viem je to strasne tazka tema na diskusiu no prave tuto temu som si vybrala ako temu SOČ-ky....malo sa o nej hovori a pritom sa tyka kazdeho z nas...kazdy prispevok ktory ma posunie dalej mi pomoze dakujem
rec je o rakovine? pocul som o nej to, ze kazdy clovek ma v tele rakovinotvorne bunky ktore mozu ozit a potom spravia bum a je v tom clovek namoceny az po usi
ale ked spravis bum tak ta nieco boli das masticku a uz ti je lepsie. pokial bolacku nebudes liecit moze sa ti zapalit a potom ti amputuju nohu moze sa stat
a co konkretne o rakovine? vies, to je velmi vseobecny pojem, rozpravala si sa s ludmi, ktori ju maju? mna to zaujima, teda ich nazory, pises to na pc? mohla by si mi tu pracu potom poslat? neviem sa ti dostatocne zarucit cez net, ze to nedam nikomu precitat, nikam to neposlem, a podobne, ale velmi by som tie nazory chcela precitat! pretoze ja pisem o mladom cloveku, ktory ma rakovinu a caka na svoju smrt, rakovina ma nefascinuje, ani nejako nemam extrem zaujem o nu, chcem len viac pochopit takychto ludi, hoci upne ich nikdy nemozem chapat, nik kto to nezazil
Moj ujo, prestahoval sa za svojimi rodicmi do juznej afriky koli studiu na vysokej skole. Prvy rok nevedel po anglicky ani slovo, dalsie roky uz mal najlepsie vysledky na skole. Po skole sa odstahoval do Londyna a nebol ako kazdi slovak ktori si tam nasiel pracu LEN ako casnik a pod. Pracoval v stavebnej spolocnosti, nieco ako architekt (neviem ako sa to vola) kde zarabal v prepocte 6 ciferne sumy. Mal pred sebou snubnu karieru no potom mal nejake problemy s kolenom. Isiel k obvodnej doktorke ktora si myslela ze je to len vyrastok a nic s tym nerobila. Takto to trvalo par tyzdnov az nakoniec nemohol chodit. Podrobil sa teda vysetreniam a zistili mu zhubny nador na kolene.
Poslali ho na chemo, medzi tym mu rozvrtali nohu, vymenili klb a mysleli si ze je vsetko ok. Vtedy mal len okolo 25 rokov. No po par chemoterapiach a vysetreniach mu nasli nadory na plucach. Nasledovali dalsie chemoterapie az nakoniec pristupili k vyoperovaniu nadorov. Vysledok: zmensene pluca o niekolko %, zjazveny chrbat, problemy s dychanim a pod. O dalsich par tyzdnov sa mu nadory objavili aj na mozgu (ak si teda dobre pamatam).
S tym mozgom uz neviem ako to riesili, ale po dalsich neuspesnych chemo terapiach sa objavovali v kratkych intervaloch dalsie nadory na plucach. Ujo je teraz na tabletkach, vacsinu dna lezi v bolestiach pripojeny na pristroj, zlihavaju mu oblicky, nemoze poriadne chodit a caka na smrt a to ma len 28 rokov.
Ja mam s kolenom ten istym problem, teda doktori si myslia ze to moze byt "teoreticky" vyrastok, ale ja citim ze sa mi to vnutry kosti stale zvacsuje, cize nebol by som prekvapeny keby ma postihne podobny osud. Akurat ze mna netrapi ci umriem alebo nie.
Mozno som uviedol nejake nepresnosti, moc som sa s nim o tom nerozpraval, ale ak sa chcete dozvediet viac, tak vseto je na jeho blogu:
tommyhot....dakujeem to krane za tvoju uprimnost a vazim si ze si sa s tymto s nami podelil....viem ze je to pre teba tazke,no dufam ze sa ti aspon trosku ulavilo a prajem vela statia ujovi a aj tebe...veeeeeela zdravicka a nebojkaj ty zvladnes cokolvek to bude... drzim palceky
Dik ale ja lutost nepotrebujem ako som povedal je mi jedno ci umrem alebo nie, raz to aj tak musi prist, len ma sere ze clovek co prakticky cele detstvo presedel za knihami a makal na sebe aby sa mal v zivote dobre, takto dopadol..
Nedávno som pozeral jeden dokument ... a bolo to o pijaviciach.. ze ked ich rozrezete na hocikolko casti tak sa znovuobnovia...vytvoria novych jedincov.. a potom hovorili ze tie bunky ktore to zabezpecuju by velmi pomohli cloveku. Pretoze keby clovek mal naprilad rakovinu ja newem na nohe...tak sa amputuje noha ale cela noha by potom dorastla...a tak by sa to dalo v pohode liecit...
hmm lenze tak to u nas nefunguje ...ja prave citam jednu knihu kde je vznik rakoviny vysvetleny dost podrobne na urovni buniek....a ked sa tak nad tym zamyslim tak jedine co clovek moze proti tomu urobit je ze nebude fajcit a zduravo sa stravovat...a vsetko okolo toho...to aspon znizi sancu a to dost vyrazne
Moja kamaratka mala rakovinu a prezivala som to s nou.Nikdy v zivote nezabudem na to ako mi v neuveritelnych bolestiach volala lebo ma chcela pocut.Bola neuveritelna uzasna a silna.Vobec neviem kde brala silu.Dokonca ju davala nam.Teraz ked to pisem a spominam,mam zimomriavky na tele a starsne mi bije srdce.Zomrela koncom februara tohto roka a ta choroba sa s nou tahala nieco vyse roka.Strasne mi chyba a je neuveritelne ako vie zakerne cloveka dostat.Nikdy nezabudnem na to ako som sa dozvedela ze zomrela a na ten starsne sklucujuci pocit beznadeje.Nikdy!...viac uz nevladzem pisat...
boze tommyhot, ten blog roba diana je strasny...po par riadkoch sa to nedalo citat bolo to nieco take silne a tak emotivne...holt, uz sa asi nikdy nebudem stazovat, ze sa citim zle...
Tommyhot:Keď si sa toľko učil a verím že máš rád život aj keď píšeš,že je ti to jedno(čomu neverím)tak zabojuj,keď si chorý a máš zdrav.problémy.Najľahšie je povedať kašlem na to.Ver mi mám osobné skúsenosti.Prekonala som rakovinu,takže viem o čom hovorím.Vykašlala som sa na onkológov a vyhľadala som najlepšieho lekára na svete Mudr.Jurkoviča.(viac na www.jurkovic.sk).Lieči bez chemoterapií a ožiarov,lebo to nepokladá za liečbu ale za zabitie chorého.Skús si o tom niečo pozrieť a začni na sebe pracovať.Verím že vyhráš nad každou chorobou a bolesťou,lebo viem že si silný človek.Držím palce.
presne je to o tom ako to povedala Zipporah ze taky co nieco take sam nezazil nikdy nepochopi cloveka s takou chorobou.Ale myslim tym kym to nezaije sam na sebe,ze sam nebude takto chory tak to nedokaze pochopit...ja mam tiez rakovinu, konkretnejsie leukemiu (rakovinu krvotvorby) a sama viem ze uz si nerozumiem s ludmi ktori boli pred tym pre mna najdolezitejsi, myslim kamosi a tak...lebo nikto mi nevie rozumiet lebo nevedia co vsetko taka choroba obnasa a znamena, dokonca ani napr rodicia, dobre casto boli pri mne, videli najviac spomedzi vsetkych o mojom trapeni lenze to videli len ako pozorovatelia, nikdy nie ti co to zaziju a preto ani oni mi nerozumeju...pre mna sa teraz rodinou a zivotom stali ludia, ktorich som spoznala na nasom oddeleni, ktori su tiez chodi ako ja a s nimi si rozumiem pretoze nas spaja jedna velmi podstatna vec...ale prosto to nikdy nepochopi clovek co nieco podobne nema, pripadne nemal ak to uz prekonal....
mila dominikacs asi sa obklopujes zlimi ludmi. moj manzel ma tiez rakovinu sice trocha inu ale mame. ma prec oblicku,casti pluc,uzliny,mozog, vratilo sa to naspet na pluca a teraz na kostiach. takze je toho dost.uz su to metastazi. velmi ho lubim a bojim sa onho? nemozem vediet ako sa citi lebo nechce o tom vela rozpravat,ale on nevie ako sa ja strasne bojim, potajomky placem. momentalne ma silne bolesti, velmi mu pomaham masirujem,hladkam,chodim s nim po vsetkych vysetreniach na ukor nadcasov potom som utahana ako kon. sama vies ake je to narocne behat po doktoroch! pridem domov dalsi kolotoc s detmi a zase do roboty.Nevladzem ale pre neho urobym aj nemozne!!! Myslim,ze ostatny ta chapu,len nevedia oko sa maju ku tebe spravat. Ci chces od nich pozornost a sucit,alebo sa maju spravat akoby nic. Aj pre nich je to urcite tazke ak im na tebe zalezi. ak nie nestoja za tvoju pozornost. Ak si pudes chciet aete pokecat napis!
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
PS : To nie je vtip...
Toto je vazna vec
Moj ujo, prestahoval sa za svojimi rodicmi do juznej afriky koli studiu na vysokej skole. Prvy rok nevedel po anglicky ani slovo, dalsie roky uz mal najlepsie vysledky na skole. Po skole sa odstahoval do Londyna a nebol ako kazdi slovak ktori si tam nasiel pracu LEN ako casnik a pod. Pracoval v stavebnej spolocnosti, nieco ako architekt (neviem ako sa to vola) kde zarabal v prepocte 6 ciferne sumy. Mal pred sebou snubnu karieru no potom mal nejake problemy s kolenom. Isiel k obvodnej doktorke ktora si myslela ze je to len vyrastok a nic s tym nerobila. Takto to trvalo par tyzdnov az nakoniec nemohol chodit. Podrobil sa teda vysetreniam a zistili mu zhubny nador na kolene.
Poslali ho na chemo, medzi tym mu rozvrtali nohu, vymenili klb a mysleli si ze je vsetko ok. Vtedy mal len okolo 25 rokov. No po par chemoterapiach a vysetreniach mu nasli nadory na plucach. Nasledovali dalsie chemoterapie az nakoniec pristupili k vyoperovaniu nadorov. Vysledok: zmensene pluca o niekolko %, zjazveny chrbat, problemy s dychanim a pod. O dalsich par tyzdnov sa mu nadory objavili aj na mozgu (ak si teda dobre pamatam).
S tym mozgom uz neviem ako to riesili, ale po dalsich neuspesnych chemo terapiach sa objavovali v kratkych intervaloch dalsie nadory na plucach. Ujo je teraz na tabletkach, vacsinu dna lezi v bolestiach pripojeny na pristroj, zlihavaju mu oblicky, nemoze poriadne chodit a caka na smrt a to ma len 28 rokov.
Ja mam s kolenom ten istym problem, teda doktori si myslia ze to moze byt "teoreticky" vyrastok, ale ja citim ze sa mi to vnutry kosti stale zvacsuje, cize nebol by som prekvapeny keby ma postihne podobny osud. Akurat ze mna netrapi ci umriem alebo nie.
Mozno som uviedol nejake nepresnosti, moc som sa s nim o tom nerozpraval, ale ak sa chcete dozvediet viac, tak vseto je na jeho blogu:
» obor.tblog.com/...