Zaujímavé s peknými myšlienkami, ale príde mi smiešne, keď ktosi biely o sebe tvrdí, že je rasta...Húliť trávu a mať škaredé dready nestačí, nechajme tento kult tým, ktorí ho vytvorili.
nie som rasta, a neviem či niekedy budem, ale myšlienky rastafarianstva sa mi páčia...
veď sa pozrite čo sa deje všade vôkol,kam sa spoločnosť vyvíja.
a nemyslím že je to naivný pohľad na svet, len srdce ľudí je zatvrdnuté natoľko, že nie sú schopní sa odtrhnúť od stereotypu spoločnosti a začať si viac vážiť aj iné veci ako peniaze a matériu...
No ved hej.. Mne sa paci tamto nabozenstvo, sice ej pre ciernych, ale tak zit ako rasta fakt nieje len o dredoch a hulini trave.. Musis zit celym srdcom za rastafarianstvo.. A to ja zijem.. Neviem cernoch neisom, co uz.. Ale rastafarian by som chcel byt, keby sm bol cernochom, tak urcite by to ludia brali inak.. Ked ma clovek rad prirodu, hudbu a vsetko, co zaujimave priroda vytvorila alebo hudbu, ktoru clovek vytvoril pomocou prirodnych nastraojov, to je rasta clovek..
@2 ak sa niekto nazýva rasta len preto že dredy a hulenie travy su in,a pritom takisto porušuje "prikázania",tak máš pravdu je to smiešne... ale myslím že človek ktorý robí dobré skutky si to označenie zaslúži...
marihuanu nefajčím a dredy si nechávam narásť nie preto že by to bolo in, ale preto, lebo je to jeden z najprirodzenejších účesov,a je to pre mňa začiatok cesty ku koreňom, návrat k prirodzenému a zdravému sposobu života, priblíženie k prírode...
@7 heh,tak to hej su aj taki...to su tie pomylene rebricky hodnot... ja som tiez kedysi pred rokom a pol bol taky nejaky podobny asi, ale vtipné je, že najprv som chcel mať dredy preto lebo sa aj páčili aj to bolo možno niečo ako byť in, ale čím ďalej som o tom čítal, dostal som sa k rastafariánstvu, zapáčili sa mi jeho myšlienky, meanwhile som sa dostal do kruhu ľudí, ktorí su vyrovnaní,prirodzení(tj nie pózeri,ktorí bažia po tom byť vždy a všade in),ktorí majú svoj vlastný štýl...a snažím sa najprv zmeniť seba, lebo nemám právo meniť iných kým nie som zmenený sám...aj keď je to ťažké snažím sa...
čím ďalej tým viac mám rád prírodu a prirodzenosť a snažím sa naučiť žiť v súlade s ňou...
viem, že keď budem veľký, tak chcem svoje deti učiť prirodzenosti,do náboženstva ich tiež nútiť nebudem, lebo viem že to nemá zmysel, nechám ich nech si vyber v čo chcú veriť... a chcem mať takú dreveničku ako v skanzenoch s takou tou super pecou na ktorej sa dá spať
zipper a co tak odputat sa od konzumu, rodiny, priatelov, celkovo spolocnosti a vypadnut ten zrub stavat uz teraz? na co prosim ta cakas?
reci o prepojeni s prirodou su tazko travitelne sracky ... k tomu vsetkemu este prostrednictvom vlasov, LOL
ale aby som aj ja len tak netrepal hodte odkazy na niejake materialy kde by mi bolo vysvetlene, ze tie tvoje reci maju aj iny zmysel ako len byt zaujimavy; alebo sa vyjadri sam
noo rastafarianstvo je nabozenstvo ale zalezi na tom jak to do bere... lebo piste tu bludy ze odputat sa od sveta nie je v zadnom pripade cesta no nekto v tom mozno vidi cestu a nitko s mu to nevyhovori ...rastafariani moju zastupenie aj u belochov a dost velkee ...rastafariani bojuju proti babylonu a su za zjednotenie sveta a plno dalsich veci za ktore by mal byt kazdy normalny clovek ...ved kto by chcel vojnu a boje??... rastamani uznavaju jaha za boha ale je to tolerantne nabozenstvo ak to je nabozenstvo a nie len voci inym nabozemnstvam ale voci ludom aky su buru ledi ktori su v poho a normalne myslia chcu mier a tak a nie ze ty neuznavas selasieho ty nemozes byt rasta to je blbost rastafarian moze byt kazdy kto nim chce byt ama to v srdci a mysli to dobre a nie ze rastaman moze byt len ten kto je cernoch sak to je hlavne o tom aby ludia zili spolu a nie proti sebe vzniklo to kvoli rasovym predsudkoom a utlacani inych ras a oni bi robili to istee ??? porozmyxslajte nad tym...
. je zakázané propagovať politické zoskupenia, náboženstvo, cirkev, sekty, komunizmus, fašizmus, terorizmus a podobne... ......tak preco tu je tema o rastafarianstve ??
tiez mi pripada smiesne ked sa nejaky beloch hra na rastafariana, to je ako keby sa nejaky cernoch hlasil k novodobim pohanom a uctieval peruna, svantovita, thora, odina, zeusa...
ale nech is robia co chcu pokial sa nedostanu so mnou do konfliktu
-> nopekne s tvojim prispevkom uplne suhlasim az na ten zaciatok bo si nemyslim ze rastafarianstvo je nabozenstvo
->Zamidari s tvojim prispevkom nesuhlasim niekde som cital citujem:"Rastafarianstvo neni zalozene na nenavisti k bielim. Naopak. Je zalozene na tolerovani kazdeho, a na tom ze kazda rasa si je rovna.
napriklad Bob Marley ortodoxny rastafarian nebol cernoch ale mal bieleho otca ktory ich opustil ked sa dozvedel ze jeho zena caka dieta..
Damian Marley v sucastnosti dost znami je rastafarian ako lusk a i ked ma cernoske crty je cernoch iba z 1/4" prečo by potom mali byt iba cernosi rastovia??
jeeeeej lidi.....ja sice nemam drediky ani ziadne afro copanky....mozno len dlhe vlasky, to by vam mohlo stacit...ae mam pocit ze rastafarianstvo chcelo len podotknut ze nie je podstatne nic....teda ani farba pleti,vlasy vek,poza, postoj k huleniu ae MIER-vo vsetkych podobach.....
moc ste to rozpitvali chalaniskaaa,stratilo to podstatu=D
pro nekerich co nevedia co pisu rastafari neni len pre cernych to je blbost to jakebi nekto povidal ze krestanstvo je len pre bielich bob marley tiez nebol cisti cernoch ked o nom nieco viete mal otca belocha a stal sa prorokom rastov a rastafarian neni len ten do fajci ganju a cti prirodu tam ide o to spoznat skutocnu hodnotu cloveka a mier na celom zemi mat k sebe uctu nekto o tom nic nevie a ide tu roobit znalca nemam nic ani dready ani nejsom cerni a mohol bi som bit rasta lebo o tom nieco viem
o tom ze nieco tak existuje viem oddnes ale na niektorych prispevkoch sa musim smiat podla mna to neni o tom byt cierny ani mat dredy ani si postavit chatrc ale o mysleni o rasovej znasanlivosti a mieri ... a tieto myslienky mozete uznavat nezavisle od svojho vzhladu ktory sa tu tolko riesi ....
Touto pôsobivou vetou začínal všetky svoje koncerty Bob Marley a dodnes ju používajú v podobnej podobe takmer všetci reggae speváci. Reggae je bijúce srdce rastafariánstva. Čo to vlastne je? Rastafari je náboženstvo, ktorého základnou črtou je uctievanie etiópskeho cisára Haille Selassieho za druhého Ježiša Krista. Rastafariáni sú teda kresťania, ktorí uznávajú za svoju celú Bibliu, ako Starý tak aj Nový Zákon, uznávajú aj Ježiša Krista. Veria však, že Ježiš Kristus na seba druhý krát zobral podobu čierneho človeka a stal sa opäť človekom. Ich viera sa nápadne podobá na židovstvo, majú totiž podobný princíp, veria, že keď sa všetci černosi vrátia naspäť do Etiópie, nastane koniec sveta. Etiópiu uznávajú ako svoju domovinu, žiaden rastafarián vám nepovie, že jeho domovina je napríklad Jamajka, ale Etiópia. Preto ju prekrstili na Zion. Podobne boha nazývajú Jah, čo je vlastne skrátené zo židovského Jehova – Jahve. Základným zmyslom života rastafariánov je boj proti Babylonu. Za Babylon považujú všetko zlé, všetky civilizačné problémy, vojny, konzumnú spoločnosť...Známy je výrok Reggae Against Babylon. Za boj sa tu však nemyslí ako fyzická likvidácia, ale ide skôr o „liečenie“. Rastovia chcú hlavne osobným príkladom šíriť mier a lásku. Prakticky neexistuje žiadna všeobecná rastafariánska cirkev, aj keď sa zvykne udávať Etiópska cirkev, ktorá je mimochodom najstaršou cirkvou sveta. Rastafariáni sú vyznávači teórie ONE LOVE - ONE GOD - ONE DESTINY!, čo znamená že im nezáleží na cirkevnej príslušnosti, pretože Boh je len jeden a je jedno akým menom ho budeme volať. Hlavne je to čo robíme dobré a čo zlé a či veríme. Myšlienky rastafariánstva začali vznikať začiatkom 20.storočia vďaka práci a osvete Marcusa Garveya. Tento cestoval po Karibiku a Amerike a snažil sa zdvýhať povedomie černochov. Založil niekoľko organizácii, ktoré mali za úlohu prepravovať černochov do Afriky, kam podľa neho patrili. Paradoxne, veľa z tých, ktorí využili jeho služby sa vrátili naspäť... Z jeho úst vyšlo proroctvo, ktoré umožnilo nástup rastafariánstva. „S nádejou hľaďte do Afriky, kde bude korunovaný černošský kráľ a ten sa stane vaším vykupiteľom.“ Toto proroctvo sa stalo skutočnosťou v roku 1930, kedy bol v Etiópii korunovaný za cisára Haille Selassie, pôvodným menom Ras Tafari. Podľa neho sa jeho vyznávači začali nazývať rastafariáni. Sám Ras Tafari však nikdy nepotvrdil svoje božstvo, no bol veľmi dojatý, keď navštívil jamajku a uvidel tie masy ľudí, ktoré na neho pozerali ako na vykupiteľa. Rastafariánstvo má najväčšiu podporu na Jamajke, kde aj vzniklo a kde sa stalo kvázy národným folklórom. No pravoverných rastov, ktorí sa hrdo hlásia k Haillemu Selassie, tu je iba 5% celkovej populácie. Vo svete sú ich myšlienky známe vďaka hudbe reggae a ska, ktoré vznikli taktiež na Jamajke a čerpajú z myšlienok Rasta.
@alpynus kult ??? ti si odkial??? ti nevieš že Marleyho otec bol beloch ??? A že Rastafarianstvo nie je o Farbe pokožky ale o Farbe srdca!!! Farbu srdca ak by si nepochopila , myslim to ako sa človek chova .
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
veď sa pozrite čo sa deje všade vôkol,kam sa spoločnosť vyvíja.
a nemyslím že je to naivný pohľad na svet, len srdce ľudí je zatvrdnuté natoľko, že nie sú schopní sa odtrhnúť od stereotypu spoločnosti a začať si viac vážiť aj iné veci ako peniaze a matériu...
marihuanu nefajčím a dredy si nechávam narásť nie preto že by to bolo in, ale preto, lebo je to jeden z najprirodzenejších účesov,a je to pre mňa začiatok cesty ku koreňom, návrat k prirodzenému a zdravému sposobu života, priblíženie k prírode...
(a nie som ani hipík..)
Ale stretol som sa s veľa deťmi, ktoré pred mesiacom zistili, kto je Bob, pred dvomi týžňami si dali prvého jointa a teraz sú veľkí rastafariáni...
S tými dreadmi máš pravdu, nechápem ľudí, ktorí si dávajú robiť tie škaredé rovnomerné neprirodzené dready. Skutoční R sa na nich zvyknú veľmi smiať
čím ďalej tým viac mám rád prírodu a prirodzenosť a snažím sa naučiť žiť v súlade s ňou...
Nik ani nečakal (od nás), že si uvedomíme celú podstatu v priebehu dňa.
A ja som si navyše uvedomil, že je to nepotrebné nazývať všakovakými -izmami.
reci o prepojeni s prirodou su tazko travitelne sracky ... k tomu vsetkemu este prostrednictvom vlasov, LOL
ale aby som aj ja len tak netrepal hodte odkazy na niejake materialy kde by mi bolo vysvetlene, ze tie tvoje reci maju aj iny zmysel ako len byt zaujimavy; alebo sa vyjadri sam
mimochodom plati jedno ......Právo je Sila.....
to v ziadnom pripade nie je cesta ... a toto ma malo presvedcit, ze ty nie si pozer ktory sa snazi byt vsade in?
ale nech is robia co chcu pokial sa nedostanu so mnou do konfliktu
->Zamidari s tvojim prispevkom nesuhlasim niekde som cital citujem:"Rastafarianstvo neni zalozene na nenavisti k bielim. Naopak. Je zalozene na tolerovani kazdeho, a na tom ze kazda rasa si je rovna.
napriklad Bob Marley ortodoxny rastafarian nebol cernoch ale mal bieleho otca ktory ich opustil ked sa dozvedel ze jeho zena caka dieta..
Damian Marley v sucastnosti dost znami je rastafarian ako lusk a i ked ma cernoske crty je cernoch iba z 1/4" prečo by potom mali byt iba cernosi rastovia??
moc ste to rozpitvali chalaniskaaa,stratilo to podstatu=D
225. nasledovníka trónu Šalamúnovho, víťazného leva júdskeho!“
Touto pôsobivou vetou začínal všetky svoje koncerty Bob Marley a dodnes ju používajú v podobnej podobe takmer všetci reggae speváci. Reggae je bijúce srdce rastafariánstva. Čo to vlastne je? Rastafari je náboženstvo, ktorého základnou črtou je uctievanie etiópskeho cisára Haille Selassieho za druhého Ježiša Krista. Rastafariáni sú teda kresťania, ktorí uznávajú za svoju celú Bibliu, ako Starý tak aj Nový Zákon, uznávajú aj Ježiša Krista. Veria však, že Ježiš Kristus na seba druhý krát zobral podobu čierneho človeka a stal sa opäť človekom. Ich viera sa nápadne podobá na židovstvo, majú totiž podobný princíp, veria, že keď sa všetci černosi vrátia naspäť do Etiópie, nastane koniec sveta. Etiópiu uznávajú ako svoju domovinu, žiaden rastafarián vám nepovie, že jeho domovina je napríklad Jamajka, ale Etiópia. Preto ju prekrstili na Zion. Podobne boha nazývajú Jah, čo je vlastne skrátené zo židovského Jehova – Jahve. Základným zmyslom života rastafariánov je boj proti Babylonu. Za Babylon považujú všetko zlé, všetky civilizačné problémy, vojny, konzumnú spoločnosť...Známy je výrok Reggae Against Babylon. Za boj sa tu však nemyslí ako fyzická likvidácia, ale ide skôr o „liečenie“. Rastovia chcú hlavne osobným príkladom šíriť mier a lásku. Prakticky neexistuje žiadna všeobecná rastafariánska cirkev, aj keď sa zvykne udávať Etiópska cirkev, ktorá je mimochodom najstaršou cirkvou sveta. Rastafariáni sú vyznávači teórie ONE LOVE - ONE GOD - ONE DESTINY!, čo znamená že im nezáleží na cirkevnej príslušnosti, pretože Boh je len jeden a je jedno akým menom ho budeme volať. Hlavne je to čo robíme dobré a čo zlé a či veríme. Myšlienky rastafariánstva začali vznikať začiatkom 20.storočia vďaka práci a osvete Marcusa Garveya. Tento cestoval po Karibiku a Amerike a snažil sa zdvýhať povedomie černochov. Založil niekoľko organizácii, ktoré mali za úlohu prepravovať černochov do Afriky, kam podľa neho patrili. Paradoxne, veľa z tých, ktorí využili jeho služby sa vrátili naspäť... Z jeho úst vyšlo proroctvo, ktoré umožnilo nástup rastafariánstva. „S nádejou hľaďte do Afriky, kde bude korunovaný černošský kráľ a ten sa stane vaším vykupiteľom.“ Toto proroctvo sa stalo skutočnosťou v roku 1930, kedy bol v Etiópii korunovaný za cisára Haille Selassie, pôvodným menom Ras Tafari. Podľa neho sa jeho vyznávači začali nazývať rastafariáni. Sám Ras Tafari však nikdy nepotvrdil svoje božstvo, no bol veľmi dojatý, keď navštívil jamajku a uvidel tie masy ľudí, ktoré na neho pozerali ako na vykupiteľa. Rastafariánstvo má najväčšiu podporu na Jamajke, kde aj vzniklo a kde sa stalo kvázy národným folklórom. No pravoverných rastov, ktorí sa hrdo hlásia k Haillemu Selassie, tu je iba 5% celkovej populácie. Vo svete sú ich myšlienky známe vďaka hudbe reggae a ska, ktoré vznikli taktiež na Jamajke a čerpajú z myšlienok Rasta.