Psychológia na UK vs. masmediálna komunikácia na UCM
Ahojte, veľmi by som bola vďačná za vaše komentáre a názory. Najlepšie najmä študentov tých škôl, alebo absolventov. Mám takú menšiu dilemu, pretože to na 90% vyzerá tak, že ma prijmú na obidve školy. No ale ktorú z toho si vybrať? Na obidve mám svoje
je jedno kam pojdes, pretlak mas vsade, zalezi len na tebe a na stasti ci sa s danym odborom uplatnis. ale ked vravis, ze si kreativna, tak je jasne kam by si mala ist.
@chlorofyl maturanti to vnimaju ako lahke odbory, na ktore sa urcite dostanu, akesi poistky predtym nez sa pokusia o poriadny odbor, ktory nestuduje milion ludi. proste za kazdu cenu na VS, ale nie je to nastastie pripad kazdeho a realne sa podaktori zaujimaju o psychologiu alebo o pracu v mediach.
@grinder neviem ci lahke. oni to skor beru tak ze je to zaujimave mysliac si ze za pomoci vystudovania psychologie budu videt kazdemu do hlavy a budu sa moct vytahovat pred kamosmi.
@grinder@chlorofyl Tak za prvé, ja som si VŠ nevyberala podľa toho, čo je najľahší odbor. Za také odbory považujem kulturológiu a podobné, akoby na poslednú chvíľu vymyslené odbory. Skôr by som povedala, že väčšina má mylnú predstavu, aká je psychológia jednoduchá, ale podstatné je podľa mňa to, že sa nedá porovnávať psychológia na Komenského, ako s nejakou psychológiu v Ružomberku. A presne toto je chyba toho, že na iných školách si vytvárajú tieto odbory už len preto, aby na tom zarobili. Psychológiu som si nevybrala ako zaujímavú pre to, že budem "vidieť" každému do hlavy a budem sa môcť vyťahovať pred kamošmi (čo je pre výber VŠ dosť nelogický príklad), ale vybrala som si ju pre to, lebo ma to naozaj zaujíma a čítam rôzne knihy o psychológii a venujem sa tomu aj vo voľnom čase a aj napriek tomu, že som nemala seminár psychológie, tak som sa na tie prijímačky pripravovala sama, bez podobnej mylnej predstavy. Keď tak v budúcnosti som sa chcela venovať pracovnej psychológii a pracovať v nejakej firme, kde by som mala na starosti výber zamestnancov, team building, pracovné podmienky zamestnancov a všetko, čo to zahŕňa (najlepšie v zahraničí, čo by mi ako absolventke bilingválneho gymnázia nemalo robiť problém). A určite som si to nevolila ako "ľahšiu alternatívu" keď sa na ten odbor hlásilo vyše 700 ľudí, nehovoriac o tom, koľko ľudí si to zaplatí @grinder Ja som napríklad chorá z toho, ako každý rieši medicínu a farmáciu, načo by som sa trepala nasilu na tie odbory, keď viem, že ma chémia nebaví? Právo a len čisto bifľovanie tiež nie je moja ideálna predstava budúcnosti, a právnikov je tiež toľko, že majú problém s uplatnením. Tieto odbory tiež študuje milión ľudí. Možno s týmito odbormi nebudem mať taký plat, ale myslím, že mám väčšiu šancu uplatniť sa a aspoň robiť to, čo ma baví a napĺňa a to je pre mňa to najpodstatnejšie. Tiež si myslím, že keď sa niekto snaží a ide si za svojim zo všetkých síl, tak to aj dosiahne. A čo sa týka masmediálky, tak som si ju vybrala pre to, že ma vždy bavili kreatívne veci a písanie a chcela som pracovať pre nejaký časopis. Práve preto mám z nej pochybnosti, že sa tam hlási dosť ľudí, len aby niekde boli. Ale to je myslím na viacerých odboroch. Preto som chcela informácie najmä od absolventov, ako je to s uplatnením. Ale ďakujem aj za vaše názory.
no vidis to ja studujem andragogiku co je podla tvojho nazoru "na poslednu chvilu vymysleny odbor" a pracujem jak IT Recruiter co znamena ze vyberam zamestnancov, som zodpovedny za HR a podobne. ale o tom ty ani snivat nemozes lebo na psychologii sa k tomu ani nedostanes kolko sa budes toho ucit a ajtak ti to po skole bude uplne nanic lebo zo psychologie sa robi ze to je odbor nedosiahnutelny a kazdy sa na neho hlasi za vidinou lepsieho zivota. a tiez mi to pride take pikantne ze kazdy cita literaturu s tematikou psychologie a stale ide tento svet tak akosi do sraciek. nemyslis?
@chlorofyl na to, že študuješ andragogiku, si myslíš, že si celkom múdry do psychológie, čo? každý za vidinou lepšieho života? neviem kam na tieto bludy chodíš keď sa tomu niekto naozaj venuje, tak sa tam aj dostane, veľa študentov psychológie z UK už počas štúdia praxuje a venuje sa rôznym projektom, o čom nám na kurzoch hovorila prof., ktorá učí pracovnú psychológiu na UK a momentálne je aj zamestnaná vo firme a je zodpovedná za riadenie ľudských zdrojov. A čo sa týka uplatnenia pracovnej psychológie, tak to môže byť v súkromných firmách ako HRM, štátne inštitúcie, aj univerzity, a rôzne konzultačné spoločnosti (tréningy na rozvoj zamestnancov, atď.) Jedna známa tiež praxuje, a to ešte nie je ani prijatá na VŠ, stačilo jej k tomu to, aby na sebe makala Takže máš v tej svojej skreslenej predstave trošku medzery A každé učenie je na niečo dobré btw A myslím, že literatúra s tematikou psychológie nemá nič spoločné s tým, že tento svet ide stále do sračiek. To, že je táto spoločnosť konzumná a skorumpovaná a zhoršuje sa to, len tak psychológia nezmení. Ako keby som povedala, že na to, že veľa ľudí číta odborné knihy s medicínskou tematikou, je tu stále veľa nevyliečiteľných chorôb a svet ide akosi do sračiek. Trošku bullshit, nemyslíš? Ďakujem za tieto tvoje múdre názory, ale myslím, že v popise som sa vyjadrila celkom jasne, že chcem rady a názory najmä od študentov a absolventov a nie od niekoho, kto sa do toho poriadne ani nevyzná.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
7 komentov