcatko znasilnovane otcom ide jednoznacne k psychiatrovy a nie psychologovy.. ved urcite ani ty nevies aky je vlastne medzi tym rozdiel
prosim ludia.. moj koment cislo 6 lepsie info ako wikipedia, skutocne tak to je uplne presne ako to vysvetlujem nebuddte tvrdohlavy a verte mi.. velmi dobre sa v tom vyznam
@meksoner Ano, myslím, že liečiť kohokoľvek =/= ťažký psychotický stav.
Ono, je to otázka aj toho, čo to spôsobí takéto znásilňovanie. Psychológ by mohol tiež stanoviť diagnózu napr. depresie, postraumatického stresového syndrómu po takýchto zážitkoch, prípadne nejakú úzkostnú poruchu.
Ale ak by napr. to dievčatko malo depresiu (čo je ale u takto malých detí ťažko diagnostikovateľné), a psychológ by zhodnotil, že daný stav nie je riešiteľný iba terapiou a je potrebné doplniť napr. antidepresíva príp. anxiolytiká odoslal by takéto dieťa ku psychiatrovi.
Ak by to bola napr. porucha osobnosti, alebo lahšia depresia príp. anxiózna porucha, mohol by ju riešiť aj psychológ ak by nepotreboval dodatočne pridať medikamentóznu terapiu
@hadimistr moja matka je 30 rokov najuznavanejsim psychologom na slovensku tak mi tu chlapce nehovor kam to dievca ide a co ja viem ok? v tejto oblasti sa pohybujem co zijem....
a psychiater nieje lekar ale kurvicka farmaceutickych spolocnosti co ma testovat ucinnost farmaceutik na ludoch nad ktorymi ma plnu moc co sa tyka tela........
radsej sa zobud zo sna more a netvar sa mudry z internetu
@meksoner To ale veľmi záleží od diagnózy, to že je dievča znásilňované otcom neurčuje jej diagnózu. Pretože takáto traumatická udalosť môže vyvolať veľa rôznych neuróz alebo psychóz.
Hlavne si ty trochu naštuduj čo to o psychických ochoreniach a ich prejavoch.
Lebo keď povieš, že "psychológ nepošle žiadne dieťa ku psychiatrovi" tak, to potom zjavne netušíš aké psychické ochorenia existujú, ako sa dajú liečiť a kde má, a aký má účinok psychoterapia.
ja som sa rozhodla pre psychologiu... pre a proti môžem jedine povedať, že psychiatria je zameraná štýlom: "dajme im všetkým žrať lieky a ked im to nepomôže dajme im viac liekov... popripade zavrime ich do blazninca a dajme im tiež lieky" ... osobne som sa stretla s týmto. a pride mi to akoby len živili farmaceutiku...
psychologia je viac zameraná na rozprávanie sa a týmto spôsobom nejaká pomoc... nejdem to všetko popisovať, každopádne s výberom som spokojná
@meksoner vsetci lekari su podplacani farmac. spolocnostami, mudry z internetu o tejto oblasti viem tiez velmi vela..za to ze mamicka nema rada psychiatrov tak ty sa tu robis mudrym hlupacik a toto ze ma moc nad ich telom DDDD to ma dorazilo.. ale ako dvojzmysel je to fakt srandovne on snad za nic prehlta tabletky? davam im pistol k hlave aby prehltli? D
a psychiater nieje lekar ale kurvicka farmaceutickych spolocnosti co ma testovat ucinnost farmaceutik na ludoch nad ktorymi ma plnu moc co sa tyka tela........
@laciskoo Som tam, a momentálne som na Karlovej Univerzite v Prahe. @miaja Takže chceš povedať, že psychológia je úplne odtrhnutá od psychiatrie a nemá s tou zlou zlou psychiatriou nič spoločné?
@hadimistr "mamicka" respektuje vsetkych....to ja nemam rad psychiatrov....tak pis hlupacik svojmu ocinovi co ti drzi pistol pri hlave ked ma moc nad tvojim telom....
dalsie 17rocne hovno co sa chce so mnou battlit....ach
@miaja dajte sa rovno aj ty aj ten hlupak meksoner ku scientologom.. ti su uplne proti psychiatrii a akymkolvek liekom.. ked clovek pocuje hlasy, vidi bludy, mysli si ze musi ist do australie kde, sa ma stretnut s premierom a ten mu da 1000 miliard eur a on tomu naozaj veri, kupi si aj letenky- popisujem prejavy najtazsej psychickej choroby-schizofrenie, si myslite ze nejaka skurvena psychoterapia takemuto clovekovy pomozu?? ako hodinu toto bude popisovat nejakej starej tlustej hnusnej pi.i(psychologicke) a ta sa bude usmievat a prikyvovat) a nasledne do tej australie odleti a tam ho zatknu a hned daju do blazinca? len lieky takemu cloveku pomozu vy hlupaci.. nezvysujte mi prosim tlak..
@meksoner mam 20. prejavy ako-nestojis my za to aby som sa s tebou bavil, si len decko atd, skratka nijaky rozumny protiargument su PREHROU, neustupuje mudrejsi ale hlupsi pretoze nema argumenty..
ts si precitaj.. nejaky si vztahovacny.. skutocne som tym opisom psychologicky nenarazal na tvoju mamu.. aj ked na druhej strane 80 percent psychologiciek tak vizera.. ale snad je v tych 20co nie.. to teraz vazne hovorim ver alebo nie
@meksoner Lebo by okolo toho bolo veľa vybavovania a dorábania predmetov ktoré sú rozdielne, a kvôli jednému roku štúdia ktorý mi ostáva je to zbytočné, radšej si spravím zahraničnú stáž.
@meksoner Každopádne, to ďalej na tomto fóre rozoberať nebudem, pretože nevidím ako to súvisí s témou, a ak išlo iba o to dokázať nejaký tvoj point prečo nemám pravdu na základe kde a ako študujem tak myslím, že to je zbytočné
@laciskoo skus prosim si precitat kompletne vsetko co som na tuto temu napisal ja a co meksoner, a tvoj nazor kto ma pravdu..aj ked to nie je o pravde ci je jablko cervene alebo zelene ale koho nazory su podla teba fundovanejsie a aj pravdivejsie..
@hadimistr nie, tak som to nemyslela. samozrejme sú prípady kedy ľudia ozaj potrebuju lieky ...ale oni davaju lieky každemu bez výnimky.... a miesto toho aby aj terapiou sa snažili človeku pomocť tak sa ťa len opytaju jak sa maš a daju ti do ruky recept. nie každy psychiater je taký. ale vela ano...
@laciskoo nie. majú niečo spoločné... to je jasné. a ako som napisala ... su ludia čo ozaj potrebuju lieky a psychiatria a takúto pomoc. ale kto sa dostane ku psychiatrovi tak bez liekov neodíde... pritom nie každý kto ide ku psychiatrovi má tak važny stav že ich potrebuje. ale pre istotu a pre podporu farmaceutiky prečo nie...
@miaja toto je uz mudrejsi nazor ano vela psychiatrov len da recept a neriesi nech ma pokoj a pacient je spokojny-aj ked zdrogovany ale sak to nevadi.. nepopieram..
K tomuto sa vyjadriť nemôžem, keďže neviem ako to ambulantne funguje. Každopádne s tým nemôžem úplne súhlasiť a povedať že KAŽDÝ tak to neviem či môžeš dokázať. Otázka je, či to naozaj je pravda ako hovoríš (keďže zdroj typu, profesorka povedala je dosť subjektívny) ale súhlasím s tým, že psychiatri určite predpisujú lieky častejšie keďže ich aj predpísať môžu. Ostatné je vec štatistiky ktorú si myslím ani ja ani ty nemáme.
tiež som nad tým rozmýšľala a vybrala som si psychiatriu, lebo mám tendenciu si vždy vybrať to ťažšie a mám rada biolu a chémiu, takže ked to nemas rada a mas radsej nosku tak chod na psychologiu
Ja sa síce, keď na to príde, nepomerne viac stretávam s výskumnou psychológiou, ako klinickou, takže možno teraz nie som úplne objektívny, každopádne sa mi zdá definovať psychológiu ako filozofický smer nekorektné.
@mekosner "najuznavanejsim psychologom na slovensku"? zrejme je dobrá, keď o nej takto hovoríš, ale hovoriť o tom, že je niekto z rodiny najlepší hocikde (ak čo ja viem nevyhral olympiádu), je trochu dosť od veci
@laciskoo veľa psychológov, hlavne detských, nemá rado medikamentóznu liečbu, hoci niekedy je nevyhnutná ... videla som aj ja, čo spravili psychiatrické lieky s pár deťmi, bohužiaľ... nie je to o tom, že by psychológovia hatovali psychiatrov, len detský organizmus nie je často odhadnuteľný a aj ty si mi sám vravel, nakoľko je veda schopná odhadnúť jednotlivé účinky daného lieku na človeka
@tunidlo Takže asi tam malo byť, samostatný spoločenskovedný odbor.
@phantasia No u detí a psychiatrie je to dosť komplikované, lebo jednak, že si myslím, že sa na to dlho až tak neprihliadalo ako je detský organizmus odlišný od dospelého, už aj tam sa to špecializuje (napr. deťom s depresiou a pod. sa dávajú hlavne iba SSRI niektoré a snažia sa moc nejsť do iných skupín) ale uznávam, že ešte je to asi dosť v plienkach (lebo ešte nejaký ten rok dozadu sa vraj vôbec nebralo, že by dieťa napr. do 13 rokov mohlo mať depresiu, takže keď sa to začalo diagnostikovať, alebo pridávať v iných indikáciach šlo sa asi podľa dospelých prepočítané teda na detskú váhu)
jasne ze psychiater. psychologia to je bla bla bla o tom ako niekto nezvlada bezny zivot. psychiatra - manie, fobie, tazke depresie, to je moje - akokolvek uchylne to znie - brutalne by ma bavilo skumat mysel tych ludi.
niekedy velmi lutujem ze som nesla na medinu...bol by zo mna bud onkolog, virolog alebo psychiater
psychiatria, lebo je to medicia , meksoner ma asi nejaku negativnu skusenost, ale ubezpecujem ta ze ziadny psychiater ktoreho poznam pokusy na ludoch nerobi.)... cize potrebujes primackove predmety na medicinu: chemia, biologia a fyzika, na nejaku sš psychologiu sa mozes kludne vyprdnut
rozdiel medzi odbormi to uplne dokonale vysvetlili @2 @6
Poznam zopar ludi, co vystudovali matfyz a psychologiu. Vravia: "Dostat sa na matfyz je brnkacka, vystudovat ho je drina. Dostat sa na psychologiu je nemozne, vystudovat ju je totalne jednoduche ak clovek to ma aspon trochu v hlavne poriadku." Medicinu nie je lahke vystudovat, ani sa tam dostat.
@hadimistr mas velmi dobry prehlad.. Odkial vies napriklad o OCD?
@kosh otec je psychiater a v rodine mam cloveka s OCD, velmi blba choroba.. clovek si uvedomuje 100 percentne ze obsesie absolutne nedavaju zmysel ale mozog ho proste neustale nuti , vnucuje mu robit nezmyselne ritualy, ked ich neurobi je neskutocne nervozny.. proste strasne neprijemna choroba a este k tomu aj dneska velmi zlozito a tazko liecitelna..
Psychológia - štúdium je v pohode, problém vidím skôr v budúcom uplatnení sa, keďže školy každý rok chrlia kopec absolventov. Je málo voľných miest pre psychológov. Ale je to odbor veľmi zaujímavý a má celkom široké uplatnenie. Aj keď na Slovensku je realita trochu iná. Mnohí odborníci pracujú až do vysokého veku, ale príde čas, kedy ich bude musieť vystriedať nová generácia.
Psychiatria ako oblasť medicíny - vyššie nároky, dlhšia doba štúdia, potom atestácia a pod. Lepšie uplatnenie pre absolventov. Treba si zvážiť jednak svoje schopnosti, záujmy a brať do úvahy aj to, ako je to v realite.
Osobne aj tak neľutujem svoje rozhodnutie. Študujem to preto, lebo ma to baví a napĺňa a áno, chcela by som sa aj živiť ako psychológ. Keď budem novopečený absolvent, úrad práce ma zrejme neminie, ale dúfam, že len istý čas. A že sa nejaké miestečko nájde aj pre mňa. Vidím, že tu prispievali aj študenti psychológie - vám držím palce v budúcnosti, a vy, čo máte v rodine psychológov a psychiatrov vy zrejme viete sčasti ako to všetko funguje
@hadimistr kámoš má OCD. Vedia o tom možno traja ľudia. To je možno chyba. Lebo ak chce odo mňa niečo nezmyselné, tak to nemám problém spraviť, ak ho to ukľudní..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
psychiatria je pokusny ustav kde namiesto bielych mysi su ludia vsetkych odvetvi
Psychiater je lekar, studuje medicinu (celu) takze potrebujes biologiu a chemiu prip. fyziku ak ides napr. do Ceskej Republiky. Venuje sa hlavne diagnostike ochoreni, predpisuje vsetky druhy terapie vratane tej medikamentoznej, ale priamo napr. psychoterapiu nerobi pokial si nespravi dodatocny kurz prip. skolu. Okrem toho, ho zaujima prekrytie aj s inymi odbormi mediciny kedze su aj ine somaticke ochorenia, ktore mozu zhorsovat pripadne priamo sposobovat niektore psychicke ochorenia.
vysetrit a liecit 5 rocne dievcatko znasilnovane vlastnym otcom nieje tazky psychoticky stav?
takze po prve, myslim si ze je az neuveritelne kolko vela ludi nevie fakt vobec nevedia aky je rozdiel medzi tym. psycholog nie je lekar!!!! nemoze predpisovat nijake lieky, ma vystudovanu psychologiu.. PSYCHIATER je LEKAR!! musi vystudovat medicinu !!! moze predpisovat lieky
po druhe psycholog riesi normalne bezne ludske problemy-smrt blizkeho, nezhody s blyzkimi, problemy v rodine a z toho zly psychicky stav.. sedis u neho hodinu zoberie za to 15 eur minamalne len sa vyrozpravas on ti obcas nieco jednoduche povie a ides het.. samozrejme mozes robit u neho aj testy osobnosti, iq testy atd.. PSYCHIATER je uz pre ludi ktorych problemy uz su za hranicou beznych problemov ktore ma 99,9 percenta ludi.. teda tazke psychicke choroby-maniodepresia, schizofrenia, tazke depresie.. ale aj obrovske uzkosti, traumy, neunosne ale vazne neunosne zivot ovplyvnujuce fobie..OCD, atd..
jednoznacne je 10 x zaujimavejsia psychiatria. ale skola je ovela tazsia.. proste to je normalna medicina..
Ono, je to otázka aj toho, čo to spôsobí takéto znásilňovanie. Psychológ by mohol tiež stanoviť diagnózu napr. depresie, postraumatického stresového syndrómu po takýchto zážitkoch, prípadne nejakú úzkostnú poruchu.
Ale ak by napr. to dievčatko malo depresiu (čo je ale u takto malých detí ťažko diagnostikovateľné), a psychológ by zhodnotil, že daný stav nie je riešiteľný iba terapiou a je potrebné doplniť napr. antidepresíva príp. anxiolytiká odoslal by takéto dieťa ku psychiatrovi.
Ak by to bola napr. porucha osobnosti, alebo lahšia depresia príp. anxiózna porucha, mohol by ju riešiť aj psychológ ak by nepotreboval dodatočne pridať medikamentóznu terapiu
priceless
Hlavne si ty trochu naštuduj čo to o psychických ochoreniach a ich prejavoch.
Lebo keď povieš, že "psychológ nepošle žiadne dieťa ku psychiatrovi" tak, to potom zjavne netušíš aké psychické ochorenia existujú, ako sa dajú liečiť a kde má, a aký má účinok psychoterapia.
psychologia je viac zameraná na rozprávanie sa a týmto spôsobom nejaká pomoc... nejdem to všetko popisovať, každopádne s výberom som spokojná
@miaja Takže chceš povedať, že psychológia je úplne odtrhnutá od psychiatrie a nemá s tou zlou zlou psychiatriou nič spoločné?
dalsie 17rocne hovno co sa chce so mnou battlit....ach
@hadimistr Tak, ale čo narobíš keď on pozná pravdu o svete, a všetci sme iba ovce
niesi si isty sam sebou?
@laciskoo nie. majú niečo spoločné... to je jasné. a ako som napisala ... su ludia čo ozaj potrebuju lieky a psychiatria a takúto pomoc. ale kto sa dostane ku psychiatrovi tak bez liekov neodíde... pritom nie každý kto ide ku psychiatrovi má tak važny stav že ich potrebuje. ale pre istotu a pre podporu farmaceutiky prečo nie...
K tomuto sa vyjadriť nemôžem, keďže neviem ako to ambulantne funguje. Každopádne s tým nemôžem úplne súhlasiť a povedať že KAŽDÝ tak to neviem či môžeš dokázať. Otázka je, či to naozaj je pravda ako hovoríš (keďže zdroj typu, profesorka povedala je dosť subjektívny) ale súhlasím s tým, že psychiatri určite predpisujú lieky častejšie keďže ich aj predpísať môžu. Ostatné je vec štatistiky ktorú si myslím ani ja ani ty nemáme.
Ja sa síce, keď na to príde, nepomerne viac stretávam s výskumnou psychológiou, ako klinickou, takže možno teraz nie som úplne objektívny, každopádne sa mi zdá definovať psychológiu ako filozofický smer nekorektné.
@laciskoo veľa psychológov, hlavne detských, nemá rado medikamentóznu liečbu, hoci niekedy je nevyhnutná ... videla som aj ja, čo spravili psychiatrické lieky s pár deťmi, bohužiaľ... nie je to o tom, že by psychológovia hatovali psychiatrov, len detský organizmus nie je často odhadnuteľný a aj ty si mi sám vravel, nakoľko je veda schopná odhadnúť jednotlivé účinky daného lieku na človeka
@phantasia No u detí a psychiatrie je to dosť komplikované, lebo jednak, že si myslím, že sa na to dlho až tak neprihliadalo ako je detský organizmus odlišný od dospelého, už aj tam sa to špecializuje (napr. deťom s depresiou a pod. sa dávajú hlavne iba SSRI niektoré a snažia sa moc nejsť do iných skupín) ale uznávam, že ešte je to asi dosť v plienkach (lebo ešte nejaký ten rok dozadu sa vraj vôbec nebralo, že by dieťa napr. do 13 rokov mohlo mať depresiu, takže keď sa to začalo diagnostikovať, alebo pridávať v iných indikáciach šlo sa asi podľa dospelých prepočítané teda na detskú váhu)
niekedy velmi lutujem ze som nesla na medinu...bol by zo mna bud onkolog, virolog alebo psychiater
rozdiel medzi odbormi to uplne dokonale vysvetlili
@2
@6
@hadimistr mas velmi dobry prehlad.. Odkial vies napriklad o OCD?
Psychiatria ako oblasť medicíny - vyššie nároky, dlhšia doba štúdia, potom atestácia a pod. Lepšie uplatnenie pre absolventov. Treba si zvážiť jednak svoje schopnosti, záujmy a brať do úvahy aj to, ako je to v realite.
Osobne aj tak neľutujem svoje rozhodnutie. Študujem to preto, lebo ma to baví a napĺňa a áno, chcela by som sa aj živiť ako psychológ. Keď budem novopečený absolvent, úrad práce ma zrejme neminie, ale dúfam, že len istý čas. A že sa nejaké miestečko nájde aj pre mňa. Vidím, že tu prispievali aj študenti psychológie - vám držím palce v budúcnosti, a vy, čo máte v rodine psychológov a psychiatrov vy zrejme viete sčasti ako to všetko funguje