Rozumieť: Nie pozitívnu diskrimináciu jedného pohlavia.
Napriek tomu sa správam k partnerke protektívne a som k ženám slušnejší, ako k mužom, pretože som sa to tak naučil. Sú tu isté rozdiely- samozrejme- ale zákonné možnosti by obe pohlavia mali mať rovnaké.
Feministická (emancipačná- nie šovinistická) filozofia je zaujímavá a niekedy ma desí, ako je hlboko zakorenený mužský šovinizmus v kultúre. Veci by sa mali meniť: ale nie vynútene zákonom, ale spoločenskou diskusiou.
ako ja som to myslel tak, že jediná odlišnosť by bola pohlavie a s tým aj všetky spojené biologické potreby - pretože je to prirodzené. Mal som na mysli rovnosť v spoločnosti, v práci... Napr. som za to aby sa na ženy pozeralo rovnako ako na mužov aby sme si jeden druhému pomáhali aby sme sa rešpektovali a aby sme mali v živote rovnaké práva. Tým som chcel povedať, že muži nie sú o nič horší ako ženy a naopak a preto by mali mať rovnaké práva.
na jednej strane áno, lebo som sama žena. ale na druhej strane úplne chápem zamestnávateľov, čo radšej zamestnajú muža ako ženu, kde hrozí že odíde na materskú, bude si stále brať voľno lebo dieťa ochorie atď. Neviem ako sa to dá riešiť.
@tichyrok
Ako sa to dá riešiť? Tak, že by aj muž zostal na materskej, pokiaľ by žena zarábala viacej. Žena by prichystala večer materské mlieko a pokojne môže na druhí deň odísť do roboty. Muž by sa o všetko postaral. Len nepodceňujte mužov ak nechcete aby muži podceňovali vás, takže asi tak
@jony1212 a pôrod si ako predstavuješ? že jeden deň ti porodí dieťa a hneď ide do roboty? tak v poslednom mesiaci už bývajú komplikácie atď, chvílu žena musí zostať aj po pôrode doma. v tehotenstve nemôže určite chodiť na služobné cesty. a povedzme že o 2 roky chce ďalšie. proste sú to už komplikácie
typu ze zena veci nenosi, nosi ich chlap, alebo ze zenu neudries, ale chlapa mozes. a tymto sa zvyknu obranovat chlapi, ze su zeny zvyhodnovane - lenze pritom je "zvyhodnovany" slabsi jedinec. preto by sa tieto definicie mali preformovat aby zneli takto: "ty odnes tu vec, si silnejsi (chlapi zvyknu byt fyzicky silnejsi ako zeny)", alebo "neublizuj slabsiemu (neublizuj zene)"
akoze wtf, pozitivna diskriminacia zien? a ked sa raz ta zena nevie branit, tak vam ju neni blbe zmlatit? alebo by ste ju nechali niest skrinu preto, lebo pohlavia si maju byt rovne? a 50kiloveho chlapa by ste skrinu niest nechali? proste toto nie je ziadna pozitivna diskriminacia, su to (podla mna) prirodzene veci, ze nebudem mlatit male tintitko a nutit ho nosit tazke veci. a nejde o to, ze ci zena, alebo muz. ale vacsinou su to zeny, co uz.
@tichyrok
Zrejme sme sa nepochopili... mi nehovoríme o biologických potrebách @james144
Ja som mal namysli napr. hladanie práce. Úplne ma dostalo, že na inzeráte som si čítal, že hľadáme šikovnú mladú babu, ktorá je komunikatívna, pekná... ako keby neexistovali aj šikovní a pekní chalani. Ak práca, tak pre obe pohlavia rovnaká. Toto som myslel, v dnešnom svete sa všetko rozdeluje na mužské a ženské. Už len čakám na to, kedy sa bude aj jedlo takto rozdelovať na mužské a ženské, ak sa už aj niekde nerozdeluje. Šak to už je choré
myslim som nie som za. podla mna zena bude vzdy to krehkejsie, niekto s kym sa ma zaobchadzat jemnejsie a ohladuplnejsie. mne sa paci ked muz ochranuje zenu (napokon aj v pirode to tak byva) ale mozno mam zas len naivnu predstavu ale platy by sme mohli mat rovnake
@jony1212 ani ja nie. toto súvisí s rovnosťou v zamestnaní. ako môže byť napríklad zamestnávateľ rovný aj k ženám aj k mužom keď žena je obmedzovaná tehotenstvom. nemôže v určitom období vykonávať nejaké činnosti. a aj keď sme si oficiálne rovný, myslím, že zamestnávatelia to dosť zvažujú.
A akože ty si myslíš, že všetky ženy a všetci muži sú rovnakí? Dovoľ, aby som ťa vyviedol z omylu. Také isté "tintítka", či ako to nazývaš môžu byť aj muži. Napríklad, že ženy nevedia riadiť správne auto a muži vedia. Nie všetci sú rovnakí. Niekto vie a niekto nevie alebo, že chlap je ten silnejší, nie vždy je to tak. Tak preto by mala byť zavedená rodová rovnosť.
rodová rovnosť nie je tak celkom o rovnakých právach, ale doslova o výbere pohlavia a o tom, že muž už nemusí byť vychovávaný ako muž a žena ako žena, takže v takomto význame som proti
som proti! Ludia uz nevedia ako to lepsie dojebat, tak to co robili muzi, robia zeny a tak... nejake misane rolí je fajn, ale nie tam dat = !
Podla mna nietkore veci patria zenam a niektore muzom
2-ročný učebný odbor určený pre dievčatá so zameraním na praktický nácvik ženských prác v domácnosti, základov šitia, varenia, záhradkárskych prác a zdravotnej starostlivosti. Možnosť štúdia v Ľubici, ako aj v elokovaných pracoviskách Rakúsy, Hranovnica a Stráne pod Tatrami.Odbor je určený aj študentkám, ktoré ukončili základnú školu v nižšom ako deviatom ročníku.
Absolventka pozná pracovné a technologické postupy pri príprave jedál a jednoduchej konfekcie, pozná materiály, pracovné náradia a zariadenia pri šití a príprave jedál, pozná zásady pri pestovaní rastlín a pri chorobách drobných zvierat, ovláda základy hygieny a estetiky rodinného a životného prostredia, zásady preventívnej ochrany a starostlivosti o zdravie, postupy pri poskytovaní rýchlej zdravotnej pomoci. Ovláda a chápe úlohu a funkciu rodiny, význam partnerských a manželských vzťahov, vedenie a udržiavanie domácnosti, zásady hospodárenia, zásady a tvorby životného prostredia. Vie nakúpiť, správne uskladniť a spracovať potraviny a pripraviť jedlá, ovláda ručné práce základnými technikami vyšívania, háčkovania a pletenia, formou ručného a strojového šitia zhotoví a opraví jednotlivé výrobky textilnej konfekcie. Vykoná úpravu odevného materiálu pred šitím a po zhotovení textilného výrobku. Vie upraviť pôdu, vykonať sejbu a výsadbu rastlín, ošetrovať rastliny počas vegetácie, vykoná zber a uskladnenie úrody, pozná zásady a spôsoby ošetrovania, chovu a zúžitkovania drobných zvierat, vie sa postarať o zdravé aj choré dieťa, udržiavať poriadok a čistotu, viesť domáci rozpočet.
Má možnosť uplatniť sa v prevádzkach zameraných na výrobu textilnej konfekcie, v rastlinnej a živočíšnej výrobe na poľnohospodárskych družstvách a farmách, v oblasti rodinného života pri správnej výchove a starostlivosti o dieťa, vo vedení domácnosti, lesnej výrobe a pod.
@jony1212 ja to neviem ani poriadne definovať, proste niektore ženy sa serú do áut, neviem niektoré veci mi prídu nasilu... alebo ked zeny zápasia v boxe... nehovorím, že ženy majú zostať doma ako putky domáce, ale nietkore veci mi pridu zenske a nietkore chlapske...
je fajn, ked mi chlap pomoze s taskou, predsa len je silnejsi
žiadne veci nie sú ani mužské ani ženské, to len mi si ich tak nazývame to po prvé a po druhé nehádž všetkých do jedného vreca - budem sa opakovať... nie každý chlap je rovnaký a tak isto to platí aj pre ženy. Takže mi tým chceš povedať, že keď by som ja mal nejaký problém tak mi nepomôžeš lebo som chlap? ved si poradím aj sám? Alebo ako to mám chápať?
@semhamforas no pokial je to zamestnanie o tom a nemala by som nanho, tak by som tam, logicky, nesla. ak tam ide zenska na to, aby sa ulievala, tak ju treba vyhodit.
ja som len za zachovanie povodneho pohlavia napriek moznym pocitom narodenia sa v inom tele.
a urcite som proti tomu, aby muzi mali viac penazi len za svoju reprodukcnnu sustavu. to proste nie je fer. dobre, ked tie peniaze potom donesie domov a maju z toho vsetci, ale su aj zeny, ktore nemaju nikoho...a nemam rada tie stereotypy akoze muz ma smrdiet a podobne bludy...
rodová rovnosť NIE JE iba rovnosť muža a ženy čo nie je zlé(aj to tak myslíš si to napísala), ale nie je to uskutočniteľné je to ako zrovnávať ľahký a ťažký tank
Rodová rovnosť zahrňuje ROVNOSŤ AKEJKOĽVEK SEXUÁLNEJ ORIENTÁCIE. Čo to znamená? Znamená to to, že ak nebudeš rešpektovať práva akéhokoľvek indivídua, ktoré ti bude liezť na nervy, tak môžeš byť obvinená z odopierania ľudských práv osobe a to je sakra závažné.
z biologického a evolučné hladiska na tom nie sme rovnako ani stavbou tela a ani schopnosťami reakcie s prostredím, pre to by sa to nemalo prenášať ani do psychickej roviny ... každý má svoju úlohu a takto ,,umelo,, to narúšať mi príde nesprávne ... neviem síce čo je myslené tými rovnakými právami či len tie pozitívne a produktivne veci alebo aj že by sa im mali vyrovnávať vo veciach na ktoré nemajú až tak ako muži ... ak je to len v právach tak prečo nie , ale ak vo veciach v ktorých sa chcú vyrovnávať aby dosiahli ich úroveň tak to mi príde nesprávne
zijem v Dansku, ktore je zname tym, ze muzi a zeny su si tu najviac rovni na celom svete. napr. aj financnym ohodnotenim, alebo bsadzavanim pracovnych pozicii co najrovnejsim dielom.
taktiez napr. WC nebyvaju oddelene pre muzov a zeny. mame to tak na skole, a stretol som sa s tym aj na letiskach ci uradoch.
alebo ked je plny bus, neocakava sa od muza ze pusti zenu sadnut si. pripadne sa od muza neocakava, ze podrzi zene dvere.
bohuzial tento system ma take nasledky ze jednotlive pohlavia stracaju svoju identitu, z muzov sa stavaju metrosexuali az homosexuali a zo zien su muzatky
Citát z knihy Snehuliak:"Hlas v rádiu im prezradil, že problém s prenikaním žien do riadiacích pozícií nórskych firiem už nespočíva v mužoch. Firmám sa nedarí naplniť zákonnú kvótu podielu žien, pretože väčšina žien očividne odmieta pozície, na ktorých sa vystavujú paľbe kritiky a musia neustále dokazovať svoje schopnosti, ale nemajú sa za koho skryť. Sú ako deti, ktoré sa preplakali k zelenej pistáciouvej zmrzline, no keď im ju rodičia konečne kúpia, s nechuťou ju vypľúvajú."
Žena má tú najúžasnejšiu úlohu v tejto spoločnosti. Má úlohu rodičky- matky. Hociktorý muž by sa mohol aj poskladať do kĺbka, ale dieťa na svet neporodí. Žena a muž sú si rovní čo do dôstojnosti a práv. Ale každý má inú funkciu. To ale neznamená, že je žena horšia či muž lepší. To je hlúposť! Feministky sa rady odvolávajú na to, že v dnešnej spoločnosti sú vnímaní muži za niečo viac. Ja sa pýtam: "Vnímajú ich za niečo viac ony samé"? Lebo ja nie. Ženy ste úžasné, ale tým, že žiadate po nových právach si uberáte z vlastného koláča tých práv prirodzených. Keď žena na tomto svete stratí svoju vážnosť a bude za muža pokladaná jej dôstojnosť bude znevážená a pošliapaná.
žena bola v minulosti vo velkom utlačana a ponižovana...či už skrz rozne zakazy od mužov, odsudzovanie, dokonca usmrtena za podozrenie s bosoratstva a podobných domnienok ktoré mali pravdu niekde inde ...do dnešnej doby sa to prelinulo v menších platoch ženskeho pohlavia oproti mužskemu a iných príkladoch ..v dosledku toho sa ani nečudujem že u žien po čase začal vznikať určitý protest voči svojim právam a možnostiam i ked sa to mierne preklopilo na druhu stranu a mnohe sa menia priam na tzv mužatky . Dnešná doba je v tomto velmi...by som povedala rozporuplna priam chaotická - akoby sa menili prirodzene roly ktoré zastavaju obe pohlavia ale pritom su (boli) prirodzene odlišné a prave skrz ne sme sa doplnali a tvorili celok. Napr žena synonymum matky, rodičky, krehkeho stvorenia ktore zahrieva a tvorí rodinnu pohodu a je chranena mužom. Muž, archetyp bojovníka, lovca, ochranca ženy... V dosledku historickeho utlačania žien a mocnarstva mužov, to na nas zanechalo stopy v podobe žien meniacich sa na tzv. mužov (nečudujem sa nakolko prave oni mali vysadne práva moci a rozhodovania) a muži ? - práve tým akoby stracaju ich životne prejavy na kvalite - skrz to že ženy dosiahnu ich méty a x krát ich prevyšia (napr karierny rast) ale muž nemože porodit dieta nikdy, biologia nepustí. Je tam velmi vela vplyvov minulosti na vzniku aktualneho stavu ktorý...je ked sa pozrieme do historie na mile vzdialeny od prvopočiatočnej prirodzenosti...i ked ano všetko sa mení. S toho dovodu nedokažem odpovedat adekvatne na tuto otázku na urovni s ktorou by som bola spokojna a tvorila by celok..Rovnaké práva si myslím že by mali mat ženy aj muži - ked by taka situacia v plnej miere nastala, myslim si ze za nejaky čas by sa to cele vrátilo do prvopočiatočnej podoby v ktorej by obe pohlavia zastavali viac menej rovnake pozície - ale zaroven prirodzene pre každe pohlavie mierne ine...vychadzajuc v zavislosti priamoumerne od naších odišnosti skrz ktore paradoxne doplname...
som za rovnost
rovnake platy ak su rovnake pozicie
rovnake pracovne podmienky
rovnaky pristup
rovnaky pomer na manazerskych poziciach nie 60:40 ako je to teraz ...
Neznášam škatuľkovanie, a tie kraviny o úlohe muža a ženy v spoločnosti. Som za to, aby bol každý tým kým chce byť, a aby sa ku všetkým pristupovalo rovnako.
mňa by zaujímala jedna vec, kde je sakra vymožiteľnosť týchto ušľachtile znejúcich vecí, ktorými sa tu všetci oháňate? ako nejakým prikázaním alebo zákonom docielite aby sa spoločnosť správala tak ako sa vám to páči? je neskutočne ťažké nejak ovplyvniť spoločnosť, nie spoločnosť tejto doby a tohto typu.
neviete zamedziť tomu, aby si zamestnávateľ vybral na pozíciu manažéra radšej muža ako ženu, pretože má lepšie schopnosti.
neviete zamedziť tomu, aby ľudia chodili viac na futbalové zápasy mužov ako žien, pretože sú pre nich atraktívnejšie.
neviete zamedziť tomu, aby sa niekto neusmial na ulici na peknú ženu a na chlapa nie, pretože cíti náklonnosť voči ženám.
neexistuje efektívny nástroj na to, aby sa diskriminácia v akomkoľvek smere celkom odstránila. ak niekto niečomu verí a je to jeho názor, tak tomu veriť bude a bude sa podľa toho aj správať. umožniť ženám a mužom rovnaké podmienky na rozvoj je jedna vec, preháňať to a snažiť sa presadiť rovnosť aj tam, kde z logického hľadiska neexistuje, je vec druhá. treba si občas rozmyslieť, za čo vlastne bojujeme a či to nie je trochu pritiahnuté za vlasy (ako napríklad to, že človek ženského pohlavia ktorý sa cíti ako muž má právo od úradov považovať aby s ním komunikovali ako s mužom.)
ja osobne som za rovnost pracovnych prilezitosti a rovnake financne ohodnotenie u oboch pohlavi.
gentlemanstvo je fajn, ale myslim ze by som sa bez toho obisla.
co sa tyka veci okolo dietata, planujem sa na rodicovskej vystriedat s priatelom neviem si predstavit byt 3-4 roky doma. hlavne ked uz teraz zarabam viac nez on
medzi muzom a zenou: asi je to nemozne, ale urcite som za to, aby sa svet aspon o to snazil...na druhej strane, Gender studies vobec nie su zalezitostou pohlavia, s akym sa clovek narodi, ale ake si vyberie...toto je prave ta vec, s ktorou nesuhlasim. Niektore pripady zasli az tak daleko, ze rodicia do 10 rokov nedali svojmu dietatu meno, aby si tak mohlo vybrat nejake hned po tom, co si vyberie svoje vlastne pohlavie.
Ja nemám pocit, že som nejako diskriminovaná preto, že som žena.
Rozdiel medzi ženou a mužom tu vždy bol a vždy bude. Čo sa týka práce, na niektoré pozície sú vhodnejší muži, na iné zasa ženy. Ale to len tak vo všeobecnosti...
Žena bude /som zástancom toho, že by mala byť/ vždy to krehkejšie pohlavie a to, že sa ku mne chlapi správajú slušnejšie, ohľaduplnejšie, že ma nenechajú vláčiť 50kg vrecia atď.... to je úplne v poriadku.
Žena má byť ženou a muž mužom. Nemám rada tie typy žien, ktoré zabúdajú, že sú ženy. Správajú sa tvrdo ako chlapi, myslia si, že dokážu všetko čo muži a takto strácajú na ženskosti.
Na druhej strane tiež nemusím zženštilých chlapíkov...
som proti. aspon v tom ponimani co si pod tym predstavujem ja. samozrejme ohladom prav vo vseobecnosti pred zakonom by to malo byt rovne.
ale co sa tyka tychto tendencii urobit zo zeny v podstate cloveka velmi podobneho muzovi v rznych oblastiach, to mi pride ujete... stojim si za tym, ze obe pohlavia sa velmi dlho vyvijali inak a zmysly a mozog maju teda usposobene inym sposobom,co sa v konecnom dosledku aj odraza v praktickom zivote, a zrazu niekto pride a bez zamyslania sa nad vecami bude vykrikovat ze zeny nie su vo vodcovskych poziciach lebo chlapi ich tam nepustia... to mi pride smiesne.... alebo ako chcu zabezpecit pre zeny vykon vsetkych profesii ako muz... tak prosim, preco nefaraju v bani?
akoze to o com pisem su take povedzme radikalne hnutia co asi nie su vseobecnou myslienkou, just sayin...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
To sú...?
keď vo všetkkých sférach, ako by ste chceli zabezpečiť napríklad právo vynosiť a porodiť dieťa pre muža?
Samozrejme, biologické som nemal na mysli
vo všetkých sférach = vo všetkých sférach
ale okey, aj ak by sme sa nad toto povzniesli, medzi mužmi a ženami sú aj iné rozdiely, preto nie je možné zabezpečiť úplnú rovnosť
ale samozrejme, som za to aby bola maximálna možná spravodlivosť v právach mužov a žien
Rozumieť: Nie pozitívnu diskrimináciu jedného pohlavia.
Napriek tomu sa správam k partnerke protektívne a som k ženám slušnejší, ako k mužom, pretože som sa to tak naučil. Sú tu isté rozdiely- samozrejme- ale zákonné možnosti by obe pohlavia mali mať rovnaké.
Feministická (emancipačná- nie šovinistická) filozofia je zaujímavá a niekedy ma desí, ako je hlboko zakorenený mužský šovinizmus v kultúre. Veci by sa mali meniť: ale nie vynútene zákonom, ale spoločenskou diskusiou.
Súhlasil by som s tebou, ak by to platilo aj opačne Že ani ženy sa nebudú starať do mužských záležitostí
Ako sa to dá riešiť? Tak, že by aj muž zostal na materskej, pokiaľ by žena zarábala viacej. Žena by prichystala večer materské mlieko a pokojne môže na druhí deň odísť do roboty. Muž by sa o všetko postaral. Len nepodceňujte mužov ak nechcete aby muži podceňovali vás, takže asi tak
@tichyrok to su zalezitosti tykajuce sa zenskej biologie, zenskeho tela a pod.
Rodova rovnost podla mna nie je o pravach. A je v tom dost chaos..Ak ide o to ze rovnako muzi by mali byt sekretarky a zeny banici tak je to blbost.
Podla mna. tieto veci nusia mat prirodzeny vyvoj.
typu ze zena veci nenosi, nosi ich chlap, alebo ze zenu neudries, ale chlapa mozes. a tymto sa zvyknu obranovat chlapi, ze su zeny zvyhodnovane - lenze pritom je "zvyhodnovany" slabsi jedinec. preto by sa tieto definicie mali preformovat aby zneli takto: "ty odnes tu vec, si silnejsi (chlapi zvyknu byt fyzicky silnejsi ako zeny)", alebo "neublizuj slabsiemu (neublizuj zene)"
akoze wtf, pozitivna diskriminacia zien? a ked sa raz ta zena nevie branit, tak vam ju neni blbe zmlatit? alebo by ste ju nechali niest skrinu preto, lebo pohlavia si maju byt rovne? a 50kiloveho chlapa by ste skrinu niest nechali? proste toto nie je ziadna pozitivna diskriminacia, su to (podla mna) prirodzene veci, ze nebudem mlatit male tintitko a nutit ho nosit tazke veci. a nejde o to, ze ci zena, alebo muz. ale vacsinou su to zeny, co uz.
Zrejme sme sa nepochopili... mi nehovoríme o biologických potrebách
@james144
Ja som mal namysli napr. hladanie práce. Úplne ma dostalo, že na inzeráte som si čítal, že hľadáme šikovnú mladú babu, ktorá je komunikatívna, pekná... ako keby neexistovali aj šikovní a pekní chalani. Ak práca, tak pre obe pohlavia rovnaká. Toto som myslel, v dnešnom svete sa všetko rozdeluje na mužské a ženské. Už len čakám na to, kedy sa bude aj jedlo takto rozdelovať na mužské a ženské, ak sa už aj niekde nerozdeluje. Šak to už je choré
A akože ty si myslíš, že všetky ženy a všetci muži sú rovnakí? Dovoľ, aby som ťa vyviedol z omylu. Také isté "tintítka", či ako to nazývaš môžu byť aj muži. Napríklad, že ženy nevedia riadiť správne auto a muži vedia. Nie všetci sú rovnakí. Niekto vie a niekto nevie alebo, že chlap je ten silnejší, nie vždy je to tak. Tak preto by mala byť zavedená rodová rovnosť.
no tak aspoň že tak
Kto to povedal? my ľudia. "Chlap má by hlava, šéf, vodca" ale nemusí
som však za rovnocennosť...a to je dosť rozdiel
Podla mna nietkore veci patria zenam a niektore muzom
"Podla mna nietkore veci patria zenam a niektore muzom"
Ako napríklad...?
Nebavíme sa o pohlaví a s tým súvisiace biologické potreby
» www.soskk.sk/index.php/dvojr...
Dvojročné 3161 F (3161 0 00) - praktická žena
2-ročný učebný odbor určený pre dievčatá so zameraním na praktický nácvik ženských prác v domácnosti, základov šitia, varenia, záhradkárskych prác a zdravotnej starostlivosti. Možnosť štúdia v Ľubici, ako aj v elokovaných pracoviskách Rakúsy, Hranovnica a Stráne pod Tatrami.Odbor je určený aj študentkám, ktoré ukončili základnú školu v nižšom ako deviatom ročníku.
Absolventka pozná pracovné a technologické postupy pri príprave jedál a jednoduchej konfekcie, pozná materiály, pracovné náradia a zariadenia pri šití a príprave jedál, pozná zásady pri pestovaní rastlín a pri chorobách drobných zvierat, ovláda základy hygieny a estetiky rodinného a životného prostredia, zásady preventívnej ochrany a starostlivosti o zdravie, postupy pri poskytovaní rýchlej zdravotnej pomoci. Ovláda a chápe úlohu a funkciu rodiny, význam partnerských a manželských vzťahov, vedenie a udržiavanie domácnosti, zásady hospodárenia, zásady a tvorby životného prostredia. Vie nakúpiť, správne uskladniť a spracovať potraviny a pripraviť jedlá, ovláda ručné práce základnými technikami vyšívania, háčkovania a pletenia, formou ručného a strojového šitia zhotoví a opraví jednotlivé výrobky textilnej konfekcie. Vykoná úpravu odevného materiálu pred šitím a po zhotovení textilného výrobku. Vie upraviť pôdu, vykonať sejbu a výsadbu rastlín, ošetrovať rastliny počas vegetácie, vykoná zber a uskladnenie úrody, pozná zásady a spôsoby ošetrovania, chovu a zúžitkovania drobných zvierat, vie sa postarať o zdravé aj choré dieťa, udržiavať poriadok a čistotu, viesť domáci rozpočet.
Má možnosť uplatniť sa v prevádzkach zameraných na výrobu textilnej konfekcie, v rastlinnej a živočíšnej výrobe na poľnohospodárskych družstvách a farmách, v oblasti rodinného života pri správnej výchove a starostlivosti o dieťa, vo vedení domácnosti, lesnej výrobe a pod.
Dúfam že ma niekto obviní zo šovinizmu Its real.
Ten, čo to písal musel byť asi nafetovaný DD
je fajn, ked mi chlap pomoze s taskou, predsa len je silnejsi
a urcite som proti tomu, aby muzi mali viac penazi len za svoju reprodukcnnu sustavu. to proste nie je fer. dobre, ked tie peniaze potom donesie domov a maju z toho vsetci, ale su aj zeny, ktore nemaju nikoho...a nemam rada tie stereotypy akoze muz ma smrdiet a podobne bludy...
Rodová rovnosť zahrňuje ROVNOSŤ AKEJKOĽVEK SEXUÁLNEJ ORIENTÁCIE. Čo to znamená? Znamená to to, že ak nebudeš rešpektovať práva akéhokoľvek indivídua, ktoré ti bude liezť na nervy, tak môžeš byť obvinená z odopierania ľudských práv osobe a to je sakra závažné.
taktiez napr. WC nebyvaju oddelene pre muzov a zeny. mame to tak na skole, a stretol som sa s tym aj na letiskach ci uradoch.
alebo ked je plny bus, neocakava sa od muza ze pusti zenu sadnut si. pripadne sa od muza neocakava, ze podrzi zene dvere.
bohuzial tento system ma take nasledky ze jednotlive pohlavia stracaju svoju identitu, z muzov sa stavaju metrosexuali az homosexuali a zo zien su muzatky
Žena má tú najúžasnejšiu úlohu v tejto spoločnosti. Má úlohu rodičky- matky. Hociktorý muž by sa mohol aj poskladať do kĺbka, ale dieťa na svet neporodí. Žena a muž sú si rovní čo do dôstojnosti a práv. Ale každý má inú funkciu. To ale neznamená, že je žena horšia či muž lepší. To je hlúposť! Feministky sa rady odvolávajú na to, že v dnešnej spoločnosti sú vnímaní muži za niečo viac. Ja sa pýtam: "Vnímajú ich za niečo viac ony samé"? Lebo ja nie. Ženy ste úžasné, ale tým, že žiadate po nových právach si uberáte z vlastného koláča tých práv prirodzených. Keď žena na tomto svete stratí svoju vážnosť a bude za muža pokladaná jej dôstojnosť bude znevážená a pošliapaná.
rovnake platy ak su rovnake pozicie
rovnake pracovne podmienky
rovnaky pristup
rovnaky pomer na manazerskych poziciach nie 60:40 ako je to teraz ...
Moja reč
neviete zamedziť tomu, aby si zamestnávateľ vybral na pozíciu manažéra radšej muža ako ženu, pretože má lepšie schopnosti.
neviete zamedziť tomu, aby ľudia chodili viac na futbalové zápasy mužov ako žien, pretože sú pre nich atraktívnejšie.
neviete zamedziť tomu, aby sa niekto neusmial na ulici na peknú ženu a na chlapa nie, pretože cíti náklonnosť voči ženám.
neexistuje efektívny nástroj na to, aby sa diskriminácia v akomkoľvek smere celkom odstránila. ak niekto niečomu verí a je to jeho názor, tak tomu veriť bude a bude sa podľa toho aj správať. umožniť ženám a mužom rovnaké podmienky na rozvoj je jedna vec, preháňať to a snažiť sa presadiť rovnosť aj tam, kde z logického hľadiska neexistuje, je vec druhá. treba si občas rozmyslieť, za čo vlastne bojujeme a či to nie je trochu pritiahnuté za vlasy (ako napríklad to, že človek ženského pohlavia ktorý sa cíti ako muž má právo od úradov považovať aby s ním komunikovali ako s mužom.)
gentlemanstvo je fajn, ale myslim ze by som sa bez toho obisla.
co sa tyka veci okolo dietata, planujem sa na rodicovskej vystriedat s priatelom neviem si predstavit byt 3-4 roky doma. hlavne ked uz teraz zarabam viac nez on
Ale viac nez kvoty a pozitivne diskriminujuce zakony v tomto pripade pomoze spolocenska diskusia... aj ked je to take naivne znejuce
Rozdiel medzi ženou a mužom tu vždy bol a vždy bude. Čo sa týka práce, na niektoré pozície sú vhodnejší muži, na iné zasa ženy. Ale to len tak vo všeobecnosti...
Žena bude /som zástancom toho, že by mala byť/ vždy to krehkejšie pohlavie a to, že sa ku mne chlapi správajú slušnejšie, ohľaduplnejšie, že ma nenechajú vláčiť 50kg vrecia atď.... to je úplne v poriadku.
Žena má byť ženou a muž mužom. Nemám rada tie typy žien, ktoré zabúdajú, že sú ženy. Správajú sa tvrdo ako chlapi, myslia si, že dokážu všetko čo muži a takto strácajú na ženskosti.
Na druhej strane tiež nemusím zženštilých chlapíkov...
ale co sa tyka tychto tendencii urobit zo zeny v podstate cloveka velmi podobneho muzovi v rznych oblastiach, to mi pride ujete... stojim si za tym, ze obe pohlavia sa velmi dlho vyvijali inak a zmysly a mozog maju teda usposobene inym sposobom,co sa v konecnom dosledku aj odraza v praktickom zivote, a zrazu niekto pride a bez zamyslania sa nad vecami bude vykrikovat ze zeny nie su vo vodcovskych poziciach lebo chlapi ich tam nepustia... to mi pride smiesne.... alebo ako chcu zabezpecit pre zeny vykon vsetkych profesii ako muz... tak prosim, preco nefaraju v bani?
akoze to o com pisem su take povedzme radikalne hnutia co asi nie su vseobecnou myslienkou, just sayin...