keďže podľa mojich rodičov je to úplne nevyužiteľný neuplatniteľný odbor a nebudú mi ho platiť, chcela by som predtým ako sa definitívne rozlúčim s mojim snom vedieť akékoľvek užitočné informácie o štúdiu, kombinácii s inými odbormi, napríklad prekladateľ
Keď to vyštuduješ, a neuplatníš sa, tak je to napiču, a rodičom nič nedokážeš... To ti chcú povedať. Môžeš vyštudovať všetko, ale je ti to na kokot, rovnako ako 800 študentom politológie, ktorí skončili svoje štúdium... By ma veľmi zaujímalo kde sa zamestnajú...
poznal som jednu babu, čo to študovala, a podľa toho, čo som o tom počul to je odbor, ktorého vedomosti si môžeš naštudovať doma a nemusíš kvôli tomu chodiť do školy je ale pravda, že to bolo už dávno, a rozhovory neboli práve našou silnou stránkou, možno sa odvtedy situácia v slovenskej religionistike zmenila. Každopádne ti môžem poradiť jednu vec - ak to chceš študovať a zaujíma ťa to - zisti si o tom viac priamo na škole, kde to chceš študovať, zájdi na prednášky, pozri si, čo sa tam preberá a ak sa potom rozhodneš tam ísť, tak choď
tvoji rodičia majú rozum. fakt sa na takýto odbor vykašli. uplatnenie nulové. ak aspoň nejaké, tak plat musí byť zanedbateľný, a lepší by si mala možno aj z normálneho učilišťa za strojom. tak to bohužiaľ je. tak choď študovať niečo rozumné ... časom aj tak budeš rada, že si si to nevybrala.
ked' ťa to baví a je to tvoj sen, študuj to, ale skús to s niečim skombinovať. Najlepšie s niečim technického razenia, s čím máš zaručené uplatnenie. Tak budú spokojní aj rodičia, aj ty
@kuolematon ja a technika? ani náhodou, nie len že by som to nedokázala vyštudovať, ale ak by som čokoľvek technické mala robiť, bola by to pomalá smrť. ale ďakujem, skombinujem pravdepodobne s jazykmi.
Myslím, že 70% absolventov sa neuplatní vo svojom odbore, rovnako je to aj s religionistikou. Pokiaľ sa chceš uplatniť, treba makať od začiatku. Robiť niečo naviac, teda nie len povinné seminárky, ale zúčastňovať sa konferenciách, písať články do religionistických časopisov, ísť na PhD štúdium. Absolventov, ak sú dobrí, berú na SAV, majú úväzky a môžu učiť či už v BA, alebo Brne, či inde. V Čechách sa zavádza religionistika do škôl, takisto na Pedagogickej fakulte v BA sa v rámci Náuky o spoločnosti vyučuje religionistika, teda je len otázkou času kedy bude zaradená aj do osnov pre slovenské školy, čiže vyštudovaných bude treba... V magisterskom štúdiu si v BA volíš špecializáciu, zameriavaš sa na buddhizmus, kresťanstvo, islam, alebo mezoameriku. Ak si šikovná, môžeš sa zúčastňovať terénnych výskumoch či už na SVK alebo v Maďarsku, Rumunsku, Srbsku, Quatemale, Thajsku. Prosto ide len o to, či chceš len titul, alebo chceš aj vedecky participovať. Medzi BA a Brnom je rozdiel vo vedeckých prístupoch. Ale často chodia prednášajúci z Brna prednášať do BA a opačne. Brno je však viac filologicky vybavené, pramenný jazyk máš už od prváku bakalárskeho štúdia. Odporúčam si premyslieť čo ťa zaujíma, a začať sa učiť jazyk (islam - arabčina, judaizmus - hebrejčina, mezoamerika - španielčina plus prebieha v BA výuka majskych hieroglyfov). Sorry, ja som to len dnes uvidel, asi to bude už neaktuálne, ale snáď pomôže iným
a tusim ze na katedre religionistiky je teraz nova sekcia judaistickych studii takze aj mgr by malo byt zamerane na zidov co si pamatam ze hovorila ucitelka : )
Ahoj, ja tam idem, dokonca aj moj spoluziak z gympla (nevedela som o tom, az na zapise sme to zistili ) . Ja som si dala prihlasku sem a este na jednu s tym , ze toto sa mii vzdy pacilo a to druhe tiez. Povedala som si, kam ma vezmu tam pojdem, proste osud. Na tej druhej skole som bola tesne pod ciarou, na religio som bola prva. skoro ma drblo, fakt . Nechcela som tam ist. Teraz sa celkom tesim. Bude to fajn. Studovat mozes cokolvek. Aj tak budes v zivote robit nieco uuuuplne ine. Taky moj tatko..stavbar
Je fotograf . Ja som si to vybrala preto, lebo by som proste rada pochopila ludi, cirkev a nabozenstvo maju neskutocny vplyv aj v 21.stor. .terorizmus, politka napr v cine atd blabla..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
18 komentov
obávam sa, že má pravdu (a to hovorím ako fanúšik sociálnych vied)
P.S. v Bratislave budete v malej pomerne studenej budove, mačkať sa s nami a marketingom a kulturológiou..........
nevím no, radšej mať asi len strednú ako takúto VŠ.
ale zase výhodou takéhoto štúdia je že budeš mať kopec volného času na študentský život