Čaute blázni Nedávno som sa rozhodol že si kupim bicykel. Ak je tu niekto kto sa vyzná a vedel by mi poradiť. Chcel by som ho využivať aj do terénu aj do mesta. Aký typ bicykla by ste mi na taketo cesty odporučili. Chcel by som niečo tak do 600€. Aka
Ja, by som ti odporúčil enduro.
Tak, hlavne si dávaj pozor na váhu biku. Kebyže si kupoval od ruky, tak hlavne pozor na praskliny. Ja by som si ho dal preveriť cez laser.
Ja, by som si vyberal z týchto značiek.Len trocha to zabolí na peňaženke. Specialized, Scott, Giant.
@dreams155 Vyznáš sa v bicykloch? Tiež si idem kupovať a zaujal ma Scott a určite chcem crossový, lebo ho budem používať na cestách a občas aj v teréne.. Na čo sa mám ešte sústrediť pri výbere a ktorý obchod by si odporučil?
Tak, máš dobrý výber, "Scott" je spoľahlivý bike. Ale za kvalitu sa platí.
Tak, skús navštíviť (Jump sport, Capricorn, Mad bike, Soof, Kaktus bike, Cool bike) všetky kamenné obchody.
Ja som pri výbere môjho biku z Capricornu hlavne pozeral na :
-váhu bicykla - pri HT by som odporúčal do 12kg, pri full do 18kg.
-vidlica - to je najdôležitejšia. Zameriavaj sa na značky(Marzocchi, Fox, Sountor). Na enduro, by som odporúčil tak 150mm/180mm. Na zjazd 200mm.
-tlmič - tiež dôležité. Hlavne musí pasovať k rámu biku. (TOP Fox.)
- dizajn rámu, celej kostry
-prehadzovačky - TOP- SRAM
-brzdy - pre mňa sú TOP značky(Elixir, Shimano)
-kotúče
Mohol by som ti tu písať kopec litánii ohľadom biku.
Ak, potrebuješ ešte nejaké info, píš.
@dreams155 nechcel som o tom zakladat nove forum, ale ked uz tu daco podobne je a ty sa vyznas...mam tisicrocnu meridu na ktorej si uz vidla co-to odzila, nebola vobec udrziavana a je taka makka, ze ked si na ten bicykel co i len sadnem, tak sa stlaci do polovice. da sa v nej vymenit pruzina, alebo ju treba menit kompletne celu? kolko by to cele stalo (ratajme s tym, ze nechcem nic ultra-profi, ale zase ani ziaden totalny smejd)? ako ten bajk je dost dobry, len naozaj velmi stary a keby si vyzadoval nejake vazne investicie, tak na neho yebem.
Tak nový do tej ceny nič moc . Išiel vy som na dolekop,mtbiker a sledoval čo tam je . Máš na fb aj skupinu kde je aj dosť ľudí ktorý sú ochotný poradiť admin má aj vlastnú značku rámov (devilwork) ak chceš názov napíš ts.
Tak, ak bike nebol udržiavaný dlhšiu dobu, tak prvú vec by som spravil túto:
-vypustil starý olej z vidlice
-vyčistil ju komplet celú(z vnútra aj z vonku)
-tak pri výmene pružiny, najprv si musíš byť istý, čo je ešte použiteľná. Ja pri starom biku som menil celú pružinu. Pružiny sú lacná záležitosť, záleží od značky a typu vidlice. Ale, predpokladám, že máš buď Manitou alebo RST vidlicu. Tieto vidlice volám "Papierové" sú krehké, proste šmejdy.
-premazať z vnútra vidlicu
-napušťať nový olej
To čo píšeš, že je mäkká pri stlačení, tak to pri každej vidlici si nastavuješ tvrdosť a mäkkosť. Takým kolieskom.
Ale, môže byť aj chyba v pružine. To by som musel najprv vidieť. V pohode sem hopni fotku.
google vravi, ze by kompletne nova vidla mala stat do 60 €..ked uz sme pri tom, mam strasne silny pocit, ze je velmi kratka...moze to byt aj makkostou, ale vzhladom na to, ze polka je v prdeli uz len ked na to sadnem a druha polka po prechode cez kamienok, sa mi zda, ze pri jazde po vaznejsom terene je to uplne neefektivne.
takto, aby sme zbytocne vela nespekulovali...da sa okolo stovky kupit aspon ako-tak schopna 120mm+ vidla?
Možno si pretočil aj koliesko, ale to bude chyba v tom, že nebola udržiavaná. Ja bicykle udržiavam a to ich mám habadej. Ak sa už vôbec nestaráš o vidlicu, tak sem-tam si kúp sprej na vidlice.
Sprav toto, čo som ti písal v odrážkach.
Tak, ty máš typ biku HT a áno dala by sa zakúpiť aj nová vidlica do 100€ ale z tej spodnej triedy. Ja som mal na HT 120mm ale v pohode aj 150mm môžeš dať. Na full som mal 200mm. Ale poznám pár šikulákov, čo na HT si naložia vidlicu 200mm. Nech sa nečudujú, že sa im lámu rámy.
@dreams155 preco odporucas enduro? + dobre enduro za taky peniaz ako chce @Auxer nezozenies. Ina sirka plastov, ina geometria ramu do mesta vobec.
Ja mam crosovy a to je podla mna najlepsia volba do mesta a do lahkeho terenu.
@Auxer neviem ak chces jazdit tazsi teren napr. XC alebo AM + ktormu este aj po meste chces chodit, tak budes potrebovat asi 2 biky
Hm, najlepšie urobíš, ak si kúpiš 29'' a k nej dokúpiš 28'' duše a plášte. A značku, keď berieme do úvahy pomer/výkon, radil by som ti kúpiť nemecký Radon alebo Caynon. Tam ťa neoserkávajú s lacknými komponentami, ktoré si väčšinou menej znalý zákazník nevšimne (dajú ti prehadzovačku XT, prešmykač Acera, radenie Alivio a náboje, kazety, stred atdˇ. už ani nie sú Shimano - to je prípad iných značiek). Skôr by som ale bral od Radonu, lebo nedávno sme kupovali Caynon, ktorý mešká už skoro dva mesiace a napísali sme im (najprv na slovenskú centrálu a potom na nemeckú) asi 6 listov, kým odpovedali. Takže tak.
ja mám caliber 1.0 od CTM je to mtbčko ale ja na ňom jazdím aj mesto hocičo a neviem si vynachváliť. Má aj pekný dizajn a je cenovo prijateľný 700 eur tuším nový stojí
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
Tak, hlavne si dávaj pozor na váhu biku. Kebyže si kupoval od ruky, tak hlavne pozor na praskliny. Ja by som si ho dal preveriť cez laser.
Ja, by som si vyberal z týchto značiek.Len trocha to zabolí na peňaženke. Specialized, Scott, Giant.
Tak, máš dobrý výber, "Scott" je spoľahlivý bike. Ale za kvalitu sa platí.
Tak, skús navštíviť (Jump sport, Capricorn, Mad bike, Soof, Kaktus bike, Cool bike) všetky kamenné obchody.
Ja som pri výbere môjho biku z Capricornu hlavne pozeral na :
-váhu bicykla - pri HT by som odporúčal do 12kg, pri full do 18kg.
-vidlica - to je najdôležitejšia. Zameriavaj sa na značky(Marzocchi, Fox, Sountor). Na enduro, by som odporúčil tak 150mm/180mm. Na zjazd 200mm.
-tlmič - tiež dôležité. Hlavne musí pasovať k rámu biku. (TOP Fox.)
- dizajn rámu, celej kostry
-prehadzovačky - TOP- SRAM
-brzdy - pre mňa sú TOP značky(Elixir, Shimano)
-kotúče
Mohol by som ti tu písať kopec litánii ohľadom biku.
Ak, potrebuješ ešte nejaké info, píš.
Tak, ak bike nebol udržiavaný dlhšiu dobu, tak prvú vec by som spravil túto:
-vypustil starý olej z vidlice
-vyčistil ju komplet celú(z vnútra aj z vonku)
-tak pri výmene pružiny, najprv si musíš byť istý, čo je ešte použiteľná. Ja pri starom biku som menil celú pružinu. Pružiny sú lacná záležitosť, záleží od značky a typu vidlice. Ale, predpokladám, že máš buď Manitou alebo RST vidlicu. Tieto vidlice volám "Papierové" sú krehké, proste šmejdy.
-premazať z vnútra vidlicu
-napušťať nový olej
To čo píšeš, že je mäkká pri stlačení, tak to pri každej vidlici si nastavuješ tvrdosť a mäkkosť. Takým kolieskom.
Ale, môže byť aj chyba v pružine. To by som musel najprv vidieť. V pohode sem hopni fotku.
» kolo.cz/clanek/merida-m...
google vravi, ze by kompletne nova vidla mala stat do 60 €..ked uz sme pri tom, mam strasne silny pocit, ze je velmi kratka...moze to byt aj makkostou, ale vzhladom na to, ze polka je v prdeli uz len ked na to sadnem a druha polka po prechode cez kamienok, sa mi zda, ze pri jazde po vaznejsom terene je to uplne neefektivne.
takto, aby sme zbytocne vela nespekulovali...da sa okolo stovky kupit aspon ako-tak schopna 120mm+ vidla?
Tak SR Suntour je už z tých lepších vidlíc.
Možno si pretočil aj koliesko, ale to bude chyba v tom, že nebola udržiavaná. Ja bicykle udržiavam a to ich mám habadej. Ak sa už vôbec nestaráš o vidlicu, tak sem-tam si kúp sprej na vidlice.
Sprav toto, čo som ti písal v odrážkach.
Tak, ty máš typ biku HT a áno dala by sa zakúpiť aj nová vidlica do 100€ ale z tej spodnej triedy. Ja som mal na HT 120mm ale v pohode aj 150mm môžeš dať. Na full som mal 200mm. Ale poznám pár šikulákov, čo na HT si naložia vidlicu 200mm. Nech sa nečudujú, že sa im lámu rámy.
Ja mam crosovy a to je podla mna najlepsia volba do mesta a do lahkeho terenu.
@Auxer neviem ak chces jazdit tazsi teren napr. XC alebo AM + ktormu este aj po meste chces chodit, tak budes potrebovat asi 2 biky
teraz som kupoval mtb bike okolo 3 stoviek, nepotreboval som nič extra, také rekreačne jazdenie ale tie hydraulické brzdy by sa tam žiadali
stretol som sa dosť s názorom, že sa oplatí kupovať bazarové kúsky ak sa nájde nejaký slušný, ale za 600e tiež kúpiš už niečo lepšie
Specialized big hit neodporúčam. Ten je na zjazd.